Dodaj do ulubionych

kolposcopia

IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 13:03
Czy ktos wie na czym polega padanie kolposcopii wraz z pobraniem materialu do
badania metoda lyzeczkowania. Czy jest to zabieg ryzykowny, czy mozna miec go
wykonanego ambulatoryjnie? Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • izado Re: kolposcopia 24.11.04, 13:12
      Kolposkopia to badanie, a nie zabieg. Wykonuje się w warunkach laboratoryjnych.

Kolposkopia polega na oglądaniu powierzchni szyjki macicy, dolnej części jej
      kanału oraz pochwy i sromu przy pomocy urządzenia optycznego - kolposkopu. Jest
      to mikroskop, przy użyciu którego można uzyskać "trójwymiarowy obraz", w
      powiększeniu od 4 do 50 razy (a przy użyciu kolpomikroskopu - do 400 razy). W
      badaniu ocenia się strukturę przestrzenną nabłonka, jego barwę, układ i
      przejrzystość oraz rysunek naczyń krwionośnych.

Więcej znjadziesz tu:
      www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/kolpo.html
      Iza
    • Gość: aGA Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:13
      Nie wiem czy chodzi ci o kolkoskopie czyli o diagnostykę szyjki macicy,czy moze
      o kolonoskopie badanie jelita grubego.Ale mysle ze o to pierwsze więc
      odpowiadam:lekarz w tym badaniu ocenia stan chorobowy szyjki macicy pod
      mikroskopem.Badanie jest niebolesne ,nie ma zadnego ryzyka i mozna go wykonac
      ambulatoryjnie
      • Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 13:16
        A co z tym lyzeczkowowaniem, na czym to polega?
        • Gość: aGA Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:30
          łyżeczkowanie wykonuje sie w przypadku diagnostyki jamy macicy czy o to ci chodz?
          • Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 13:42
            Tak, wlasnie o to mi chodzi. Lekarz skierowal mnie na to badanie, ale nie
            wyjasnil, na czym dokladnie ono polega i czy konieczne jest przyjecie do
            szpitala, czy wykonuje sie to poprostu ambulatoryjnie.
            • Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:55
              Powiem ci dokładnie bo przez to przeszłam.Otóz badanie to daje mozliwosc oceny
              śluzówki macicy.całego endometrium i podejrzenia patologicznych.Jesteś uśpiona
              zabieg trwa krótko.Materiał z macicy jest wysyłany do badania
              histopatologicznego.Po 2 tyg,jest wynik badania ktory daje mozliwosc dalszego
              leczenia. Napisz choc ile masz lat ? .Napisze cos wiecej
              • Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:57
                Ten zabieg robiłam w takim gabinecie "chirurgia jednego dnia"bo tak normalnie to
                robia w szpitalu jednego dnia przychodzisz i albo wychodzisz wieczorem ale
                najczęściej w następnym dniu
                • Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 14:02
                  Mam 48 lat i stwierdzona leukoplakie. Od jakiegos czasu w cytologii powtarza
                  sie III grupa, ktora juz nie tak latwo "podleczyc". Jeden z ginekologow, z
                  ktorym sie kontaktowlam, zasugerowal usuniecie macicy. Teraz przez innego
                  lekarza zostalam skierowana na to badanie.
                  • Gość: Aga Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:08
                    Piszę czekaj
    • Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:10
      Piszę .Czekaj
      • Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:17
        Jesli chcesz mojej rady to zrob sobie to badanie ale wczesniej zasiegnij porady
        jeszcze innego ginekologa.Otóz ta Leukopakia to tzw,rogowacenie białe ktore moze
        doprowadzic w przyszłości do takich nie fajnych zmian w zwiazku z tym musisz
        podjąć decyzje w szybkiej diagnostyce i ewentualnym leczeniu.Nie martw sie bo
        takie rzeczy sie leczy z dobrym skutkiem.A o usunieciu macicy mozna zdecydowac
        wowczas gdy bedzie wynik z łyżeczkowania.Zreszta o czym tu narazie mowic jesli
        nie było badania.Wszystko bedzie ok.Jestem w tym samym wieku co ty i teraz to
        juz mamy podobne problemy.Trzymam kciuki.Odezwij sie do mnie po badaniu.JAk
        chcesz cos wiecej wiedziec to kliknij.Mam troche wiadomosci bo pracuje w tej ni
        eszczesnej Służbie Zdrowia
        • Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 14:24
          Droga Ago!
          Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz! Na badanie zglosic sie mam zaraz po
          najblizszej miesiaczce, czyli za jakies 3 tygodnie. Tez mam nadzieje na
          pomyslny wynik. Czy ewentualnie w przyszlosci moglabym skontaktowac sie z Toba
          emailowo?
          • Gość: Aga Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:30
            Oczywiście że możesz ale podam ci go o 16 bo zawsze korzystałam z emaila syna
            ktory jest na uczelni a ja go nie pamiętam a własciwie pora założyć swój.Zerknij
            albo podaj swoj to sie o 16 odezwe do Ciebie
            • Gość: aGa Re: kolposcopia Do Alki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:08
              Przesyłam ci mojego emaila Luk19Mich@tlen.pl
              • Gość: Alka Re: kolposcopia Do Agi :-) IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 16:29
                Dziekuje Ci bardzo! Dzieki dzieciom stajemy sie wirtualnymi mami! Pozdrawiam!
                • Gość: AGA Re: kolposcopia Do Agi :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 17:04
                  No dzieki.Do Usłyszenia.Czekam na dobre wiadomosci i trzymaj sie mocno.Będzie
                  ok.Równiż pozdrawiam.AGA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka