Dodaj do ulubionych

Liszaj pytanie WAZNE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 22:13
Witam

Mam pytanie czy liszaj bakteryjny moze byc pomylony u 6 letniego dziecka z
ranami po przypalaniu papierosem.
Moj syn przez pare dni byl w mojej zony po powrocie zauwazylem u niego
rany,na pytanie co sie stalo zona powiedziala mi ze syn dostal liszaja
bakteryjnego. W zwiazku z powyzszym moje pytanie
Obserwuj wątek
    • Gość: Milka Re: Liszaj pytanie WAZNE IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.04, 22:59
      Nie chce psuc miedzy wami krwi ale jezeli zona byla z dzieckiem u lekarza to
      diagnoza brzmiala by LISZAJEC ZAKAZNY. Generalnie LIszaje ( nie liszajce to
      choroby nie wiadomego pochodzenia i nie sa zarazliwe ) Sam LISZAJEC to choroba
      skory wywolana przez zakazenie gronkowcowo-paciorkowcowe, rozwija sie po
      skaleczeniach, zadrapaniach itp., przewaznie u dzieci na twarzy, rekach a
      czasem na calej skorze, szerzy sie szybko na ogol trwa krotko i nie pozostawia
      sladow. Objawy male pecherzyki, najpierw o tresci surowiczej, pozniej ropnej,
      wkrotce pekaja a zasychajaca wydzielina tworzy charakterystyczne grube, miekkie
      miodowo-zolte strupy. Leczenie polega na usowaniu strupow, smarowaniu mascia
      zluszczajaca a a nastepnie stosowaniu masci bakteriobojczych ( np z
      antybiotykiem ) Taki Liszajec mozna porownac wygladem do opryszczki -
      tzw "zimno".
      Zanim jednak zaczniesz podejrzewac zone o znecanie sie nad dzieckiem idz z nim
      czym predzej do dermatologa, on napewno rozwieje Twojewatpliwosci a jezeli nie
      daj Boze zeczywiscie cos dziecku zrobila bedziesz mial dowod w rece w walce o
      pozbawienie ja praw rodzicielskich.
    • Gość: pidzej Re: Liszaj pytanie WAZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 23:34
      Wielkie Dzieki Milka za odpowiedz. U lekarza bylem i lelarz (biegly sadowy)
      stwierdzil ze sany pochodz od przypalen papierosem lub cygarem, moja zona byla
      u lekarza z malym i lekarz stwierdzil za to na 100 % liszaj.
      Sad uznal oczywiscie opinie lekarza zony.
      Pytam dlatego bo pisze zazalenie od postanowienia i chcialbym cos wiecej
      wiedziec o tym schorzeniu.
      Acha zona podniosla ze jest to choroba genetyczna a jak czytam Twoj e mail to
      wynika ze raczej nie

pzdr
      • Gość: Halina Re: Liszaj pytanie WAZNE IP: *.ip-pluggen.com 07.09.04, 00:17
        Czy nie widzisz Milka, ze to ten sam "zartownis" ktory od dluzszego czasu
        zasmieca forum Zdrowie?
        Ze tak wszyscy daja sie nabierac!!!
      • Gość: Milka Re: Liszaj pytanie WAZNE IP: *.dip.t-dialin.net 07.09.04, 09:21
        No coz jezeli jestes tym zartownisiem o ktorym pisze Halina to jedyna moja
        strata polega na napisaniu kilku slow. Ale powracajac do sprawy : To co mowi
        Twoja zona, ze liszajec jest choroba genetyczna to wiertna bzdura !!! Tak jak
        napisalam ( sprawdzalam w materialach zrodlowych ) liszajec to bakteryjne
        zakzenie pacirkowcowo-gronkowcowe.
        Jezeli chodzi o inne choroby skory jak np. liszaj Wilsona (plaski, babelkowy,
        plamisty lub czerwony ) wtymologia tych chorob jest nieznana, istnieja
        wprawdzie przypuszczenia ze wynika ona z zakazenia wirusowego lub nawet jeat
        wynikiem uposledzenia ukladu immunologicznego a niektorzy smia nawet twierdzic
        ze macos wspolnego z metabolizmem i przemiana materii - to ostatnie tyczy sie
        tez luszcycy. Sa tez lekarze ktorzy sa zdania ze te chroby moga byc dziedziczne
        co jednak nigdy nie zostalo potwierdzone lub udowodnione. Osobiscie w swoim
        najblizyszym otoczeniu mam przyklady na to ze tak nie jest : mojmaz choruje od
        6 lat na liszaja plaskiego w miedzy czasie przyszla na swiat dwojka naszych
        dzieci ktore nie maja sladow po tej chorobie. Niektorzy moga powiedziec ze
        choroba moze sie ujawnic w nastepnym pokoleniu ale babcia mojej kolezanki
        chorowala prawie cale zycie na luszczyce, a mimo to aniu u mamy kolezanki ani u
        niej samej badz ktoregos z trojki jej rodzenstwa nie wystapila luszczyca.
        Ja na Twoim miejscu udalabym sie jezeli dziecko w dalszym ciagu choruje na
        liszajca do naprawde dobrego dermatologa i wykonala badania na posiew - tz
        nalezy pobrac wycinek materialu i w warunkach laboratoryjnych wykonac badania
        ktore potwierdza obecnosc gronkowca lub paciorkowca i przy okazji zrobiony
        zostanie anybiogram czyli badanie na ktory antybiotyk te bakterie sa wrazliwe i
        ktorym tym samym bedzie mozna je leczyc. To jest ta wersja dla Ciebie
        bardziejnie przychylna bo potwierdzajaca teze zony. Jezeli zas okazaloby sie ze
        w obrebie rany nie wystepuja te bakterie mozesz wtedy smialo twierdzic ze albo
        zona klamie albo lekarz u ktorego byla z dzieckiem to lajza. Tak czy siak zycze
        powodzenia a dziecku zdrowia.
        • Gość: pidzej Re: Liszaj pytanie WAZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 20:02
          Witajcie

Lie jestem lekarzen, ale jesli cos jest bakteryjne to nie moze byc genetyczne
          tak sobie mysle.
          A lekarz powinien isc ponownie na studie jak bylem u niego to na koniec wizyty
          powiedzial mi jak pan sie juz wyleczy to niech pan przyjdzie i powie mi co panu
          bylo

pzd i jeszcze WIELKIE DZIEKI
    • Gość: pidzej Re: Liszaj pytanie WAZNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 00:27
      Szanowna Pani Halino
      Na Forum Zdrowie jestem pierwszy raz i prosze mi wierzyc ze sprawa o ktorej
      pisze nie nalezy do kategorii tych z ktorych sie zartuje. Moze na forum byl
      kiedys ktos o nicku pidzej ale to moze swiadczyc tYlko o tym ze ktos kiedys
      ogladal MASHA. jESCZE RAZ CHCE pANIA ZAPENIC ZE TO NIE JA JESTEM TYM
      ZARTOWNISIEM.
      A MILCE WIELKIE DZIEKI
      • Gość: Halina Smiej sie pajacu... IP: *.ip-pluggen.com 07.09.04, 03:08
        Ha ha ha
        • Gość: PIDZEJ Re: Smiej sie pajacu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 08:05
          JAKOS MI NIE DO SMIECHU

A POZA TYM CZY MOZESZ ZAMILKNAC
          • Gość: basia Re: Smiej sie pajacu... IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:01
            Ona ma na mysli twoje IP ale jednej rzeczy nie wie musi sie jeszcze douczyc hi
            hi pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka