Dodaj do ulubionych

Biała Mafia Cd.

IP: *.idea.pl 05.03.05, 08:56
"- słyszałeś takie powiedzenie; dla chcącego nic trudnego
Przyczyną upadku kas chorych w Polsce jest dopuszczenie na rynek koncernów zachodnich, które podbijają cenę lekarstw do absurdu, nie tylko o lekarstwa chodzi, ale o wszystko co tylko może służyć choremu. Dzienny pobyt w szpitalu kosztuje na zachodzie nie mniej jak 400 euro, a na intensiv Station 1200 euro nawet wówczas, gdy pacjent jest tylko na obserwacji. Operacja to już wydatek nie mniejszy jak 6000 euro, a skomplikowana operacja to koszt 50 tys euro. Uważam to za nadużycie. Polska lekarka zatrudniona w szpitalu napisała, że 60 % operacji jest niepotrzebnych i służy tylko do podniesienia zarobków personelu szpitalnego. Jest w tym wiele prawdy. Moje sanatorium kosztowało 18000 marek na 3 tygodnie i miałem tylko codzienne pobieranie krwi i gimnastykę. Za te pieniądze mógłbym wynająć suitę na Oceanicznych wyspach z osobistą pielęgniarką i jeszcze oszczędził bym 10 tys marek. Ceny urządzeń technicznych dla szpitali przyprawiają o zawrót głowy. Zwykły generatorek w miniaturowym wykonaniu potrafi kosztować 6000 euro. Gdybym go robił ze złotego drutu i teflonu u udziałem jednego obwodu scalonego i najlepszych materiałów, to by kosztował najwyżej 200 euro. Podobnie jest z prostymi urządzeniami. Na zachodzie wszystko co dla chorego jest kilkadziesiąt razy zawyżone. Płaci bowiem kasa chorych i pieniędzy dotychczas starczało. Jeszcze dwa lata temu kasy obniżały składki, bo ilość pacjentów się zmniejszyła. U lekarza w godzinach przyjęć potrafi przyjść trzech komiwojażerów i zachwalać lekarstwa i kusić lekarza prezentami w postaci wczasów dla całej rodziny w klubach na Pacyfiku. Dzisiaj przyczyną upadku kas chorych są koszty pobytu w szpitalu, absurdalnie drogie lekarstwa i koszty sprzętu technicznego. To są takie same koszty jak w zbrojeniówce. Zwykła łopata pomalowana na czerwono kosztuje w sklepie 10 euro. Ta sama łopata pomalowana na zielono dla wojska, kosztuje 100 euro."
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka