Dodaj do ulubionych

Leki z grupy IPP a wyniki

24.05.19, 12:46
Witam, czy i jak na wyniki krwi: podstawowe, ob, crp, żelazo, wątrobowe, oraz na badanie kału: na krew utajoną, pasożyty wpływa stosowanie leków z grupy IPP? W ulotce jest o możliwości w tuszowaniu objawów chorób nowotworowych a jak jest z wynikami?
Obserwuj wątek
    • goodman41 Re: Leki z grupy IPP a wyniki 26.05.19, 22:20
      Lek IPP to Inhibitor Pompy Protonowej.
      Każda komórka jest wyposażona w pompę protonową do wykorzystywania tych protonów w cyklu Krebsa dla produkcji energii w postaci ATP. Komórkę nie obchodzą dostarczone kalorie tylko substraty z których organizm może pozyskać protony (np. dieta ketogenna). W przypadku braku protonów (jonów wodoru) komórka nie może produkować energii. Komórka nie jest kalorymetrem tylko elektrownią protonową.
      Tylko niedouczeni lekarze zapisują na prawo i lewo leki IPP.
    • meh30 Re: Leki z grupy IPP a wyniki 30.05.19, 13:49
      Spytałem lekarza - nie wpływają na wyniki badań!

Pewnie, że przepisywanie na prawo i lewo leków z grupy IPP to błąd, ale co jak mam refluks dwunastniczo-żołądkowy, przekrwioną błonę śluzową i nadżerki. Dietą tego nie zwalczę... Na zgagę to rzeczywiście nadużywanie, wystarczy wyeliminowanie nieodpowiednich rzeczy.
      • agnie44 Re: Leki z grupy IPP a wyniki 15.06.19, 19:34
        Też mam ten problem zdiagnozowany refluks przełykowy i dwunastniczy i poodbnie jak ty martwię się o skutki uboczne. Z tego co czytałam możesz miec po lekach IPP gorszą morfologie w sensie żelaza anemię płytki krwi i spadek wapnia oraz B12. Ja w tej chwili suplementuje się tymi ostatnimi.
        Napisz prosze jak długo chorujesz i bierzesz leki. Cy mogłaś je odstawić na dłuższy czas czy bierzesz stale.

Pozdrawiam Aga
        • meh30 Re: Leki z grupy IPP a wyniki 25.06.19, 10:12
          Prawie 3. miesiące. Obecnie kończę terapię: sulpiryd-emanera-prokit, potem mam zastąpić emanrę - controlockiem. Wcześniej brałem Contix - było źle. Ogólnie nie jestem zadowolony bo nie dostałem nic na żółć. Co z tego, że chronię żołądek przed mieszaniem się kwasu z żółcią, jak nic z tą żółcią nie jest robione. Może wyleczę przekrwioną błonę śluzową czy nadżerki, ale tak to trzeba brać chyba do końca życia, bo żółć dalej będzie się cofać. Planuję odstawić leki po II etapie i po tygodniu zrobić pakiet badań z krwi... jak wyjdą dobre to chyba pójdę do psychiatry... podejrzewam nerwicę żołądka, skądś ta żółć się bierze, nagle przecież odźwiernik nie zaczął sobie tak szwankować, a na usg wszystko ok. Kilka miesięcy temu miałem mega stresującą sytuację, może teraz wychodzi nerwica! Przede mną jeszcze kolono, ale na to trzeba poczekać w Naszym kraju kilka miechów. + oczywiście dieta, w sensie jak jeść coś jak nic nie możesz :) a apetyt mam spory. Jem: jogurty naturalne, twaróg, jaja, wątróbki, ryby, zupy, chude mięsa wszystko gotowane, marchew, buraki, ziemniaki, banany, brzoskwinie. Pijam: wodę, napój sojowy, słabą herbatę. Jazda rowerem. Początkowo schudłem 3, 4 kg obecnie od 2. miesięcy trzymam wagę. Duży problem to dieta, internet gubi się w tym strasznie. Najbardziej zastanawia mnie mleko?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka