Dodaj do ulubionych

ustanie miesiączki

IP: 193.151.96.* 28.12.04, 21:16
mam 22 lata. miesiączkowałam regularnie co ok 33 dni prze 56 dni od 11 roku
życia. Ponad rok temu zaczęłam chudnąć i w ciągu 8 miesięcy schudłam ok 13 kg.
Teraz ważę 46kg przy wzroście 161. nie miałam problemów do września, kiedy to
dostyałam nagle okres po 21 dniach, a teraz zero nic do dziś. co mi jest? czy
to spowodowane chudnięciem, chwilowym stresem związanym z rozpoczęciem pracy
i studiami, a może coś innego? Dodam, że na pewno nie jestem w ciąży i
panicznie boję się lekarzy:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: smart Re: ustanie miesiączki IP: *.retsat1.com.pl 28.12.04, 21:23
      agnieszko - zdecydowanie nie jestem ekspertem, ale kobietą, a to w sprawach
      miesiączki daje mi już jakiś autorytet.
      Zapewne, jak przypuszczasz - może to być spowodowane właśnie dużą utratą wagi i
      pewnym zachwianiem hormonalnym organizmu (faktycznie bardzo mało
      ważysz).Natomiast nie chudłaś zbyt gwałtwonie, bo 8 m-cy to wypada tylko trochę
      ponad kg w ciągu m-ca. Mimo wszystko może jednak jest to za mało.
      Poza tym może to faktycznie ten stres, bardzo często przyczyną tymczasowego
      zaniku miesiączki jest silny stres.

Natomiast niestety zmartwię cię (choć również nie cierpię lekarzy) - powinnaś
      zdecydowanie pójść z tym do lekarza. On na pewno będzie wiedział więcej.
      A ta sfera zdrowia kobiety, sama przyznasz, jest bardzo ważna.

Pozdrawiam,
      smart
    • Gość: agnieszka Re: ustanie miesiączki IP: 193.151.96.* 28.12.04, 22:31
      no cóż, wiem, że muszę iść. raz kozie śmierć.
      W każdym razie dzięki:-)
      • pia.ed Re: ustanie miesiączki 29.12.04, 01:31
        Tak, isc musisz!
        A to "chudniecie" to bylo dobrowolne odchudzanie, czy tez schudlas bez powodu?
        • Gość: agnieszka Re: ustanie miesiączki IP: 193.151.96.* 29.12.04, 11:23
          najpierw wyjątkowo stresująca sesja,a jak schudłam 2 kg to zaczęło się
          dobrowolne.jak ja nie cierpię lekarzy:-(
          • Gość: agnieszka Re: ustanie miesiączki IP: *.promax.media.pl 19.01.05, 21:48
            poszłam. diagnoza wszystko razem stres i dieta. mam przytyc-boże, co za męka.
            dostałam duphaston (cóż za sugestywna nazwa:-))) i co? i nico zostały 4
            tabletki= 2 dni i nadal nie mam okresu?
            czy to normalne?
            • Gość: miesiączka Re: ustanie miesiączki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 23:07
              krwawienie powinno wystąpić do 7 dni po zakończeniu brania Duphastonu.Ale
              przyczyna może być złożona/podwzgórze,przysadka mózgowa,jajniki/a jeszcze są
              nadnercza i tarczyca!A do rzeczy:hormony płciowe są pochodzenia sterydowego
              /cholesterol jako substrat/.Do ich prawidłowej przemiany potrzebna jest tkanka
              tłuszczowa.Stąd osoby zbyt chude/anorexia,bulimia/ lub otyłe mają zaburzenia
              hormonalne skutkujące u kobiet brakiem lub nieterminowością miesiączek.Lek.
              • iselle Re: ustanie miesiączki 20.01.05, 00:38
                Ja polecam Castagnus: też swego czasu schudłam (14 kg w 12 miesięcy) i od
                tamtej pory miałam problem z zanikającym okresem. Po Castagnusie (skończyłam
                brać w sierpniu albo wrześniu) do dziś czekam tylko 30-35 dni, więc jest
                regularny i nie zanika już więcej :)
                • Gość: agnieszka Re: ustanie miesiączki IP: *.promax.media.pl 20.01.05, 08:52
                  nie ważę jakoś super mało. mam 161 i przytyłam już do 46,5 kg (przedtem miałam
                  45). dzięki za informacje:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka