Dodaj do ulubionych

Przeziębienie

19.04.22, 17:40
Witam, złapało mnie przeziębienie. Głównymi objawami to okropny przezroczyty katar oraz kichanie. Nos jest strasznie zatkany , przez to mam uposledzony węch I smak . Może to być przez ten katar ? Jak wydmucham nosa to czasami coś poczuje . Jak Go również wydmucham to jest strasznie suchy i dalej zatkany . Jak sobie poradzić bez kropli ? Dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Przeziębienie 19.04.22, 20:04
      Przeziembienie może być na tle alergicznym lub wirusowych
      Żadnych dyskusji ze to covid 19
      Ze nie chcesz kropli to bardzo dobrze
      Jak leczyć
      Tło alergiczne
      Zyrtex 1 tabletka na noc ( na alergie )
      Tafen super steryd do nosa tylko od lekarza ale pomaga
      Rutinoscorbin 2 razy 2
      Vit c 200 mg polecam tabletki do 5 dziennie na przykład 2 rano wieczorem
      Vit b compres 2 razy 2
      Gdy czujesz zatoki sudafet raz rano nie dużej niż przez 10 dni
      I ibupron

Gdy wirusowe
      Zyrtexu nie pijemy
      Steryd można z umiarem
      Rutinoscorbin, vit c ,comprex bez zmian
      Sudafed ale tylko jak szczelają zatoki
      Ibupron zawsze wszendzie

Według znajomego lekarza ibpuron 200 mg można pić nawet 3 razy 2 tabletki przez krótki okres ,ale zawsze 2 razy dwa
      • horpyna4 Re: Przeziębienie 19.04.22, 20:52
        Sama nie próbowałam, ale podobno niektórzy stosują z dobrym skutkiem roztwór soli kuchennej zamiast kropli do nosa; chyba ciepły. Też trochę przepłucze, a nie ma takich skutków ubocznych.

Ibuprom dobra rzecz, ale nie należy z nim przesadzać przy nadciśnieniu - może powodować wtedy krwawienia w przewodzie pokarmowym.
        • sp9tcu Re: Przeziębienie 19.04.22, 21:06
          Sul z wodą to dobra rzecz
          ibupron szkodzi na zoładek
          pisze o nim gdyż oprucz pyralginy
          jest u mnie dobrze tolerowany
      • moonlight1999 Re: Przeziębienie 19.04.22, 21:23
        Dziękuję
        • sp9tcu Re: Przeziębienie 20.04.22, 00:11
          od tego jestesmy
          z drugiej strony nie jestesmy lekarzami
          • horpyna4 Re: Przeziębienie 20.04.22, 17:28
            Nie jesteśmy lekarzami, ale chorujemy, więc możemy dzielić się doświadczeniem.
            • moonlight1999 Re: Przeziębienie 20.04.22, 17:30
              Wzięłam wczoraj fervex , Wit d3 , sztyft do nosa i dziś katar jest mniejszy. Owszem muszę co jakiś czas smarkac nosa i jeszcze czuje ze coś siedzi Mi w zatokach , ale jest lepiej i już powoli smak i węch wraca
              • sp9tcu Re: Przeziębienie 20.04.22, 22:23
                ferwex naajwieksze świństwo
                takim zestaweam nie wyleczysz zatok
                • horpyna4 Re: Przeziębienie 20.04.22, 22:44
                  Mnie akurat fervex pomaga na zatoki, tylko dodaję do niego dużą tabletkę musującej witaminy C. Jest wtedy skuteczniejszy i lepiej smakuje, bo nie jest taki mdły.

Każdy człowiek reaguje inaczej na leki. Dlatego jeżeli nie ma się jeszcze doświadczenia, pozostaje szukanie właściwego metodą prób i błędów.
                  • moonlight1999 Re: Przeziębienie 21.04.22, 09:37
                    Dokładnie, jeszcze do końca smak I węch Mi nie wrócił, ale dobrze ze zaczynam coś czuć. Naprawdę nie pamiętam kiedy ostatni raz miałam taki katar . W dodatku jak się wysmarkam to nos strasznie później staje się suchy w środku
                    • horpyna4 Re: Przeziębienie 21.04.22, 11:03
                      Jeżeli jest to suchość w nozdrzach, a nie głębiej, to smaruj odrobiną maści nagietkowej. Przeciwdziała wysuszeniu śluzówki i zapobiega jej pękaniom, a już powstałe pomaga szybko zagoić.
                      • moonlight1999 Re: Przeziębienie 21.04.22, 12:22
                        Tak tak , suchość mam na samym początku nosa i troszkę głębiej. Na szczęście strupków już nie mam bo wczoraj i przedwczoraj jeszcze były

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka