Dodaj do ulubionych

wysoki kortyzol

31.01.17, 15:11
Zrobiłam kortyzol z krwii o i rano wynik 47.69 (norma 6.2- 19,4) rano nie moge jeść bo sie trzęse i cukier mi slacze, nie śpię po nocach i nwm co mam robić zwlaszcza że ćwiczę insulina też podwyższona.. Bd robić test hamowania co to oznacza?
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: wysoki kortyzol 01.02.17, 10:15
      Przeczytaj
      www.kardiolo.pl/test_hamowania_deksametazonem.htm
      • ewelela97 Re: wysoki kortyzol 06.02.17, 08:05
        Wie ktos co to może być? Test hamowania wyszedl 1,77 norma do 1,8 z rana nie moge nic zjeść i mam podwyższony cukier pomocy... 47 to naprawdę dużo
        • margolcia_63 Re: wysoki kortyzol 06.02.17, 09:40
          No to wyszło ci 1,77, czy 47? Czy jeszcze inaczej?

Może być, np. Zespół Cushinga spowodowany zmianami w przysadce lub nadnerczach.
          www.kardiolo.pl/zespol_cushinga.htm

Kiedy masz podwyższony cukier, po jedzeniu, czy na czczo?
        • koziorozka kortyzol i DST (test hamowania deksametazonem) 06.02.17, 11:10
          ewelela97 napisała:
          > Wie ktos co to może być? Test hamowania wyszedl 1,77 norma do 1,8

Martwisz się tak małym odchyleniem od normy?
          Za mało danych, żeby coś zrozumieć, poza tym nie podajesz jednostek.
          Normy porannego kortyzolu:
          godz. 8.00: 5 - 25 ug/dl (0,14 - 0,96 umol/l lub 138 - 690 nmol/l)

Lekarz prawdopodobnie chce wykluczyć lub potwierdzić zespół Cushinga
          Tu poczytaj:
          pl.wikipedia.org/wiki/Test_hamowania_deksametazonem
          www.kardiolo.pl/test_hamowania_deksametazonem.htm
          www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/hormony/zespol-cushinga-przyczyny-i-objawy-leczenie_42075.html
          www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/hormony/kortyzol-powyzej-i-ponizej-normy-interpretacja-wynikow_36523.html
          • ewelela97 Re: kortyzol i DST (test hamowania deksametazonem 19.02.17, 14:09
            Małym? 47.69? Dwukrotne przekroczenie normy, w hamowaniu jest ok więc nie wiem od czego to
            • margolcia_63 Re: kortyzol i DST (test hamowania deksametazonem 19.02.17, 14:42
              Najlepiej opisz swój przypadek jeszcze raz, po kolei, tylko tak, by coś dało się zrozumieć.
              Z drugiej strony, ktoś ci badanie zlecał i to jego rola, by je zinterpretować.
              O ile ja wydedukowałam, ale dopiero po ostatnim wpisie, bez hamowania masz 47 a z hamowaniem 18, czy jeszcze inaczej?
    • pam0598 Re: wysoki kortyzol 07.06.24, 13:36
      No hej i co wyszło z tym
      Kortyzolem mam to samo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka