Gość: monika IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.05, 19:47 o czym swiadczy niski, graniczny poziom potasu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JAGA Re: niski potas IP: *.chello.pl 15.01.05, 20:06 Stężenie potasu zależne jest od gospodarki kwasowo zasadowej organizmu Na stężenie potasu w organizmie oddziałuje wiele czynników wspomniana powyżej gospodarka kwasowo zasadowa ,aldosteron[hormon ten pobudza wydalanie potasu przez nerki,jego niedobór wywołuje HIPERKALIEMIĘ ,nadmiar-- HIPOKALIEMIĘ,insulina--hormon ten pobudza przyswajanie glukozy ale i potasu przez komórki.Podwyższone wydzielanie insuliny prowadzi do obniżenia stężenia potasu w surowicy.Potas utrzymuje w komórkach ciśnienie osmotyczne i jest niezbędny do działania całego szeregu enzymów. To że masz obniżony poziom potasu może byc spowodowane przewlekłymi biegunkami lub tym że używasz za dużo srodków przeczyszczających,stosujesz środki odwadniające[wywołują utratę płynów i potasu też dlatego częśto osoby stosujące takie leki muszą zwiększać podaż potasu],przewlekłe wymioty,niedostateczna podaz potasu[występuje też w alkohilizmie ,anoreksji],utrata potasu przez nerki --przyczyną zwiększonego wydalania potasu przez nerki mogą być różnorodne: wszystkie choroby powodujące wzmożone wydzielanie aldosteronu przebiegają ze znaczną utratą potasu przez nerki.Stężenie aldosteronu zwiększa się w np.nadciśnieniu tętniczym,w uszkodzeniu nerek.Podobne działanie do aldosteronu wykazuje kortyzon--leczyli Cię tym może?Powinnaś spr sobie mocz oraz fosforany.Mam pytanie masz może osłabienie mięśniowe,łatwo się męczysz ,zażywasz jakieś leki nasercowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: niski potas IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.01.05, 21:30 nie biorę zadnych leków, ale mam cukrzycę II typu (na czczo około 140, po jedzeniu do 120 - wiec chyba nie takie straszne te cukry, leczenie tylko dietą), nie mam biegunek, wymiotów ale choruje na anginy z wysoką temperaturą i wtedy mam bóle mięśniowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAGA Re: niski potas IP: *.chello.pl 15.01.05, 22:41 To prawdopodobnie sprawka cukrzycy ,idź do lekarza i pogadaj z nim o tym! 1Powodzenia,zrób sobie badanie moczu żeby wyeliminować uszkodzenie,problemy z nerkami Odpowiedz Link Zgłoś