Dodaj do ulubionych

Problemy z żołądkiem/badania trzustki

17.11.16, 21:35
Witajcie!
Mam na imie Artur i mam 21 lat, waga 88,7kg. Jakieś 5 dni temu skończyłem antybiotyki na helicobacter pylori. Aktualnie biorę 2x mezoprsl (rano/wieczór) oraz 3x zirif. Od wczoraj mój stolec jakby zmienił kolor na żółty.. Wyczytałem, ze mogą to być problemy z trzustką. Tracę apetyt (jem bo musze), całe dnie bywają dla mnie ociezale (chce coś zrobić ale czuję się jakby bez sil), czasami zerwie mnie mocniej w okolicach żołądka, po posiłku mam czasami wrażenie jakbym miał zwymiotowac, mam lekki stan podgoraczkowu (~37,3*C). Mam następujące pytania:
1) Czy helicobacter mógł być nie do konca wyleczony i to on powoduje taki dyskomfort i problemy w okolicach żołądka?
2) Czy mogło dojść do ,,ataku" na trzustke?
3) Chciałbym zrobić jutro badania krwi dotyczące trzustki, jakie najlepiej zrobić aby móc wykluczyć uszkodzenie trzustki? (prosiłbym o wszystkie możliwe)

Proszę o szybką odpowiedź, bardzo tego potrzebuje, Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Problemy z żołądkiem 18.11.16, 16:16
      Nikt na odległość nie zgadnie, co ci jest.
      Diagnoza choroby trzustki na podstawie koloru stolca? Cienkie to.
      Może odczuwasz skutki uboczne po mezoprosalu?
      Brałeś przedtem metronidazol? On też potrafi dopiec

Jak chcesz się sam diagnozować i leczyć, to najpierw poczytaj:
      www.pfm.pl/indeks_lekow/lek/leki-stosowane-w-zaburzeniach-wydzielania-soku-zoladkowego/mesopral/A02/13097
      /gastrologia.mp.pl/lista/76643,powiklania-kuracji-eradykacyjnej-helicobacter-pylori
      poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/profil-trzustkowy-badania-oceniajace-prace-trzustki_37812.html
      • gleuq Re: Problemy z żołądkiem 18.11.16, 23:17
        Witam,
        Miałem dzisiaj badanie krwi na trzustkę, mocz i bilirubine.
        Wyniki: (w nawiasie normy)

-AMYLAZA 100.0 Ul/l (0.000-86.00)
        -BILIRUBINA CAŁKOWITA 2.19 mg/dl (0.200-1.200)
        -ALAT 47.1 Ul/l (0.000-42.00)
        -ASPAT 40.2 Ul/l (0.000-37.00)

Udałem się do lekarza, zmienił mi:

-MESOPRAL 40mg na CONTROLOC 40mg (2 x 1)
        -KREON 25000 (3 x 1)
        -ENTEROL 250mg (2 x 1 przez 5 dni, 1 x 1 przez następne 10 dni)
        -ZIRID (3 x 1)

Przy tych wynikach i lekarz jest możliwość wyleczenia trzustki czy będę już musiał ciągle brać jakieś leki na trzustkę? Na co te wyniki mogą wskazywać? Z góry dziękuję za pomoc.
      • gleuq Re: Problemy z żołądkiem 19.11.16, 00:17
        koziorozka :
        > Może odczuwasz skutki uboczne po mezoprosalu?
        > Brałeś przedtem metronidazol? On też potrafi dopiec

Wcześniej brałem przez 10 dni:

-OSPAMOX 1000mg (2 x 1)
        -METRONIDAZOL 250mg (2 x 2)
        -LACIDAR (1 x 2)
        -ZIRID 50mg (3 x 1)

Pozdrawiam.
        • gleuq Re: Problemy z żołądkiem 19.11.16, 00:18
          Jeszcze MESOPRAL (2 x 1).
          Wybaczcie za zbędny spam.
          • margolcia_63 Re: Problemy z żołądkiem 19.11.16, 06:28
            Według mnie to masz problem z wątrobą. Czy nie piłeś alkoholu w trakcie kuracji? Bo metronidazol +alko to nie jest zdrowe połączenie.
            Albo, jeśli masz lamblie, a w trakcie kuracji metronidazolem nie miałeś podawanych środków żółciopędnych to mogło się zdarzyć, że się one pochowały w przewodach żółciowych a nawet trzustkowych. Ja bym póki co na twoim miejscu zaopatrzyła się w środki żółciopędne i w coś regenerującego wątrobę. Ja sobie chwaliłam Essentiale forte.
            I chyba pomyśl nad diagnostyką w kierunku lambli, zwłaszcza, że IPP otwierają wrota na takie zakażenia, nawet jak nie miałeś ich wcześniej.
            • gleuq Re: Problemy z żołądkiem 19.11.16, 09:32
              margolcia_63 napisała:

> Według mnie to masz problem z wątrobą. Czy nie piłeś alkoholu w trakcie kuracji
              > ? Bo metronidazol +alko to nie jest zdrowe połączenie.

Nie piłem alkoholu w trakcie brania leków. Ogólnie pije jedynie okazjonalnie i to również w małych ilościach. Od miesiąca albo nawet ponad już nie pije wcale. Również nie palę ani nie biorę żadnych używek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka