Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy powyżej 25 roku życia

• Gość: TR prawojazdy i psycholog IP: *.cable.mindspring.com 09.02.05, 22:02
      dlaczego przed przed kursem na prawojazdy ludzi nie kieruje sie na konsultacje
      z psychologiem, podobnie jak to sie robi przy pozwoleniu na broń. Nic
      prostszego, zbadac delikwenta i wprowadzic limit mocy w samochodach, zalezny od
      IQ badanego i jego zachowań emocjonalnych.
    • Gość: k>u.tas 100 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:10
      albo nie 95 to jest idealny wiek do prowadzenia sie na boki
    • Gość: cZk Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.g / *.g-net.pl 09.02.05, 22:12
      ale czy badanie jest wymierne??? czy wziete zostalo pod uwage, ze w wieku 18
      lat rozpoczynany jet poczatek przygody z samochodem i jaki wplyw ma
      doswiadczenie? czyli stosunek otrzymujacych prawojazdy w wieku 18 i 25 lat, a
      nie jedynie badanie oparte na roznicy wieku. inaczej wynik jest manipulacja jak
      np. ze skala na wykresie czy tez ze smierca w wypadkach (hipotetyczni) -
      samolotowych ponosi 10 tys. osob rocznie, a samochodowych 100 tys. rocznie
      tylkjo nik nie podaje jaki jest stosunek uzytkownikow do wypadkow smiertelnych,
      a chyba kazdy wie ze wiele, o wiele wiecej osob korzysta z samochodu niz
      samolotu!!!
    • Gość: Alzi Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:18
      Tak i co najmniej z doktoratem
    • Gość: miraculix Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.05, 22:23
      Amerykanscy "uczeni" wymyslili juz wiele niesamowicie pozytecznych rzeczy
      (tzw."syndrom naglej smierci noworodkow", "jajko jako bomba cholesterynowa"
      itp). Wszystkie okazaly sie kompletna bzdura. Ale - niech sobie badaja i
      wdrazaja - byleby tylko nie przerzucilo sie na "stary kontynent".
      A tak powaznie: prawo jazdy zrobilem w latach 70-tych, jako 16-latek. Do dzis
      nie spowodowalem wypadku drogowego - mimo przejechanych kilkuset tysiecy
      kilometrow. I znam sporo innych osob, ktore rowniez maja podobne "szczescie".
      Przypadek?
    • Gość: aas Bzdura IP: *.chello.pl 09.02.05, 22:26
      Jesli ktos jest szpanerem w wieku 18 lat to w wieku dorastania tez nim bedzie.
      System szkolenia kierowcow w Polsce jest idiotyczny. Wzorem USA i Kanady powinno
      sie zezwalac mlodziezy na samodzielna nauke jazdy wylacznie pod okiem
      opiekuna(np.rodzic). Nie tylko nabierze wprawy w poruszaniu sie po drogach ale
      rowniez nie bedzie bulił po kilka tysiecy zł za kurs!!!! Na dodatek polskie
      egzaminy nie okreslaja czy kierowca nadaje sie do jazdy czy nie bo stres jest
      tam tak duzy ze zamazuje realny poziom egzaminowanego.
    • Gość: agata Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:27
      Uważam, że wiek nie odgrywa większego znaczenia w zdobyciu prawa jazdy.
      Można mieć 17 lat i rozsądnie poruszać się samochodem po drogach. Być w wieku
      tzw. dojrzałym i czynić to o wiele gorzej. Jest to sprawa indywidualna. Kilka
      lat temu w naszym kraju podnieśli wiek możliwości posiadania prawa jazdy na 18
      lat, tłumaczą to obowiązujacymi przepisami w Unii Europejskiej. Była to typowa
      manipulacja społeczeństwem, gdyż w Austrii, która należy do EU można zdobyć
      prawo jazdy mając 17 lat Kandydat na kierowcę przystępuje do zdawania egzaminu
      po przejechanie w obecności rodzica /a być może osoby dorosłej, nie jestem
      pewien/ 3000 km. Po zgłoszeniu się w odpowiedniej instytucji otrzymuje
      tabliczkę z napiem 17, który w czasie jazdy uwidacznia w samochodzie w
      widocznym miejscu dla innych użytkowników dróg.
      • Gość: xaliemorph Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.icpnet.pl 10.02.05, 00:19
        Akurat uważam że wiek lat 18, jest nie wart obniżania progu, gdyż taki 18'latek
        również jest pełnoletni z odpowiedzialnością karną na sobie, w odróżnieniu od
        owych 17'latków swego czasu.
      • Gość: seweryng Podyskutuj ze statystyka IP: 203.18.238.* 10.02.05, 02:21
        Mozesz miec dowolna opinie na dany temat. Jesli jednak wiarygodne badania
        pokazuja, ze 4x wiecej nastolatkow sie zabija, tzn. ze zabija sie ich 4x
        wiecej. :-) I nie ma tu nic do rzeczy fakt, ze niektorzy z nich jezdza
        odpowiedzialnie.

pozdrowka,
    • Gość: elQr wraz ze wzrostem wieku rosnie doswiadczenie! IP: *.jgsullivan.com 09.02.05, 22:29
      jesli podniosa do 25 to okaze sie ze wypdakowosc 30 latkow jest strasznie duza,
      wiec podniosa do 40 itd.
    • Gość: zmienny I jeszcze zakazać seksa przed 70-tką IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.05, 22:39
      Zaraz będzie mniej wypadków....., wpadek, znaczy się :D
    • Gość: kangur Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 09.02.05, 22:50
      W Australii dziecko w wieku lat 16tu moze dostac 'probne' prawo jazdy i do lat
      18tu moze jezdzic pod kontrola doroslej osoby z pelnym prawem jazdy. Od 18 lat
      mozna otrzymac prawo jazdy ale przez pierwsze 3 lata sa pewne restrykcje dla
      nowych kierowcow. 2 lata nauki na pewno pomaga jesli ten czas jest wykorzystany.
    • Gość: wm Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:51
      A czy szanowni amerykańscy uczeni nie pomyśleli, że młodzi kierowcy powodują
      wypadki bo mają mniej doświadczenia ? Podniesienie granicy wieku spowoduje, że
      wypadki będą powodawać 25 latkowie - kierowcy o najmniejszym stażu. Tego sie
      nie da nauczyć na kursie. Trzeba przejechać 100 tys km, rozbić auto albo dwa
      (czego nie życzę nikomu) i w ten sposób nabrać doświadczenia. Kolejna bzdura
      jajogłowych pseudonaukowców- taka sama jak ograniczenie do 50 na zabudowanym.
      W paczke i na księżyc takich.
    • blakecarr Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 09.02.05, 23:06
      Niech ten amerykański wariat lepiej pogoni amerykańskie społeczeństwo do innego
      spojrzenia na wielkie problemy USA : przestępczość zwyżkuje .
      W Polsce wystarczy ukrócić łapówkarstwo i wprowadzić testy : jak koleś ledwo co
      po gimnazjum lub zawodówce , który ledwo co odróżnia 2 od 4 może mieć prawo
      jazdy . Niech zbadają w Polsce ten aspekt : a tu cóż : ZSZ i na midiwanik - idioci.
    • Gość: Staź 30 sto letni Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 09.02.05, 23:42
      Jak najbardziej popieram....a powiem więcej...od 26 lat..!!!.
      I tak trzymać~~!!!
    • Gość: kordijan Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.ds.pg.gda.pl 09.02.05, 23:42
      a najlepiej od 60 lat-nie popadajmy w skrajnosci
      • desspo14 Re: bede radykalny :-)tylko po smierci -0 wypadkow 10.02.05, 06:21
        oczywiscie beda wyjatki
        tylko prawo jazdy sluzbowe z koncesja z MSW
      • Gość: Zoska Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 21:36
        Naturalnie wiecie wszyscy, ze na licencje lotnicza w Polsce moze zapisac sie 16
        latek. Kierowcy? Sejm juz pracuje nad obowiazkiem badan psychologicznych
        WSZYSTKICH kandydatow na kierowcow. Niech no ktory wyda swiadectwo osobie
        niedoroslej... Taka Gruszka Na Wierzbie - Jest dorosla?

• Gość: fpv W dobie 20% bezrobocia... ?? IP: 195.150.233.* 10.02.05, 00:56
      Trudno zaprzeczyć faktom i danym dotyczącym liczby wypadków drogowych powodowanym przez młodych kierowców, ale pomysł umożliwienia ubiegania się o prawo jazdy dopiero po ukończeniu 25 roku życia wydaje mi się (delikatnie rzecz ujmując) niepoważnym.

Po pierwsze: w polskich realiach, przy wysokim odsetku bezrobocia, posiadanie prawa jazdy jest jednym z atutów, który ułatwia podjęcie pracy zarobkowej. Podnoszenie stopy życiowej obywateli jest ściśle związany ze wzrostem gospodarczym, który można osiągnąć tylko poprzez pracę obywateli. W wielu przypadkach, jak wspomniałem wcześniej, podjęcie pracy jest uzależnione od tego, czy młody człowiek ubiegający się o nią ma prawo jazdy.

Po drugie: (sprawa może banalna, ale czy ktoś o tym pomyślał?) Bierze się do wojska ludzi w wieku od 18 lat. Wielu z żołnierzy ZSW zostaje kierowcami w woju. Spoko, ZSW odbywają też ci, którym nie udało się wywinąć przed ukończeniem 27 r.ż. ale jest ich niewielu. Kto będzie prowadził te wojskowe Stary? Generałowie?

Po trzecie: Doświadczenie przychodzi z czasem. Człowiek w wieku kilkunastu lat chłonie wiedzę dużo szybciej niż np. ludzie po 30-tce. To samo dotyczy nauki jazdy samochodem i wyrobienia pewnych zachowań "za kółkiem". Ayrton Senna jeździł gokartem w wieku 4 lat!!! Wiem, wiem... Senna był geniuszem, ale to najlepszy dowód na to, że "czym skorupka za młodu..."

Po czwarte: Czy nie lepiej zastanowić się nad wprowadzeniem testów psychologicznych, które eliminowały by spośród kandydatów na kierowców głąbów i skończonych debili? Czy nie lepiej zająć się kontrolą zaświadczeń wydawanych przez lekarzy? Czy nie lepiej usprawnić system szkolenia (np. uświadamiając młodzież, że bezmyślność za kierownicą często kończy się kalectwem, lub śmiercią, nawet jeśli jedzie się z prędkością 40km/h) i egzaminowania (np. zrobienie w końcu porządku z kopertami)?

ROZWÓJ KAŻDEGO CZŁOWIEKA JEST SPRAWĄ OSOBNICZĄ! JEDEN BĘDZIE GOTOWY DO KIEROWANIA POJAZDEM W WIEKU LAT 10, DRUGI NIE SPROSTA WYMAGANIOM NAWET PO UKOŃCZENIU PIĘĆDZIESIĄTKI!

ZAMIAST WPROWADZAĆ KOLEJNE GŁUPIE PRZEPISY PROPONUJĘ MYŚLEĆ, MYŚLEĆ I WYCIĄGAĆ ODPOWIEDNIE WNIOSKI!
      • Gość: bronek Re: W dobie 20% bezrobocia... ?? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.02.05, 13:23
        czy myslisz że te proste prawdy są w stanie trafić do znacznej części
        społeczeństwa.
        szczeże mówiąc z mojego 18letniego doświadczenia (jako kierowcy) najwięcej
        zagrożenia stwarza zakompleksiony "samiec" głównie po 40 robiący wszystko aby
        nie dać się wyprzedzić i zawsze być pierwszym. To oni zwykle narzekają na
        młodzież i kobiety.
        niestety u nas zwykle tacy krzykacze znajdują poklask.
    • Gość: Melchior Co Amerykanin to lepszy pomysł. IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.02.05, 01:07
      Co Amerykanin to lepszy pomysł.
      • Gość: bangi Re: W USA wciaz beda wydawac prawa jazdy mlodym! IP: 129.81.192.* 10.02.05, 16:18
        W Ameryce (USA, Kanada) z cala pewnoscia prawa jazdy
        beda wciaz wydawane mlodym ludziom (przecietnie od
        17 lat). Moze z pewnymi zastrzezeniami ale - beda.
        W tych krajach w wielu miejscach NIE MA absolutnie
        jakiejkolwiek komunikacji miejskiej i dla wiekszosci
        ludzi prywatny samochod to jedyna mozliwosc by dojechac
        do pracy, czy na uczelnie (a do szkol wyzszych w USA
        zwykle wybieraja sie 18-latki, a czesto nawet 17-latki)!
    • wierzyciel Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 02:03
      wszystko ok. ale nalezy wziasc poprawke na mlodych amerykanow
      do tych badan nalezaloby zaprosic europejczykow
      • leminkainen Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 02:21
        a ze statystyk policyjnych powinno się ustalić które marki samochodów i
        motocykli najczęściej biorą udział w wypadkach i zakazać ich używania
        • Gość: Hans Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.fornfyndet.se 10.02.05, 02:47
          Przy obecnym stanie poszanowania prawa przez obywatela to nawet granica 40lat
          nie pomoze.Kiedys pisalem,ten ciezar odpowiedzialnosci winna na siebie wziasc
          juz szkola i to w stadium podstawowym.I zaczac w pojac szacunek dla
          prawa.Nastepnie system szkolenia,obecny jest denny zreszta i najlepszy nie
          pomoze kiedy korupcja rzadzi.Obserwuje w Szwecji ten sam problem i
          faktycznie ,mlodziez w wieku miedzy 18-20lat jest malo odpowiedzialna,ale umie
          jak chce przestrzegac prawo.Wypadkowosc istnieje,ale nie w takim procencie jak
          w Polsce.Duza role odgrywa postawa spoleczna i presja ogolu,ktory nie akceptuje
          pirata na drodze.Ludzie maja w pojone jak jest 50km/h to jest to naprawde,nikt
          nie podciaga do 60km/h jak nie widac policjanta.To zdaje sie bedzie potrzeba
          jednej lub dwoch generacji do przodu zanim sie ta sytuacja zmieni.
          Uwazam najwiekszym zlym przykladem jest uprzywilejowanie pewnych ludzi
          mozliwoscia zniesienia dla nich ograniczen predkosci.Albo jest demokracja
          albo jest republika bananowa.Dlaczego w Szwecji na sygnale pogotowie potrafi
          w miescie pedzic z predkoscia 50km/h nikt nie ginie na ulicy i nikt nie umiera
          w tym pogotowiu.Jedno o czym zapomnialo panstwo to rozwoj infra struktory w
          momencie wzrostu ilosci pojazdow.To wlasnie jest przyczyna tej straszliwej
          wypadkowosci.Czlowiek jest tylko czlowiekiem ale wsadzony do klatki z wieloma
          zabawkami zaczyna miec problemy.
          Pzdr.Hans
          • ryszardpaprocki Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 07:59
            Absolutnie się zgadzam.Zmiana mentalności społeczeństwa kierowców to proces
            długofalowy-to po prostu ewolucja.Trudno jednak zmieniać społeczność wyrzucając
            najbardziej dynamiczną jego część.Za ewolucję trzeba płacić, mimo wysokiej ceny
            interes się opłaca.W Polsce przestrzeganie prawa,a drogowego w szczególności to
            fikcja,ale nie można nie widzieć zmian na lepsze.Jesteśmy coraz lepszymi
            kierowcami i kulturalniejszymi.Moim zdaniem prawo jazdy od 16 roku życia
            warunkowo i dajmy wszyscy przykład młodzieży na drogach-to najlepsza nauka.
            • Gość: Mosar Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 14:31
              tak prawojazdy tylko powyzej 25 roku zycia i tylko po studiach wyzszych tylko
              dziennych RESZTA TO PSEUDO WYKSZTAŁCENIE!!! małżeństwo po 30 ,dzieci po 35 roku
              zycia po odpowiednich testach można dostac pozwolenie na dwoje , a do wojska po
              40 przeciez TAM JEST PRZECIEZ BROŃ!!!! oby tak dalej ......... KOCHAM TEN KRAJ:)
    • Gość: Leon czolg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 03:28
      czolgiem to mazna bedzie jaezdzic a do samochodem nie.Caly amerykanski narod
      jest popieprzony naukowcy tez
      • Gość: nazihomosexualista Prawojazdy mam a na reszte ludzi s.r.a.m dlatego IP: *.cm-upc.chello.se 10.02.05, 07:34
        bo sam mam juz je i zarazem proponuje ogolny zakaz dla malolatow ponizej 24 aby
        sie o nie starac.
      • Gość: polak Re: czolg IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.05, 18:44
        Cholera, nie wiedziałem, że Amerykanie jeżdżą po drogach czołgami, myślałem, że
        samochodami i stąd ten pomysł amerykańców.
    • Gość: Jarek Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.cable.mindspring.com 10.02.05, 05:22
      Pomysl o kosekwencjach. Jak niby mialby sie poruszac taki 20-sto latek? W
      Polsce to moze i nie az tak wielki problem bo komunikaja miejska jest w miare
      rozwinieta ale w Stanach poza Nowym Jorkiem i paroma innymi miastami nigdzie
      sie bez samochodu nie dostaniesz.
    • Gość: Magda Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.02.05, 06:42
      Sama robiłam prawo jazdy w wieku 24 lat. Pomysł o może dobry ale pomysłodawca
      nie przemyślał go do końca. Zrobiłam prawo jazdy bo musiałam przemieszczać się
      samochodem w mojej 1-szej pracy. Jeżeli ograniczymy wiek od 24 lat osobom od 18-
      23 lata odbierzemy jedną z możliwości zarobkowania. Młode osoby często są
      zatrudniane po raz pierwszy w charakterze "gońców" ( wynieś przynieś
      pozamiataj)
    • Gość: Gooziec Mózgi??? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 10.02.05, 07:42
      To mózgi amerykanów nie są gotowe na prawo jazdy, ani na nic innego. Ameryka to
      bezmózgie yeti!!!
    • Gość: dr Docent Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 80.51.242.* 10.02.05, 08:22
      To bzdury co piszecie. Rozwój psychofizyczny i emocjonalny zależy od konkretnej
      jednostki. Jest to zależność osobnicza - i wiek nie koreluje tu bezpośrednio z
      rozsądkiem. Według staropolskiego przyslowia: "Broda nie czyni mędrca" wiek nie
      swiadczy o mądrości. Jeśli będziemy wydawać prawo jazdy od lat powiedzmy 30 -
      to nie zapomnijmy zabierać ich od ok. 60 ! Wielu 80 i 90-latków nawet wciąż
      jeżdzi samochodem i nikt mi nie podniesie, że nie stanowią oni
      niebezpieczeństwa na drodze ! Pozdrawiam
    • Gość: Rebel Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.retsat1.com.pl 10.02.05, 09:13
      WRESZCIE JAKIŚ GENIALNY POMYSŁ!!!!!
      WPROWADZIĆ GO W POLSCE JAK NAJSZYBCIEJ!!!
      JAK NAJBARDZIEJ OD PODKREŚLAM OD 25 LAT I EGZAMIN W RUCHU DROGOWYM I BEZ
      PLACYKU!!!!
      WRESZCIE MIELIBYŚMY POŻĄDNYCH KIEROWCÓW!!!!!!
      • Gość: qwerty Placyki to okazja do łapówkarstwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:35
        Do garazu kazdy wjedzie. Nauczyc tylko parkowania w lukach miedzy pojazdami i
        jak najwiecej jazdy w warunkach miejskich. Egzaminy zimą, przynajmniej godzina
        na egzamin, bez głupich placyków.
        • Gość: yurex Re: Placyki to okazja do łapówkarstwa. IP: *.perpetuum.pl 10.02.05, 11:01
          przychylam się do tego poglądu, moja córka zrobiła na jesieni prawo jazdy i nikt
          ani słowa nie powiedział jej o technice jazdy zimowej, nie słyszała np. o
          hamowaniu silnikiem itp
    • Gość: zan Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:22
      jestem dziewczyną i mam 23 lata, prawo jazdy posiadam od lat 5, do tej pory
      otrzymałam 2 mandaty, uwielbiam szybko jezdzic i startuje nawet w rajdach, nie
      chwale sie ale jezdze bardzo dobrze i przejechałam na razie tylko cala Europe
      autem, moje umiejetnosci zawdzieczam mojemu Tacie i Narzeczonemu(obaj to
      doskonali kierowcy). Moim zdaniem wiek jest wiekiem, wrodzony debilizm
      wrodzonym debilizmem, chec popisywania sie przed rowiesnikami swoja droga, ja
      bym zaczela od poczatku czyli od kursow prawa jazdy. Dla L-ek jestem
      wyrozumiala w koncu tez bylam na nauce i musiala sie nauczyc, ale jezeli widze
      w jaki sposob jeden kretyn z drugim uczy przyslego kierowce to noz mi sie w
      kieszeni otwiera. Pozniej jeden tak nauczony z drugim wyjezdza na ulice i
      wypadek gotowy.... Zatem jak zawsze nalezy nie zaczynac od pupy strony czyli od
      ustawy tylko od poczatku....
    • Gość: Leszek Trochę przesadnie ale 21 lat OK - na pewno nie 16! IP: 195.47.201.* 10.02.05, 09:50
      PJ w wieku 25 lat utrudniałoby zdobycie pracy - po studiach, po technikum,
      liceum - wiele osób pracuje już po szkole średniej. Raczej 20-21 lat (jak
      alkohol w niektórych kracjach - z reszta u nas też tak powinno być ze sprzedażą
      alkoholu)
      Przerażają mnie jednak pomysły ministrów - przesunięcia granicy w drugą stronę
      (bardziej realne niż zmiany po badaniach amerykańskich naukowców). PJ w wieku
      16 lat?!?! Zaden przewidywany nadzór osoby dorosłej czy prędkość ograniczenie
      prędkości dozwolonej dla 16-to latka nic nie da - to są dzieci - potencjalni
      zabójcy za kierownicą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka