Dodaj do ulubionych

Strach przed lekami

07.01.22, 15:00
Czy ktoś z was też boi się brać leki? Do tego stopnia, że ich nie bierzecie w końcu, nawet jak są wam przepisane i nawet gdy już macie je kupione? Ja tak mam, prawdopodobnie od nerwicy lękowej. Ale najbardziej boję się psychotropów, które dzisiaj już będę miała kupione... Choć boję się to eufemizm przy tym co w związku z tym czuję, no jestem przerażona po prostu :/ Boję się że ich nie wezmę gdy mnie ogarnie paraliżujący lęk przed skutkami ubocznymi (nie umiem znosić wszelkich niedogodności, więc nawet zwykła senność mnie zdołuje), a tak bardzo ich potrzebuję, bo moje choroby psychiczne robią się coraz bardziej zaawansowane :( Ktoś z was też tak miał z lekami na zaburzenia psychiczne (ja mam przepisaną wenlafaksynę i olanzapinę)? Jak sobie z tym poradziliście? Jak się zmusić?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Strach przed lekami 07.01.22, 15:34
      Rozważyć zyski i straty. A skutki uboczne nie u każdego występują, więc trzeba zacząć brać leki, żeby wiedzieć, czy nie trzeba ich zmienić.

• jatakniesmialogram Re: Strach przed lekami 07.01.22, 21:55
        Ja jak kiedyś brałam hydroksyzynę na uspokojenie przez dwa dni to miałam ogromną senność i rozdrażnienie, więc chyba jestem podatna na skutki uboczne... Hydroksyzyna chyba nie jest psychotropem, ale i tak się boję powtórki z rozrywki
    • jatakniesmialogram Re: Strach przed lekami 07.01.22, 21:52
      Podzielę się jeszcze jedną wątpliwością, która mnie dręczy. Te leki które mam to Prefaxine i Ranofren. Niżej dodaję zdjęcie notatki z dawkowaniem napisaną przez psychiatrę. Chodzi głównie o Ranofren, którego przez 2 dni mam brać pół tabletki. Mianowicie, w ulotce tego leku napisane jest, że tabletkę należy połykać w całości, a psychiatra kazała mi brać połówkę przez 2 dni, czyli musiałabym przepołowić i połknąć. To jednak można ją przedzielać, mimo że w ulotce jest napisane co innego? No bo chyba psychiatra się nie pomyliła? Z początku myślałam że się pomyliła, bo Prefaxine ma duże tabletki i wydaje mi się dziwne że muszę po 3 dniach brać aż 2 duże tabletki dziennie. Ale to chyba niemożliwe by lekarz psychiatra pomylił się z dawkowaniem leków, prawda?
    • sp9tcu Re: Strach przed lekami 07.01.22, 21:55
      Szpital psychiatryczny i w pasy
      • jatakniesmialogram Re: Strach przed lekami 07.01.22, 21:57
        Psychiatra proponowała mi skierowanie na oddział, ale odmówiłam, bo ze względu na fobię społeczną nie wytrzymałabym sama w szpitalu wśród obcych ludzi
        • sp9tcu Re: Strach przed lekami 07.01.22, 23:11
          To się lecz kobieto
          ja pije doxepin od 1986 roku
          perazyne od 2006
          na alergie od 30 lat
          i zyje
          a teraz nie piłem na cisnienie
          byłem u lekarza domowego by przepisał mi lekarstwa
          zmierze ci cisnienie cos wyczuł
          i 200 na 90
          tabletka pod język i do domu
          w domu pisanie cisnienia 2 razy dziennie
          2 lekartswa na cisnienie jeden to bloker wiec silny
          teraz pije raz dzienie na ciścienie
          i mam super 130 na 60
          • jatakniesmialogram Re: Strach przed lekami 09.01.22, 18:37
            Ale nie masz nerwicy lękowej, która by cię powstrzymywała
            • sp9tcu Re: Strach przed lekami 09.01.22, 19:42
              mam
              hipohondria
              obawa przed nowotworami
              przed wścieklizną
              to się da leczyć
              • jatakniesmialogram Re: Strach przed lekami 10.01.22, 19:41
                Ale nie przed lekami
    • moonlight1999 Re: Strach przed lekami 08.01.22, 10:30
      Spokojnie , nie każdy lek ma skutki uboczne . U Ciebie w ogóle mogą nie wystąpić albo w mogą w jakimś Małym nasileniu. Skoro lekarz przepisał Ci leki to znaczy że są Ci potrzebne , aa może lepiej będziesz się po nich czuć ale żeby to wiedzieć musisz zacząć brać. Przez pierwsze dni możesz czuć się trochę dziwnie , ale to powinno minąć. Jeżeli nie to lekarz pewnie przepisze Ci coś innego. Moja przyjaciółka brała hydroksyzyne , przez dwa dni miała senność, ale to minęło i później czuła się już dobrze . Będzie dobrze :)
      • horpyna4 Re: Strach przed lekami 08.01.22, 12:23
        Senność nie jest niczym strasznym, jeżeli nie prowadzi się pojazdu lub nie obsługuje suwnicy, czy urządzenia generującego bardzo wysokie napięcie.

Znacznie gorsza byłaby bezsenność, bo dopiero wtedy człowiek może się wykończyć.
        • moonlight1999 Re: Strach przed lekami 08.01.22, 17:51
          Otóż to
          • sp9tcu Re: Strach przed lekami 08.01.22, 22:58
            Nie zgadzam się
            jak mi się chce spać o 20 to co robić
            wyspie się i o północy bez spania
            • horpyna4 Re: Strach przed lekami 09.01.22, 19:47
              Senność po lekach nie oznacza przesunięcia godzin snu, tylko zwiększenie ich liczby. O północy kimałbyś dalej.
    • weronka454 Re: Strach przed lekami 14.01.22, 19:13
      Mam identycznie Z hydroksyzyną to samo Porozmawiaj o tym ze swoim psychiatrą Tylko terapia może pomóc uporać się z tym Ja też chcę brać leki, ale mam taką wewnętrzną blokadę Chodzi o leki psychotropowe i wszystkie inne, które muszę wziąć pierwszy raz Miałam różne reakcje po lekach i się cholernie boję skutków ubocznych i samego lęku, bo pewnie się pojawi po wzięciu tabletek
    • aleksandralidia93 Re: Strach przed lekami 14.01.22, 23:08
      Też tak miałam, strach przed lekiem że nie wiadomo co się będzie działo itd. Przeżywałam to ale uwierz lub nie, pierwsze dwa dni są decydujące. Jeśli wystąpi coś po nich zgłoś lekarzowi i zapisz to na kartce. 1/2 to pół tabletki, weź może Ci się poprawi, ciepło pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka