Gość: TR prawojazdy i psycholog IP: *.cable.mindspring.com 09.02.05, 22:02 dlaczego przed przed kursem na prawojazdy ludzi nie kieruje sie na konsultacje z psychologiem, podobnie jak to sie robi przy pozwoleniu na broń. Nic prostszego, zbadac delikwenta i wprowadzic limit mocy w samochodach, zalezny od IQ badanego i jego zachowań emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k>u.tas 100 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:10 albo nie 95 to jest idealny wiek do prowadzenia sie na boki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cZk Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.g / *.g-net.pl 09.02.05, 22:12 ale czy badanie jest wymierne??? czy wziete zostalo pod uwage, ze w wieku 18 lat rozpoczynany jet poczatek przygody z samochodem i jaki wplyw ma doswiadczenie? czyli stosunek otrzymujacych prawojazdy w wieku 18 i 25 lat, a nie jedynie badanie oparte na roznicy wieku. inaczej wynik jest manipulacja jak np. ze skala na wykresie czy tez ze smierca w wypadkach (hipotetyczni) - samolotowych ponosi 10 tys. osob rocznie, a samochodowych 100 tys. rocznie tylkjo nik nie podaje jaki jest stosunek uzytkownikow do wypadkow smiertelnych, a chyba kazdy wie ze wiele, o wiele wiecej osob korzysta z samochodu niz samolotu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alzi Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:18 Tak i co najmniej z doktoratem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miraculix Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.05, 22:23 Amerykanscy "uczeni" wymyslili juz wiele niesamowicie pozytecznych rzeczy (tzw."syndrom naglej smierci noworodkow", "jajko jako bomba cholesterynowa" itp). Wszystkie okazaly sie kompletna bzdura. Ale - niech sobie badaja i wdrazaja - byleby tylko nie przerzucilo sie na "stary kontynent". A tak powaznie: prawo jazdy zrobilem w latach 70-tych, jako 16-latek. Do dzis nie spowodowalem wypadku drogowego - mimo przejechanych kilkuset tysiecy kilometrow. I znam sporo innych osob, ktore rowniez maja podobne "szczescie". Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Bzdura IP: *.chello.pl 09.02.05, 22:26 Jesli ktos jest szpanerem w wieku 18 lat to w wieku dorastania tez nim bedzie. System szkolenia kierowcow w Polsce jest idiotyczny. Wzorem USA i Kanady powinno sie zezwalac mlodziezy na samodzielna nauke jazdy wylacznie pod okiem opiekuna(np.rodzic). Nie tylko nabierze wprawy w poruszaniu sie po drogach ale rowniez nie bedzie bulił po kilka tysiecy zł za kurs!!!! Na dodatek polskie egzaminy nie okreslaja czy kierowca nadaje sie do jazdy czy nie bo stres jest tam tak duzy ze zamazuje realny poziom egzaminowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:27 Uważam, że wiek nie odgrywa większego znaczenia w zdobyciu prawa jazdy. Można mieć 17 lat i rozsądnie poruszać się samochodem po drogach. Być w wieku tzw. dojrzałym i czynić to o wiele gorzej. Jest to sprawa indywidualna. Kilka lat temu w naszym kraju podnieśli wiek możliwości posiadania prawa jazdy na 18 lat, tłumaczą to obowiązujacymi przepisami w Unii Europejskiej. Była to typowa manipulacja społeczeństwem, gdyż w Austrii, która należy do EU można zdobyć prawo jazdy mając 17 lat Kandydat na kierowcę przystępuje do zdawania egzaminu po przejechanie w obecności rodzica /a być może osoby dorosłej, nie jestem pewien/ 3000 km. Po zgłoszeniu się w odpowiedniej instytucji otrzymuje tabliczkę z napiem 17, który w czasie jazdy uwidacznia w samochodzie w widocznym miejscu dla innych użytkowników dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.icpnet.pl 10.02.05, 00:19 Akurat uważam że wiek lat 18, jest nie wart obniżania progu, gdyż taki 18'latek również jest pełnoletni z odpowiedzialnością karną na sobie, w odróżnieniu od owych 17'latków swego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seweryng Podyskutuj ze statystyka IP: 203.18.238.* 10.02.05, 02:21 Mozesz miec dowolna opinie na dany temat. Jesli jednak wiarygodne badania pokazuja, ze 4x wiecej nastolatkow sie zabija, tzn. ze zabija sie ich 4x wiecej. :-) I nie ma tu nic do rzeczy fakt, ze niektorzy z nich jezdza odpowiedzialnie. pozdrowka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elQr wraz ze wzrostem wieku rosnie doswiadczenie! IP: *.jgsullivan.com 09.02.05, 22:29 jesli podniosa do 25 to okaze sie ze wypdakowosc 30 latkow jest strasznie duza, wiec podniosa do 40 itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmienny I jeszcze zakazać seksa przed 70-tką IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.05, 22:39 Zaraz będzie mniej wypadków....., wpadek, znaczy się :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 09.02.05, 22:50 W Australii dziecko w wieku lat 16tu moze dostac 'probne' prawo jazdy i do lat 18tu moze jezdzic pod kontrola doroslej osoby z pelnym prawem jazdy. Od 18 lat mozna otrzymac prawo jazdy ale przez pierwsze 3 lata sa pewne restrykcje dla nowych kierowcow. 2 lata nauki na pewno pomaga jesli ten czas jest wykorzystany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wm Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 22:51 A czy szanowni amerykańscy uczeni nie pomyśleli, że młodzi kierowcy powodują wypadki bo mają mniej doświadczenia ? Podniesienie granicy wieku spowoduje, że wypadki będą powodawać 25 latkowie - kierowcy o najmniejszym stażu. Tego sie nie da nauczyć na kursie. Trzeba przejechać 100 tys km, rozbić auto albo dwa (czego nie życzę nikomu) i w ten sposób nabrać doświadczenia. Kolejna bzdura jajogłowych pseudonaukowców- taka sama jak ograniczenie do 50 na zabudowanym. W paczke i na księżyc takich. Odpowiedz Link Zgłoś
blakecarr Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 09.02.05, 23:06 Niech ten amerykański wariat lepiej pogoni amerykańskie społeczeństwo do innego spojrzenia na wielkie problemy USA : przestępczość zwyżkuje . W Polsce wystarczy ukrócić łapówkarstwo i wprowadzić testy : jak koleś ledwo co po gimnazjum lub zawodówce , który ledwo co odróżnia 2 od 4 może mieć prawo jazdy . Niech zbadają w Polsce ten aspekt : a tu cóż : ZSZ i na midiwanik - idioci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staź 30 sto letni Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 09.02.05, 23:42 Jak najbardziej popieram....a powiem więcej...od 26 lat..!!!. I tak trzymać~~!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kordijan Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.ds.pg.gda.pl 09.02.05, 23:42 a najlepiej od 60 lat-nie popadajmy w skrajnosci Odpowiedz Link Zgłoś
desspo14 Re: bede radykalny :-)tylko po smierci -0 wypadkow 10.02.05, 06:21 oczywiscie beda wyjatki tylko prawo jazdy sluzbowe z koncesja z MSW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoska Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 21:36 Naturalnie wiecie wszyscy, ze na licencje lotnicza w Polsce moze zapisac sie 16 latek. Kierowcy? Sejm juz pracuje nad obowiazkiem badan psychologicznych WSZYSTKICH kandydatow na kierowcow. Niech no ktory wyda swiadectwo osobie niedoroslej... Taka Gruszka Na Wierzbie - Jest dorosla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fpv W dobie 20% bezrobocia... ?? IP: 195.150.233.* 10.02.05, 00:56 Trudno zaprzeczyć faktom i danym dotyczącym liczby wypadków drogowych powodowanym przez młodych kierowców, ale pomysł umożliwienia ubiegania się o prawo jazdy dopiero po ukończeniu 25 roku życia wydaje mi się (delikatnie rzecz ujmując) niepoważnym. Po pierwsze: w polskich realiach, przy wysokim odsetku bezrobocia, posiadanie prawa jazdy jest jednym z atutów, który ułatwia podjęcie pracy zarobkowej. Podnoszenie stopy życiowej obywateli jest ściśle związany ze wzrostem gospodarczym, który można osiągnąć tylko poprzez pracę obywateli. W wielu przypadkach, jak wspomniałem wcześniej, podjęcie pracy jest uzależnione od tego, czy młody człowiek ubiegający się o nią ma prawo jazdy. Po drugie: (sprawa może banalna, ale czy ktoś o tym pomyślał?) Bierze się do wojska ludzi w wieku od 18 lat. Wielu z żołnierzy ZSW zostaje kierowcami w woju. Spoko, ZSW odbywają też ci, którym nie udało się wywinąć przed ukończeniem 27 r.ż. ale jest ich niewielu. Kto będzie prowadził te wojskowe Stary? Generałowie? Po trzecie: Doświadczenie przychodzi z czasem. Człowiek w wieku kilkunastu lat chłonie wiedzę dużo szybciej niż np. ludzie po 30-tce. To samo dotyczy nauki jazdy samochodem i wyrobienia pewnych zachowań "za kółkiem". Ayrton Senna jeździł gokartem w wieku 4 lat!!! Wiem, wiem... Senna był geniuszem, ale to najlepszy dowód na to, że "czym skorupka za młodu..." Po czwarte: Czy nie lepiej zastanowić się nad wprowadzeniem testów psychologicznych, które eliminowały by spośród kandydatów na kierowców głąbów i skończonych debili? Czy nie lepiej zająć się kontrolą zaświadczeń wydawanych przez lekarzy? Czy nie lepiej usprawnić system szkolenia (np. uświadamiając młodzież, że bezmyślność za kierownicą często kończy się kalectwem, lub śmiercią, nawet jeśli jedzie się z prędkością 40km/h) i egzaminowania (np. zrobienie w końcu porządku z kopertami)? ROZWÓJ KAŻDEGO CZŁOWIEKA JEST SPRAWĄ OSOBNICZĄ! JEDEN BĘDZIE GOTOWY DO KIEROWANIA POJAZDEM W WIEKU LAT 10, DRUGI NIE SPROSTA WYMAGANIOM NAWET PO UKOŃCZENIU PIĘĆDZIESIĄTKI! ZAMIAST WPROWADZAĆ KOLEJNE GŁUPIE PRZEPISY PROPONUJĘ MYŚLEĆ, MYŚLEĆ I WYCIĄGAĆ ODPOWIEDNIE WNIOSKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: W dobie 20% bezrobocia... ?? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.02.05, 13:23 czy myslisz że te proste prawdy są w stanie trafić do znacznej części społeczeństwa. szczeże mówiąc z mojego 18letniego doświadczenia (jako kierowcy) najwięcej zagrożenia stwarza zakompleksiony "samiec" głównie po 40 robiący wszystko aby nie dać się wyprzedzić i zawsze być pierwszym. To oni zwykle narzekają na młodzież i kobiety. niestety u nas zwykle tacy krzykacze znajdują poklask. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melchior Co Amerykanin to lepszy pomysł. IP: *.chello.pl / *.chello.pl 10.02.05, 01:07 Co Amerykanin to lepszy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: W USA wciaz beda wydawac prawa jazdy mlodym! IP: 129.81.192.* 10.02.05, 16:18 W Ameryce (USA, Kanada) z cala pewnoscia prawa jazdy beda wciaz wydawane mlodym ludziom (przecietnie od 17 lat). Moze z pewnymi zastrzezeniami ale - beda. W tych krajach w wielu miejscach NIE MA absolutnie jakiejkolwiek komunikacji miejskiej i dla wiekszosci ludzi prywatny samochod to jedyna mozliwosc by dojechac do pracy, czy na uczelnie (a do szkol wyzszych w USA zwykle wybieraja sie 18-latki, a czesto nawet 17-latki)! Odpowiedz Link Zgłoś
wierzyciel Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 02:03 wszystko ok. ale nalezy wziasc poprawke na mlodych amerykanow do tych badan nalezaloby zaprosic europejczykow Odpowiedz Link Zgłoś
leminkainen Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 02:21 a ze statystyk policyjnych powinno się ustalić które marki samochodów i motocykli najczęściej biorą udział w wypadkach i zakazać ich używania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.fornfyndet.se 10.02.05, 02:47 Przy obecnym stanie poszanowania prawa przez obywatela to nawet granica 40lat nie pomoze.Kiedys pisalem,ten ciezar odpowiedzialnosci winna na siebie wziasc juz szkola i to w stadium podstawowym.I zaczac w pojac szacunek dla prawa.Nastepnie system szkolenia,obecny jest denny zreszta i najlepszy nie pomoze kiedy korupcja rzadzi.Obserwuje w Szwecji ten sam problem i faktycznie ,mlodziez w wieku miedzy 18-20lat jest malo odpowiedzialna,ale umie jak chce przestrzegac prawo.Wypadkowosc istnieje,ale nie w takim procencie jak w Polsce.Duza role odgrywa postawa spoleczna i presja ogolu,ktory nie akceptuje pirata na drodze.Ludzie maja w pojone jak jest 50km/h to jest to naprawde,nikt nie podciaga do 60km/h jak nie widac policjanta.To zdaje sie bedzie potrzeba jednej lub dwoch generacji do przodu zanim sie ta sytuacja zmieni. Uwazam najwiekszym zlym przykladem jest uprzywilejowanie pewnych ludzi mozliwoscia zniesienia dla nich ograniczen predkosci.Albo jest demokracja albo jest republika bananowa.Dlaczego w Szwecji na sygnale pogotowie potrafi w miescie pedzic z predkoscia 50km/h nikt nie ginie na ulicy i nikt nie umiera w tym pogotowiu.Jedno o czym zapomnialo panstwo to rozwoj infra struktory w momencie wzrostu ilosci pojazdow.To wlasnie jest przyczyna tej straszliwej wypadkowosci.Czlowiek jest tylko czlowiekiem ale wsadzony do klatki z wieloma zabawkami zaczyna miec problemy. Pzdr.Hans Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardpaprocki Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 07:59 Absolutnie się zgadzam.Zmiana mentalności społeczeństwa kierowców to proces długofalowy-to po prostu ewolucja.Trudno jednak zmieniać społeczność wyrzucając najbardziej dynamiczną jego część.Za ewolucję trzeba płacić, mimo wysokiej ceny interes się opłaca.W Polsce przestrzeganie prawa,a drogowego w szczególności to fikcja,ale nie można nie widzieć zmian na lepsze.Jesteśmy coraz lepszymi kierowcami i kulturalniejszymi.Moim zdaniem prawo jazdy od 16 roku życia warunkowo i dajmy wszyscy przykład młodzieży na drogach-to najlepsza nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosar Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 10.02.05, 14:31 tak prawojazdy tylko powyzej 25 roku zycia i tylko po studiach wyzszych tylko dziennych RESZTA TO PSEUDO WYKSZTAŁCENIE!!! małżeństwo po 30 ,dzieci po 35 roku zycia po odpowiednich testach można dostac pozwolenie na dwoje , a do wojska po 40 przeciez TAM JEST PRZECIEZ BROŃ!!!! oby tak dalej ......... KOCHAM TEN KRAJ:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon czolg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 03:28 czolgiem to mazna bedzie jaezdzic a do samochodem nie.Caly amerykanski narod jest popieprzony naukowcy tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nazihomosexualista Prawojazdy mam a na reszte ludzi s.r.a.m dlatego IP: *.cm-upc.chello.se 10.02.05, 07:34 bo sam mam juz je i zarazem proponuje ogolny zakaz dla malolatow ponizej 24 aby sie o nie starac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: czolg IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.02.05, 18:44 Cholera, nie wiedziałem, że Amerykanie jeżdżą po drogach czołgami, myślałem, że samochodami i stąd ten pomysł amerykańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.cable.mindspring.com 10.02.05, 05:22 Pomysl o kosekwencjach. Jak niby mialby sie poruszac taki 20-sto latek? W Polsce to moze i nie az tak wielki problem bo komunikaja miejska jest w miare rozwinieta ale w Stanach poza Nowym Jorkiem i paroma innymi miastami nigdzie sie bez samochodu nie dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.02.05, 06:42 Sama robiłam prawo jazdy w wieku 24 lat. Pomysł o może dobry ale pomysłodawca nie przemyślał go do końca. Zrobiłam prawo jazdy bo musiałam przemieszczać się samochodem w mojej 1-szej pracy. Jeżeli ograniczymy wiek od 24 lat osobom od 18- 23 lata odbierzemy jedną z możliwości zarobkowania. Młode osoby często są zatrudniane po raz pierwszy w charakterze "gońców" ( wynieś przynieś pozamiataj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gooziec Mózgi??? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 10.02.05, 07:42 To mózgi amerykanów nie są gotowe na prawo jazdy, ani na nic innego. Ameryka to bezmózgie yeti!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Docent Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 80.51.242.* 10.02.05, 08:22 To bzdury co piszecie. Rozwój psychofizyczny i emocjonalny zależy od konkretnej jednostki. Jest to zależność osobnicza - i wiek nie koreluje tu bezpośrednio z rozsądkiem. Według staropolskiego przyslowia: "Broda nie czyni mędrca" wiek nie swiadczy o mądrości. Jeśli będziemy wydawać prawo jazdy od lat powiedzmy 30 - to nie zapomnijmy zabierać ich od ok. 60 ! Wielu 80 i 90-latków nawet wciąż jeżdzi samochodem i nikt mi nie podniesie, że nie stanowią oni niebezpieczeństwa na drodze ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.retsat1.com.pl 10.02.05, 09:13 WRESZCIE JAKIŚ GENIALNY POMYSŁ!!!!! WPROWADZIĆ GO W POLSCE JAK NAJSZYBCIEJ!!! JAK NAJBARDZIEJ OD PODKREŚLAM OD 25 LAT I EGZAMIN W RUCHU DROGOWYM I BEZ PLACYKU!!!! WRESZCIE MIELIBYŚMY POŻĄDNYCH KIEROWCÓW!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Placyki to okazja do łapówkarstwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:35 Do garazu kazdy wjedzie. Nauczyc tylko parkowania w lukach miedzy pojazdami i jak najwiecej jazdy w warunkach miejskich. Egzaminy zimą, przynajmniej godzina na egzamin, bez głupich placyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurex Re: Placyki to okazja do łapówkarstwa. IP: *.perpetuum.pl 10.02.05, 11:01 przychylam się do tego poglądu, moja córka zrobiła na jesieni prawo jazdy i nikt ani słowa nie powiedział jej o technice jazdy zimowej, nie słyszała np. o hamowaniu silnikiem itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zan Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:22 jestem dziewczyną i mam 23 lata, prawo jazdy posiadam od lat 5, do tej pory otrzymałam 2 mandaty, uwielbiam szybko jezdzic i startuje nawet w rajdach, nie chwale sie ale jezdze bardzo dobrze i przejechałam na razie tylko cala Europe autem, moje umiejetnosci zawdzieczam mojemu Tacie i Narzeczonemu(obaj to doskonali kierowcy). Moim zdaniem wiek jest wiekiem, wrodzony debilizm wrodzonym debilizmem, chec popisywania sie przed rowiesnikami swoja droga, ja bym zaczela od poczatku czyli od kursow prawa jazdy. Dla L-ek jestem wyrozumiala w koncu tez bylam na nauce i musiala sie nauczyc, ale jezeli widze w jaki sposob jeden kretyn z drugim uczy przyslego kierowce to noz mi sie w kieszeni otwiera. Pozniej jeden tak nauczony z drugim wyjezdza na ulice i wypadek gotowy.... Zatem jak zawsze nalezy nie zaczynac od pupy strony czyli od ustawy tylko od poczatku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Trochę przesadnie ale 21 lat OK - na pewno nie 16! IP: 195.47.201.* 10.02.05, 09:50 PJ w wieku 25 lat utrudniałoby zdobycie pracy - po studiach, po technikum, liceum - wiele osób pracuje już po szkole średniej. Raczej 20-21 lat (jak alkohol w niektórych kracjach - z reszta u nas też tak powinno być ze sprzedażą alkoholu) Przerażają mnie jednak pomysły ministrów - przesunięcia granicy w drugą stronę (bardziej realne niż zmiany po badaniach amerykańskich naukowców). PJ w wieku 16 lat?!?! Zaden przewidywany nadzór osoby dorosłej czy prędkość ograniczenie prędkości dozwolonej dla 16-to latka nic nie da - to są dzieci - potencjalni zabójcy za kierownicą. Odpowiedz Link Zgłoś