Gość: jooo Re: KRĘGOSŁUP !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 22:40 Kręgarze to na ogół samouki, którzy moga zrobic krzywde. Należy udać sie do rehabilitanta lub ortopedy koniecznie po kursie i zobaczyc na to dokumenty oraz zmienić tryb życia, co może doradzic rehabilitant. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: KRĘGOSŁUP !!!!!!!!!! 01.12.03, 14:31 > Kręgarze to na ogół samouki, którzy moga zrobic krzywde. Należy udać sie do > rehabilitanta lub ortopedy koniecznie po kursie i zobaczyc na to dokumenty > oraz zmienić tryb życia, co może doradzic rehabilitant. Wczesniej pisalam, ze tez mi dolega kregoslup (tepy bol w dolnym odcinku, promieniujacy bol do posladka i jednej nogi, niemoznosc schylania sie w przod i w tyl). Co prawda nie byla to sprawa stara (i moze dobrze!), ale bardzo mi to dolegalo. Poszlam do fizykoterapeuty. Obejrzal, kazal mi sie w rozne strony powyginac, pogniotl mnie w plecy, powykrecal tak ze chrupnelo mi w ledzwiach i zalecil cwiczenia. Poszlam rano i przez caly ten dzien nadal mialam ten tepy bol. Nastepnego dnia bylo lepiej, a po kilku dniach calkowita poprawa. I tak znaczna, ze jakby mi ktos powiedzial wczesniej, ze to jest mozliwe, to bym nie uwierzyla!!! Po tygodniu od pierwszej wizyty jestem prawie jak nowa. Ale dalej cwicze i terapeuta ostrzegl mnie, zeby uwazac na kregoslup przez nastepne 4-6 tygodni, bo mimo ze nie mam juz bolu, to nadal mam stan zapalny, ktory musi sie zaleczyc. Podobnp ludzie bardzo czesto jak tylko sie czuja lepiej to zamiast poczekac od razu wracaja do normalnego trybu zycia i znow robia krzywde swojemu kregoslupowi. Zycze wszystkim podobnych sukcesow jak moje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: KRĘGOSŁUP !!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.01.04, 19:11 Odnośnie materacy...mam materac kupiony 4 lata temu w Ikei "Sułtan" miał być dobry....ale niestety...wydaje mi się że moje kłopoty z kręgosłupem w dużej mierze są spowodowane złą pozycją podczas spania. Proszę doradźcie mi jaki materac mam kupić.Proszę...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: KRĘGOSŁUP !!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 13:29 Jestem pod wrazeniem tej interesujacej wymiany informacji. Byc moze ktos bedzie mogk podpowiedziec cos takze mi, cieroie rowniez na kregoslup, ale odcinek piersiowy. mam tu krzywy kregoslup, a oprocz tego proste plecy. Kilka wizyt u lakarzy i ilosc proszkow czyli leczenie farmakologiczne wcale nie pomoglo na dluzsza mete. budzily mnie w nocy bole opasujace klatke piersiowa tak, ze nie moglam oddychac. Jedyne, co mi pomaga obecnie to 2x w tygodniu masaz i cwiczenia, ale nie dostalam sie na ubezpieczalnie, wiec niedlugo bede musiala zrezygnowac. w nocy nasilja sie bole po obu stronach zeber, przez co b. trudno przekrecac sie z boku na bok. Wiem od masazystki, ze czesc piersiowa kregoslupa jest najbardziej meczaca, bo trudno walczyc zbole, jestem juz bardzo zmeczona, jesli ktos cierpi na to samo i moglby cos podpoiwiedziec, bede bardzo, bardzo wdzieczna. Odpowiedz Link Zgłoś