Dodaj do ulubionych

Zimne dłonie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:26
Strasznie marzną mi dłonie, szczególnie wierzchy, nawet teraz mimo iz siedzę
w domu , mam wrażenie że za chwilę mi odpadną ręce, nawet zaczynają mi
drętwieć. Co to jest ? Jak to leczyć/
Obserwuj wątek
    • bozwariuje Re: Zimne dłonie 28.09.04, 22:28
      czy masz to samo z dolnymi konczynami? jakies dodatkowe doleglowości?
    • Gość: Lila Re: Zimne dłonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:39
      Nie znoszę zimna ,ale to co dzieje sie dzisiaj z moimi dłońmi ,po prostu mnie
      przeraża, stopy też mi marzną i to bardzo , ale raczej zimą.W tej chwili
      zaczęli grzać więc jest trochę lepiej ale dalej mi drętwieją.Nigdy nie było az
      tak żle.
      • Gość: j.s. Re: Zimne dłonie IP: *.hemocleanse.com 29.09.04, 15:54
        Podciagam watek bo sam jestem zainteresowany. Moje dlonie sa zimne cale lato a
        teraz gdy przychodzi jesien nawet przy dodatnich temperaturach staja sie biale
        a potem w cieplejszym pomieszczeniu biel przechodzi w nienaturalna czerwien
        wlasciwie karmin i sinosc. Oczywiscie trace czucie. Dziwne bo stopy sa OK.
        Lekarz twierdzil ze to od zazywanego leku. Wymienil na inny, na razie bez
        rezultatu.
        Znalazlem w internecie ze masc bursztynowa lub plyn zawierajacy bursztyn ponoc
        poprawia krazenie.
        A moze Doki cos poradzi jesli tu jeszcze zaglada.
        • Gość: as Re: Zimne dłonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:18
          Zgłoś się do dermatologa i dokładnie opisz dolegliwości.Być może jest to objaw
          Reynauda i potrzebna dalsz diagnostyka.
      • Gość: Ania Re: Zimne dłonie IP: 195.205.149.* 02.10.04, 15:15
        to są również objawy niedoczynności tarczycy. warto sprawdzić.
    • Gość: Teresa Re: Zimne dłonie IP: *.net-serwis.pl 29.09.04, 17:07
      a jak Ty sie odżywiasz, raczej jedzenie ciepłe i gotowane, czy zimne i surowe?
      co z ruchem, krążeniem, odchudzaniem?
      • Gość: j.s. Re: Zimne dłonie IP: *.hemocleanse.com 29.09.04, 21:46
        Zdrowo sie odzywiam. Na drugie snadianie duzo owocow i te sa zimne bo wziety z
        domu do pracy pojemnik wyciagam z lodowki ktora mamy w firmie. Ogolne krazenie
        w porzadku. Cwicze tez regularnie.
        Czy ten wywiad cos ci podsuwa?
        • Gość: Teresa Re: Zimne dłonie IP: *.net-serwis.pl 29.09.04, 22:00
          nie, za malo, wciaz nie wiem jak sie odzywiasz, a pogladow co jest zdrowe jest
          niemiara; potrzebuje wiedziec nie tylko co jesz, ale jak przyrzadzasz, jakie sa
          proporcje posilkow obrabianych termicznie i w jaki sposob do surowych, czy
          uzywasz przypraw ?
          • Gość: j.s. Re: Zimne dłonie IP: *.hemocleanse.com 30.09.04, 20:57
            Dziekuje za proby pomocy. No to jeszcze raz. Zdrowo wedlug mnie znaczy duzo
            jarzyn pol na pol jako salatki lub termicznie traktowane np. marchewka lub
            brokuly chociaz i te ostatnie tez na surowo. Jak wspominalem duzo owocow; w
            zaleznosci od sezonu rozne. Obiady regularne tzn. gorace, czesto wegetarianskie
            jesli mieso to drob, i wieprzowina. Minimum raz na tydzien ryba. Co jeszcze,
            lubie ostre przyprawy ale poniewaz tylko ja jeden z domownikow wiec w
            zasadzie "pikantnosc" jest dosyc ograniczona ze wzgledu na innych. Lubie
            czosnek i przeforsowalem uzywanie go w kuchni w ilosciach powyzej sredniej
            normy.
            Slyszalem gdzies ze duza ilosc pieprzu a jeszcze lepiej ostrej papryki powinna
            wplynac dodatnio na objaw zimnych rak.
            pozdrawiam
            • Gość: Teresa Re: Zimne dłonie IP: *.net-serwis.pl 01.10.04, 18:25
              w przypadku "wyziebienia" organizmu (w med.chinskiej: zbyt malo energii typu
              yang) nalezy zmodyfikowac sposob odzywiania, gdyz najczestsza przyczyna takiego
              stanu jest nadmierne stosowanie diet surowych. Owoce, zwlaszcza cytrusowe,
              surowki, zimne napoje i zimne posilki, jourty i kefiry maja nature
              wychladzajaca. W naszym klimacie wskazane jest wiecej gotowac (piec, dusic,
              smazyc), niz spozywac potraw surowych. Musisz wiec wiecej gotowac i dobrze by
              bylo, zebys 3 razy dziennie zjadl cos cieplego. Dobrze jest uzywac ostrych
              przypraw, ale bez przesady, gdyz trzeba to robic stopniowo, bowiem jesli zbyt
              intensywnie dostarczymy yang do organizmu, moze to spowodowac zaburzenia w
              plynach lub zapalenia. Wlącz do swego jadlospisu czosnek, pietruszke, cebule,
              rozmaryn, tymianek, swiezy lub suszony imbir, kardamon, gozdziki , jalowiec,
              pieprz. Ale troche i nie wszystko naraz. Potrawy nie moga byc ostre, lecz tylko
              lekko pikantne. Bardzo dobre sa zupy, zwlaszcza te, ktore sie dlugo gotowaly.
              Wyklucz mikrofalowke, unikaj zywnosci gleboko mrozonej i wynaturzonej(hodowanej
              na sztucznych srodkach, bez slonca).
              No i wskazany jest ruch, zeby ta energia wraz z krwią dobrze krążyła w organizmie.
              Z kazdym dniem powinno byc lepiej.
              Powodzenia
              • Gość: izabelka Re: Zimne dłonie IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 01.10.04, 20:52
                ja mam niskie ciśnienie i zawasze jak dłuższą chwilę posiedzę to marzną mi
                końcówki tzn. dłonie, stopy i czubek nosa. Pomaga herbata ciepła albo coś
                mocniejszego w krytycznych sytuacjach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka