Dodaj do ulubionych

celiaklia badania

14.02.19, 19:11
cześć jestem w trakcie diety eliminacyjnej - na razie na większość potencjalnych alergenów - po ok 2-3 tyg zjadłam pszenice i pojawiły się negatywne i widoczne skutki (swędzenie skóry, gazy, b. duże wzdęcia) zjadłam dwa dni pod rząd - z uwagi na eizod łysienia plackowatego musiałabym wykluczyć celiaklię - czy moge teraz zdrobic badania z krwi? ile dni przed badaniem musiałabym jeść pszenicę, żey wynik był miarodajny

moja siostra też ma problemy jelitowe i stąd podejrzenie celiakli, ale ona miała robioną kolonoskpię i gastroskopię i nie zdiagnozowano celiakli (ale też badania nie były konkretnie pod tym kątem - ale wycinki brali);

czy gastro też trzeba zrobić i czy do czasu badana mogę nie jeść glutenu?

nie jestem pewna czy mój problem dotyczy tylko glutenu, na pewno też laktoza i miałam wrażenie, ze na wiele inych produktów też źle reaguję - co myslicie to może być - jakiś zespół jelita drazliwego
wspmnę że mam niskie b12 (250 przy nrmie 190) i po suplementacji doustnej zmniejszyły sie objawy neurologiczne
Obserwuj wątek
    • mila.111 Re: celiaklia badania 14.02.19, 19:14
      ednokrynolog zalecił dwa takie najbardziej znane badania (jedno z edomysium czy jakos tak) - jakie badania waszym zdaniem nalezy zrobić
      • koziorozka Re: celiaklia badania 14.02.19, 19:57
        mila.111 napisał(a):
        > - jakie badania waszym zdaniem nalezy zrobić
        -----------
        Po co chodzisz do lekarza, do którego nie masz zaufania?
        Wolisz porade forumowego "znafcy"?
        Rozejrzyj się na forum o celiaklii, może cos ci będzoe pasowało
        forum.celiakia.pl/viewforum.php?f=8&sid=476eb33b8b8a8295085a5beb5fe9848d
        • mila.111 Re: celiaklia badania 15.02.19, 11:34
          Akurat do tej pierwszy raz mam zaufanie bo zauważyła coś z działki neurologa a których neurolog nie widział
          Chodziło mi o to ze ona nie jest specjalistą z gastro a te dwa badania to są te najbardziej znane gdzieś czytałam ze jest jakieś trzecie ostatnio uznane za dość istotne
          Bardziej mi chodzi o pomoc z doświadczenia czy to dobry trop bo siostra ma gorsze problemy a nie wyszła jej celiaklia no i mam wrażenie ze pszenica mi szkodzi ale nie tylko to
          Problemy widoczne pojawiły się po długim czasie brania antybiotyki i zastanawiam się nad tym czy to nie jakieś nieszczelne jelita itd
          • koziorozka Re: celiaklia badania 15.02.19, 16:06
            Nieszczelne jelita to pomysł tzw. uzdrowicieli, medycyna nie zna takiego zjawiska.
            3 badania na celiaklię: tTG, DGP (GAF) i EmA
            Tu masz wyjaśnienia celiakia.pl/celiakia/diagnoza/
            ----------
            Nie rozumiem o jaki "trop" ci chodzi. Na razie to chaos:
            Endokrynolog zlecił badania. Jakie są wyniki?
            Masz jakieś kłopoty neurologiczne.
            Bierzesz jakieś antybiotyki. Dlaczego?
            Jesteś w trakcie diety eliminacyjnej - pod kontrolą lekarza? z jakim skutkiem?
            Na "coś" źle reagujesz, czyli co się dzieje? "Swędzenie skóry, gazy, b. duże wzdęcia" to te objawy?
            "mam problemy z tarczycą ale zmiana dawki nie wpływa na waę" - jakie problemy? czego dawka?
            Łysienie plackowate.
            ----------------
            Zbierz to do kupy bardziej składnie i poczytaj na forum o celiaklii
            • mila.111 Re: celiaklia badania 15.02.19, 16:37
              Dzięki za odpowiedź
              Chciałam ograniczyć temat do problemów jelitowych
              Ogólnie wygląda to tak:
              2008 r nagle stany depresyjne chudniecie epizod łysienia plackowatego - było to na studiach wiec podejrzewałem stres ; w tym czasie miałam dziwnego babla od ugryzie nią przez nie wiadome stworzenie - pamiętam ze mniejsze takie same raz pojawiły mi się na drugiej nodze - coś mogło się dostać do organizmu - lekarka kazała sprawdzić borelioza - ok
              2010 wizyta u endo- tsh nisko na granicy norny - stwierdził że ok
              Laczono leki Antydepresyjne
              2012 - antybiotyki na trądzik - masakra kilka miesięcy ból głowy jakby spiecia - codziennie bez przerwy brak reakcji na leki; zawroty głowy spiecia prądu jakby przechodziły od głowy do stop; 8 kg na plus w 3 miesiace siniaki na nogach - badania ok - diagnoza stres
              2016 brak owulacji - włączono euthyrox
              W ciazy poprawa - minęły bóle glowy schudłam
              Po ciazy duże swedzenie skóry tycie bóle glowy biegunki wzdęcia bardzo duże
              Ostatnio - zwiększenie euthyrox; hiperprolaktynemia czynnosciowa - na razie bez lekow; b12 250 przy normie od 190
              Po dużej dawce b12 zmniejszenie spiecia w mózgu ale nadal totalny brak skupienia i bol glowy - lekarz ridzinny zistawil do decyzji endo zastrzyki
              Niskie d3 - badanie w sezonie
              Parathormon dużo za duży ale wątpliwe badanie będę powtarzać wapń ok
              Widzę poprawę jelit gdy jem mało pokarmów - indyk kurczak ryż dżem gruszki ; po pszenicy probleny; ale wydaje mi się ze od innych też
              Na pewno coś z jelita mi
              Ibs - chyba nie bo źle reagowalabym tez na zwiększenie cukru co było wynikiem wykluczenia pokarmów
              Dieta eliminacyjna bez większej kontroli ale na razie krótko i tylko żeby prawdzie co szkodzi nie mam zamiaru na stałe sama wprowadzać bo wiem ze jem gorzej
              Ogólnie niby nic mi nie jest a stan fatalny
              Celiaklie i tak musze zbadać ale zastanawiam się co jeszcze może być z tymi jelita mi bo ta celiaklia nie pasuje jakoś super - siostra nie ma
              Związane to jest z tymi antybiotykami stąd pomysł o jakimś uszkodzeniu jelit i stad może te nietolerancje
              Z góry dzięki za jakieś wskazówki
              Proszę o pomoc bo tarczyca wyszła u mnie po rozmowie z koleżanką poprzedni lekarz nie zlecił badań tylko zobaczył przyniesione...
    • mila.111 Re: celiaklia badania 14.02.19, 19:18
      no i nie chudnę a tyję (miałam okres chudniąęcia bez przyczyny w 2010 r., a od 2012 ciągłe nabieranie masy i takie nalanie) nadmienię, że w ciązy ustąpiły mi dlegliwości, zniknęły pryszcze na twarzy i schudłam do mojej optymalnej wagi... po ciąży tyłam z powietrza
      mam problemy z tarczycą ale zmiana dawki nie wpływa na waę, będąc na dicie eliminacyjnej mimo że nie była ona zdrowa (np. znacznie więcej cukru) zaczęła powoli schodzić waga - brzuch był bardziej płaski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka