Dodaj do ulubionych

Bóle kręgoslupa....

21.10.04, 21:44
mam 33 lata i ...ciagle dokuczaja mi bole..kregoslupa....po
masazach...masciach mam spokoj przez kilka dni i potem na nowo...sa ona
naprawde doluczliwe....bylam u doktora zarobil mi zdjecie kregoslupa szyjnego
i stwierdzil ze te minimalne zmiany co sa widoczne na zdjeciu napewno nie
daja takich dolegliwosci...a na zwyrodnienie jestem za mloda i
zalecil....wiecej ruchu..........
Czy znacie moze jakies skuteczne metody..w miare szybkie i oczywiscie w miare
tanie....
Prosze o rade i moze jakies wskazowki.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wensuela_suerte Re: Bóle kręgoslupa.... 21.10.04, 22:10
      ja od 19-tego roku zycia mam zwyrodnienia, wcale wiek nie swiadczy o tym! Wiecej
      ruchu...owszem, ale odpowiedniego! udac sie do prawdziwego specjalisty, zrobic
      rezonans magnetychny....u mnie na zdjeciach praktycznie nic nie bylo widac....a
      jak zobaczylam opis po rezonansie..masakra...a i uwazaj z masciami, tabletkami,
      nie daj sie faszerowac majamilem, ketonalem, tramalem (nawet natkie swinstwa
      daja, zeby sie od nich odczepic).szczegolnie na diclofenak uwazaj!!jak juz boli
      to cos z ketoprofenem lepiej...oczywiscie jak mocno boli.nie wiem co mozna
      doradzic na szyjny:( ja mam odcinek ledzwiowy...ale moja tesciowa cos na szyje
      robili, jakies wyciagi i cos tam jeszcze i wiem ze czuje sie rewelacyjnie, juz
      pol roku nic nie bierze...ja mam zestaw codziennych cwiczen, ktore mi zajmuja 2
      minuty, ale oplaca sie.kregoslup jak nowy!!! oczywiscie sa male nawroty, ale to
      normalne.da sie z tym zyc, ale trzeba cos robic!!!ja pamietam jak sie zwijalam z
      bolu, ladowalam na izbie przyjec:( ale nic nie robienie jest najgorsze! Wiec
      radze isc do jakiegos specjalisty z prawdiwego zdarzenia i nic na swoja reke nie
      robic! Ja sobie pogorszylam stan, bo mi jeden powiedzial o wzmocniniu miesni
      brzucha...wiec znalazlam cwiczenia na brzuch..ale niestety te nie okazaly sie
      trafne:( no coz, czlek uczy sie na bledach, ale nikomu nie zycze...buuu tego bolu.

Basiu, trzymaj sie cieplo:)Mam nadzieje, ze u Ciebie to jakas pestka, ale nie
      lekcewaz niczego!!

Pozdrawiam:)
      • Gość: Hania Re: Bóle kręgoslupa.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:36
        Opisz mi jakie to były ćwiczenia na brzuch, których nie polecasz. Może ja sobie
        też szkodzę bo mam podobne dolegliwości. Chętnie skorzystam z Twoich
        ćwiczeń.Pozdrawiam Hania
        • wensuela_suerte Re: Bóle kręgoslupa.... 21.10.04, 23:12
          Haniu, ti podaje link do takich klasykow na brzuch, ktore robilam...
          www.kulturystyka.pl/atlas/brzuch.htm
          Taraz wykonuje cwiczenia nastepujaca....
          1.siadam na ziemi, prostuje i lacze nogi.schylam sie nad nimi jak najmocniej
          moge, tak zeby zlapac sie za szopy.w takiej glebokiej pozycji licze do 5.
          2.klade sie na ziemi, nogi zlacone podciagam pod pupe(piety jakies 10 cm od
          pupy), klade rece mniej wiecej w srodku ud(na uda, plasko dlon)i pcham tak z
          calej sily, licze do 5.
          3.zostaje w tej pozycji ale nogi rozkraczam (hehe nie zrozum zle hehe)...prawa
          dlon klade mniej wiecej na srodu lewego uda (lewa reka wyprostowana) a lewa tak
          tylko delikatnie klade na prawa (ona nie jest wypropstowana)..i tak z calej sily
          pcham ta prawa reka (i jakby cala prawa strona) na to lewe udo...licze do 5.
          4.to samo tylko na druga reke.

cwiczenia powtarzam 2 razy.najpierw jedna seria, zaraz druga.cwicze rano i
          wieczorem. przy cwiczeniach masz normalnie oddychac, nie zatzymuj
          powietrza!!poczujesz az twoj brzuch zacznie delikatnie drzec:)

Nie wiem czy skorzystasz, nie wiem, moze ktos inny.ale naprawde polecam,
          cwiczenia zajmiuja malo czasu ale sa bardzo wydajne. Kiedys jakis znany lekarz
          udowodnil, ze przy takich cwiczeniach miesnie brzucha lepiej sie rozbudowuja...a
          szczegolnie takie cwiczenia sie swietnie sprawdzaja ptzy schorzeniach
          kregoslupa, gdzie faszerowanie sie brzuszkami i tym podobnym moze doprowadzac do
          gorszych stanow.

aaaaa i jedno, najwazniejsze!!jak przestanie bolec, nie przestawac robic
          cwiczen, tak robi wiekszosc, a potem znow bole wracaja:(

Pozdrawiam:)
      • basia-33 Re: Bóle kręgoslupa.... 21.10.04, 22:39
        Dzieki za odpowiedz...mi najbardziej dokucza odcinek szyjno-piersiowy....nieraz
        to glowaruszyc nie moge...od tego zawroty...sztywnienie calej szczeki mialam
        nawet ostatnio...
        A do jakiego specjalisty...musze miec skierowanie do ortopedy a takowego
        rodzinny nie chce mi dac...bo mowi to co napisalam...
        Nie stac mnie na prywatne leczenie:(
        i co tu poczac....

• Gość: ola Re: Bóle kręgoslupa.... IP: *.chello.pl 21.10.04, 23:07
          a może joga albo tai - chi?
      • Gość: do BASI33 Re: Bóle kręgoslupa.... IP: *.szczecin.mm.pl 21.10.04, 23:22
        Do instytutu trafilam rok temu i jestem bardzo zadowolona.Odstawilam wszystkie
        leki a bralam ich naprawde sporo glownie diclofenak w roznych postaciach i
        cenach.Istota metody sa odpowiednie zestawy cwiczen
        Podaje adres :
        Instytut McKenziego Polska
        ul.strzecha 36
        tel.862-25-56

W razie pytan prosze pytac
        GG 1333837
    • Gość: gajesiaa Re: Bóle kręgoslupa.... IP: *.szczecin.mm.pl 21.10.04, 22:49
      Polecam instytut Mc Canziego w Poznaniu.Jest to klinika leczenia schorzen
      kregoslupai stawow.Ja tam wyleczylam rwe kulszowa za pomoca odpowiednich cwiczen
      monika
      • basia-33 Re: Bóle kręgoslupa.... 21.10.04, 23:09
        jestem z Poznania wlasnie..mozesz cos blizej na temat tego instytutu...gdzie
        sie znajduje albo tel.Dzieki z gory
      • wensuela_suerte Re: Bóle kręgoslupa.... 21.10.04, 23:13
        a co do mc canziego, slyszalam duzo dobrego...ale nie doswiadczylam sama, mam
        nadzieje ze nigdy nie trzeba bedzie:)
        • basia-33 Re: Bóle kręgoslupa.... 21.10.04, 23:15
          a masz jakies namiary? bo ja pierwsze slysze
          • Gość: wenzuela_suerte Re: Bóle kręgoslupa.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.10.04, 23:23
            www.mckenzie.bzi.pl/
    • Gość: gajesiaa Re: Bóle kręgoslupa.... IP: *.szczecin.mm.pl 21.10.04, 23:25
      To ja ze Szczecina trafilam do Poznania i jestem pod stala kontrola,a ludzie
      przyjezdzaja z calej Polski
      • pia.ed Re: Bóle kręgoslupa.... 22.10.04, 00:17
        Przed wykonywaniem cwiczen na kregoslup, a szczegolnie na jego czesc szyjna,
        dobrze jest go rozgrzac kladac cieply woreczek z kasza (niegotowana!!!),
        grochem czy ryzem, ew poduszke elektryczna.
        A w ogole czesto ruszac szyja, nawet podczas zajec w kuchni, zeby nie
        dopuscic do zesztywnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka