Dodaj do ulubionych

Małe torbieliki na wątrobie

23.08.24, 11:15
Robiłam tomograf jamy brzusznej i wyszły i torbieliki na wątrobie, dość liczne, największy ok.10 mm,pozostałe nie były podane wymiary.
Zmiany te nie były widoczne na usg.
TK było robione w innym celu niż wątroba. Głównym schorzeniami były potworniaki jajników (zoperowane).
O tych torbielikach nic żaden lekarz nie wspomniał, nie jest w opisie wskazane co dalej z tym robić.
Początkowo byłam tak skupiona na tych jajnikach ,operacji, czekaniu na wynik, że nie zawracałam sobie głowy tymi torbielikami, ale teraz zaczynam się zastanawiać, że może jednak to coś poważnego.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Małe torbiele na wątrobie 23.08.24, 18:23
      Istnieje możliwość, że masz je od urodzenia, że taka twoja uroda
      Poczytaj
      www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/watroba/300323,torbiele-watroby-przyczyny-objawy-i-leczenie
      • milla7605 Re: Małe torbiele na wątrobie 23.08.24, 21:52
        Dziękuję za link.
        Oprócz tych malutkich torbieli nic nie wyszło tzn wątroba nie jest powiększona ani stłuszczona, wyniki wątrobowe z krwi też ostatnio były dobre.
        Za jakiś czas zrobię usg jamy brzusznej. Jeśli nie będzie torbieli to znaczy, że się nie powiększyły.
        Przypomniało mi się, że moje 2 krewne też mają jakieś torbiele na wątrobie tylko one mają po jednej sztuce ale o większych rozmiarach widoczne w usg. Kontrolują co jakiś czas i nic się nie dzieje.
        Mnie martwi fakt, że co prawda są malutkie, ale jest ich więcej.
        • koziorozka Re: Małe torbiele na wątrobie 24.08.24, 14:43
          milla7605 napisała:
          > Mnie martwi fakt, że co prawda są malutkie, ale jest ich więcej.
          --------------------------
          Jak nie masz innych powodów do zmartwień, to dobry i ten ;)
          • milla7605 Re: Małe torbiele na wątrobie 24.08.24, 16:20
            Wokół tyle ludzi choruje, czasami jakiś błahy objaw okazuje się czymś bardzo poważnym dlatego ciągle mnie coś martwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka