Dodaj do ulubionych

Suchośc oczu a soczewki-HELP!

IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 02.01.05, 22:39
wiem ze taki temat juz był na forum,ale nie mogłam go odświeżyc...ja
noszę"kontakty" bardzo niedługo -dopiero od tygodnia wiec nie jestem
doswiadczona w tych sprawach:/ czuję za dnia że oko z soczewką staje się
suchawe a dziś jak zdejmowałam je to jedna była tak sucha że się skleiła i
nie wiedziałam jak ją rozdzielić-bałam sie że ja uszkodzę(nie wiem czy do
końca tego nie zrobiłam:/)co mam robić??są jakieś proste metody na to żeby
pod koniec dnia nie zdarzały się takie wypadki sklejenia???
Obserwuj wątek
    • nika_k Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! 02.01.05, 22:44
      mimo, że noszę kontakty od 12 lat nie miałam nigdy takich problemów. Chyba, że
      zdarzyło mi się w nich zdrzemnąć (np. w czasie podróży). Kup sobie krople do
      oczu, takie specjalne dla noszących soczewki np. Ciba produkuje krople AQuify.
      Są one dostępne bez recepty w tych samych punktach sprzedaży gdzie soczewki.
    • Gość: kolezanka szklanka Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.ticom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 15:22
      Nosze soczewki 2 lata, też mi się zdarzało, że sie sklejała, jak zdejmowałam, więc zanim zaczniesz zdejmowac pomrugaj kilka razy, poza tym jak się sklei po prostu włóż ją do pojemnika z płynem, sama po jakimś czasie wróci do normalnego kształtu.
      Staram się nie chodzić w soczewkach zbyt długo, po przyjściu do domu zakładam okulary. Wtedy oko lepiej oddycha.
      Aler wiem jedno: soczewki sa według mnie 100 razy lepsze niz okulary, mam nadzieje, ze Ty tez dojdziesz do takiego wniosku i bedziesz z nich zadowolona:)
      Pozdrawiam :)
      • Gość: man Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.01.05, 15:52
        Soczewka jak się skleji to polej ją płynem albo umieść w pojemniku z płynem na
        ok. 1 min. Są też soczewki do suchego oka, a także krople nawilżające za ok. 20
        zł. powinnaś też często mrugać.
        • Gość: katia Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 03.01.05, 18:37
          więc tak,dziś znowu miałam bardzo suche oczy i juz nie mogłam wytrzymac na
          zajęciach...kupiłam jakies krople Renu nawilżające ale niewiele pomogły i
          musiałam szybko zdjąć te szkła...jedno się skleiło i nawet jak wlałam tam parę
          kropel płynu a potem wrzuciłam do pojemnika to nic nied dało ,delikatnie
          rozdzieliłam palcami...nie wiem może są przeterminowane czy co,(tak na dobrą
          sprawe to okulistka mi je zakładała i pow.że mogę je nosić 2 tyg.ale nie wiem
          czy na takim opakowaniu była jakaś data ważnosci czy jak???)były tak suche ze
          jaby oko było odbite w nich (wiem że to dziwnie brzmi)...nie wiem juz co robić
          a tak mi się pdoba chodzenie w soczewkach...nie chcę z nich rezygnować choć
          ważniejsze jest dla mnie zdrowie oczu:)wybieram się do okulisty i zobaczymy co
          powie:/ a zapytac o te soczewki dla oczu suchych???czy to przypadkiem nie są
          twarde soczewki???bo gdzieś wyczytałam że takie są dla osób z
          tym "schorzeniem"...niestety na te bym się nie zdecydowała...
          • jogger Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! 03.01.05, 19:02
            Spróbuj jeszcze Lacrimal - krople typu 'sztuczne łzy', szczególnie pomocne przy
            pracy przy komputerze.
            • Gość: katia Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 04.01.05, 22:05
              hej..dzis byłam u okulisty i powiedziała że suchośc oczu to żadki
              przypadek...ciekawe...i przepisała mi jakiś żel..stwierdziła że trochę
              poszarpała mi się rogówka i oczy muszą odpocząc...żal mi jak cholera bo mam
              wrażenie że przez ta dolegliwość nigdy nie bedę mogła założyć soczewek ??!!;(((
              przepisała mi inne "bo może to reakcja na płyn (opti-free)albo same
              soczewki...przepisała mi albo o2optix,albo jeszcze frequency..teraz miałam
              Acuvue2 z Hydraclear..patrzyłam na necie i znalazłam nawet takie które mają
              duzo większe uwodnienie(coś 70%) jak:Acti Fresh-ZNA KTOŚ?? i takie które by mi
              nawet odpowiadały (czas noszenia)mianowicie SofLens one day też uwodnienie 70:%
              napiszcie mi co ś o niech-jakieś opinie!!!PROSZĘ!!!
              • burczykowa Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! 04.01.05, 22:17
                Katia- mam podobny problem- suche oczy. Ale soczewki noszę, choc okularami też
                nie gardzę. Ale dopiero od czasu, jak uzywam tylko jednodniowych, to jest
                dobrze. Ja mam bardzo wrażliwe spojówki- nawet na Lacrimal reaguję fatalnie.
                Dlatego zawsze ze sobą ma flakonik Oftarinolu- czysta, fizjologiczna sól do
                przemywań oczu, bez żadnych konserwantów, do tego tania. Kilka razy dziennie
                wkraplam po 2-3 krople i jest OK. Ale zasadniczo nie korzystam z komputera, nie
                czytam w soczewkach.Myslę, że po wygojeniu rogówki będziesz mogła wrócić do
                soczewek. Czy Ty aby masz dobrze dobrany rozmiar?
                PS Używam soczewek Acuvue.
    • kadlubek07 Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! 05.01.05, 15:23
      Mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok :)
      • Gość: Jaga Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.chello.pl 05.01.05, 17:04
        Beznadzieja totalna.Suche oko to częste zjawisko a nie jak twierzi okulistka
        rzadkie u mnie to totalnie inna sytuacja bo mnie lekarz oczy dorobił i mam
        zespół suchego oka musiałam zrezygnować z kontaktów ale tylkodlatego że ta
        małpa mi oczy załatwiła ---cięzki zespół suchego oka mam.
        Dobre są krople bez konserwantów np Vismed albo TEARS NATURALLE FREE[60 zł ale
        warte swej ceny]albo tańsze TEARS NATURALLE II,LACRIMAl to dno od razu
        zapomnij.Niewielki odsetek ludzi nie może nosić kontaktów---niestety nie rzycze
        Ci oczywiście.Dobrze jest zmienić soczewki na innej firmy może będzie lepiej
        kupić nawilżacz powietrza do domu ,przykręcic kaloryfer ,stosować krople które
        można używać na kontakty na noc preparat VitA Pos lub Vidisic ten pierwszy
        natłuszcza oko ale tylko na noc go mozna stosować bo uniemożliwia stosowanie
        kontaktów ten drugi Vidisic też [to tzw sztuczne łzy].Pójść do innego okulisty
        ewentualnie zrobic test łzowy ,lub używacz specjalnie uwodnionych kontaktów ale
        z tego co sie orientuję kosztuja około 300zł zrobione z jakiegiegoś materiału
        wynaleionego przez NASA.powodzenia i kontrolować rogówkę --preparat
        odbudowywującyrogówke CORNELE GEL
        • Gość: Jaga Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.chello.pl 05.01.05, 17:06
          Sorka za błędy padam jestem przed sesją!!!
          • Gość: katia Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 05.01.05, 18:43
            sesja...wiem jak to boli:)tak przepisała mi Cornege gel,czy jakoś tak i
            regeneruje oczy...jak pogadałam z kol.to okazało się że to rzeczywiście nie
            taki żadki przypadek,jedna mi powiedziała własnie ze chyba najlepsze będa 1-
            dniowe kontakty..nie uzywa się wtedy płynu więc nie ma reakcji na płyn...no i
            powiedziała że te nad którymi sie zastanawiam (SofLens 5 szt.)są dobre bo
            czasem je stosuje...nie wiem tylko czy na własna ręke mogę sobie takie soczewki
            kupić jeśli nie przepisała mi ich okulistka???dzięki za wszelkie porady :))))
            mam nadzieję ze nie będę musiała rezygnować z soczewek,bo po wczorajszej
            wizycie byłam załamana:/
        • Gość: mew Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.csk.pl 05.01.05, 18:54
          tiaaa... to ze ty to masz, nie oznacza automatycznie ze zjawisko jest czeste...
          • Gość: Jaga Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.chello.pl 06.01.05, 01:23
            Niestety mylisz się ja mam zupełnie co innego bardzo ale to bardzo ciężką
            postać suchego oka a generalnie suche oko jest zjawiskim b.częstym np.u osób
            prcujących przy kompie ,pogadaj z DOBRYM OKULISTOM to się dowiesz pozatym
            wystarczy wpisać w google mnie P.dr powiedział ze to bardzo częste zjawisko
            ostatnimi czasy.A koleżance chiałam pomóc wiem jak boli niemozność chodzenia w
            kontaktach
    • Gość: Jacek Re: Suchośc oczu a soczewki-HELP! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 02.02.05, 10:02
      Zmień soczewki na bardziej uwodnione i bardziej przepuszczalne dla tlenu. Nie wiem jakich używasz, ale najlepsze sa O2OPTIX, ACUVUE Advance i OPTIMA FW.

Najtańsze soczewki kupisz na stronie www.twojesoczewki.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka