letniwiatr 13.03.05, 17:34 czy ktos z Was podpowie mi jak wyglada takie badanie? na czym polega wiem chodzi mi o to czy trzeba sie do tego przygotowac, czy potrzebne jakies skierowanie, jak wyglada itp. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 01 Re: EKG HOLTER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 17:37 www.luxmed.pl/nowa/wiedza/badania/ekg_holter.html kaliszok.republika.pl/holter.htm Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 14.03.05, 15:28 dzieki, troche sie zapoznalam juz o co chodzi z tym badaniem a czy ktos z Was mial je robione, zeby powiedziec mi jak to wyglada ze strony pacjenta? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
minuszka Re: EKG HOLTER 14.03.05, 15:38 tak, ja miałam robione takie badanie. Przyczepiaja Ci do ciała /okolice serca/ takie przyssawki na drucikach, które są podłaczone do aparacika /podobny do dyktafonu/ w srodku jest kaseta, która rejestruję pracę twojego serca,twoje emocje itd. Takie badanie trwa 24 godziny. Najlepiej aby zachowywać się tak, jak zawsze, tzn. robic to wszystko co normalnie się robi,wtedy badanie jest wiarygodne.Jest to troszke uciążliwe, bo musisz sie poruszać w tym "instrumencie" i wystają kabelki, ale wszystko jest do przezycia. Odpowiedz Link Zgłoś
villac Re: EKG HOLTER 14.03.05, 15:39 Wygląda normalnie i bardzo prosto, do klatki piersiowej zostają przyssane końcówki przewodów wszystko spotyka się w Walkmanie i nosisz to dobę ostatnio coraz częściej dwie doby np. ja tak musiałem nosić gdyż w przypadku arytmii trudno w ciągu doby wychwycić wszystkie nieprawidłowości. Minus tego to niemożność wzięcia w tym czasie prysznica a na dodatek u mnie wystąpiło uczulenie pod jedną z ssawek. Następnie lekarz wyjmuje kasetę wkłada do odczytu i wszystko jasne. Do tego zrobić echo serca i masz w miarę pełny obraz.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 14.03.05, 23:00 tzn, ze ja z tym normalnie mam chodzic do pracy, po zakupy, itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: EKG HOLTER IP: *.chello.pl 14.03.05, 23:01 nie tylko do sklepu - mój koleżka z holterem poszedł w góry Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 14.03.05, 23:04 niezle hihi a wiecie moze czy musze miec skierowanie do poradni kardiologicznej? lekarz rodzinny powiedzial mi tylko, ze mam wybrac sie do tej poradni i zrobic to badanie... Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: EKG HOLTER 14.03.05, 23:57 Raczej tak. W takiej też poradni założą Ci holtera. Ja zawsze nosilam 48 lub 72 godziny, więc wcale nie pwoedziane, że akurat 24, to zależy. Generalnie chodzi o to, abyś funkconował normalnie, tak jak na codzień, aby zarejestrować jak serce pracuje w normalnych warunkach. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 15.03.05, 12:12 hmm... to czemu on mi nie dal tego skierowania ! tylko kazal sie wybrac, przeciez powienien to wiedziec, jesli jest wymagane :( a moze to kardiolog musi wypisac? zazdroszcze coruni, jest sliczna pozdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: EKG HOLTER 15.03.05, 17:12 Wiesz, u mnie bylo zawsze tak, że albo nosilam Holtera na oddziale albo zakładano mi w przyszpitalnej przychodni i jechałam na weekend do domu. Skierowanie na każde badanie, nawet jak jesteś na oddziale, musi być, od lekarza prowadzącego zazwyczaj. Także tak: idź do poradni kardiologicznej (bodaj ze skierowaniem od lekarza rodzinnego, ale nie jestem pewna, czy to jeszcze wymagane) i niechaj kardiolog skieruje Cię na ekg holterowskie. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 16.03.05, 16:18 dzieki wybiore sie do tego kardiologa w koncu, jak tylko znajde czas :) tylko kurcze jak to nosic w pracy, tego nie widac? ;) pozdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: EKG HOLTER 16.03.05, 16:40 no jeśli ubierasz sie w obcisłe ciuchy to widać. To taka skrzyneczka na pasku, zakada się go (pasek) przez ramię, jak szarfę ;), choć niekoniecznie, można też wokół pasa, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 16.03.05, 23:06 to do pracy nie moge zalozyc, bo nosze obcisle ciuchy i mam ciagly kontakt z interesantami, wiec wygladaloby smiesznie hihi pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: EKG HOLTER IP: *.chello.pl 16.03.05, 23:08 czego nie można ukryć, nalezy wyeksponować!! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: EKG HOLTER 17.03.05, 10:00 Wiesz, żeby badanie było miarodajne należy zachowywać się jak codzień. Powinnaś założyć holtera do pracy! Ten raz jeden możesz się ubrać inaczej, albo na te obcisłe ciuchy założyć marynarkę, nie? ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 17.03.05, 17:22 mam juz nr tel do poradni kardiologicznej, musze jutro zadzwonic i sie zarejestrowac, spytam sie tez o skierowanie, jedyny bol to taki, ze czeka sie 1,5 miesiaca :( driadea skoro nalezy zachowywac sie tak jak co dzien, jak jest z sexem? ;) pozdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: EKG HOLTER 17.03.05, 18:47 Ha ha! Jeśli Wam aparacik nie bedzie przeszkadzał, a kardiolog nie zakaże (nie wiem, czy badanie ma być wyłącznie spoczynkowe czy niekoniecznie ;)), to, cóż, miłego wieczoru :) Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 17.03.05, 20:59 hihi dzieki, wzajemnie pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
letniwiatr Re: EKG HOLTER 18.05.05, 18:04 hej bylam wczoraj (w koncu) u "pseudo" kardiologa, dwa miesiace czekalam na ta wizyte i sie zawiodlam... byl niemily, zaczal rzucac moimi wynikami, tzn. ekg i zaswiadczeniu o wypadaniu platka, stwierdzil, ze to nic :( jednak gdy mnie osluchiwal stwierdzil: "duzo tego jest..", no ciekawe czego... na sobote na 8.30 jestem umowiona do szpitala, zeby mi zalozyli holtera na 24 godziny, chcial mnie umowic na czwartek na rano, ale ze pracuje do 14 to w koncu na dzien wolny od pracy, a podobno to badanie jest miarodajne podczas spedzania czasu jak co dzien, a ja w sobote odpoczywam ;) kurcze nie mozna holtera zakladac po poludniu, czy co? kolejna wizyte mam na 7 czerwca tylko nie wiem co z zapisem tego holtera, kiedy sie dowiem co zarejestrowal, dopiero na tej wizycie? jak myslicie? pozdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś