Gość: Alka IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 13:03 Czy ktos wie na czym polega padanie kolposcopii wraz z pobraniem materialu do badania metoda lyzeczkowania. Czy jest to zabieg ryzykowny, czy mozna miec go wykonanego ambulatoryjnie? Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izado Re: kolposcopia 24.11.04, 13:12 Kolposkopia to badanie, a nie zabieg. Wykonuje się w warunkach laboratoryjnych. Kolposkopia polega na oglądaniu powierzchni szyjki macicy, dolnej części jej kanału oraz pochwy i sromu przy pomocy urządzenia optycznego - kolposkopu. Jest to mikroskop, przy użyciu którego można uzyskać "trójwymiarowy obraz", w powiększeniu od 4 do 50 razy (a przy użyciu kolpomikroskopu - do 400 razy). W badaniu ocenia się strukturę przestrzenną nabłonka, jego barwę, układ i przejrzystość oraz rysunek naczyń krwionośnych. Więcej znjadziesz tu: www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/kolpo.html Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGA Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:13 Nie wiem czy chodzi ci o kolkoskopie czyli o diagnostykę szyjki macicy,czy moze o kolonoskopie badanie jelita grubego.Ale mysle ze o to pierwsze więc odpowiadam:lekarz w tym badaniu ocenia stan chorobowy szyjki macicy pod mikroskopem.Badanie jest niebolesne ,nie ma zadnego ryzyka i mozna go wykonac ambulatoryjnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 13:16 A co z tym lyzeczkowowaniem, na czym to polega? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGA Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:30 łyżeczkowanie wykonuje sie w przypadku diagnostyki jamy macicy czy o to ci chodz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 13:42 Tak, wlasnie o to mi chodzi. Lekarz skierowal mnie na to badanie, ale nie wyjasnil, na czym dokladnie ono polega i czy konieczne jest przyjecie do szpitala, czy wykonuje sie to poprostu ambulatoryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:55 Powiem ci dokładnie bo przez to przeszłam.Otóz badanie to daje mozliwosc oceny śluzówki macicy.całego endometrium i podejrzenia patologicznych.Jesteś uśpiona zabieg trwa krótko.Materiał z macicy jest wysyłany do badania histopatologicznego.Po 2 tyg,jest wynik badania ktory daje mozliwosc dalszego leczenia. Napisz choc ile masz lat ? .Napisze cos wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 13:57 Ten zabieg robiłam w takim gabinecie "chirurgia jednego dnia"bo tak normalnie to robia w szpitalu jednego dnia przychodzisz i albo wychodzisz wieczorem ale najczęściej w następnym dniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 14:02 Mam 48 lat i stwierdzona leukoplakie. Od jakiegos czasu w cytologii powtarza sie III grupa, ktora juz nie tak latwo "podleczyc". Jeden z ginekologow, z ktorym sie kontaktowlam, zasugerowal usuniecie macicy. Teraz przez innego lekarza zostalam skierowana na to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:08 Piszę czekaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:10 Piszę .Czekaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGa Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:17 Jesli chcesz mojej rady to zrob sobie to badanie ale wczesniej zasiegnij porady jeszcze innego ginekologa.Otóz ta Leukopakia to tzw,rogowacenie białe ktore moze doprowadzic w przyszłości do takich nie fajnych zmian w zwiazku z tym musisz podjąć decyzje w szybkiej diagnostyce i ewentualnym leczeniu.Nie martw sie bo takie rzeczy sie leczy z dobrym skutkiem.A o usunieciu macicy mozna zdecydowac wowczas gdy bedzie wynik z łyżeczkowania.Zreszta o czym tu narazie mowic jesli nie było badania.Wszystko bedzie ok.Jestem w tym samym wieku co ty i teraz to juz mamy podobne problemy.Trzymam kciuki.Odezwij sie do mnie po badaniu.JAk chcesz cos wiecej wiedziec to kliknij.Mam troche wiadomosci bo pracuje w tej ni eszczesnej Służbie Zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: kolposcopia IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 14:24 Droga Ago! Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz! Na badanie zglosic sie mam zaraz po najblizszej miesiaczce, czyli za jakies 3 tygodnie. Tez mam nadzieje na pomyslny wynik. Czy ewentualnie w przyszlosci moglabym skontaktowac sie z Toba emailowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: kolposcopia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:30 Oczywiście że możesz ale podam ci go o 16 bo zawsze korzystałam z emaila syna ktory jest na uczelni a ja go nie pamiętam a własciwie pora założyć swój.Zerknij albo podaj swoj to sie o 16 odezwe do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGa Re: kolposcopia Do Alki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:08 Przesyłam ci mojego emaila Luk19Mich@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: kolposcopia Do Agi :-) IP: *.bk-s.tudelft.nl 24.11.04, 16:29 Dziekuje Ci bardzo! Dzieki dzieciom stajemy sie wirtualnymi mami! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: kolposcopia Do Agi :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 17:04 No dzieki.Do Usłyszenia.Czekam na dobre wiadomosci i trzymaj sie mocno.Będzie ok.Równiż pozdrawiam.AGA Odpowiedz Link Zgłoś