Gość: Sylwia IP: *.aster.pl 03.04.05, 20:08 Czy ktos to przechodził i ile trwało leczenie ? Czy wrócił do normy? Ja mecze sie juz ponad pół roku ,jest porawa ale do normalnosci duzo brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadwiga_r Re: Zamrożony bark 03.04.05, 21:08 Męczę się z tym prawie od roku, ale nie widzę za wielkiej poprawy. Napisz jakie stosujesz leki i maści, czy nagrzewanie pomaga, a może wręcz szkodzi? Czy stosujesz gimnastykę, fizykoterpię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Zamrożony bark IP: *.aster.pl 05.04.05, 18:43 Oto moja historia lekki ból zacza sie we wrzesniu. Tak chodziłam do listopada i trafiłam po wizycie u lekarza na rehabilitacje. Jak sie poźniej okazao zle postawiaona diagnoza i źle dobrane ćwiaczenia spowodowały całkowite unieruchomienie barku i okropny ból przy kazdym ruchu( nawet w nocy sie budziłam).W lutym trafiłam do innego lekarza i wreszcie cos szło ku lepszemu.Dostałam 20 kriokomór + rehabilitacja. Potem indywidualna rehabilitacje (min trakcja) hydrocolator, ultradźwieki, itd i jest duzo lepiej ale...jeszcze nie koniec .Podobno wróci do normy ale czy na pewno juz watpie. pozdrawiam serdecznie we wspólnej niedoli. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Zamrożony bark 05.04.05, 19:08 Sylwio,czy miałaś ćwiczenia w odciążeniu i one zaszkodziły? A mnie po takich ćwiczeniach jeszcze bardziej bolał bark. Jesteś w lepszej sytuacji,że mogłaś korzystać z fizykoterapii, dla mnie ta forma terapii jest przeciwwskazana. Czy stosujesz smarowanie barku maściami,żelami. Jest ciekawa strona Serwis Neurochirurgii, tam piszą ludzie z podobnymi problemami.Warto ją poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Zamrożony bark IP: *.aster.pl 06.04.05, 18:19 Tak własnie ćwiczenia w obciążeniu i z pełna rotacja mi zaszkodziły. Drugi mój lekarz powiedział ,że najpierw trzeba zaleczyc stan zapalny i potem stosowac fizykoterapie(juz teraz stosuje)Zadnych maści ,leków doustnych nic takiego nie zalecał. Pozdrawiam w niedoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Zamrożony bark IP: *.chello.pl 05.04.05, 18:59 co to jest zamrożony bark? Odpowiedz Link Zgłoś
konrado80 Re: Zamrożony bark 05.04.05, 20:25 wpiszcie w wyszukiwarce "zamrozony bark" byl juz o tym watek jakis czas temu Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Zamrożony bark 06.04.05, 20:58 Zamrozony bark - Frozen shoulder B.czesto wyleczenie trwa srednio 18 mcy, bo nawet b.zdolni chirurdzy amerykanscy zbyt szybko zalecaja pacjentom cwiczenia. Chirurdzy sa dobrzy w swojej specjalnosci ale nie w fizjoterapii. Nawet w Ameryce Pn. jedynie 1 na 50 fizjoterapeutow potrafi wyleczyc ta kontuzje w ciagu 6 mcy.W literaturze obowiazuja schematy powielane od dziesiatkow lat dlatego nie ma w tym temacie postepu. Nawet gdy nie ma stanow zapalnych z cwiczeniami nie nalezy sie spieszyc. Zawsze cwiczenia powinny byc poprzedzone umiejetnym rozciaganiem i usunieciem myofacial dysfunctions. Fizjoterapeuta, dla ktorego "Myofacial Pain and Dysfunction - Travell and Simons" jest abstrakcja gwarantuje "leczenie" min 18 miesiecy. Niestety w Polsce Myofacial Pain to jedynie temat rozpraw naukowych na niektorych uczelniach. Spector Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Zamrożony bark IP: *.aster.pl 06.04.05, 21:21 Dzieki to nas pocieszyłes:-)))Pozd Odpowiedz Link Zgłoś