pierzaczek 01.05.02, 15:57 Proszę o informacje! Czy Kasy Chorych refundują operacje tego typu? Gdzie takie operacje są wykonywane? Gdzie można uzyskać więcej informacji? Za pomoc serdecznie dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czeko Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.chello.pl 01.05.02, 19:42 i czy da się usunąć astygmatyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_b Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.05.02, 17:28 Podobno w przypadku astygmatyzmu takie zabiegi są najbardziej skuteczne. W kwietniowym "Sukcesie" pisali, że korygują laserem astygmatyzm do 6 dioptrii. Poza tym krótkowzroczność od -0,75 D do -13 D, a nadwzroczność od +0.75 D do +4 D. Spróbuj na stronie www.mavit.com.pl. Mój mąż właśnie nieśmiało zastanawia się nad takim zabiegiem. Jak ja się przyzwyczaję do widoku jego buzi bez okularów? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czeko Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.chello.pl 02.05.02, 18:37 nawet nie wiesz jak wielką nadzieję mi dałaś :))) dzięki ! No bo astygmatyzm, wiadomo- szkieł nie mogę mieć.... Na szczęście jest jakiś nieduży, ale przykazania noszenia glassu złamac nie mogę... jeszcze raz dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
planet Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? 01.05.02, 22:01 raczej nie refunduja, ale robilam sobie taka korekte w Warszawie w listopadzie zeszlego roku i jestem bardzo bardzo zadowolona, szkoda ze wczesniej tego nie robili i 20 lat musialam chodzic w soczewkach kontaktowych. polecam, bo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.02, 13:44 Czy możesz podać gdzie i za ile zrobiłaś sobie tą operację?Jak się teraz czujesz, czy nie ma żadnych skutków ubocznych? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciacho Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.pl 09.05.02, 17:56 Ja jestem 2 tygodnie po operacji. Jest super, świat bez okularow jest taki piekny. Nosilem szkla przez 12 lat i wystarczy! Mialem ponad 7 dioptrii i astygmatyzm(koszmar), tylko trzeba pamietac o kropelkach papa. PS. chetnie odpowiem na wszelkie pytania. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.05.02, 23:40 Interesują mnie ewentualne powikłania i efekty niepożądane po takim zabiegu. Czy faktycznie ma miejsce wspomniana już nadwrażliwość na światło czy olśnienia? Mój mąż też ma astygmatyzm, -4,5 D. Jest zapalonym kierowcą i takie powikłania raczej wykluczałyby podjęcie decyzji o zabiegu. Jeśli możesz, napisz coś o kosztach i polecanych gabinetach (lekarzach) Dziękuję i pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciacho Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.pl 10.05.02, 15:10 Witam. Żeczywiscie wystepuje nadwrazliwosc na swiatlo, ale u mnie jest coraz mniejsza. Przez pierwszy tydzien nie moglem jezdzic samochodem noca(w dzien w okularach p.slonecznych). Ale teraz jezdze bez problemow, chociaz np.dlugie swiatla jadacych z naprzeciwka idiotow moga niezle oslepic. Operacje mialem na Szaserow w Warszawie. Koszt to 1300zl jedno oko + 400 za badania kwalifikacyjne, no i ok 100-150 za leki. aha operacje przeprowadzil dr T.Dominik. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola do ciacha i planet IP: *.pl 17.05.02, 14:12 Mam pytanko, Ciacho, czy robiłeś zabieg w Warszawie, a jeśli tak, to czy w Okolaser czy w Mavicie? Miałeś PRK czy Lasik? To samo pytanie kieruję do Planet. Będę wdzięczna za wszelkie informacje, sama mam -9 dioptrii i wrastające w rogówkę naczynka krwionośne,soczewek nie moge nosić a okularów nie cierpię, w dodatku mimo maksymalnego pocieniania zaczynają przypominać denka od butelek. Byłam na badaniach w Laserze i w Mavicie, zakwalifikowałam się w obu placówkach, lecz wtedy nie zdecydowałam się bo planowałam ciążę i nie chciałam zwlekać z tym. Teraz po urodzeniu dziecka i odczekaniu pół roku chciałabym poddać temu zabiegowi, ale mimo wszystko boję się, bo jednak to oczy. z niecierpliwościa czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciacho Re: do ciacha i planet IP: *.pl 20.05.02, 21:37 Witam. Mialem operacje w szpitalu wojskowym WAM w Warszawie. Metoda Lasik. Dawno tu nie zagladalem wiec dopiero teraz odpowiadam lola. pzdr PS. Oczy dzialaja wspaniale, zapomnialem juz o okularach. Odpowiedz Link Zgłoś
mikmik Operacyjna korekta wad wzroku??? 07.05.02, 13:11 tez się zastanawiałem nad takową opcja ( krótkowidz+astygmatyzm)choc przyznac musze że się przyzwyczaiłem do swojego odbicia w okularach ( inni do mnie takiego też ). W sytuacjach wymagających wiekszej swobody ( plaza, basen, siłownia, rower, kino ) od wielu lat wspomagam się bardzo komfortowymi dobrze uwodnionymi miekkimi soczewkami. A zaczynałem od twardzych bardziej męczących i nozonych nie dłużej niz 8-10 godzin. Przyznam, że gdy pierwszy raz założyłem miekkie soczewki poczułem sie jak nowo narodzony ( tak doskonale skorygowały wady mojego wzroku ) I dobrze że się tylko zastanawiałem nad zabiegiem laserowym. Zaden nie daje 100% gwarancji sukcesu i braku powikłań. A oczy każdy z nas ma tylko dwa :) Poza tym z tego co mi wiadomo, chyba raczej napewno po takim zabiego pozostaje nadwrazliwośc na olśnienia np. nagłe oświetlenie noca przez nadjeżdżający samochód - dla kierującego oznacza to krótkotrwałe oślepienie ... Nie tak dawno, na łamach równiez naszych periodyków ( w kącikach nowinkowo- medycznych tez ) opisywano nową metodę leczenia wad wzroku będącą po fazie testów na zach. Europy, polegajaca na zakładaniu na noc do snu specjalnych soczewek do właściwego uformowania kształty rogówki oka. W nocy kształtka w dzień swoboda :) Tylko patrzeć jak wiodace ośrodki okulistyczne w Polsce będa oferowac tę metodę. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.bphpbk.pl 20.05.02, 13:05 Jestem po operacji oczu już 7 lat. Byłam krótkowidzem o dość dużej wadzie rzeczywistej ok. 6 dioptrii. Zabieg był przeprowadzony w Katowicach, obecnie mój wzrok jest idealny, nie zmieniła tego nawet praca (jestem informatykiem- programistką), została tylko nadwrażliwośc na światło w słoneczne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
sicil Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? 29.05.02, 09:01 > Jestem po operacji oczu już 7 lat. Byłam krótkowidzem o dość dużej wadzie > rzeczywistej ok. 6 dioptrii. Zabieg był przeprowadzony w Katowicach, obecnie > mój wzrok jest idealny, nie zmieniła tego nawet praca (jestem informatykiem- > programistką), została tylko nadwrażliwośc na światło w słoneczne dni. Jaką metodę korekcji zastosowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Operacyjna korekta wad wzroku??? IP: *.proxy.aol.com 27.05.02, 21:16 Hej Kochani! Nikt z Was nie wspomnial, ze zabieg korekcyjny czesto trzeba powtarzac po kilku czy kilkunastu latach wiec nie jest to operacja ze skutkami na zawsze. Istnieje tez ryzyko , ze operacja pojdzie zle i straci sie wzrok . Odpowiedz Link Zgłoś