Dodaj do ulubionych

Operacyjna korekta wad wzroku???

01.05.02, 15:57
Proszę o informacje!

Czy Kasy Chorych refundują operacje tego typu?
Gdzie takie operacje są wykonywane?
Gdzie można uzyskać więcej informacji?

Za pomoc serdecznie dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: czeko Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.chello.pl 01.05.02, 19:42
      i czy da się usunąć astygmatyzm?
      • Gość: beata_b Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.05.02, 17:28
        Podobno w przypadku astygmatyzmu takie zabiegi są najbardziej skuteczne. W
        kwietniowym "Sukcesie" pisali, że korygują laserem astygmatyzm do 6 dioptrii.
        Poza tym krótkowzroczność od -0,75 D do -13 D, a nadwzroczność od +0.75 D do +4
        D. Spróbuj na stronie www.mavit.com.pl.
        Mój mąż właśnie nieśmiało zastanawia się nad takim zabiegiem. Jak ja się
        przyzwyczaję do widoku jego buzi bez okularów? ;)
        • Gość: czeko Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.chello.pl 02.05.02, 18:37
          nawet nie wiesz jak wielką nadzieję mi dałaś :))) dzięki !
          No bo astygmatyzm, wiadomo- szkieł nie mogę mieć....
          Na szczęście jest jakiś nieduży, ale przykazania noszenia glassu złamac nie
          mogę...
          jeszcze raz dzięki!
    • planet Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? 01.05.02, 22:01
      raczej nie refunduja, ale robilam sobie taka korekte w Warszawie w listopadzie
      zeszlego roku i jestem bardzo bardzo zadowolona, szkoda ze wczesniej tego nie
      robili i 20 lat musialam chodzic w soczewkach kontaktowych. polecam, bo warto.
      • Gość: kasia Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 13:44
        Czy możesz podać gdzie i za ile zrobiłaś sobie tą operację?Jak się teraz
        czujesz, czy nie ma żadnych skutków ubocznych?
        Dzieki
        • Gość: ciacho Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.pl 09.05.02, 17:56
          Ja jestem 2 tygodnie po operacji. Jest super, świat bez okularow jest taki
          piekny. Nosilem szkla przez 12 lat i wystarczy! Mialem ponad 7 dioptrii i
          astygmatyzm(koszmar), tylko trzeba pamietac o kropelkach papa.
          PS. chetnie odpowiem na wszelkie pytania. pzdr
          • Gość: beata Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.05.02, 23:40
            Interesują mnie ewentualne powikłania i efekty niepożądane po takim zabiegu.
            Czy faktycznie ma miejsce wspomniana już nadwrażliwość na światło czy
            olśnienia?
            Mój mąż też ma astygmatyzm, -4,5 D. Jest zapalonym kierowcą i takie powikłania
            raczej wykluczałyby podjęcie decyzji o zabiegu.
            Jeśli możesz, napisz coś o kosztach i polecanych gabinetach (lekarzach)

Dziękuję i pozdrawiam
            Beata
            • Gość: ciacho Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.pl 10.05.02, 15:10
              Witam. Żeczywiscie wystepuje nadwrazliwosc na swiatlo, ale u mnie jest coraz
              mniejsza. Przez pierwszy tydzien nie moglem jezdzic samochodem noca(w dzien w
              okularach p.slonecznych). Ale teraz jezdze bez problemow, chociaz np.dlugie
              swiatla jadacych z naprzeciwka idiotow moga niezle oslepic. Operacje mialem na
              Szaserow w Warszawie. Koszt to 1300zl jedno oko + 400 za badania
              kwalifikacyjne, no i ok 100-150 za leki. aha operacje przeprowadzil dr
              T.Dominik. pzdr
              • Gość: lola do ciacha i planet IP: *.pl 17.05.02, 14:12
                Mam pytanko, Ciacho, czy robiłeś zabieg w Warszawie, a jeśli tak, to czy w
                Okolaser czy w Mavicie? Miałeś PRK czy Lasik? To samo pytanie kieruję do
                Planet. Będę wdzięczna za wszelkie informacje, sama mam -9 dioptrii i
                wrastające w rogówkę naczynka krwionośne,soczewek nie moge nosić a okularów nie
                cierpię, w dodatku mimo maksymalnego pocieniania zaczynają przypominać denka od
                butelek. Byłam na badaniach w Laserze i w Mavicie, zakwalifikowałam się w obu
                placówkach, lecz wtedy nie zdecydowałam się bo planowałam ciążę i nie chciałam
                zwlekać z tym. Teraz po urodzeniu dziecka i odczekaniu pół roku chciałabym
                poddać temu zabiegowi, ale mimo wszystko boję się, bo jednak to oczy. z
                niecierpliwościa czekam na odpowiedź.
                • Gość: ciacho Re: do ciacha i planet IP: *.pl 20.05.02, 21:37
                  Witam. Mialem operacje w szpitalu wojskowym WAM w Warszawie. Metoda Lasik.
                  Dawno tu nie zagladalem wiec dopiero teraz odpowiadam lola. pzdr
                  PS. Oczy dzialaja wspaniale, zapomnialem juz o okularach.
    • mikmik Operacyjna korekta wad wzroku??? 07.05.02, 13:11
      tez się zastanawiałem nad takową opcja ( krótkowidz+astygmatyzm)choc przyznac
      musze że się przyzwyczaiłem do swojego odbicia w okularach ( inni do mnie
      takiego też ).
      W sytuacjach wymagających wiekszej swobody ( plaza, basen, siłownia, rower,
      kino ) od wielu lat wspomagam się bardzo komfortowymi dobrze uwodnionymi
      miekkimi soczewkami. A zaczynałem od twardzych bardziej męczących i nozonych
      nie dłużej niz 8-10 godzin. Przyznam, że gdy pierwszy raz założyłem miekkie
      soczewki poczułem sie jak nowo narodzony ( tak doskonale skorygowały wady
      mojego wzroku )
      I dobrze że się tylko zastanawiałem nad zabiegiem laserowym. Zaden nie daje
      100% gwarancji sukcesu i braku powikłań. A oczy każdy z nas ma tylko dwa :)
      Poza tym z tego co mi wiadomo, chyba raczej napewno po takim zabiego pozostaje
      nadwrazliwośc na olśnienia np. nagłe oświetlenie noca przez nadjeżdżający
      samochód - dla kierującego oznacza to krótkotrwałe oślepienie ...
      Nie tak dawno, na łamach równiez naszych periodyków ( w kącikach nowinkowo-
      medycznych tez ) opisywano nową metodę leczenia wad wzroku będącą po fazie
      testów na zach. Europy, polegajaca na zakładaniu na noc do snu specjalnych
      soczewek do właściwego uformowania kształty rogówki oka. W nocy kształtka w
      dzień swoboda :)
      Tylko patrzeć jak wiodace ośrodki okulistyczne w Polsce będa oferowac tę metodę.
      Pozdrówka
      • Gość: Iwona Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.bphpbk.pl 20.05.02, 13:05
        Jestem po operacji oczu już 7 lat. Byłam krótkowidzem o dość dużej wadzie
        rzeczywistej ok. 6 dioptrii. Zabieg był przeprowadzony w Katowicach, obecnie
        mój wzrok jest idealny, nie zmieniła tego nawet praca (jestem informatykiem-
        programistką), została tylko nadwrażliwośc na światło w słoneczne dni.
        • sicil Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? 29.05.02, 09:01

> Jestem po operacji oczu już 7 lat. Byłam krótkowidzem o dość dużej wadzie
          > rzeczywistej ok. 6 dioptrii. Zabieg był przeprowadzony w Katowicach, obecnie
          > mój wzrok jest idealny, nie zmieniła tego nawet praca (jestem informatykiem-
          > programistką), została tylko nadwrażliwośc na światło w słoneczne dni.

Jaką metodę korekcji zastosowali?
    • Gość: Martyna Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.proxy.aol.com 27.05.02, 21:16

Hej Kochani!

Nikt z Was nie wspomnial, ze zabieg korekcyjny czesto trzeba powtarzac po
      kilku czy kilkunastu latach wiec nie jest to operacja ze skutkami na zawsze.
      Istnieje tez ryzyko , ze operacja pojdzie zle i straci sie wzrok .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka