Dodaj do ulubionych

LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 19:19
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=19767161&a=20526195
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=19767161
P.S.To jest forum pod tytułem "ZDROWIE", a nie ""ZWIERZENIA CIOTKI KLOTKI"!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Leon Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.02.05, 20:02
      Ty Poliszynel chyba bredzisz.
      Nie znasz naszej rzeczywistości??? U lekarza 1-go kontaktu nic się nie dowiesz, dostajesz standartowy zestaw leków,ZERO BADAŃ, wio do łózka poleżeć parę dni i mam cie z głowy. Ale jak może byc inaczej jak w kolejce 40- 50 osób ? A jakis poroniony punkt referencyjny za 1 pecjenta to pare złotych. Lekarz nie ma czasu nawet na "dobre słowo". Dlatego ludzie szukają na własną rękę pomocy, wsparcia, właśnie jakiegoś pocieszenia, często - czego też nie popieram - porównują objawy i sami się diagniozuja i nawet "leczą". Ludzie chcą wiedzieć co ich czeka, jak wygląda dane badanie, czy boli, czy nie, jak przebiega juz zdioagnozowana choroba, co komu pomaga a co nie. Czy to jest złe ???? Od lekarza mało co się można dowiedzieć bo właśnie nie ma na to juz czasu.
      Zobacz stary ile jest tu wołania o pomoc. To powinien sobie poczytać minister zdrowia może wtedy uświadomi sobie jaka to agonia i zapaść jest w jego resorcie. Za chwilę tylko patrzeć jak się przetoczy przez służbę zdrowia fala strajków.I co kto to odczuje najbardziej-właśnie my pacjenci Komornicy już zaczęli zajmować konta szpitali - a p. minister spokojnie oświadcza, że nie mogą tego robić bo ma jakies nieaktualne interpretacje prawników. A wrzód pęcznieje.
      Dlatego troche mniej moralizatorstwa i pouczania nas pacjentów. To forum zostało po to stworzone aby każdy mógł sobie w dowolnie wybranym temacie około-zdrowotnym zabrac głos nawet jeżeli sa to jak piszesz "zwierzenia Ciotki Klotki"
      • Gość: Poliszynel Re:Zawodowiec?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 20:11
        Doczytałeś co napisałem? Przeczytaj sobie MÓJ post w szczególności.
        Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś "ale" to też niech najpierw doczyta, ZE
        ZROZUMIENIEM.

P.S. Sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest mi zbyt dobrze znana żebym nie
        wiedział co piszę!
        Dlatego też Właśnie staram się zaglądać na to forum!
      • Gość: ja Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 20:35
        myślę,że Poliszynelowi chodziło między innymi o takie wątki
        jak złamać sobie rękę
        walentynki
        itp
        mnie też drażnią na tym forum
        • Gość: Obserwator'ka Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.penkom.pl 13.02.05, 21:06
          Widze, ze duzo zamieszalam cytowanym wyzej postem... Chcialam zwrocic uwage nas
          wszyskich na bezsensowne listy (np jak sie nie myje to wyskakuja mi krostki na
          penisie- odpowiedz jest banalnie prosta= MYJ SIE CODZIENNIE!)
          Calkowicie rozumiem ludzi, ktorzy pytaja sie na czym polega dane badanie albo
          gdzie mozna kupic antyalergiczna posciel, bo rzeczywiscie czasami nie wiadamo
          komu zadac takie pytania.
          Rozumiem tez wszystkich tych, ktorzy nie lubia chodzic do lekarza, bo on
          poswieca im zbyt malo czasu, nie mowi co nam jest, nie leczy jak nalezy. Ale
          kochani- skad pewnosc ze tu wam ktos pomoze? Skad takie zaufanie do jakiegos
          obcego, ktorego na oczy nie widzielismy, a ktory moze kompletnego wala wciskac?
          Jesli rzeczywiscie cos nam jest, to przez internet ani recepty ani skierowania
          nie dostaniemy, a o operacji nie ma co marzyc;)
          Mi tez nasza kochana sluzba zdrowia dala niezle popalic, ale coz zrobic?
          Mozna miec tylko nadzieje, ze kiedys to sie unormuje;)
          Pozdrawiam!
          • Gość: Poliszynel Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 21:15
            Taaa. Ja chyba za długi ten post o lenistwie i DIAGNOSTYCE napisałem, bo
            ludziom się czytać nie chce... albo za trudny i nikt nie rozumie.
    • Gość: zyrafa46 Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.02.05, 13:59
      ...chyba jestem delikatna...W Twoim poście dopatrzyłam się niczym, jak sadze
      nie uzasadnionego (mówiąc prosto) chamstwa. Pewne wyrazy, zwłaszcza tak
      powaznej jak Ty osobie nie przystoją. To jest forum czy bugka z piwem...? Co do
      samego tematu - doskonale wyreczają mnie inni. To ja juz nic nie piszę. Żyrafa
    • Gość: zyrafa46 Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.02.05, 14:01
      - myślałam Poliszynelu o Twoim pierwszym poście, to znaczy o linku, który w
      całości przeczytałam.
      • Gość: Poliszynel Re: Dobrze. Już nie musicie czytać:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 16:47
        Poddaję się.
        Chciałem, żeby było lepiej.
        • Gość: Poliszynel Tym bardziej nie musicie czytać:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 23:04
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=20558235&a=20588369
          P.S.Za duże wymagania miałem chyba. Zadna nowina w sumie, bo od ludzi w tym
          kraju ciężko czegokolwiek wymagać.
    • Gość: ??? Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:50
      czy Ty sie tu uwazasz za jakis autorytet Poliszynelu, czy jak, bo nie lapie...
      • Gość: Mariola Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:53
        NO ja dzięki Niemu troszkę więcej wiem.Polecam
        • Gość: ??? Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:57
          a kim on jest?
    • Gość: ??? BTW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 20:57
      w tym, co piszesz dostrzegam pewne niescislosci, np. z pierwszego linku:

"(...) i co najgorsze zwierzenia pacjentów identyfikujących się z problemem "bo
      mieli to samo" i wzajemne użalanie się nad sobą!!! Takie posty są ch..a warte,
      bo leczenie każdego pacjenta ustala się indywidualnie i pisanie wyżaleń
      typu "boli mnie pod prawym łukiem żebrowym, czy to żle?" co innego może znaczyć
      u kogoś kto ma 20 lat, a co innego u 60-latka, u biorącego jakieś leki i u
      niebiorącego, u szczupłej osoby i u grubszej, u kobiety czy u męszczyzny,
      chorującej na choroby przewlekle i nie, obciążonej rodzinnie i nie i milion
      innych!(...)"

natomiast w drugim linku czytamy:

"(...) 4. Czytajcie posty swoich poprzednikow- czesto inni mieli takie same
      problemy, jak wy i ten temat byl juz niejednokrotnie opisywany! (...)"
      • Gość: ninon Re: BTW IP: *.chello.pl 14.02.05, 21:09
        poprawni na prawo
        nieporawni na lewo
        • Gość: nin Re: BTW IP: *.chello.pl 14.02.05, 21:10
          ruchem kieruje pan P.
      • punchinello Re: BTW 14.02.05, 21:16
        Dla ścisłości, ja nie widzę w tym żadnych nieścisłości.

P.S.Oba posty mają dwóch różnych autorów.
        • Gość: jola Re: BTW IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:26
          Tam gdzie temat jest kontrowersujny,pojawia się ninon.
          Poco te uszczypliwości nie umiesz doradzic to nie potępiaj innych jak nie wiesz
          kim są.
        • Gość: ??? Oops IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:36
          w takim razie rzeczywiscie nie ma niescislosci :) zasugerowalem sie tym, iz oba
          linki zostaly przytoczone przez Poliszynela. wniosek - musze zwracac
          baczniejsza uwage na autorstwo. byc moze zmylil mnie tez moralizatorski ton obu
          wypowiedzi.
    • Gość: ??? Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:41
      nadal pozostaje jednak pytanie, kim wlasciwie jest Poliszynel? czy wszystkie
      jego wypowiedzi mozna uwazac za wiarygodne i sluszne? czy siedzac przed kompem
      nie jest zbyt pewny siebie?
      • punchinello Re: W nic nie można wierzyć... 14.02.05, 22:05
        Napisałem te wszystkie posty właśnie dlatego, żeby zwrócić uwagę na pewną
        pochopność tu obecną, dotyczącą zarówno diagnozy i leczenia oraz właśnie
        przerażającą pewność siebie udzielających porady. Mnie człowieka pokornego
        niezwykle to uderza.
        Wiarygodne? Słuszne? Nie odpisuję na niejednoznaczne posty ani na takie, które
        budzą moją wątpliwość.
        Oczywiście nie odpisuję na posty, o których już wspominałem wcześniej.
    • Gość: Mariola Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:48
      Trzeba uważniej czytać.POLISZYNEL jest lekarzem.
      • Gość: ??? Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:53
        jaka masz gwarancje? przed kompem moze siedziec kazdy. moze on jeszcze nie jest
        lekarzem, a dopiero studentem medycyny? jakos nie dostrzegam u niego
        podstawowej cechy lekarza - szacunku do pacjenta, do CZLOWIEKA.
        • Gość: Mariola Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 22:02
          No tak,może być ktos inny.
          Ale mnie potraktował kulturalnie w przeciwieństwie do wielu pań.
          Mało tego dobrze doradził.
          • lavender76 Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! 14.02.05, 22:37
            A ja się zgodzę, z tym, że coś jest nie tak z jego podejściem do pacjentów (O
            ile to lekarz... A nawet jeśli, to nie wydaje mi się, by miał to tego
            powołanie). Odsyłam do idiotycznego tematu "jak zlamac reke" i watku
            pobocznego, dot. depresji:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=20525507&v=2&s=0
            i tego jak potraktował tam niejaka Sasane, tego co do niej napisał i w jaki
            sposób (zwracam uwage na wyraźnie pogardliwy ton). Przepraszam, czy tak
            zachowuje sie lekarz...?
            • Gość: Poliszynel Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 22:55
              Zgadza się. Mam prawo do wyrażania swoich opinii w taki sposób jak mi się
              podoba. Jak mi coś nie pasuje to jasno i dobitnie o tym mówię. Nie ma dla mnie
              kompromisów. Za dużo po Świecie jeżdziłem i rzeczy widziałem żeby się z każdym
              cackać.
              Komuś to nie pasuje to jego problem.
              • lavender76 Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! 14.02.05, 23:16
                A nie przyszło Ci nigdy do głowy, że życie jednak wymaga kompromisów? Widać
                podczas podróży nie zauważyłeś tego, co najistotniejsze, a nawet coś straciłeś
                i w sumie żal mi Cię. Najwyrazniej uwazasz depresje za jakas fanaberie. IMHO Ty
                ta kobite po prostu obraziles. Nie toleruję chamstwa, dlatego mi nie pasujesz,
                no ale to juz moj problem.
        • punchinello Re: :) 14.02.05, 22:13
          Nie ma obowiązku wiary w cokolwiek.
          Nikt tu Cię nie ma zamiaru do niczego przekonywać.

P.S.Tak już nawiasem mówiąc, studenci medycyny mają często więcej szacunku do
          pacjenta niż zgorzkniali rutyniarze jakich pełno.
    • Gość: Mariola Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.tivnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:49
      Dodam że sam się przedstawił w poście poznajmy się.
    • Gość: ??? no ale to juz napisal Poliszynel: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 22:52
      "Ludzie! Tu się powinno przychodzić jak po wielu próbach leczenia przez lekarza
      nie ma poprawy (i sam lekarz się poddaje)(...)"

czyli, ze jak lekarze po wielu probach (a co za tym idzie kontakcie z
      pacjentem, wywiadach, licznych badaniach) nie wiedza, to jednak ktos z forum ma
      wiedziec? (pewnie on). malo to konsekwentne i logiczne w stosunku do reszty
      wypowiedzi.
    • Gość: Drzoni Brawo Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 13:51
      A ja się podpiszę pod Poliszynelem.
      Żałosne jest to forum.

P.S.Od siebie: tak jak i ludzie w tym kraju.
      • Gość: Magda Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.3vnet.pl 15.02.05, 14:38
        Droga wolna ,masz 'prawo wyboru' ,a najlepszym 'lokum' dla Ciebie to bezludna
        wyspa.Masz chyba problem z soba, skoro nie nawidzisz ludzi,typ Narcyza?Aha mam
        pytanie ,skad taki nick? i jak z wymowa?
        • Gość: Magda Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! do Drzoni IP: *.3vnet.pl 15.02.05, 14:41
          To bylo do Ciebie[ten wyzej post]
    • zaz_zula Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! 15.02.05, 15:38
      w zasadzie się z tobą zgadzam Poliszynelu, ale pamiętaj, ludzie są różni,
      niektórzy nie potrafią szukać informacji w necie, czasami im nie wierzą - wolą
      kontakt z ludźmi na forach. Jeżeli znasz się na czymś, to udzielaj im porad,
      lepiej aby robiła to osoba kompetentna niż Ciotka Klotka, nie denerwuj się
      tak :) w ramach rozrywki idź na forum "zdrowie kobiety" to jest dopiero ubaw. :)
      • Gość: Poliszynel Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:24
        Wiem o tym, dlatego wyjaśniłem gdzie i jak szukać.
        Po drugie, próbowałem zwrócić uwagę, że żeby ktoś mógł kompetentnie
        odpowiedzieć, trzeba świadomie i nie pochopnie przedstawiać swój problem.
        • Gość: Obserwator'ka Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.penkom.pl 16.02.05, 14:45
          Poliszynel zacytowal moj temat i zwrocil na niego uwage, bo chcial wam cos
          pokazac, a nie was obrazic. Mysle, ze dobrze zinterpretowal moj list do was
          wszystkich- chodzilo mi o to, ze czaty towazyskie sa bardzo fajne, ale jesli
          mamy tu gadac o zdrowiu, to najpierw sie zastanowmy nad soba, swoim
          postepowanie, a dopiero potem robmy z tego problem na forum.
          Wszyscy ci, ktorzy podniesli alarm w obronie poszkodowanych zrobili to troche
          za szybko, bo nikogo nie skrzywdzilismy. Kazdy dorosly, odpowiedzialny i
          uwaznie czytajacy posty czlowiek na pewno zrozumial nasza intencje. Wasze
          wezwanie do walki przypomina mi okres dojrzewania, jak to sie myslalo, ze tylko
          ja przeniose gory i zbawie swiat. Zycie bywa jednak czesto inne a nas post mial
          tylko pomoc.
          Po raz kolejny zycze zdrowia i...zrowego rozsadku!
          • Gość: kafir Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:38
            Obserwatorko: owszem, fajnie, ze mieliscie dobre intencje, ale w zyciu liczy
            sie rowniez dyplomacja, sposob w jaki zwraca sie ludziom uwage. Nikt nie lubi
            takiego pouczajacego tonu (wy jak mniemam tez), dlatego trudno cos w ten sposob
            osiagnac - taka juz natura ludzka. Zastanowcie sie nad tym.
            • Gość: Obserwator'ka Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.penkom.pl 16.02.05, 17:45
              Obojetnie co ja lub Poliszynel bysmy napisali i tak ,,wy'' do czegos sie
              przyczepicie. Przeczytajcie uwaznie, co napisalam na samym poczatku (w liscie
              cytowanym przez Poliszynela) i sprobojcie poszukac intencji, ktora kierowalam
              sie, a nie szukajcie dziury w calym... Wiem, ze jak ktos ma czlowieka, to
              paragraf zawsze sie na niego znajdzie;P Mowicie, ze sie czepiamy i nie
              potrafimy zrozumiec innych- w takim razie co ,,wwy czepaiajacy sie'' w tej
              chwili robicie???
              Pozrdawiam!
              PS Jakbym chciala czuc sie lepiej od was(jakbym chciala sie wywyzszyc), to bym
              was za kazdym razem nie pozdrawiala...
              • Gość: kafir Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:58
                Ja tylko wskazuję, co mogło być przyczyną takiej reakcji. Zamiast sie uzalac,
                ze nie doceniono intencji, warto zastanowić sie dlaczego.
                A pozdrawianie nie ma tu nic do rzeczy - wierze, ze intencje byly jak
                najlepsze, ale liczy sie tez sposob podania calej reszty... Byc moze po prostu
                nie jestescie tego do konca swiadomi.
                • Gość: Obserwator'ka Re: LUDZIE!!! CZYTAJCIE....!!! IP: *.penkom.pl 16.02.05, 18:49
                  Ja cie podziwiam kafir! Skad ty bierzesz kolejne problemy? Nie uzalam sie tylko
                  tlumacze, bo nie dajecie Poliszynelowi spokoju. Moze lepiej skonczmy ten watek,
                  bo jestesmy chyba tak samo uparci;)
                  POZDRAWIAM!
    • Gość: Poliszynel Jednak czytacie:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 00:46
      To dobrze; może coś w głowach zostanie.
      " ale liczy sie tez sposob podania calej reszty... " jest to ważne jak
      najbardziej, ale ja już wiem, że się pomyliłem co do tego forum. Na
      forach "Zdrowie" aspirujących do bycia jak najbardziej wiarygodnymi i
      profesjonalnymi ważna jest dyscyplina i jasne zasady. Kto nie przestrzega nie
      dostaje porady. Odpowiedzialnej porady w pełnym tego słowa znaczeniu, a nie
      dziesiątek hipotez nie prowadzących do niczego konkretnego, czyniących więcej
      szkód niż pożytku.

P.S.Polska króluje w czarnych statystykach pacjentów przychodzących do lekarza
      w zaawansowanym stadium choroby gdy jest już tragicznie, bo nie pomogły "domowe
      sposoby" leczenia lub też inne tak bardzo zachwalane przez znajomych; tu
      posłyszane, tam przeczytane. Tu trzeba zmieniać mentalność tego społeczeństwa,
      niekiedy ostro i zdecydowanie. Może dotrze. Może już nawet Wasze dzieci
      skorzystają!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka