Gość: wia IP: *.cpu-zeto.com.pl 18.04.05, 12:09 Na jakiej podstawie lekarz moze stwierdzić, czy mam miażdżycę ? Pytam dlatego, gdyż jeden z lekarzy powiedział mi , że mam na pewno, a drugi powiedział mi, że na pewno nie mam. I bądź tu mądry :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prox Re: Miażdżyca... IP: *.wrzesnia.ksw-net.pl 18.04.05, 12:11 Takich mamy niedouczonych lekarzy! Chyba poskąpili na porządne badania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wia Re: Miażdżyca... IP: *.cpu-zeto.com.pl 18.04.05, 12:25 No właśnie, po jakich badaniach jest się pewnym, że jest miażdzyca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Miażdżyca... IP: 62.121.129.* 18.04.05, 12:48 Pytanie jest nienajlepiej zadane. Obecnie na temat procesu miażdżycowego wiadomo, że zaczyna się juz w dzieciństwie. Badania pośmiertne wykazały jej początki w naczyniach już u czteroletnich dzieci. Po 60 można w zasadzie z czystym sumieniem stwierdzić, że każdy ma miażdżycę, ale w zależności od różnych czynników w różnym stopniu zaawansowania (może stąd zdanie jednego z lekarzy). Druga sprawa: miażdżyca jest chorobą wszystkich naczyń tętniczych. Znowu, w zależności od różnych czynników u różnych ludzi dotyka bardziej lub mniej różne tętnice. Dlatego też wiąże się z różnymi objawami (np. miażdżyca tętnic wieńcowych- niedokrwienie serca - bóle serca, miażdżyca tętnic szyjnych - niedokrwienie mózgu - utraty przytomności, miażdżyca kończyn dolnych - bóle nóg itd. itd.). W zależności od objawów wykonuje się przeróżne badania. Nie ma jednego uniwersalnego badania, które mogłoby wykluczyć miażdżycę. A jeżeli jest bezobjawowa nie ma sensu diagnozować. Może napisz, co Ci właściwie dolega? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wia Re: Miażdżyca... IP: *.cpu-zeto.com.pl 18.04.05, 15:07 Dzięki za odpowiedź, trochę mi się rozjaśniło :) Hm, mam 46 lat. Kiedy robłam sobie USG serca lekarz robiący badanie stwierdził z całą pewnością , że nie mam miażdżycy. Gdy byłam u lekarza rodznnego z zawrotami gołowy, ten pwiedział mi , że to na bank miażdżyca..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wia Re: Miażdżyca... IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 18.04.05, 18:44 I jakie leki Ci przepisał lekarz rodzinny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wia Re: Miażdżyca... IP: *.cpu-zeto.com.pl 19.04.05, 09:05 Lekarz rodzinny przepisywał mi leki na zawroty. Oj to było tak na chybił trafił :)Najpierw Notropil - wcale nie pomagał, potem był Halidor - przy nim serce zaczynało mi wariować. Dopiero neurolog dał mi Betaserc (Microser) i objawy zaczęły ustepować. Gdy przestałam brać leki zawroty znowu wróciły :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Miażdżyca... IP: *.3vnet.pl 19.04.05, 09:50 U mnie natomiast betaserc nic mi nie pomogl,natomiast nootropil .Zawroty glowy mam potwierdzone przeplywami dogl. ,przy zmianach pozycji glowy mam niedotlenienia ,niedokrwienia do mozgu.Takze rezonans szyjnego potwierdzil to ,dyskopatia itp. Wez skierowanie do laryngologa ,ja tak zaczelam w poszukiwaniu przyczyn zawrotow ,mialam robiona probe blednikowa ,wykluczino blednik, a wlasnie przepisany betaserc ,ktory bralam dlugo ,nie pomogl nic.Moze to choroba Meniere'a? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Miażdżyca... IP: 62.121.129.* 18.04.05, 23:29 Nie ma za co. A co do badań - lekarz robiący ECHO (USG serca) mógł w nim ocenić jak ono się zachowuje (czy się prawidłowo kurczy, czy wyrzuca odpowiednią ilość krwi) i na tej podstawie stwierdzić, że nie wykazuje ono cech niedokrwienia ( a miażdżyca tętnic wieńcowych powoduje niedokrwienie serca ). Natomiast miażdżyca naczyń szyjnych może powodować m. in. zawroty głowy (bo takie są efekty niedokrwienia mózgu). I tak jak napisałam wyżej może ona zajmować w dużo większym stopniu tętnice szyjne powodując objawy niż tętnice serca, gdzie nie powoduje objawów, nie widać jej skutków w badaniach, a jej minimalny rozwój byłby może widoczny tylko pod mikroskopem. To takie bardziej teoretyczne wyjaśnienia, ale na większe (bardziej konkretne) wymądrzanie się nie pozwala mi ani poziom wiedzy ani poczucie przyzwoitości. Mam nadzieję, że i to się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Miażdżyca... IP: *.3vnet.pl 19.04.05, 08:21 Takze okulista z dna oka ,jezeli np ,nadcisnienie ,moze Tobie powiedziec jaki masz stopien miazdzycy, i tez nie music miec nadcisnienia ,a miec miazdzyce.Rowniez przeplywy doglowowe.A tak wogole lekarz ma rentgen w oczach ,ze mowi na bank miazdzyca .Zawroty glowy ,maja wiele przyczyn chorobowych ,takze moga byc w chorobach serca i tylko badania te co wyzej i jeszcze inne moga potwierdzic ,lub wykluczyc . Niech lekarz nie mowi tylko skieruje Cie do specjalistow . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Miażdżyca... IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 19.04.05, 08:40 Magda 1 masz całkowita racje, u mnie potwierdza sie to co napisałas, mam zawroty głowy,niedokrwienie serca, zmiany miazdzycowe,(stwierdzone ECHO,) i problemy z kregosłupem szyjnym.zesztywnienie(lordoza)no i swoje lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Miażdżyca... IP: *.3vnet.pl 19.04.05, 10:11 Jezeli chodzi o zawroty ,to moglabym pisac bez konca .Przeszlam mase lekarzy,i kazdy gdybal ,a moze to blednik? ,a moze to nerwica?Na poczatku kazdy lekarz mnie lekcewazyl ,przepisywal leki,ktore nie pomagaly,zero badan specjalistycznych! Byly remisje ,ze zawroty ustepowaly ,potem to wracalo.Oprocz zawrotow mialam zaburzenia rownowagi ,pozniej doszly zaburzenia mowy, klopoty z pamiecia.Oczywiscie ,lekarz gdy wykluczono blednik ,szybko postawila diagnoze menapauza.Znow przerwa w leczeniu .Az w koncu poszlam sama prywatnie zrobilam przeplywy ,potem skierowanie do neurolog itak zaczelo sie prawidlowe leczenie.Oczywiscie ,jeszcze doszla miazdzyca[potwierdzil to okulista ,zwezone naczynia].Teraz moge funkcjonowac ,w miare i wiem jaka to przyczyna.Zawroty mam miejsze ,ale musze uwazac co robie np. jak wstaje ,to musze powoli ,czy siedze to nagle wstanie z fotela powoduje ,ze lece,unikam dlugiego stania itp. U ciebie moze nakladac sie wiele przyczyn chorobowych,ale najwazniejsze ,jezeli masz miazdzyce tetnic wiencowych ,zbadaj sobie cholesterol. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wia Re: Miażdżyca... IP: *.cpu-zeto.com.pl 19.04.05, 11:02 Napisz, proszę, ile takie badanie przepływów kosztuje, i czy rzeczywiście coś na nim mozna zobaczyć. Rozmawiałam kiedyś z lekarzem, który robił mi USG serca czy poleca mi zrobienie badania przepływow szyjnych. Odpowiedział , ze niewiele na tym badaniu można zobaczyć i w zasadzie nie poleca. U laryngolaga byłam z zawrotami. Powiedziała, że skoro nie mam mdłości, to błędnik wykluczony :) Neurolog mnie również badał (byłam prywatnie), powiedział, że troche nerwica, trochę kregosłup szyjny, moze troche błędnik. W tej chwili nie biorę żadnych leków na zawroty, ale codziennie bardzo się męczę. Muszę normalnie funkcjonować : dom , praca, ogród... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Miażdżyca.-do wia.. IP: *.3vnet.pl 19.04.05, 15:41 Za badanie placilam w tamtym roku 45 zl, robila mi neurolog i wlasnie dzieki temu badaniu znalazla przyczyne zawrotow itp. Wedlug mnie sa to potrzebne badania, pozwalaja okreslic procentowo miazdzyce tetnic szyjnych.W moim wypadku ,mam 30%, ale ludzie maja i 60 i wiecej. Badanie przebiega tak ,jak kazde usg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Miażdżyca.-do wia.. IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 20.04.05, 15:13 Mam pytanie czy do tego badania USG wstrzykuje sie jakis kontrast? i gszie wykonuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda1 Re: Miażdżyca.-do wia.. IP: *.3vnet.pl 20.04.05, 16:25 Ja mialam robione taka sama metoda jak usg jamy brzusznej,Lekarz smarowala szyje jakms "zelem" ,musialam trzymac glowe prosto ,pozniej skrety w prawo, lewo ,dol i gore.Oczywiscie "jezdzila"tym przyrzadem po szyi.Mi robila neurolog ,chyba tez w kazdym szpitalu ,ale musisz pytac czy robia.Nie chce Cie w blad wprowadzic.O tych drugich badaniach nic nie wiem ,czytalam ,ze sa. I wlasnie przy zmianach pozycji glowy przeplywy zanikaly,stad te zawroty glowy itp.Nadcisnienia nie ,mam predyspozycje do dziedziczenia miazdzycy po dziadku i oczywiscie duze zmiany w szyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Miażdżyca.-do wia.. IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 20.04.05, 19:55 Dzięki Magdzie1 za odpowiedz wybiore sie na poszukiwanie gdzie u nas wykonują takie badanie. Mam tez zawroty głowy i neurolog nie skierowała mnie na takie badanie, stwierdziła tylko ze mam zwyrodnienie kregów szyjnych jakies tam tabletki przepisała które nic nie pomagają. Odpowiedz Link Zgłoś