Dodaj do ulubionych

Jakie sa Wasze klopoty z zebami??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 14:10
Witam!
Prosze napiszcie na jakie klopoty najbardziej sie uskarzacie w zwiazku z
zebami? Na jednym z forum dziewczyna napisala ze juz w wieku 25 lat stracila
zeby...tak sobie mysle czy to sprawa genetyczna czy tez np paradontoza?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: up Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 18:29
      up
    • agabor1 Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? 10.11.04, 18:42
      Próchnica oczywiście. Wg dr-a M.Tombaka("Uleczyc nieuleczalne") problem z
      zębami wynika ze zwyczaju jedzenia pokarmów słodkich i gotowanych.Antidotum-
      surowe warzywa i soki(świeżo przygotowane) powinny być każdego poranka na
      naszym stole jako pierwszy posiłek.
      • Gość: inga Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.04, 19:22
        nie jestem coprawda stomatologiem, ale na podstawie doświadczeń i obserwacji
        ośmielę się stwierdzić, że zdrowe zęby to sprawa genetyczna. Mój tata, który ma
        obecnie 65 lat, nie wie - co to znaczy ból zęba, nigdy w życiu nie był u
        dentysty i ma wszystkie zęby zdrowe! Żadnych dziur, żadnej próchnicy, nic...
        Wszyscy mieszkamy razem, jemy takie same posiłki, tak samo często myjemy zęby,
        uzywamy tej samej pasty do zębów... i efekt jest taki, że tata nigdy nie miał
        problemów z zębami... natomiast mama od zawsze miała problemy z próchnicą, tak
        samo ja i moje rodzeństwo... nie wierzę więc, że zdrowie zębów zależy od tego,
        jak często je myjemy i co jemy...
    • Gość: Alek Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 19:46
      A ja w wieku 18 lat(teraz tyle mam) posiadam mleczną górną dwójkę. Roentgen
      wykazał, że pod nią rośnie już stały ząb, ale żaden dentysta nie podejmie się
      wyrwać tego mleczaka, gdyż mówi, że to bardzo trudna operacja. I tak
      wylądowałem u chirurga szczękowego, który zawołał swoich dziesięciu kolegów i
      pochwalił się dziwnym przypadkiem, ale nic nie potrafił zrobić. W sumie to mi
      nie przeszkadza ten ząb, ciut szpeci uśmiech, gdyż jest strasznie mały w
      porównaniu z tymi po bokach.
      Usłyszałem, że jedynym wyjściem jest poważna operacja, w której wyrwie się
      ósemkę i przesunie pozostałe zęby celem zrobienia miejsca tej stałej dwójce, no
      i oczywiście usunie się tego mleczaka.
      Znacie może jakiegoś dobrego i odważnego dentystę, a raczej chirurga
      szczękowego? Byłbym wdzięczny.
      • Gość: Perito Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.04, 10:29
        Każdy chirurg jest odważny jeśli idzie o ekstrakcje zębów. Wydaje mi się, że w
        Twoim przypadku problemem nie jest usunięcie ósemki i mlecznej dwójki a
        przesuniecie zębów do tyłu. Tu będzie potrzebny dobry ortodonta - to on bedzie
        przesuwał zęby.
        pozdrawiam
        • Gość: Alek Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 15:11
          Ortodonta włąsnie mnie wysłał do chirurga.
          • Gość: Perito Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.04, 21:39
            No i dobrze zrobił. Zanim podejmie się leczenia ortodontycznego, musi mieć
            miejsce na ewentualne przesunięcia zębów. Najpierw zęby usuwa chirurg. Rana się
            musi zagoić przez kilka tygodni. Potem idziesz jeszcze raz do ortodonty, on
            zakłada Ci aparat i kilkanaście miesięcy przesuwa zęby za pomocą aparatu.
            Usuwanie zatrzymanych ósemek to chleb powszedni chirurgów. Nawet jak będziesz
            miał dłutowanie, to się nie przejmuj. Wszystko jest w znieczuleniu. Nie czujesz
            bólu. Potem jak przestanie działać znieczulenie, to jest niezła jazda. Ale od
            czego są tabletki przeciwbólowe...
      • Gość: vege Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: 193.0.117.* 13.11.04, 18:57
        Do alka: ja bym nic nie robił z tą mleczną dwójką! Kontakt z lekarzami jest
        bowiem niebezpieczny dla zdrowia i życia!
        Lekarz to ostateczność, która zakończyć się może albo dobrze, albo tragicznie!

W tej chwili zastanawiam się nad wizytą u dentysty i nie za bardzo wiem,
        któremu zaufać, ostatnia pani stomatolog z EnelMedu naprzeciwko Hali mirowskiej
        tak skopoła mi zęba, że będę musiał go zrobić jeszcze raz, a nie zrobię tego u
        partaczy z Enel Medu, tylko gdzieś w jakimś gabinecie prywatnym, gdzie nie
        zedrą ze mnie tylu pieniędzy.
    • Gość: up Re: Jakie sa Wasze klopoty z zebami?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 13:32
    • Gość: ósemka ÓSEMKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 14:15
      Mój problem: cztery 8-ki! Już trzech się pozbyłam, została mi jeszcze jedna-
      idę z nią w środę. Usuwałam je na raty, dwie w 2001r. To był koszmar, bo
      trafiłam na bardzo złą dentystkę. Miąłam histerię, leciały mi łzy, było mi
      słabo, albo byłam tak pobudzona, że cała przychodnia słyszała mój krzyk, a
      pacjęci uciekali. Do tego byłam WYZYWANA przez tą wariatkę!!! Dałam sobie
      spokój z pozostałymi - był to URAZ PSYCHICZNY po tym co przeszłam, aż do
      września tego roku. Nie sądziłam, że usuwanie 8-ek może nie być straszne.
      Okazało się jednak, że może. Tą trzecią 8-kę usuwałam 3 tygodnie temu. Dodam,
      że żadna z 8-ek mi nie wyszła - bo nie było miejsca. W 2001 zauważyłam COŚ na
      dole po prawej stronie i tak się zaczęło. We wrześniu 2004 na dole po lewej i
      postanowiłam raz na zawszę pozbyć się tych ZĘBÓW MĄDROŚCI! Najważniejsze to
      trafić na DOBREGO dentystę, który nie robi pokazów dla studentów i ma sprawne
      urządzenia!
      • xyzxyz3 Braki zebow 13.11.04, 00:10
        wcale nie musza byc spowodowane paradontoza. Ja majac 18 lat nie mialam juz
        kilku zebow stalych. Dlaczego? W szkole podstawowej pani dentyskta byle jak
        wyczyscila zeby i zakleila wszystko plomba amalgatowa. W polsce nikt do
        przegladu zebow nie uzywal rentgena zeby sprawdzic stan zebow pod plombami.
        Kiedy dziura w zebie byla na tyle duza i plomba wypadla wtedy dopiero zaczal
        sie bol i chodzenie po scianach. U dentysty okazywalo sie ,ze konieczne jest
        leczenie kanalowe do czego pani doktor ochoczo sie zabierala oczywiscie bez
        zadnego znieczulenia. Kto nie mial borowanego bolacego zeba z nerwem na
        wierzchu niech nawet nie proboje sobie wyobrazac bolu. Kiedy wychodzilam z
        gabinetu z trutka nie musze mowic ,ze byla to moja ostatnia wizyta. Kiedy po
        ilus miesiacach wylatywal fleczer szlam usuwac takiego zeba. Gdzie byli
        rodzice??? Mieli to w dupie uwazali ,ze sama powinnam dbac o siebie,bo oni
        mieli juz mlodsze dzieci ,ktorymi sie musieli zajmowac. Ostatniego zeba
        stracilam 3 lata temu. Co za banal. Wyjezdzalam za granice i przed wyjazdem
        odwiedzilam gabinet dentystyczny na przeglad i ewentualnie wypelnienie jakichs
        ubytkow. Wszystko wydawalo sie byc w porzadku tylko pare dni po przyjezdzie tak
        strasznie rozbolal mnie zab ,ze niczym nie moglam usmierzyc bolu. U dentysty
        okazalo sie,ze byl ubytek na lini dziasla ktorego dentyska nie
        zauwazyla,potrzebne bylo leczenie kanalowe. Cena zbila mnie poprostu z nog. Nie
        bylo mnie stac na ratwoanie tego zeba.
        Tak wiec braki w uzebieniu to nie tylko paradontoza. W tej chwili w polsce
        ludzie znowu zaczna tracic zeby,bo nie kazdego stac na leczenie prywatne ,a do
        panstwowego podobno czeka sie tygodniami.Pozdrawiam i nie oceniajcie mnie
        negatywnie. Ja cale zycie cierpie z powodu tych zebow. Robie z tym porzadek.
        Mysle o implantach ,ale przed tem musze nazbierac na operacje podniesienia dna
        zatoki co tez podobno niezle kosztuje :( bo przez tyle lat zanikla mi kosc.DO
        dentysty chodze co pol roku na czyszczenie i przeglad zebow. Reszta jest jak
        narazie w porzadku.
        Jak tu ktos slusznie zauwazyl to czy komus sie psuja zeby czy nie nie
        koniecznie zalezy od tego czy dana osoba je slodycz i czy dba o higiene. MOj
        brat jako dziecko nie myl zebow w ogole teraz pewnie umyje jak mu sie
        przypomni ,a jego zeby sa w lepszym stanie niz moje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka