Dodaj do ulubionych

pieczenie stóp i dłoni

08.08.14, 12:53
Od niedzieli mnie pieką podeszwy stóp. Początkowo zwalałem na zwykłe odparzenie, bo w sobotę pochodziłem sporo w zwykłych klapkach a nie jak zwykle obu sportowym. W niedzielę dodatkowo trochę pogoniłem boso po rozgrzanym asfalcie. No i wypuszczałem w sobote wodę z przydomowego gumowego baseniku, do którego wszedłem. Woda w nim miała z 5 dni plus deszczówka, która dopadała.
Nie zwracałem szczególnie uwagi na to, w poniedziałek byłem na RM głowy.
Niestety od 2 dni odczuwam coraz mocniejsze pieczenie dłoni, w stopach też się nasila. Takie uczucie jak po odparzeniu.
Stopy jakby bardziej czerwone, ale pali nawet jak są lodowate. Na dłoniach skóra jest w biało- czerwone plamki ale nie jakoś bardzo widoczne.
Czy to grzybica? Jeżeli tak to jaki środek do smarowania na to kupić. Jakiegoś białego nalotu, pęknięć ani przykrego zapachu ze stóp nie mam.
Do dodatkowa rzecz, która mnie dotyka w ciągu ostatnich 4 miesięcy. Po urlopie ponownie zabieram się za tarczycę i diagnozowanie boreliozy.
No ale może to teraz to chwilowe? Co na to kupić/ zastosować?
Obserwuj wątek
    • green_land Re: pieczenie stóp i dłoni 09.08.14, 00:17
      Luzik:)
      Grzybica raczej nie, prędzej odparzenie (stopy) - samo minie.
      Palące stopy mam przy leczonej ILADS boreliozie. Moze u Ciebie jest podobnie?
      Poczekaj trochę, postaraj sie o tym nie mysleć - być może samo minie.
      • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 09.08.14, 20:21
        staram się przeczekać, tylko dłonie pieką teraz bardziej niż stopy. No i mam nadzieję, że lekkie pieczenie policzek w okolicach nosa to od słońca... ech
        • fionka21 Re: pieczenie stóp i dłoni 09.08.14, 21:14
          Bartonella, a właściwie BLO?
          • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 10.08.14, 19:46
            blo? No a jesli to pieczenie jak przy odparzeniu obejmuje także inne partie ciała?
            No i rozważając, czy może to być reakcja po kontraście do RM? Bo w niedzielę mogły mnie piec podeszwy faktycznie od odparzenia, a po poniedziałkowy RM zaczęły mnie piec także dłonie. Kreatyninę miałem przed badaniem ciut ponad 100, więc jeszcze w normie.

Na razie staram sie ignorować na ile mogę i wyjechałem na urlop.
            • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 14.08.14, 21:41
              zacząłem od soboty zażywać telfast 180 i pomogło, pieczenie przeszło w lekkie mrowienie. Przestałem zażywać i po 2 dniach dzisiaj znowu mocniejsze pieczenie. Znowu zażywam i sprawdzę. Tylko co to za cholerstwo, wygląda na alergiczne ale pewność będę miał za jakiś czas bo zmieniłem klimat na nadmorski a woda w bałtyku wiadomo jaka.
              • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 31.08.14, 19:47
                znowu cholerstwo wróciło, a przez ten czas miałem prawie niezauważalne mrowienie.
                Stopy zimniutkie, dłonie też nie za gorące a pieką :(
                Wkrótce mam termin do neurologa ( z czym innym) to może ogarnie. No ale wszelkie pomysły mile widziane ( podejrzewam już z innych objawów boreliozę a może niedoczynność tarczycy)
                Krzywą cukrową robiłem w maju i była dobra.
                • shandyyy88 Re: pieczenie stóp i dłoni 28.09.14, 19:10
                  Mam takie same objawy - pieczenie dloni i stop, na dloniach zmiany naczyniowe - plamy bialo-czerwone. Przy tym zmeczenie, zle samopoczucie, mecze sie z tym 3 miesiac i wciaz bez diagnozy. Prosze napisz, czy wiesz juz co to i jak leczyc....z gory bardzo dziekuje
                  • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 02.10.14, 20:33
                    niestety nie wiem co to jest. Jak przyjrzę się dokładnie dłoniom to widać plamki o których piszesz, ale w nieznacznym stopniu więc nie umiem powiedzieć czy nie miałem ich wcześniej.
                    przeczesywanie internetu pod kontem tych objawów daje takie wyniki, że szkoda gadać :(
                    Też jestem bardziej zmęczony niż zawsze od wiosny ale pieczenie mam od sierpnia. Masz jeszcze jakieś inne objawy, nawet trwające dłuższy czas?
                    • shandyyy88 Re: pieczenie stóp i dłoni 09.10.14, 22:16
                      u mnie mysle, że napewno były widoczne naczynka, to normalne, ale napewno nie tak wyraznie jak teraz, dłonie zaczerwienione, piekące. Ulge na jakis czas przynosi maść robiona z prednisolini 0,1 i eucerini. Jednak i tak bardziej daja w kosc stopy - bardzo piecze cała podeszy stóp, jest wyraznie zaczerwieniona i pojawiaja sie tez białe plamy na zaczerwienieniu. Stosowałam rózne masci, w tym przeciwgrzybicze, bez rezultatu. Dodam, że te objawy pojawiły sie kilka dni po kontakcie z wodą, a dokładnie prysznicem publicznym. Dermatolog rozłozył już ręce, stwierdza, ze to napewno nie grzybica, a ja czasem nie mogę już chodzić.Jestem już bliska załamaniu, napisz proszę, jak sobie z tym radzisz?
                      • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 10.10.14, 12:31
                        Najgorszy był początek, pieczenie dawało mi bardzo popalić przez pierwsze tygodnie. Teraz jest mniejsze, czasami to bardziej mrowienie niż pieczenie. Gorzej bo mrowienie czuję też na twarzy z tym, że słabsze niż w kończynach.
    • lenari To może być grzybica 10.10.14, 11:59
      Według mnie to może być grzybica. Według mnie warto pójść do dermatologa. Niestety najczęściej leczenie na wlasną rękę tylko zalecza i problem prędzej czy poźniej powraca. Dermatolog przepisuje tabletki doustne. Ja miałam Trioxal i po kilku tygodniach pozbyłam się problemu raz a porządnie. Warto sobie pomóc i iść do lekarza.
      • kyrob Re: To może być grzybica 10.10.14, 12:24
        a piekły Cię i dłonie i stopy? U mnie pozatym nie ma widocznych zmian skórnych. No i mam coraz częściej mrowienie twarzy, warg i okolic nosa
    • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 18.11.14, 12:20
      podbijam, dalej nie wiem co to jest. Leżałem na neurologii, zrobili różne badania w tym EMG i dalej nie wiem co to jest. Testy na boreliozę z płynu rdzeniowo-mózgowego ujemne, cukier też mi badali przez 24 h. Wszystkie badania dobre. Nie mam lekarza, który by mi wskazał dalsze leczenie, wybieram się do innego neurologa, może na coś wpadnie. No i wciąż odkładam dokładniejsze testy na boreliozę i koinfekcje, chcę wykluczyć inne przyczyny.
      Po nadejściu jesieni czuję się lepiej, mam więcej energii i w kolanach mniej trzeszczy. Niestety to palenie kończyn i twarzy przeszkadza a czasami pisk w uszach się nasila :(
      • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 21.01.15, 20:47
        Podbijam bo może pojawił się ktoś obeznany w temacie.
        Byłem prywatnie u neurologa, dostałem m.in lek na parkinsona, który musiałem odstawić po 10 dniach bo z dnia na dzień byłem słabszy i słabszy. Na pieczenie nie pomógł, po odstawieniu leku "odżyłem". Zrobiłem echo serca i ekg, gastroskopię i teraz jeszcze czekam na wyniki biopsji pod kierunkiem celiakii (niedobory B12) Wynik B12 bez comiesięcznych zastrzyków przez 2 miesiące nieznacznie spadł z 244 do 236 przy normie 191-663.
        Witamina D3 21,2 przy poziomie wystarczającym od 30, morfologia OK.
        Dłonie i podeszwy stóp dalej pulsują i pieką z tym, że pulsowanie w nogach i dłoniach zaczynam czuć także na ich grzbietowej części a także już w okolicach kostek. Na podbiciu widać drgające nerwy czy też mięśnie sięgające kostek. Mrowienie i sztywność policzków w okolicy nosa także dalej mam.
        Osłabienia mięśni nie odczuwam, ogólnie dalej czuję się znacznie lepiej niż przez całą wiosnę i lato.
    • kyrob boję się :( 01.02.15, 21:49
      że to parkinson, jestem trochę po 40 a dużo młodszych to łapie.
      Nie wiem czy chcę drążyć ten temat ale chciałbym wykluczyć i to bardzo tą chorobę. Może pisze tu osoba, która na to choruje? Znalazłem forum o parkinsonie ale mało tam piszą no i trzeba się rejestrować.
      Niestety objawy obejmują mi bardziej stopy i łydki, widać samowolne ruchy chyba nerwów (lub małych mięśni) tak jakby tuż pod skórą. Na rękach tego nie ma a tylko pieczenie i mrowienie. Objawy występują cały dzień ale dużo silniej wieczorami i w spoczynku. Nie zauważam większego drżenia dłoni niż jakiś czas temu, trzęsą się ale minimalnie. Przy uśmiechu miejsca gdzie odczuwam zdrętwienie na twarzy też leciutko drży.
      Czy przy maskowatości twarzy czuje się jakieś objawy?
      No i śpię raczej spokojnie, nie mam koszmarów ale ten objaw parkinsona pewnie nie występuje zawsze.
      Zarzyałem przez 10 dni viregyt-k i z każdym dniem czułem się gorzej, bardziej otępiały i zmęczony- neurolog kazała odstawić. Wkrótce idę do niej ze zleconymi badaniami, z sercem u mnie ok, gastroskopia też, ferrytyna ok, wit b12 nieznacznie spadła od ostatniego badania i nie brania z niej zastrzyków przez 2 miesiące (238 czyli minimalnie przekraczam dolną normę)
      • rafi.zafi Re: boję się :( 22.02.16, 03:32
        I jak tam . Ja mam podobne objawy. Co się zmieniło u Ciebie.
      • mirai1979 Re: boję się :( 02.03.19, 18:37
        Jesteś już zdrowy? Ustalili ci przez te lata, co to było? Mam te same objawy, 8 m-cy łażenia po lekarzach, pełno badań i nic.
        • kyrob Re: boję się :( 25.02.20, 21:55
          też jestem ciekawy, bo u mnie jak było tak jest. Czasami się zmniejsza a czasami narasta. No i mrowienie czuję już powyżej kolan i trochę w okolicy lędźwi.
          I pytanie bo nikt nie napisał, czy macie poruszające się małe mięśnie czy nerwy na stopach. Jak patrzę na nie to widać jak drgają
      • zoka1 Re: boję się :( 19.02.20, 22:26
        A jaki jest twoj poziom elektrolitow w organizmie a przede wszystkim Magnezu!!!
        Poza tym skoro masz niski poziom wit. B 12 to prawdopodobnie inne wit. B tez szwankuja- obecnie w Polsce mozna kupic naturalna witamine B complex w bardzo wysokich dawkach ( przez net musisz poszukac) ...
    • zoka1 Re: pieczenie stóp i dłoni 19.02.20, 22:02
      Cierpie na grzybice ogolnoustrojowa od wielu lat, z roznych wzgledow jestem raz na diecie, raz nie:(
      3 tygodnie temu wystapilo u mnie popoludniami i wieczorami silne pieczenie stop, a duzy paluch u stopy bolal, mrowial i nawet dretwial- wzielam sobie duuuza dawke naturalnej witaminy B complex, troche ustapilo. Dwa dni temu po poludniu dostalam silnego pieczenia dloni, wewnetrzna strona zrobila sie rozowa i piekla jakbym miala poparzone dlonie- okropne uczucie.
      Podejrzewam, nie jestem pewna poniewaz tak dziwny objaw wystapil u mnie pierwszy raz, ze byla to reakcja alergiczna- badz grzybiczna.
      Na obiad zjadlam ziemniaki z gularzem z wolowiny ( skrobia z bialkiem). Nastepnego dnia Podejrzewajac zla diete, jadlam przez caly dzien kasze jaglana z zielonymi warzywami i zaczely mnie dlonie mniej piec, dzisiaj juz drugi dzien ( na sniadanie jadlam otreby owsiane na wodzie z odrobina soli pizniej znow kasze jaglana z odrobina oliwy z zielonymi warzywami) i dlonie mi przeszly, a stopy pieka mnie delikatnie.
      Obiad ow byl tylko ta kropla, poniewaz przez ostatni miesiac jadlam sporo rzeczy na mace pszennej, drozdzowki wlasnej roboty, makarony i pilam kilka razy wino. Wszystko to mi szkodzi stad moje podejrzenia.
      Moze warto na dwa dni odstawic niektore produkty i zobaczyc czy bedzie lekka poprawa, bo u niektorych moze to byc tak jak w moim przypadku:)
      Pozdrawiam i duzo zdrowia zycze:)
      • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 25.02.20, 22:00
        jak swego czasu byłem na diecie tylko wysokobiałkowej to czułem się świetnie, ale chyba to było jeszcze zanim dopadło mnie pieczenie. Jest niezdrowa ale może faktycznie spróbuję z tydzień bez węglowodanów
        • koziorozka Re: pieczenie stóp i dłoni 26.02.20, 09:00
          Założyłeś nowy temat, z którego wynika, że masz zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną, nie wytwarzasz czynnika wewnętrznego. Mrowienie, drętwienie kości to jej typowy objaw.
          • kyrob Re: pieczenie stóp i dłoni 26.02.20, 19:34
            tak, to jej typowe objawy ale pani doktor stwierdziła, że przy suplementacji witaminą B12 te objawy przechodzą a mnie całkowicie od ich pojawienia się 6 lat temu nigdy nie ustąpiły całkowicie chociaż miałem okresy kiedy brałem zastrzyk częściej niż raz w miesiącu. Fakt jest taki, że teraz jest gorzej plus problemy psychiczne i stąd mój nowy wątek. Może jeszcze nie przyswajam innej witaminy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka