Dodaj do ulubionych

drętwienie rąk

IP: *.244.135.34.mielec135.ptc.pl 01.01.05, 21:04
Odczuwam drętwienie rąk podczas snu, jest to wręcz bolesne. Może ktos mial
coś podobnego . Prosze o poradę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Konowal Re: drętwienie rąk IP: *.los-angeles-19-20rs.ca.dial-access.att.net 01.01.05, 21:19
      Czy tylko podczas snu, czy tez i w dzien? Ktorych konkretnie okolic rak? Od jak
      dawna te objawy? Jaka prace wykonujesz?
      Czy juz sie gdzies leczyles? U kogo (jaki specjalista?)

Potrzebujemy wiecej informacji, ale z tego co piszesz, to moze byc jakis zespol
      uciskowy konczyny gornej - patrz temat "zespol ciesni nadgarstka" powyzej, na
      tym forum.
      • Gość: Aldona Re: drętwienie rąk IP: *.244.135.34.mielec135.ptc.pl 01.01.05, 21:30
        Dokładnie to drętwieją mi dłonie,nie zawsze obie , czsem tylko jedna , różnie
        to jest czasem prawa a czasem lewa. Bywa tez ze dretwieje ręka do łokcia.
        Bólustepuje gdy wstanę z łóżka, po kilku minutach (czasem kilkunastu). Dzieje
        sie to tylko podczas snu, niewazne w dzien czy w nocy. Zajmuje się handlem na
        bazarze, bywa że marzną mi dłonie tak ze ciezko nimi poruszać, ale nie mam
        odmrozonych. Nadmieniam że drętwieniu rąk towarzyszy dotkliwy ból, także
        budzesię w nocy.
    • Gość: aldona Re: drętwienie rąk IP: *.244.135.34.mielec135.ptc.pl 02.01.05, 21:09
      ponawiam prośbę o wskazanie ewentualnej przyczyny drętwienia dłoni
      • duszkan Re: drętwienie rąk 02.01.05, 21:49
        najczęściej zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego. Kup sobie poduszkę
        anatomiczną w sklepie ze sprzętem rehabilitacyjnym. Najczęściej pomaga w
        szybkim tempie.
      • Gość: zuza Re: drętwienie rąk IP: *.laczpol.net.pl 05.01.05, 19:05
        ja tez miewałam drętwienia rąk.Lekarze doszukiwali sie różnych chorób aż w
        końcu wyszło,że mam depresję i dostałam magnez w zastrzykach. Przeszło jak ręką
        odjął.
    • czarrna_inez Re: drętwienie rąk 02.01.05, 21:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=19016474
      • Gość: Aldona Re: drętwienie rąk IP: *.244.135.34.mielec135.ptc.pl 02.01.05, 21:41
        Dziękuję za odpowiedz.Przeczytałam uważnie. Jutro udaję się do lekarza
        rodzinnego, bo jeszcze nie byłam z tym problemem. Jeszcze raz dziękuję Aldona
    • Gość: Aldona Re: drętwienie rąk IP: *.244.135.34.mielec135.ptc.pl 02.01.05, 21:55
      Mam taką poduszkę, spie na niej bo inaczej boli mnie szyja, kark i nie wiem co
      jeszcze. Poduszkę mam w spadku po mamie , czy takie sprawy bywają dziedziczne ?
      • duszkan Re: drętwienie rąk 02.01.05, 22:45
        Dziedziczną chorobą to to nie jest. Ale "dziedziczy" się nawyki i
        przyzwyczajenia, które mogą do tego prowadzić (np. spanie ze zbyt wysoko
        położoną poduszką)
    • Gość: Aldona Re: drętwienie rąk IP: *.244.135.34.mielec135.ptc.pl 03.01.05, 21:25
      No i bylam dzisiaj u lekarza , dostałam Aspargin, Naproxen i Polfilin. Dzięki
      za rady , wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
      • Gość: zyrafa46 Re: drętwienie rąk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 15:35
        gdyby nie pomogło - napisz
    • Gość: Artur Re: drętwienie rąk IP: *.ss.shawcable.net 05.01.05, 16:41
      Wg moich ostatnich obserwacji tego typu objawy u osoby nie wykonujacej pracy komputerowej ani innych drobnych ale czestych ruchow dloni na innych maszynach moze miec zwiazek z borelioza.
      Zeby potwierdzic i wykluczyc nalezy poddac sie probnemu leczeniu cholestyramina. Sadze, ze lekarz nie powinien miec problemow z zapisaniem tego leku bo jego szkodliwosc jest znikoma choc moze wywolac ostry niezyt zoladka lub zaparcie.
      Nizej zamieszczam kopie swojego starego postu w ktorym wyjasniam o co w tym chodzi. Dodam, ze choc leczenie cholestyramina jest skuteczne (czasem nawet bardzo- widzialem to na wlasne oczy), to nigdy nie zostalo uczciwie opisane w medycznej literaturze i funkcjonuje troche na wiariackich papierach. Ale dziala i jest uzywane w codziennej praktyce lekarskiej wielu lekarzy Am Polnocnej.
      A to jest cytat z mojego wczesniejszego postu na innym forum zreszta:

W sumie odpowiadam na pytania zdrowotne w dziale zdrowie, ale skoro dzis tu
      zbladzilem to odpowiem ci i tutaj. Na przyszlosc
      wszakze mozesz mnie latwiej znalesc w dziale zdrowie.
      Jezeli chodzi o twoje pytanie to w sumie masz trudny problem do diagnostyki bo
      malo o nim wiadomo. Nie ma badan naukowych na
      dretwienia wiec wiele jest w tej sferze domnieman i zgadniec. Wielu lekarzy
      tego typu objawy bagatelizuje czy wrecz wysmiewa
      niestety, ale bierze sie to z stad, ze nie wiedza co z takim pacjentem mozna
      zrobic.
      Jezeli sprawdzisz elektrolity we krwi tzn potas, wapn, magnez , poziom witaminy
      B12, nie stwierdzisz nic zlego w watrobie
      (ASPAT, ALAT, bilirubina), masz prawidlowy poziom cholesterolu lub lipidow,
      lekarz potwierdzi obecnosc pulsu w naczyniach
      krwionosnych oraz wykluczy chorobe zakrzepowo to przyczyna twoich problemow
      moze byc neurotoksyna wytwarzana przez jakas
      bakterie zyjaca w twoim organizmie.
      Zeby bylo zabawniej, to czesto takie bakterie same w sobie nie powoduja
      odpowiedzi immunologicznej organizmu- wiec moze nie
      byc podwyzszonego OB, bialka C ostrej fazy, wysokiego poziomu p/cial czy innych
      cech zapalenia.
      Gdyby okazalo sie, ze wszystkie badania sa w normie i rowniez neurolog nic nie
      znajduje to sugeruje przeprowadzenie probnej
      kuracji cholestyramina ktora moze pomoc w diagnozie. Cholestyramine uzywa sie
      glownie do obnizania poziomu cholesterolu we
      krwi (teraz raczej uzywa sie statyn, ale kiedys cholestyramina byla wyborem
      numer 1) a pomocniczo w ukaszeniach przez weze i
      pajaki bo przyspiesza wydalanie z organizmu jadow.
      Cholestyramina jest w sumie bardzo bezpiecznym lekiem i zwykly lekarz w
      przychodni nie powinien miec problemu z przepisaniem
      go na twoja prosbe - zwlaszcza, ze przeciez bedzie to na krotko; moze tylko
      miesiac, a nie wiecej niz 4 miesiace.
      Najniebezpieczniejszym objawem ubocznym cholestyraminy moze byc potezne
      zaparcie, ale jak bedziesz uwazac to to sie nie
      zdarzy. Lek wymaga pewnej uwagi w przyjmowaniu go. Trzeba zaczac od malej
      dawki - 1-2 torebek dziennie przez kilka dni i
      zobaczyc, czy nie powoduje jakis objawow ubocznych takich jak nadmierne
      zaparcia lub nadkwasota. Gdyby okazalo sie, ze tak, to
      nalezy z kazda dawka przyjac duza ilosc wody np dwie szklanki. Czasem to
      wystarczy. Z zaparciami mozna tez walczyc takze
      przyjmujac jakis ziolowy lek przeciw zaparciowy. W przypadku nadkwasoty czasem trzeba wziasc tagamet lub nawet losec w czasie kuracji: 1-2
      tabletki dziennie czyli tak leczyc jak przy chorobie wrzodowej. Innymi slowy
      objawy uboczne moga sie pojawic, ale mozna je
      relatywnie latwo kontrolowac wysokoscia dawki cholestyraminy, iloscia wody w
      diecie oraz leczeniem pomocniczym.
      Kuracja z cholestyraminy powinna trwac minimum okolo miesiaca jezeli uda ci sie
      wziasc dawke 4x dziennie cholestyraminy. Gdyby
      z powodu objawow ubocznych ta dawka byla mniejsza to daj sobie mnimum 6 tygodni
      leczenia.
      Gdyby dretwienia nie poprawily sie wcale w ciagu okresu probnego to raczej
      znaczy, ze neurotoksyna raczej nie jest przyczyna twoich problemow i z dalszego leczenia tym preparatem mozna zrezygnowac. Gdyby
      byla choc mala poprawa to kuracje nalezy
      ciagnac do 2 lub nawet 4 miesiecy.
      Cholestyramina nie wchlania sie z przewodu pokarmowego, wiec nie ma szansy by
      miala dzialnie ogolne.
      Dziala w ten sposob, ze wieze ze soba sole zolci i zapobiega ich powrotnemu
      wchlanianiu w jelitach. Jak chcesz poczytaj sobie
      jakas ksiazke o roli zolci w organizmie.

Gdyby cholestyramina zmniejszyla lub nawet usunela twoje objawy to nalezy
      dobrze sie zastanowic na leczeniem antybiotykami i sugeruje kontakt z lekarzem specjalista od chorob zakaznych. Leczenie powinno byc poprzedzone badaniami serologicznymi na znane szczepy bakteryjne i leczenie powinno byc
      dlugie (trwajace wiele miesiecy).
      Gdyby cholestyramina pomogla to po prostu napisz na forum zdrowie i
      spytaj jeszcze raz.
      Pozdr.

• Gość: Aldona Re: drętwienie rąk IP: *.244.135.34.mielec135.ptc.pl 05.01.05, 21:28
        Chwileczkę, chwileczkę ! Napisał Pan "u osoby nie wykonującej pracy
        komputerowej". Zawodowo nie wykonuję takiej pracy, jednak w domu wieczorami
        spędzam po kilka godzin przy komputerze. Czy mogłabym prosić jeszcze o
        wytłumaczenie w jakim stopniu to ma zwiazek z drętwieniem dłoni? Dzieje się to
        podczas snu. Przy "komputerze nie odczuwam tego .
        • Gość: Artur Re: drętwienie rąk IP: *.ss.shawcable.net 05.01.05, 22:26
          W oparciu o twoj post podejrzewalem, ze nie masz objawow w dzien i dlatego jezeli nawet zespol cisni nadgarstka nie moze byc na 100% wykluczony to jednak troche w niego watpie w twoim przypadku. Zdarza sie, ze ktos jest nawet operowany na zespol ciesni i nic to nie pomaga. Ale zobacz co ci lekarz powie i byc moze zostaniesz wyslana na badania przewodnictwa nerwowego.
          W pierwszym rzedzie radze zrobic normalne testy krwi i moczu jakie lekarz zaleci. Dopiero jezeli neurolog nic ciekawego nie znajdzie to radze po prostu zrobic to probne leczenie z cholestyramina. Nie jest to lek ani drogi ani niebezpieczny a moze sprawe dosc szybko wyjasnic i skierowac w kierunku wlasciwego leczenia.
          Jezeli uwazasz, ze moze to byc zwiazane z komputerem to na jakis czas np na 2-3 tygodnie ostro ogranicz pisanie i zobacz czy to ci nie pomoze. Watpie wszakze.

Magnez tez moze odrobine pomoc. Ale poprawa po magnezie nie bedzie miala znaczenia diagnostycznego (w boreliozie magnez tez troche pomaga) a problem moze wrocic.
          W kazdym razie twoj objaw nie wymaga alarmujacej ani stasznie szybkiej diagnostyki. Raczej nastaw sie na miesiace lub nawet lata.
          Wg mnie powinnas miec rowniez zrobione badanie nocne w pracowni snu bo twoj objaw rowniez sugeruje, ze nocy spada ci troche poziom tlenu we krwi i szansa, ze wymagasz leczenia na bezdech nocny jest dosc duza.
          Ale wiem, ze takie badanie ciezko dostac. Moze chociaz ktos ci zrobi oksymetrie nocna?
          • Gość: zyrafa46 Re: drętwienie rąk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.01.05, 00:35
            Jaki kolor mają Twoje dłonie w momencie drętwienia? Jeśli nie są normalnie
            różowe to proponuję Ci pewne doświadczenie: Niech Ci ktoś wieczorem natrze
            zimną gąbką plecy w okolicy między łopatkami. Tak by zrobiło Ci się gorąco.
            Potem szybko do ciepłego łóżka. Sama nie wiem co z tego wyniknie. Może coś
            dobrego. Zobacz, jeśli - tak jak ja - lubisz takie nieszkodliwe a czasem niezłe
            doświadczenia z własnym zdrowiem. Zakup dolomitu (magnez) też pewnie byłby
            niezły. Pozdrawiam.
            • Gość: beata Re: drętwienie rąk IP: *.tvgawex.pl 10.01.05, 20:54
              a co jeśli oprócz drętwienia rąk (palcow) występują zawroty głowy, problemy z
              pamięcią i do tego wszystkiego pieczenie języka od kilku miesięcy (jak by był
              poparzony lub obtarty)
              • Gość: beata Re: drętwienie rąk IP: *.tvgawex.pl 10.01.05, 20:59
                Pytanie szczególnie do Artura: a co jeśli oprócz drętwienia rąk (palcow)
                występują zawroty głowy, problemy z pamięcią i do tego wszystkiego pieczenie
                języka od kilku miesięcy (jak by był poparzony lub obtarty)
                • Gość: Artur Re: drętwienie rąk IP: *.usask.ca 10.01.05, 22:41
                  To rowniez moga byc objawy boreliozy. Radze sprobowac tego probnego leczenia z
                  cholestyramina. Gdyby byla poprawa po cholestyraminie konieczne bedzie dlugie
                  leczenie antybiotykami.
                  Napisz kiedys na tym forum jakie sa u ciebie efekty leczenia cholestyramina.
                • Gość: Artur Re: drętwienie rąk IP: *.usask.ca 10.01.05, 22:49
                  Zreszta napisze nawet wiecej. Szansa, ze ty Beata masz borelioze jest naprawde
                  duza bo objaw gorszej pamieci i pieczenia jezyka ma bardzo wielu pacjentow
                  cierpiacych na te chorobe. Na cholestyraminie w pierwszy rzedzie poprawia sie
                  te wrazenia ze skory i jezyka. Poprawa pamieci jest wolniejsza i mozesz
                  zauwazyc poprawe po powiedzmy 3 tygodniach leczenia.
                  W miedzyczasie jak bedziesz na tej cholestyraminie niech ci tez wezma krew na
                  serologie w kierunku boreliozy. Ale jak pisalem wyzej, gdyby byla nawet
                  negatywna to nie wyklucza to obecnosci tej wlasnie choroby.
      • barba29 Re: drętwienie rąk 09.03.05, 20:52
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Wg moich ostatnich obserwacji tego typu objawy u osoby nie wykonujacej pracy
        ko
        > mputerowej ani innych drobnych ale czestych ruchow dloni na innych maszynach
        mo
        > ze miec zwiazek z borelioza.
        > Zeby potwierdzic i wykluczyc nalezy poddac sie probnemu leczeniu
        cholestyramina
        > . Sadze, ze lekarz nie powinien miec problemow z zapisaniem tego leku bo jego
        s
        > zkodliwosc jest znikoma choc moze wywolac ostry niezyt zoladka lub zaparcie.
        > Nizej zamieszczam kopie swojego starego postu w ktorym wyjasniam o co w tym
        cho
        > dzi. Dodam, ze choc leczenie cholestyramina jest skuteczne (czasem nawet
        bardzo
        > - widzialem to na wlasne oczy), to nigdy nie zostalo uczciwie opisane w
        medyczn
        > ej literaturze i funkcjonuje troche na wiariackich papierach. Ale dziala i
        jest
        > uzywane w codziennej praktyce lekarskiej wielu lekarzy Am Polnocnej.
        > A to jest cytat z mojego wczesniejszego postu na innym forum zreszta:
        >
        > W sumie odpowiadam na pytania zdrowotne w dziale zdrowie, ale skoro dzis tu
        > zbladzilem to odpowiem ci i tutaj. Na przyszlosc
        > wszakze mozesz mnie latwiej znalesc w dziale zdrowie.
        > Jezeli chodzi o twoje pytanie to w sumie masz trudny problem do diagnostyki
        bo
        > malo o nim wiadomo. Nie ma badan naukowych na
        > dretwienia wiec wiele jest w tej sferze domnieman i zgadniec. Wielu lekarzy
        > tego typu objawy bagatelizuje czy wrecz wysmiewa
        > niestety, ale bierze sie to z stad, ze nie wiedza co z takim pacjentem mozna
        > zrobic.
        > Jezeli sprawdzisz elektrolity we krwi tzn potas, wapn, magnez , poziom
        witaminy
        >
        > B12, nie stwierdzisz nic zlego w watrobie
        > (ASPAT, ALAT, bilirubina), masz prawidlowy poziom cholesterolu lub lipidow,
        > lekarz potwierdzi obecnosc pulsu w naczyniach
        > krwionosnych oraz wykluczy chorobe zakrzepowo to przyczyna twoich problemow
        > moze byc neurotoksyna wytwarzana przez jakas
        > bakterie zyjaca w twoim organizmie.
        > Zeby bylo zabawniej, to czesto takie bakterie same w sobie nie powoduja
        > odpowiedzi immunologicznej organizmu- wiec moze nie
        > byc podwyzszonego OB, bialka C ostrej fazy, wysokiego poziomu p/cial czy
        innych
        >
        > cech zapalenia.
        > Gdyby okazalo sie, ze wszystkie badania sa w normie i rowniez neurolog nic
        nie
        > znajduje to sugeruje przeprowadzenie probnej
        > kuracji cholestyramina ktora moze pomoc w diagnozie. Cholestyramine uzywa sie
        > glownie do obnizania poziomu cholesterolu we
        > krwi (teraz raczej uzywa sie statyn, ale kiedys cholestyramina byla wyborem
        > numer 1) a pomocniczo w ukaszeniach przez weze i
        > pajaki bo przyspiesza wydalanie z organizmu jadow.
        > Cholestyramina jest w sumie bardzo bezpiecznym lekiem i zwykly lekarz w
        > przychodni nie powinien miec problemu z przepisaniem
        > go na twoja prosbe - zwlaszcza, ze przeciez bedzie to na krotko; moze tylko
        > miesiac, a nie wiecej niz 4 miesiace.
        > Najniebezpieczniejszym objawem ubocznym cholestyraminy moze byc potezne
        > zaparcie, ale jak bedziesz uwazac to to sie nie
        > zdarzy. Lek wymaga pewnej uwagi w przyjmowaniu go. Trzeba zaczac od malej
        > dawki - 1-2 torebek dziennie przez kilka dni i
        > zobaczyc, czy nie powoduje jakis objawow ubocznych takich jak nadmierne
        > zaparcia lub nadkwasota. Gdyby okazalo sie, ze tak, to
        > nalezy z kazda dawka przyjac duza ilosc wody np dwie szklanki. Czasem to
        > wystarczy. Z zaparciami mozna tez walczyc takze
        > przyjmujac jakis ziolowy lek przeciw zaparciowy. W przypadku nadkwasoty
        czasem
        > trzeba wziasc tagamet lub nawet losec w czasie kuracji: 1-2
        > tabletki dziennie czyli tak leczyc jak przy chorobie wrzodowej. Innymi slowy
        > objawy uboczne moga sie pojawic, ale mozna je
        > relatywnie latwo kontrolowac wysokoscia dawki cholestyraminy, iloscia wody w
        > diecie oraz leczeniem pomocniczym.
        > Kuracja z cholestyraminy powinna trwac minimum okolo miesiaca jezeli uda ci
        sie
        >
        > wziasc dawke 4x dziennie cholestyraminy. Gdyby
        > z powodu objawow ubocznych ta dawka byla mniejsza to daj sobie mnimum 6
        tygodni
        >
        > leczenia.
        > Gdyby dretwienia nie poprawily sie wcale w ciagu okresu probnego to raczej
        > znaczy, ze neurotoksyna raczej nie jest przyczyna twoich problemow i z
        dalszego
        > leczenia tym preparatem mozna zrezygnowac. Gdyby
        > byla choc mala poprawa to kuracje nalezy
        > ciagnac do 2 lub nawet 4 miesiecy.
        > Cholestyramina nie wchlania sie z przewodu pokarmowego, wiec nie ma szansy by
        > miala dzialnie ogolne.
        > Dziala w ten sposob, ze wieze ze soba sole zolci i zapobiega ich powrotnemu
        > wchlanianiu w jelitach. Jak chcesz poczytaj sobie
        > jakas ksiazke o roli zolci w organizmie.
        >
        > Gdyby cholestyramina zmniejszyla lub nawet usunela twoje objawy to nalezy
        > dobrze sie zastanowic na leczeniem antybiotykami i sugeruje kontakt z
        lekarzem
        > specjalista od chorob zakaznych. Leczenie powinno byc poprzedzone badaniami
        ser
        > ologicznymi na znane szczepy bakteryjne i leczenie powinno byc
        > dlugie (trwajace wiele miesiecy).
        > Gdyby cholestyramina pomogla to po prostu napisz na forum zdrowie i
        > spytaj jeszcze raz.
        > Pozdr.
        > dzien dobry chcialbym cos na ten temat tez napisac poniewaz miewam tez te
        problemy okolo 6lat temu zostalam ugryziona przez kleszcza ponizej pepka mialam
        zaczerwienienie wielkosci pieciu, szesciu centymetrow, wyjelam go sama, nie
        bylam od razu u lekarza ale po jakims czasie,badania nie wykazaly Boleriozy po
        pol roku ponowilam badania tez nic nie wykazaly a mnie bola wzystkie miesnie
        stawy kolanowe stawy lokciowe chodzenie po schodach sprawia mi bol mam wrazenie
        ze lytki mi popekaja,wzrok mi sie w szypkim tepie psuje bole czeste i bardzo
        silne glowy nadcisnienie, bicie serca krotkie ale intensywne,
        nadwrazliwosc,dretwienie rak, sa tak odretwiale ze az bola. Nie wiem co robic
        daja mi zastrzyki przeciwbolowe, przepisali mi podkolanowki uciskowe bo
        stwierdzili ze zyly maja za mala przepustowosc.A ja dalej cierpie, czy to tak
        musi byc jakich argumentow mam uzywac u lekarza jak zasugerowac ze to moje
        przypuszczenia sa takie a nie inne, ze to moze byc wlasnie Borelioza.>
    • tessg Re: drętwienie rąk 10.01.05, 22:49
      Witaj.Znam podobny przypadek , ale niekoniecznie musi być to spowodowane
      zwyrodnieniem kręgów szyjnych.Spytaj , albo idź na masaż.
    • Gość: beata Re: drętwienie rąk IP: *.tvgawex.pl 11.01.05, 16:42
      nigdy nie miałam kleszcza, a bolerioza jest chyba tego następstwem?
      • Gość: Artur Re: drętwienie rąk IP: *.ss.shawcable.net 11.01.05, 16:46
        Latwo niezauwazyc kleszcza.
    • Gość: Artur Do Beaty i Aldony IP: *.ss.shawcable.net 12.01.05, 15:51
      Wlasciwie to jestem zainteresowany troche pacjentami podejrzanymi o borelioze i majacymi cierpnace rece. Bede tez w podobnej sprawie rozmawial ze szpitalem chorob zakaznych w Warszawie gdzie zamierzam zaznajomic ich z leczeniem cholestyramina.

Jezeli mozecie to zostawcie mi jakis kontakt do siebie, najlepiej email.

Dzieki,
    • Gość: iu8 CO TO JEST WLASCIWIE TA BORELIOZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 21:50
      mozesz podac objawy jej
      • artur737 Re: CO TO JEST WLASCIWIE TA BORELIOZA 09.03.05, 22:13
        Na tym forum znajdziesz kilka watkow, ktore mowia o niej ogolnie i jeden,
        bardziej specyficzny 'diagnoza boreliozy'
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka