Gość: ziska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.03.05, 23:14 Czy laparoskopia (np. wyciecie torbiela na jajniku) musi byc w pelnej narkozie?nie stosuje sie miejscowego znieczulenia? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
calineczka79 Re: Laparoskopia a narkoza 17.03.05, 00:25 Ty chyba żartujesz :-/. Byś z bólu zwariowała!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Laparoskopia a narkoza IP: *.211-200-80.adsl.skynet.be 17.03.05, 06:50 alineczka79 napisała: > Ty chyba żartujesz :-/. Byś z bólu zwariowała!!! Z bolu nie. Mozna zrobic, ze nic by nie bolalo i niektorzy co wieksi fanatycy znieczulen regionalnych robia takie eksperymenty. Ale podczas laparoskopii troche trudniej sie oddycha, zwlaszcza jesli na dodatek lezy sie na fotelu ginekologicznym glowa w dol. Nie ma powodu kombinowac ze znieczuleniem regionalnym. Do tego rodzaju zabiegow narkoza jest, IMHO, po prostu lepsza. Zreszta do wiekszosci operacji lepiej nadaje sie narkoza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Laparoskopia a narkoza IP: *.makow-maz.sdi.tpnet.pl 17.03.05, 10:47 do wiekszości operacji lepiej nadaje sie narkoza??????????????????????????? co to znaczy do wiekszości?? chyba Cie troche poniosło :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Marcinie -to prawda do wiekszosci jest pelna narko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:01 narkoza. Poniewaz do zabiegów stosuje sie znieczulenie od pasa w dól. A do operacji narkoze. I wcale jej nie ponioslo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Laparoskopia a narkoza IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.03.05, 11:11 Gość portalu: marcin napisał(a): > do wiekszości operacji lepiej nadaje sie narkoza??????????????????????????? > co to znaczy do wiekszości?? chyba Cie troche poniosło :-)) Nie, Marcinie, z pelna swiadomoscia to napisalem i moge powtorzyc, jesli chcesz. Jest zaledwie kilka operacji, gdzie znieczulenie inne niz ogolne ma sens, bo poprawia wyniki albo niesie jakas istotna korzysc. Na przyklad planowe ciecie cesarskie albo niektore zabiegi stereotaktyczne. W pozostalych przypadkach korzysc z zastosowania znieczulenia regionalnego jest albo spekulatywna i dyskusyjna (duza ortopedia konczyn dolnych), albo wynika ze wzgledow pozamedycznych (ortopedia w szpitalu dziennym). Znieczulenia regionalne maja sens w przebiegu pooperacyjnym, jako znakomite postepowanie przeciwbolowe, ale nie zastapia ogolnego do samego zabiegu (cala chirurgia klatki piersiowej na przyklad). Znieczulenie regionalne to zazwyczaj sprawa preferencji pacjenta. Sa tacy, ktorzy boja sie narkozy, sa inni, ktorzy boja sie igiel w kregoslupie. Powyzsze stwierdzenia sa niepopularne, bo akurat europejska anestezja jest mocno przekrzywiona w strone regionalnych, ale to jest bardziej religijna wiara niz EBM. Powtarzam jeszcze tak: MOZNA zrobic laparoskopie np w zewnatrzoponowym, ale sam bym takiego znieczulenia nie chcial i pacjentom tez nie zalecam, z powodow, o ktorych pisalem wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: Laparoskopia a narkoza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:17 Naprawdę można laparoskopię zrobić na miejscowym? Jakoś sobie tego nie wyobrażam. Zwłaszcza, żę wprowadza się CO2 do jamy brzusznej a cała operacja wymaga dużej precyzji. Lepiej, żeby pacjent nie był przytomny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Laparoskopia a narkoza IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.03.05, 11:37 Gość portalu: Lilu napisał(a): > Naprawdę można laparoskopię zrobić na miejscowym? Jakoś sobie tego nie > wyobrażam. Zwłaszcza, żę wprowadza się CO2 do jamy brzusznej a cała operacja > wymaga dużej precyzji. Lepiej, żeby pacjent nie był przytomny. Tez tak uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin do Dokiego IP: *.makow-maz.sdi.tpnet.pl 17.03.05, 11:28 miło sie gawedzi. Masz duzo racji co do wskazan ale mnie nie bardzo pasuje stwiedzenie "lepiej sie nadaje" mysle ze zgodzisz sie ze stwierdzeniem ze sa zabiegi gdzie obie metody sa równowazne? :-)Co do laparoskopi fakt gdzies czytałem ze robili w przewodówce ale moim zdaniem jest to przerost formy nad trescia podobnie jak kardiochirurgia w przewodówce, bodaj czesi cos takiego robili i unas w krakowie. Paranoja nie uwazasz? A cha wpadnij na forum słuzba zdrowia watek o kultórze pacjent lekarz . jest tam bardzo fajny gosc o ksywce Połoznik Ciekaw jestem twojej opini na temat jego wypowiedzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki =>marcin IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.03.05, 11:53 > miło sie gawedzi. Masz duzo racji co do wskazan ale mnie nie bardzo pasuje > stwiedzenie "lepiej sie nadaje" mysle ze zgodzisz sie ze stwierdzeniem ze sa > zabiegi gdzie obie metody sa równowazne? :-) Mialem na mysli cos takiego: od lat ukazuje sie mnostwo artykulow, w ktorych autorzy usiluja wykazac wyzszosc przewodowek nad ogolnym w rozmaitych zabiegach. I co? I nic, nie udaje sie wykazac tej wyzszosci, albo korzysc jest marginalna, a bledy metody istotne. To wlasnie mam na mysli piszac o "przekrzywieniu"- ze negatywne wyniki juz wykonanych prac jakos nie przekonuja niektorych i dalej twierdza z uporem, ze nawet jesli Ziemia nie jest plaska, to przeciez choc troche splaszczona przeciez musi byc, no nie? Przewodowki maja swoje rzadkie katastrofalne powiklania. Narkoza tez takowe ma, ale postepowanie w razie ich wystapienia jest znane i kazdy musi je umiec na egzamin specjalizacyjny, a najlepiej tak z raz do roku przecwiczyc. Dlatego jestem ostrozny z ta "rownowaznoscia". Przewodowki maja odsetek powodzenia techniki okolo 90% "in skilled hands" (taka liczba krazy w literaturze, nie wiem dlaczego tak niska i juz nawet nie pamietam zrodla. Gdyby nie wychodzilo mi az 10% zewnatrzoponowych na porodowce, poszedlbym na przeszkolenie. Na szczescie moge przedstawic lepsza statystyke. Ale z drugiej strony sploty ramienne rzeczywiscie nie maja u mnie 100% powodzenia... Nie tylko zreszta u mnie...). Wyobraz sobie, ze idziesz do pacjenta uzyskac zgode na narkoze i mowisz mu, ze ma 10% szans, ze narkoza nie zadziala. Jaki pacjent by sie na to zgodzil? Narkoza dziala w wiekszym odsetku przypadkow niz przewodowki, to pewne. Narkoza jest technika dopracowana i bezpieczniejsza dla pacjenta niz przechodzenie przez ulice w miescie. A moze to taki moj wlasny "personal bias"? Ja tam dla siebie wybralbym ogolne. > A cha wpadnij na forum słuzba > zdrowia watek o kultórze pacjent lekarz . jest tam bardzo fajny gosc o ksywce > Połoznik Ciekaw jestem twojej opini na temat jego wypowiedzi. Poloznika czytuje z zainteresowaniem, ale akurat ten watek dotad skrzetnie omijalem, bo wydawal mi sie biciem piany wokol slabo zdefiniowanego problemu. Ale zaciekawiles mnie. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś