Dodaj do ulubionych

Niski poziom HDL

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 14:53
Właśnie odebrałam wyniki męża i ma on niski poziom HDL-23mg/dl
LDL70mg,cholesterol całkowity 140 mg,trojglicerydy236mg.OB-54mm.Mąz przyjmuje
Lovasterol naobniżenie cholesterolu ale co z tego cholesterol się obniża a
wraz z nin obniza sie też i ten dobry .
Co mozna zrobić aby podnieść ten poziom HDL.Liczę na rady i
sugestie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Olka Re: Niski poziom HDL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 17:22
      U mnie HDL podnosi się po jedzeniu większej ilości jajek, które bardzo lubię,
      ale to podobno w diecie antycholesterolowej nie można za dużo. Ja mam 220LDL.A
      czy mąż łyka kwasy "Omega 3", To podobno ma zwiększać poziom HDL.
      • Gość: Ania Re: Niski poziom HDL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:54
        No właśnie Olu stosuję mu dietę niskocholestorelową i może to dlatego tak
        jest .Dziś kupiłam w aptece tran i zobaczymy za jakiś czas jak to będzie
        wyglądać .Pozdrawiam
      • jesienna2004 Re: Niski poziom HDL 05.10.04, 18:58
        Polecam książkę "Sposób na cholesterol" R. Trubo. Mnóstwo przykładów,
        przepisów, pomysłów, naprawdę świetna ksiażka o cholesterolu :-)
        • Gość: Ania Re: Niski poziom HDL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:14
          jesienna2004 dzięki,. za radę postaram sie o takie lektury napewno mi się
          przydadzą .Bo czasami to mi już pomysłów brak bo to co na jedno pomaga na
          drugie szkodzi.Pozdrawiam.
          • Gość: tx Re: Niski poziom HDL IP: *.zielman.pl 06.10.04, 22:14
            Aktywność fizyczna -ćwiczenia ,spacery
            i w ogóle ruch -znacznie podnoszą HDL
          • Gość: Teresa Re: Niski poziom HDL IP: *.net-serwis.pl 06.10.04, 23:08
            wlasnie gimnastyka, ruch
            na podniesienie HDL dobre sa tez ryby tluste, takie jak: losos, makrela,
            sledzie, sardynki, tunczyk, a takze oliwa, olej z pestek winogronowych, surowa
            cebula
            • Gość: Basia Re: Niski poziom HDL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 13:32
              Słyszałam, że oliwa jest dobra na poprawienie poziomu HDL, ale czy tylko
              surowa? Moja wątroba nie toleruje surowej.
              • Gość: Teresa Re: Niski poziom HDL IP: *.net-serwis.pl 07.10.04, 14:38
                nie wiem, ale w zrodle nie bylo zastrzezenia, ze ma byc surowa, jak przy cebuli;
                przeciez nie musisz tej oliwy pic Basiu, uzywaj jej odpowiednio przyprawionej do
                salatek
                • jan33 Re: Niski poziom HDL 07.10.04, 16:20
                  rds.yahoo.com/S=2766679/K=niaspan/v=2/SID=e/TID=DFX0_3/l=WS1/R=1/H=0/IPC=us/SHE=0/SIG=10s6aqil0/*-http%3A//www.niaspan.com/

Nie wiem czy ta strona sie otworzy. Jesli nie proponuje otworzyc yahoo albo
                  inna wyszukiwarke i wpisac haslo "niaspan". Sa to tabletki niacyny spreparowane
                  tak ze skladnik wolno sie uwalnia. Dlatego nie proponuje kupowac niacyny jako
                  takiej.Dawka uderzeniowa moze byc niemila.
                  Jest to jedyny lek ktory obniza LDL i podwyzsza HDL. Oczywiscie przy zazywaniu
                  nie rezygnuje sie ze statyn. Lek mozna przyjmowac w dawkach od 50 mg nawet do
                  jednego grama w zaleznosci od tolerancji organizmu. Moga bowiem wystapic efekty
                  uboczne. Naleza do nich tzw. flashing; na szczescie krotkotrwale uczucie
                  naplywu goraca do glowy polaczone z sensacja skorna, lub przy wysokich dawkach
                  (1g -2g) calodobowe niemile swedzenie skory.
                  Proponuje sie zazycie leku przed snem, z maly "snackiem" rowniez wskazane jest
                  wczesniejsze (30 minut) zazycie aspiryny. Lagodzi to znacznie ewentualne skutki
                  uboczne.
                  Poza tym popieram medycyne alternatywna i sam co drugi dzien karmie sie
                  siemieniem lnianym.
                  jan
                  • wcalenietakimaly Re: Niski poziom HDL 08.10.04, 05:07
                    Ciekawa stronka (otwiera sie). A jak u ciebie, lykasz ta medycyne? Jaka dawke?
                    Masz efekty uboczne?
                  • Gość: Basia Re: Niski poziom HDL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 12:08
                    A mógłbyś powiedzieć, w jakiej postaci jesz to siemię, parzone czy na sucho? Ja
                    rzuciłam trochę tych nasion na patelnię i podpiekłam, nawet smaczne były, ale
                    nie wiem, czy tak można, bo przecież tłuszcz smażony jest niedozwolony, a w
                    lnie są oleje.
                    • jan33 Re: Odpowiedz do Basi i niemalego 08.10.04, 16:59
                      Tak biore i do 500 mg nie mam zadnych sensacji. Tak jak pisalem, wczesniej 30
                      minut aspiryna a niaspan z jogurtem. Tak lekarz radzil chociaz coraz czesciej
                      pewno z lenistwa aspiryne lykam razem z lekarstwem. Niestety powyzej tej dawki
                      mam sensacje czyli swedzenie skory. Ale dawka 500mg to juz dosyc duzo.
                      Zazywalem nawet mniej, tylko moim przypadku chorobowym mam bardzo wysoki poziom
                      lipoproteiny A odkryty niedawno a to jest jedyny lek ktory moze rowniez obnizac
                      ten tluszcz. Lekarz chcial nawet wiecej, minimum 1g ale nie daje rady; 750 mg
                      to gora. Znalazlem rowniez alternatywna medycyne na lipoproteineA, jesli ktos
                      jest zainteresowany napisze.
                      Basiu, smiem twierdzic ze siemie lniane poprawilo moje kliniczne rezultaty.
                      Rowniez moja wydolnosc fizyczna. Przed regularnym stosowaniem pojawialy sie
                      bole w mostku w czasie cwiczen fizycznych czesto musialem przerwac cwiczenia i
                      myslalem powaznie ze czeka mnie kolejny "balonik". Teraz wszystko rozplynelo
                      sie. Na przyklad regularnie jezdze na rowerze i w czasie godziny pokonuje 33
                      km.
                      Jak zazywam. Dwie i pol lyzeczki nasion i garnuszek wody pogrzac do wrzenia i
                      trzymac jedna, dwie minuty w tym stanie. Trzeba uwazac by nie wykipialo wiec
                      grzac ostroznie. Alternatywnie uzywam micorowave w ten sposob ze podrzewam do
                      wrzenia i jak ostygnie powtarzam "zagotowanie" drugi raz na nawet trzeci. Pije
                      co drugi dzien, rano na czczo. Dodatkowa zaleta bardzo dobre na przewod
                      gastryczny.
                      jan
                      • Gość: Basia Re: Odpowiedz do Basi i niemalego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 19:58
                        Bardzo dziękuję za odpowiedż. A nasiona siemienia zjadasz czy tylko wypijasz
                        sam płyn?
                        • jan33 Re: Odpowiedz do Basi i niemalego 08.10.04, 21:35
                          Czekam az mikstura oziebi sie do temperatury ciala lub pokojowej, mieszam
                          energicznie i wypijam wszystko lacznie z nasionami. Nie jest to super plyn lub
                          szampan, ale mozna przywyknac bo smak i zapach nie jest silny lub obrzydliwy.
                          Niektorych moze lepkosc denerwowac, ale do wszystkiego da sie przywyknac jesli
                          poprawia wyraznie zdrowie.
                    • kokosz11.1 Re: Niski poziom HDL 17.11.13, 18:46
                      Ja pije siemie lniane mielone. Wieczorem gotuje pol szklanki wody i zalewam 1 lyzke siemienia lnianego przykrywam i odstawiam na noc. Rano jak tylko wstane z lozka dolewam troszke cieplej wody i wypijam. Jest to zdrowe - polecam szczegolnie przy niskim HDL i nie tylko.
                      • jestem_niezadowolona Re: Niski poziom HDL 21.11.13, 11:38
                        Mielone jest odtłuszczone. Lepiej wypić siemie lniane w ziarenkach - przygotowane tak jak napisałaś. Ew. zmielić siemię świeżo przed zaparzeniem...
    • jestem_niezadowolona Re: Niski poziom HDL 21.11.13, 11:36
      Ja widzę problem z trójglicerydami i to b. duży. Wyeliminować leki na obniżanie cholesterolu i zmienić dietę na niskowęglowodanową (szczególnie wyeliminować białe pieczywo i przetwory mączne).. I powinno się wszystko poprawić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka