Dodaj do ulubionych

borelioza?

20.12.04, 20:53
Pod koniec sierpnia ukąsił mnie kleszcz. Na pogotowiu usunęli mi go, podali
zastrzyk przeciwtężcowy. Ranka po jakimś czasie zagoiła się, rumień nie
wystąpił. Za to od miesiąca męczą mnie bóle nadgarstków, głowy (umiejscowione
z tyłu), czasem nóg,barku; mam kłopoty z czuciem w jednym palcu ręki, raz
pojawiły się zaburzenia wzroku. Czy to może być borelioza? Bez rumienia? Chyba
wybiorę się na testy...
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: borelioza? 20.12.04, 22:51
      tylko jak oznaczysz przeciwciala bedziesz miała jasnosc sytuacji...
      • Gość: Artur Re: borelioza? IP: *.ss.shawcable.net 07.01.05, 15:19
        W czesci infekcji przeciwcial nie ma. Czyli jak sa to ich obecnosc ladnie potwierdza a jak nie ma to dalej nie wiadomo.
    • Gość: Artur Re: borelioza? IP: *.ss.shawcable.net 20.12.04, 23:27
      Nie, rumien nie jest warunkiem infekcji. Mozna byc chorym bez rumienia.
    • Gość: agata Re: borelioza? IP: *.olsztyn.mm.pl 22.12.04, 06:46
      Zrób sobie badania na przeciwciała Igg. Niektórzy ludzie nie mają rumienia i
      chorują na boreliozę. W gruncie rzeczy to bardzo częsta choroba.
      Mój mąż też na to choruje pomimo iż nie miał żadnego kleszcza a lasu unika jak
      ognia.
      • Gość: magda Re: borelioza? IP: *.3vnet.pl 06.01.05, 15:10
        zrob te badania jezeli potwierdza to borelioze leczy lekarz chorob
        zakaznych.czy masz stany podgoraczkowe?.Moja siostra miala robiona punkcje, ma
        trzeci stopien uczulona jest na wszystkie leki i bzdura jest ze choruje sie na
        te chorobe bez pomimo ze sie nie mialo zadnego kleszcza!!!!!Aha i jeszcze jedno
        jezeli pracujesz po wyleczeniu mozesz starac sie z PZU o kase jako uszczerbek
        na zdrowiu.Ale badzmy dobrej mysli ze to nie ta choroba ale ostroznosc nie
        zaszkodzi.Te badania robi sie w stacjach epidemiologicznych.
        • Gość: nospa Re: borelioza? IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 08.01.05, 18:44
          Koniecznie musisz sobie zrobyć badania mikrobiologiczne,bo nie zawsze ona
          wychodzi mójego syna ugreyzł gdzieś kiedyś kleszcz i ma za to zanik mięsni a w
          polsce tego nie wykryli tylko w berlinie przez lekarzy w polsce jeżdzi na
          wózku!!!!!!!!!!!!!!!
          po roku czasu nosicielstwa jest to prawie nie wykrywalne!!!!!!!nie mósi byc
          rumienia ani stanów podgorączkowych żeby mieć Bolerioze .Zbadaj to dokładnie!!!!
    • Gość: agata Re: borelioza? IP: *.olsztyn.mm.pl 07.01.05, 05:37
      Doprawdy nie wiem jakim cudem mój mąż zachorował na boreliozę. Ale na pewno
      wiem, że nie miał kleszcza. Przez kilka miesięcy miał rumień obrączkowy na
      ciele i dlatego poszedł do lekarza innych, objawów nie miał. Po badaniu krwi na
      przeciwciała pani doktor stwierdziła, że jest to borelioza pomimo iz mój mąż
      stwierdził iż nie miał żadnego kleszcza. Od 3 tygodni bierze 2 razy dziennie
      unidox(doxycyclinum) ale plamy nadal są. Jeśli masz większe doświadczenie to
      doradź czy możliwe jest, że plamy nie chcą zniknąć. Lekarka twierdzi, że taka
      kuracja antybiotykowa wystarczy i że na pewno nie ma już bakterii. A plamy mają
      zniknąć później. A jeśli to nie jest borelioza to co to może być???
      • Gość: Anna Re: borelioza? IP: 158.75.8.* 07.01.05, 08:23
        moja córka brała antybiotyk przez miesiąc,zaczerwienienie utrzymywało się
        trochę dłużej,potem zniknęło
      • Gość: Duszkan Re: borelioza? IP: 194.63.132.* 08.01.05, 19:18
        Można nie poczuć ukąszenia kleszcza - czasami to się zdarza. Poza tym gryzą i
        zakażają także formy rozwojowe klescza którymi są nimfy. Lekiem z wyboru w
        leczeniu boreliozy są cefalosporyny i penicyliny półsyntetyczne ( np. zinnat,
        amoksiklav). Ale na tetracykliny Borrelia burgdorferi też jest wrażliwa.
        Robiąc badanie serologiczne ( a nie mikrobilogiczne) surowicy krwi lub płynu
        mózgowo-rdzeniowego ocenia się w klasie IgM ( + oznacza wczesne zakażenie) i w
        klasie IgG ( póżniejsza faza). Zdarza sie że samo zakażenie jest wyleczone,
        przeciwciała się obniżaja ale jej skutki w układzie nerwowym czy stawach trwają
        dalej. Wówczas samo leczenie antybiotykami nie wystarcza. Najlepiej zgłosić się
        wówczas do lekarza chorób zakażnych, bo lekarze POZ nie mają w tym
        doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka