Dodaj do ulubionych

Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porzadku.

IP: *.aster.pl 11.11.04, 01:05
Dwa razy mialam badany poziom TSH,za pierwszym razem wyszlo 0,05 ulU/ml,za
drugim 0,016 ulU/ml.FT3 i FT4 jest w porzadku.Moim zdaniem to nadczynnosc,tym
bardziej,ze zgadzaja sie objawy takie jak:nadpobudliwość nerwowa, uczucie
niepokoju, wzmożona potliwość.Jednak pani dr powiedziala,ze nie widzi nic
niepokojacego.(Norma to 0,50-5,00 ulU/ml)
Czy wiecie cos o innych chorobach w ktorych wystepuje niski poziom TSH?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaga Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz IP: *.chello.pl 11.11.04, 01:50
      Niech ci sprawdza Anti TPO i AntiTG oraz f3 i f4
      • patyczako Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz 11.11.04, 21:02
        nie ma f3 i f4 a ft3 i ft4 juz badala...
        • patyczako Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz 11.11.04, 21:03
          chyba ze chodzi ci o tf3 i tf4 ale nie ma sensu ich robic gdy tamte sa w normie
          bo ft3 i ft4 dają lepszy obraz na chorobe,...
    • to-ja-007 Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz 11.11.04, 11:12
      Pooh
      powinnas miec zbadane przeciwciala przeciwtarczycowe w kierunku Garves-Basedowa
      oraz usg tarczycy. To raczej wyglada na nadczynnosc tarczycy, tym bardziej, ze
      masz objawy :-(

Tsh jest hormonem przysadki ale nie wiem czy jakies choroby np. niedoczynnosc
      przysadki moglyby sie objawiac przez zbyt mala produkcje tsh. Czytalam tylko o
      niedoczynnosci przysadki i zbyt niskiej produkcji hormonow fsh i lh, niestety
      nic nie wspominano o poziomie tsh przy takiej dolegliwosci ... Zreszta
      neidoczynnosc pryzsadki wystepuje baaaardzo rzadko. Duzo rzadziej niz
      nadczynnosc tarczycy.....
      • agadi1 Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz 11.11.04, 12:05
        na pewno nie jest w porzadku. Tak jak pisza wyzej koniecznie usg tarczycy,
        badanie ft3 i ft4 moze rzeczywiscie przeciwciala tarczycowe.
        Ja z takim wynikiem TSH (hormony ok) mialam stwierdzona i leczona nadczynnosc
        tarczycy.
        • Gość: Pooh Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz IP: *.aster.pl 11.11.04, 16:56
          Dzieki za odpowiedzi :)
          • patyczako Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz 11.11.04, 21:05
            i zmien lekarza bo ta twoja jest lekko niedoinformowana...
    • agabor1 Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz 11.11.04, 21:23
      Miałam podobną sytuację-podstawowe badania TSH nie wykryły choroby tarczycy
      (niedoczynność u mnie), objawy mówiły co innego, więc zrobiłam badanie na
      oberonie, które potwierdziło moje dolegliwości(senność,pobudliowść
      nerwowa,anemia,stałe uczucie chłodu,itp.)
      • Gość: ula Re: Niskie stezenie TSH,a podobno wszystko w porz IP: *.chello.pl 12.11.04, 08:46
        Miałam bardzo podobne wyniki, dopiero trzeci lekarz endokrynolog stwierdziła że
        jest to tzw. nadczynność subkliniczna (utajona) i zaczęła mnie leczyć. Rok
        prawie męczyłam się, po 2 tygodniach leczenia objawy ustąpiły! Oczywiście
        miałam też USG (tarczyca nieznacznie powiększona, obecność guzków), biopsję i
        scyntygrafię (jeden niewielki guzek gorący). Teraz, po 3 miesiącach leczenia,
        stopniowo odstawiam leki często badając TSH.
        Koniecznie zrób dalsze badania żeby wyjaśnić przyczynę tak niskiego TSH!
        Ja też miałam pozostałe wyniki w normie (przeciwciała też) - a jednak!
        Pozdrawiam
        • Gość: Alicja Czarodziejk Witaj Ula;)))) IP: *.compower.pl 13.11.04, 21:49
          Piszesz o odstawianiu leków....napisz coś wiecej...
          Mnie standardowym leczeniem wprowadzonao w bardzo wysoka niedoczynność,
          TSH=44...duzo objawów ubocznych.....zwłaszcza przepotworne bóle kostno stawowe
          ==skutek leków tez...zmieniono na mała dawke Propocilu-50....a nastepnie
          sprawdzając TSh=3,58 oraz TS4=12,8..odstawiono całkiem leczenie...
          jestem bez leków...Nie wiem czy to prawidłowo...leczenie całkowite trwało ponad
          5 miesięcy...
          mam jakieś problemy z serduszkiem-duszności, arytmie i tachykardie...czy to
          związek z tarczyca-bo maiłam wczesniej tez ale sie uspokoiło..czy wiek-mam
          48...hm...wiosenek..
          Co wy na to???
          czy bład leczenia???????
          A zaczęło sie od TSH<0.0025 i leczenie thyrozolem 20 oraz letroxem 50.Tak
          wpedzono w niedoczynnośc. Usg nienajgorsze-nie widoczne żadne guzki-
          powiekszenie tarczycy.
          Pozdrowionka.
          Alicja
          • Gość: mila Re: Witaj Ula;)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 11:29
            Alicjo,ja mam niedoczynność w granicy 3.0 i pani doktor powiedziała ze dokonca
            zycia będę brała leki.Nic zatem z tego nie rozumiem.Dodam że mam 47 lat i
            podobne dolegliwosci ze strony serduszka.Pozdrawiam.
          • lila123 Re: Witaj Ula;)))) 14.03.05, 17:20
            Alicjo mam pytanie, czy w trakcie leczenia Thyrozolem miałaś jakieś sensacje z
            brzuchem (ból jelit, wzdęcia gazy). Od 3 miesięcy leczę nadczynność tarczycy i
            od zmiany dawki z o,5 tabletki na 1 całą nie mogę poradzić sobie z
            dolegliwościami w okolicy jelita grubego(?). nie wiem czy iść do innego lekarza
            czy przeczekać. szczerze mówiąc boję się, czy to nie jakieś inne choróbsko.
            jeśli możesz odpowiedz. lila
      • aagata4 co to jest bdanie a oberonie? 14.11.04, 10:07
        Witaj - Jestem w trakcie badan na tarczycę - mam b.wysokie PTO. i podwyższone
        TSH. (FT4 i FT 3 mam w normie) Biopsja wykazała guzek o zwiększonej
        echogeniczności i niedługo bede miała robiona biopsje guzka.

co to jest badanie na oberonie? czy to nazwa placówki która robi to badanie czy
        to choroa czy nazwa badania? jak tak to po co sie je robi i jak? czy z krwi?

prosze odpisz mi bo niedługo bede miała robione badanie krwi i byc może bede
        chcuiała je dołączyc i zrobic jescze przed wizyta u endokrynologa

pozdrawiam

Agata
        • Gość: AB Pytania cd do ULI-podciagam IP: 62.29.136.* 15.11.04, 09:35
          Czy ktos wie cos na temat podany przez Alicje czarodziejkę??Będę wdzieczna
          AB
          • Gość: ula Re: Pytania cd do ULI-podciagam IP: *.chello.pl 15.11.04, 10:53
            Ja mam narazie cały czas TSH ok. 1,3, tzn. takie TSH mam od kiedy zaczęłam brać
            Propycil, wcześniej jak było - pisałam na wątku "utajona nadczynność tarczycy".
            Propycil zniknął z aptek i hurtowni w W-wie więc biorę teraz Metizol, obecnie
            biorę 2 x 1 tabl. jednego dnia a kolejnego 1 x 1 tabletka i tak przez miesiąc a
            potem jeszcze miesiąc już ciągle 1 x 1 tabl. dziennie, jeśli TSH nadal będzie
            takie to mam przestać brać Metizol. Biorę też 2 x 1 tabl. Propranololu (na
            podwyższone tętno i skoki ciśnienia które poprzednio zdarzały się), ten lek
            pewnie będę brała nadal, pani dr. powiedziała że to naprawdę niewielka dawka i
            nie mam się czego obawiać a lepiej jeszcze trochę pobrać no bo ta nadczynna
            tarczyca, przez rok nie leczona to trochę szkód pewnie narobiła. Teraz czuję
            się w miarę dobrze, u mnie też dochodzą kłopoty związane z wiekiem (Alicjo -
            jestem Twoją rówieśniczką) ale nie chcę hormonów, łykam sojowy preparat,
            magnez, Vicalvit D400 i takie tam różności, w sumie nie jest źle!
            Każda z nas to inny przypadek endokrynologiczny, niestety w tym wieku różne
            przypadłości nasilają się ale miejmy nadzieję że niedługo wszystko przejdzie i
            będziemy cieszyć się pełnym zdrowiem, czego sobie i Wam serdecznie życzę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka