Gość: Lila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:26 Strasznie marzną mi dłonie, szczególnie wierzchy, nawet teraz mimo iz siedzę w domu , mam wrażenie że za chwilę mi odpadną ręce, nawet zaczynają mi drętwieć. Co to jest ? Jak to leczyć/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bozwariuje Re: Zimne dłonie 28.09.04, 22:28 czy masz to samo z dolnymi konczynami? jakies dodatkowe doleglowości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Re: Zimne dłonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:39 Nie znoszę zimna ,ale to co dzieje sie dzisiaj z moimi dłońmi ,po prostu mnie przeraża, stopy też mi marzną i to bardzo , ale raczej zimą.W tej chwili zaczęli grzać więc jest trochę lepiej ale dalej mi drętwieją.Nigdy nie było az tak żle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.s. Re: Zimne dłonie IP: *.hemocleanse.com 29.09.04, 15:54 Podciagam watek bo sam jestem zainteresowany. Moje dlonie sa zimne cale lato a teraz gdy przychodzi jesien nawet przy dodatnich temperaturach staja sie biale a potem w cieplejszym pomieszczeniu biel przechodzi w nienaturalna czerwien wlasciwie karmin i sinosc. Oczywiscie trace czucie. Dziwne bo stopy sa OK. Lekarz twierdzil ze to od zazywanego leku. Wymienil na inny, na razie bez rezultatu. Znalazlem w internecie ze masc bursztynowa lub plyn zawierajacy bursztyn ponoc poprawia krazenie. A moze Doki cos poradzi jesli tu jeszcze zaglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Zimne dłonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:18 Zgłoś się do dermatologa i dokładnie opisz dolegliwości.Być może jest to objaw Reynauda i potrzebna dalsz diagnostyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zimne dłonie IP: 195.205.149.* 02.10.04, 15:15 to są również objawy niedoczynności tarczycy. warto sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Zimne dłonie IP: *.net-serwis.pl 29.09.04, 17:07 a jak Ty sie odżywiasz, raczej jedzenie ciepłe i gotowane, czy zimne i surowe? co z ruchem, krążeniem, odchudzaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.s. Re: Zimne dłonie IP: *.hemocleanse.com 29.09.04, 21:46 Zdrowo sie odzywiam. Na drugie snadianie duzo owocow i te sa zimne bo wziety z domu do pracy pojemnik wyciagam z lodowki ktora mamy w firmie. Ogolne krazenie w porzadku. Cwicze tez regularnie. Czy ten wywiad cos ci podsuwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Zimne dłonie IP: *.net-serwis.pl 29.09.04, 22:00 nie, za malo, wciaz nie wiem jak sie odzywiasz, a pogladow co jest zdrowe jest niemiara; potrzebuje wiedziec nie tylko co jesz, ale jak przyrzadzasz, jakie sa proporcje posilkow obrabianych termicznie i w jaki sposob do surowych, czy uzywasz przypraw ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.s. Re: Zimne dłonie IP: *.hemocleanse.com 30.09.04, 20:57 Dziekuje za proby pomocy. No to jeszcze raz. Zdrowo wedlug mnie znaczy duzo jarzyn pol na pol jako salatki lub termicznie traktowane np. marchewka lub brokuly chociaz i te ostatnie tez na surowo. Jak wspominalem duzo owocow; w zaleznosci od sezonu rozne. Obiady regularne tzn. gorace, czesto wegetarianskie jesli mieso to drob, i wieprzowina. Minimum raz na tydzien ryba. Co jeszcze, lubie ostre przyprawy ale poniewaz tylko ja jeden z domownikow wiec w zasadzie "pikantnosc" jest dosyc ograniczona ze wzgledu na innych. Lubie czosnek i przeforsowalem uzywanie go w kuchni w ilosciach powyzej sredniej normy. Slyszalem gdzies ze duza ilosc pieprzu a jeszcze lepiej ostrej papryki powinna wplynac dodatnio na objaw zimnych rak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Zimne dłonie IP: *.net-serwis.pl 01.10.04, 18:25 w przypadku "wyziebienia" organizmu (w med.chinskiej: zbyt malo energii typu yang) nalezy zmodyfikowac sposob odzywiania, gdyz najczestsza przyczyna takiego stanu jest nadmierne stosowanie diet surowych. Owoce, zwlaszcza cytrusowe, surowki, zimne napoje i zimne posilki, jourty i kefiry maja nature wychladzajaca. W naszym klimacie wskazane jest wiecej gotowac (piec, dusic, smazyc), niz spozywac potraw surowych. Musisz wiec wiecej gotowac i dobrze by bylo, zebys 3 razy dziennie zjadl cos cieplego. Dobrze jest uzywac ostrych przypraw, ale bez przesady, gdyz trzeba to robic stopniowo, bowiem jesli zbyt intensywnie dostarczymy yang do organizmu, moze to spowodowac zaburzenia w plynach lub zapalenia. Wlącz do swego jadlospisu czosnek, pietruszke, cebule, rozmaryn, tymianek, swiezy lub suszony imbir, kardamon, gozdziki , jalowiec, pieprz. Ale troche i nie wszystko naraz. Potrawy nie moga byc ostre, lecz tylko lekko pikantne. Bardzo dobre sa zupy, zwlaszcza te, ktore sie dlugo gotowaly. Wyklucz mikrofalowke, unikaj zywnosci gleboko mrozonej i wynaturzonej(hodowanej na sztucznych srodkach, bez slonca). No i wskazany jest ruch, zeby ta energia wraz z krwią dobrze krążyła w organizmie. Z kazdym dniem powinno byc lepiej. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabelka Re: Zimne dłonie IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 01.10.04, 20:52 ja mam niskie ciśnienie i zawasze jak dłuższą chwilę posiedzę to marzną mi końcówki tzn. dłonie, stopy i czubek nosa. Pomaga herbata ciepła albo coś mocniejszego w krytycznych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś