Dodaj do ulubionych

Czy Powinna być Eutanazja w Polsce?

IP: 81.219.223.* 11.02.05, 02:37
Pewnie oglądaliście na polsacie ten program. Ja jestem za wprowadzeniem jej w
Polsce a wy jak sie na to zapatrujecie?
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? 11.02.05, 16:41
      Czy to pytanie wiąże się z pytaniem o bezsenność. (patrz wyżej) Nie powiem, że
      mnie nie zmroziła ta zbieżność pytań....Przerażona Żyrafa
      Chyba mi się zapomniało napisać moje zwykłe "pozdrawiam". Chyba mnie po prostu
      sparaliżowało:(((((((
      • arnick_a Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? 11.02.05, 17:05
        zyrafa46 napisała:

> Chyba mnie po prostu
        >
        > sparaliżowało:(((((((
        To może być wystarczający powód.
        Pozdrawiam
        Arni
        • Gość: ATP Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 17:33
          Jestem za eutanazją.

Ta, która wie, co to ból i cierpienie.
          • arnick_a Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? 11.02.05, 20:46
            Ja również.
    • Gość: krakuska Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:41
      Ja tez oglądałam ten program i dziwi mnie jak można być za eutanazją po
      obejrzeniu tego dokumentu.
    • Gość: abik Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:05
      A mnie nic nie obchodzi żaden program. Pogląd buduję na doświadczeniu a nie na
      tv i jestem za.
      • Gość: Magda Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.3vnet.pl 11.02.05, 23:16
        nNastepne..jestem za
    • Gość: Poliszynel Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 23:34
      Za dużo w życiu widziałem, żeby jeszcze oglądać jakieś programy.
      Kolejna jałowa dyskusja. W Polsce, jak i wielu innych krajach eutanazja jest i
      będzie. Wystarczy wiedzieć jak i z kim rozmawiać.
      W praktyce więc nie ma żadnej różnicy czy coś jest legalne czy nie. Chodzi o to
      czy jest oficjalne czy nie.
      Budowanie w obecnym świecie prawa zakazującego tego i owego (np. narkotyki,
      aborcja, eutanazja) sprowadza tylko i wyłącznie ten proceder do podziemia,
      sprawiając, że bogacą się nie ci ludzie co trzeba, a odbiorcy nie mają żadnych
      praw co jest żródłem nadużyć.
      Pozdro.
      • snajper55 Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? 12.02.05, 00:44
        Brawo. Po Twoim poście nie mam już co pisać. :)

S.
    • Gość: obserwacja Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 09:33
      Ja tez.
    • Gość: lorist Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.toya.net.pl 12.02.05, 09:47
      Tak, jestem za wprowadzeniem. Widizlame jak moja Babcia umierala na raka(chociaz
      bylem malym 5 letnim dzieckiem) i w zeszlym roku widzialem jak Moja mama sie
      meczyla, tez zmarla na raka. Tak wiec, ogromnie prawdopodobne jest to, ze ja tez
      kiedys sie dowiem , ze mam gdzies to "jemiole". I wtedy chcialbym miec ta
      mozliwosc odejscia, szybszego na wlasne zyczenie. Bardzo boje sie czekania na
      smierc. Wazna dla mnie sprawa jest, aby wykonanie eutanazji gwarantowalo
      wyplacenie ubezpieczenia, w przeciwienstwie od samobojstwa. jesli bylbym
      nieuleczalnie chory, to chcialbym wstac, przespacerowac sie po lesie, zobaczyc
      slonce, a potem odejsc, bez tej bezssensownej meczarni i miec spokojna glowe, ze
      najblizsi dostana pienizki z mojeje polisy.
    • Gość: emeryt Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:16
      Alez ona jest! Zobacz w aptece ile ludzi przy kasie rezygnuje z lekarstw bo
      zabrakło im na nie pieniedzy.
    • szept_ciszy Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? 12.02.05, 12:53
      Z jednej strony twierdze że powinna, z drugiej że nie :(
      -Powinna, bo wiadomo że człowiek bardzo cierpi w swojej chorobie, zwłaszcza
      wtedy gdy czeka na pewną śmierć :(

-Nie powinna- bo to Bóg powinien decydować o tym kiedy człowiek ma odejść.

Ja sama będąc chora, chciałabym unikąć męk swoich i moich bliskich którzy
      musieliby się ze mna męczyc i patrzec na mnie, gdy z dnia na dzień uchodzi ze
      mnie życie :(

Bardzo, bardzo smutny temat ;(
      • Gość: alinda Re: Emeryt ma racje... IP: *.arcor-ip.net 12.02.05, 14:34
        dodam tylko - selektywnie wg wieku kierowanie lub nie na operacje, zgoda na
        taki lub inny lek ratujacy zycie (bialaczka).
        • Gość: abik Re: Emeryt ma racje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 14:37
          O! Bardzo mądry argument.
    • polf EUTANAZJA W POLSCE JEST 12.02.05, 14:43

• polf EUTANAZJA W POLSCE JEST !!! 12.02.05, 14:48
        System opieki zdrowotnej doprowadza do nieplanowanej (a moze sie myle)
        eutanacji w Polsce. Jesli onkologia staje bo juz nie ma pieniedzy na leki
        onkologiczne i pacjent czeka na leczenie , to niestety smierc tego czlowieka
        przybliz sie z dnia na dzien. Jesli nie ma pieniedzy na zaplate lekarzom i
        pielegniarkom, a pacjenci maja coraz gorszy dostep do opieki i coraz gorszy
        (niestety) poziom uslug medycznych, czyz nie jest to eutanazja? Jest. Jesli w
        Polsce na opieke zdrowotna przeznacza sie jedne z nizszych w Europie srodkow
        finansowych w przeliczeniu na PKB czy nie jest to eutanazja? Jest. Ale to jest
        eutanazja narodu...
    • Gość: Majka Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: *.wroclaw.mm.pl 12.02.05, 15:05
      Innym problemem jest ulżenie komuś w cierpieniu i zaniechanie utrzymywania
      życia (i tak już gasnącego) za wszelką cenę. Ale czym innym jest wywieranie
      presji na ludziach starych, ale nie cierpiących. I jeszcze czym innym jest
      eutanazja na życzenie dla ludzi "zmęczonych życiem". Zmęczyć się życiem może i
      kilkunastolatek i sędziwy starzec. Nie wyobrażam sobie jakimi kryteriami miałby
      się decydować podejmujący decyzję o eutanazji lekarz. To chyba oczywiste.
      Nie pojęte jest dla mnie jak można oczekiwać od babci czy dziadka, ze już
      powinni odejść. Bo co? Już się wyeksploatowali? Skonczyła się im kasa na
      finansowanie potrzeb dzieci i wnuków i trzeba sięgnąć do pieniędzy z polisy? I
      to oburzenie rodziny że staruszek się rozmyślił a oni przyjechali specjalnie z
      Kanady aby oglądać śmierć krewnego!!
      I wypowiedź starszego pana, ze boi się trafić do szpitala, aby nie dokonano na
      nim eutanazji bez jego zgody! Taki absolutny brak zaufania do lekarzy i brak
      poczucia bezpieczeństwa.
      Jaki starszny i smutny to kraj!!!
      Ja nigdy nie znałam swoich dziadków i może dlatego mam taki trochę wiekszy
      sentyment do ludzi starszych. Ale mimo wszystko tak nie można!!

Rozumiem sytuację jak rodzi się dziecko nie mające absolutnie żadnych szans na
      rozwój i egzystencję po odłączeniu od specjalistycznej aparatury utrzymującej
      podstwowe funkcje życiowe. No i może sytuację gdy nie można ulżyć w bólu i
      cierpieniu. Chociaż podobno przy właściwym prowadzeniu można znieść najbardziej
      uporczywy ból onkologiczny.
      Ale ta presja na starszych ludziach jest dla mnie przerażająca!!!
      • Gość: EN Re: Czy Powinna być Eutanazja w Polsce? IP: 81.219.223.* 20.02.05, 02:19
        Powinna być jakaś dopuszczalna forma śmiercim poza naturalną starością!
        Jeżeli ktoś chce sie powiesić to np. wybiera drzewko. Niby wszystko pięknie
        ładnie, bo jest koleś i już go nie ma. Ale np. przechodzić będzie obok tego
        dzewka małe dziecko, albo inne osoby słabe nerwowo. Dla takiego dziecka to może
        być dotkliwy uraz, a dla nerwowca odpukać zawałem.
        Powinno być jedno takie miejsce które zbiera ludzi gasnących... bo nawet
        papierek przeszkadza gdy nie jest w koszu
    • Gość: Jola Do Majki IP: *.aster.pl 20.02.05, 10:49
      Decyzja o ewentualnej eutanazji dotyczy tylko życia własnego
      Mieszanie do tego eutanazji osób starszych poprzez wywieranie na nich presji
      niepotrzebnie myli pojęcia i mówiąc wprost "robi wodę z mózgu".
      Poza tym dyskusja o eutanazji przy obecnym stanie naszej służby zdrowia jest co
      najmniej niestosowna, musimy najpierw doczekać się opieki zdrowotnej jak w
      Szwajcarii, Belgii czy Holandii a to chyba będzie trwało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka