Dodaj do ulubionych

bole kolan i nadgarstka

IP: *.vub.ac.be 16.12.04, 15:41
Witam, mam problem. Od dluzszego czasu dokuczaja mi bole kolan. Jakies dwa
lata temu sie zaczelo, bolalo tak (jedno kolano), ze zrobilam rundke po
lekarzach. Ortopeda obmacal, potem rentgen, potem USG. I nic, lekka
degeneracja chrzastki stawowej. Zero diagnozy. Lekcewazenie problemu. W
trakcie chodzenia po lekarzach bol przeszedl.
Teraz czuje ze zaczyna sie w drugim kolanie. Nie boli mocno, ale np. kiedy
dluzej niz godzina siedze na wykladzie (mam 24 lata-studentka). Probowalam
jezdzic konno - po godzinie kiedy zsiadlam ledwo chodzilam. Mam wrazenie ze
boli bardziej kiedy jest zimno.
Niedawno zaczely sie tez dziwne bole nadgarstka, przychodza co ok 2-3
miesiace, boli kilka dni i przestaje.
Nie wiem co robic, bo lekarze byli bezsilni. Oczywiscie moge znow pojsc do
ortopedy, na usg itp. Ale podejrzewam ze moj probem zostanie zignorowany.
Czy ktos mial podobne problemy?
A moze ktos moze polecic dobrego lekarza, moze byc prywatny.
Czekam :-)
Obserwuj wątek
    • romy_sznajder Re: bole kolan i nadgarstka 16.12.04, 15:50
      zacznij od wykluczenia najgorszego: rzs. Reumatoidalne zapalenie stawów. Kanał.
      Odmian chorób reumatycznych jest ok. 140, więc pewnie rzs Cię ominie, ale
      lepiej mieć pewność. Sprawdza się to prostym badaniem krwi (tzw. odczyn
      lateksowy, albo próba szkiełkowa). Ujemny - w porządku, dodatni - jesteś w
      gronie nielicznych. Wtedy zagraj w totka:) Też nielicznym udaje się wygrać...
    • Gość: gosia Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.vub.ac.be 17.12.04, 14:02
      Czyzby nikt nie mial podobnych doswiadczen? A jesli nawet nie, to moze ktos
      moze polecic dobrego ortopede, ktory nie zbagatelizuje sprawy? Dzieki z gory :-)
      • Gość: ola Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.chello.pl 17.12.04, 14:19
        Gosiu, po first - odpowiedziałam, a Ty nazywasz mnie "nikt". Nieładnie.
        po drugie -naprawdę trzeba zacząć od tego badania, bo to wskazuje na lekarza,
        czy to będzie ortopeda, reumatolog, czy rehabilitant.
        I po trzecie - było n/t bardzo dużo wątków.
        Po czwarte - ortopedzi słyną z bagatelizowania spraw, oni są od nastawiania
        kości, właśnie dlatego: patrz punkt drugi.
        • Gość: Do OLI Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 14:36
          OLA calkowicie Cie popieram!
          Tez nie rozumiem czemu w tym spoleczenstwie istnieje głupie przekonanie ze jak
          boli staw to nalezy pojsc do ortopedy. Czy ludzie nie wiedzą ze istnieją
          lekarze od stawow czyli reumatolodzy? Czy ludzie nie czytaja w ogole? Przeciez
          tyle sie o tym mowi, tyle jest raportow o tym ze ortopedzi i lekarze 1 kontaktu
          bagatelizuja i sie smieja jak mlody czlowiek narzeka na stawy!
          Ja uawazam ze ortopedzi to idioci są- przez nich mam juz I grupe inw bo nie
          wykryli RZS.
          • Gość: ola Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.chello.pl 17.12.04, 15:28
            o, dziękuję:))))
      • Gość: aga Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 14:24
        Gosia!!Co to za pomysł zeby z bólami stawów chodzic do ortopedy!!!????
        Jak bola stawy to się idzie do reumatologa.Do ortopedy sie idzie jak juz masz
        deformacje stawow i trzeba to zoperowac.

Nie ignoruj choroby reumatycznej czyli RZS-su!Nie tłumacz sobie ze jestes za
        mloda na taka chorobę. Ja mam ja od 3 roku zycia i zaczelo mi nie od kolan.I
        tez tak jak Ty rodzice chodzili ze mna na poczatku po ortopedach.Ortopedzi to
        są IDIOCI!Zawsze lekcewaza objawy rzs i nie zlecają podstawowych badan krwi.
        Prze tych palantow mialam juz 5 operacji bo za pozno trafilam do reumatologa.
        Koniecznie idz do reumatologa a nie ortopedy. I nie zwlekaj z tym. Mnie na
        poczatku tez bolaly tylko kolana a teraz mam zajete wszystkie stawy i inne
        narządy.

Poczytaj sobie w necie o RZS to moze zrozumiesz do czego prowadzi ta choroba,
        jesli nie zacznie sie jej w ciagu pierwszych miesiecy leczyc. I nie jest to
        choroba tylko stawow ale wielonarządowa.
        • Gość: gosia Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.vub.ac.be 17.12.04, 14:45
          OK, dzieki za rade (Adze i Oli - przepraszam za nikt). Teraz jestem za granica,
          ale na Swieta wpadne do Polski, to zrobie badanie krwi. Potem musze znow
          wyjechac na miesiac, ale po powrocie pojde do reumatologa. Zatem teraz pytanie
          kolejne: jestem z Warszawy, mozecie polecic dobrego lekarza-reumatologa?
          Troszke mnie nastraszylyscie.
          • Gość: aga Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 15:02
            Ja nie znam z warszawy bo tam nie mieszkam. Ale nie radze isc do prywatnego
            gabinetu do niewiadomo kogo-zdaza sie ze tacy naciagaja i specjalnie zle lecza
            zeby chory czesciej ich odwiedzal. Najlepiej idz do publiczne
            wysokospecjalistycznej kliniki reumatologicznej np na spartanskiej ale musisz
            miec skierowanie a poza tym dluuuuugo sie czeka. Mozesz tak zrobic, ze
            pojdziesz prywatnie do jakiegos lekarza ktory pracuje normalnie w tej klinie bo
            czesto sie zdarza ze lakarze pracujacy w publicznych klinikach maja tez wlane
            gabinety-do takiego mozesz bez obaw pojsc. Tylko musisz sie dowiedziec kto i
            gdzie przyjmuje.
            I nie lekcewaz takich objawow ani nie zwlekaj z tym radze- bo moze sie zdarzyc
            ze po paru latach choroby nie bedziesz w stanie dojsc do kibla ani sie
            przewrocic w nocy z boku na bok.
          • Gość: ola Re: bole kolan i nadgarstka IP: *.chello.pl 17.12.04, 15:31
            Dokładnie tak samo myślę. Instytut Reumatologii. Tylko lepiej tam iść z
            podstawowymi badaniami (lateks, morfologia, ASO, rentgeny już masz) Ja
            wyżebrałam kiedyś u rejestratorki termin za miesiąc (!), bo tak cholernie mnie
            wszystko bolało, że uwierzyła, żem cierpiąca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka