Dodaj do ulubionych

brak diagnozy, specjaliści

16.09.17, 20:04
Witam serdecznie, mój wpis będzie na tyle obszerny aby nakreślić moją sytuację ale nie zanudzać. Odkąd pamiętam mam bóle stawów(mam 36lat), tego typu,że czuję przeszywający ból podczas dłuższego unoszenia rąk(np. wieszanie prania), obieranie ziemniaków czy pisanie powoduje rwący ból w dłoniach. Miałam w przeszłości robione badania na reumatyzm(negatywne) .Wyniki krwi i rozmazu, ob, crp są w całkowitej normie, cukier również, cierpię jedynie na hipoglikemię reaktywną. W między czasie byłam u kardiologa gdyż miałam napady arytmii serca (szeroka diagnostyka wykazała zaburzenia na tle nerwowym). Bardzo szybko się męczę, czuję ucisk w klatce piersiowej po głupim wejściu na 3 piętro. Ponieważ kilka miesięcy temu dolegliwości, miałam wrażenie się nasiliły poszłam do reumatologa, który skierował mnie na badania ANA1(pozytywne ) i ANA 2 i tu wynik następujący:
Stwierdzono obecność przeciwciał dających na komórkach HEp-2 typ homogenny i ziarnisty w mianie 1:1280 , nie wykryto przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA (Ro,La, Jo-1, Scl-70, nRNP i Sn)
Profesor powiedział mi że mam się cieszyć, że nie wykryto chorób tkanki łącznej i jego pomoc tutaj się kończy. Z tego co wyczytałam wysoki typ świecenia świadczy o chorobie autoimmunologicznej. Swoje kroki skierowałam do endokrynologa zrobiwszy szeroko badania na tarczycę(przeciwciała, usg i oczywiście tarczycowe) Wyszło, że od tej strony jest ok. Szukając dalej zrobiłam sobie badanie IgG na starą boreliozę (świeża raczej nie wchodzi w grę gdyż objawy mam od bardzo dawna i nie pamiętam z ostatnich lat rumienia) i wynik p-ciała p/Borellia IgG wyszła pozytywnie ale wg lekarza dermatologa nisko 23,37 (dodatni od 16), dermatolog mnie odesłał z kwitkiem.
Na dzień dzisiejszy poza ww objawami mam poranną sztywność stawów po przebudzeniu(przechodzi po przejściu kilku metrów, delikatne drżenia dłoni po wysiłku- dziś po myciu podłogi, kiedy coś piszę dłużej mimowolnie w którymś momencie zawsze zadrży mi ręka co widać w tekście pisanym, muszę delikatnie stawać na nogi bo kilka razy wstałam energicznie i czułam taki ból jakbym skręciła kostkę, w nadgarstku czuję to samo, jestem często zmęczona, mam problemy z pamięcią, kilka razy miałam zawroty głowy i rzadko ale chwilami jakby widzę delikatnie za mgłą, generalnie mam również odkąd pamiętam wrażliwą na dotyk skórę, w nocy kiedy długo leżę na jednym boku zaczyna mnie rwać/drętwieć biodro i muszę się obrócić. To jest jakaś tragedia, wszystkie wizyty, wyniki robiłam prywatnie gdyż na nakierowanie od lekarza internisty liczyć nie można, ale teraz jestem w martwym punkcie nie wiedząc co dalej. Może ktoś z Was jest w stanie coś zasugerować, mam swoje lęki ale nie chcę o nich myśleć dopóki nie mam pewności, dziękuję za ewentualną pomoc
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: brak diagnozy, specjaliści 17.09.17, 18:21
      stawiam w ciemno na kręgosłup
      Zaleevam tomografie w 3 cześciach co pół rolki kręgosłupa
      i masarze kręgosłupa
      jaka cześc nie wiem to wykażą badania
      google
      sp9tcu kręgosłup
      sp9tcu masarze kręgosłupa

A na początek pytanie czy była pani u neurologa ?
      • cn_tower Re: brak diagnozy, specjaliści 17.09.17, 19:36
        Tak byłam, mój kręgosłup lędźwiowy to obniżenie krążka międzykręgowego L5/S1, lewostronna skolioza lędźwiowa ze szczytem na poziomie trzonu L4, niespojenie łuku kręgu L5 ,spłycona lordoza, zmiany zwyrodnieniowe.Natomiast szyjny to jedynie zniesiona fizjologiczna krzywizna. Bardzo boli mnie kręgosłup ale z bólem tym chyba nauczyłam się żyć, często też odczuwam kilkudniowe "blokady "karku i szyi. Neurolog po badaniu w gabinecie(odruchy itp) zaleciła konkretne ćwiczenia. Czy takie ułomności mogą powodować ww objawy? Znalazłam w sieci dobrego neurologa, jutro się zapiszę, dziękuję za nakierowanie
    • sp9tcu Re: brak diagnozy, specjaliści 17.09.17, 20:59
      Prosze pani od kręgosłupa moze być wszystko do utraty przytomności

Głowne objawy to

Ze strony kregosłupa szyjnego

Ból głowy wszelkiej postaci ,z tyłu ,mapieciowy
      moze prowadzic nawet do wymiotów
      bóle karku ,pleców ,rąk ,bóle miesniowe

Dretwienie palcó rąk do dlnej cześci rąk ( podstawowy objaw )
      sztywność mieśni karku
      bóle przypominajace zawał serca
      zwroty głowy raczej nie silne
      w przypadku ucisku tętnicy szyjnej przeg kręgośłup utrata przytomności
      co do chodzenia można chodzić

Co do kręgosłupa piersiowego
      Bóle pleców silne sztywność całego ciała
      trudności w chodzeniu
      bardzo silne zwroty głowy
      nie mozna nawet dzwignoć torby
      Bóle klatki piersiowej opalajace
      przypominające zawał serca ( ekg rosztrzyga czy to od kregośłupa
      nawet 500 metrów nie da sie zajść
      zadyszka ,sztbki oddech

Co do kregośłupa lędzwiowego

Bóle dolnej cześci kręgosłupa ,nóg ,
      dretwienie nóg ,
      nie można chodzić

to tyle co do objawów

Co do gimnnastyki odradzam
      bez diagnozy możn abardzo pogorszyć sprawę
      polecam masarze kregosłupa
      pod kontrolą neurologa
      • cn_tower Re: brak diagnozy, specjaliści 17.09.17, 22:21
        Dziękuję,szeroki temat,pójdę do dobrego neurologa
      • acc1965 Re: brak diagnozy, specjaliści 05.11.18, 19:36
        Hej sp9tcu. Zaciekawiło mnie co napisałe(a)ś o kręgosłupie piersiowym. O części słyszałem, ale część to nowość.
        Mam przepuklinę Th8-9 i teraz jeszcze coś wyżej. Olbrzymie trudności z równowagą, chodzeniem izawrotami. Częstouczucie jakbym mdlał, albo gotował się od środka. O bólach całej klatki nie wspominając. Nudności, uczucie zgagi, bół za mostkiem. Już nie dziesiątki ale setki badań i NIC. Lekarze twierdzą, że to nie od kręgosłupa piersiowego. mimo moich sugestii. Od 12 lat bez diagnozy ijest coraz gorzej.
        I tu mam pytanie ską wzię(ą)ś te informację?
        • sp9tcu Re: brak diagnozy, specjaliści 05.11.18, 22:34
          Ja nie jestem lekarzem

ale w 2006

silny ucisk na krąg piersiowy

objawy
          mega zwroty głowy
          nie mogłem nic dzwigać
          chodzic
          ból do nieskoczoności
          a twoje objawy trzeba zdiagnozować
          robiłeś tomografie kregośłupa
    • fionka21 Re: brak diagnozy, specjaliści 17.09.17, 21:23
      Dermatolog-nieuk zrobił ci kuku!
      Masz pozytywny wynik w kierunku "starej" boreliozy i typowe objawy, więc diagnoza jest prosta - borelioza!
      Do tego, na podstawie tego co piszesz, stawiam jeszcze na bartonellę. To też bakteria odkleszczowa (lub od kota!).
      Zacznij czytać o boreliozie, bo to skompliikowane zagadnienie.
      Polecam www.borelioza.org
      Znajdź lekarza ILADS lub fitoterapeutę, bo na zakaźników można tak liczyć jak na dermatologu, u którego byłaś.
      Z tego można naprawdę wyjść, ale trzeba wykazać się otwartością umysłu i konsekwencją :)
      Na fb jest dużo grup boreliozowych, tam ci pomogą.
      • cn_tower Re: brak diagnozy, specjaliści 17.09.17, 22:19
        Również o tym myślałam. Będę drążyć temat szkoda że bez pomocy osób do tego powołanych. Moja internistka na moją sugestię boreliozy stwierdziła że to rozdmuchany temat stąd moje prywatnie robione badania,dziękuję za sugestię,będę czytać
        • wisa46 Re: brak diagnozy, specjaliści 18.11.18, 13:23
          cn_tower napisała:

> Również o tym myślałam. Będę drążyć temat szkoda że bez pomocy osób do tego pow
          > ołanych. Moja internistka na moją sugestię boreliozy stwierdziła że to rozdmuc
          > hany temat stąd moje prywatnie robione badania,dziękuję za sugestię,będę czytać
          >
          U mnie antyciała w westernblotach pokazały się po 1,5 roku od ukąszenia - mam problemy z pamięcią, szumy w głowie, męty w oczach, bóle nadgarstków itp.
          • agass24 Re: brak diagnozy, specjaliści 18.11.18, 16:06
            U mnie podobne objawy. Po 2 latach chodzenia po lekarzach usłyszalam od pewnego reumatologa choroba EDS - też związana z tkanką łączną. U mnie pojawiają się tak jakby rzuty choroby z różnych ukladow. Objawy podobne jak przy boreliozie i chorobach reumatycznych.
            • zenobek Re: brak diagnozy, specjaliści 18.11.18, 18:33
              Podążaj więc tym tropem. Tropem bakteryjno-wirusowo-pierwotniakowo-grzybicznym. Jest całe mnóstwo patogenów przekazywanych przez owady. Nie tylko przez kleszcze. Niekoniecznie zakażeniom takim muszą towarzyszyć objawy typu gorączkowego, kaszelowego. (takie, które kojarzą nam się z zakażeniem) . Powodzenia w diagnozie. Apropo choroby EDS. To jest choroba genetyczna. Miałaś jakiekolwiek badania w celu potwierdzenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka