Dodaj do ulubionych

Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ?

IP: *.fhi.pl / *.fhi.pl 24.04.05, 19:05
No właśnie...
Ostatnio przerzuciłam się na dietę plaż południa i tam jajka można jeść w
nieograniczonych ilościach. Wczoraj zjadłam 3, a dzisiaj 4.
Moja mam stwierdziła, że jajek nie powinno sie jeść tak często. Co nawyżej 4
w tygodniu.
Ale czemu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.05, 19:09
      po pierwsze cholestero, po drugie hormony zawarte w jajku
    • Gość: x Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 19:40
      jajko jest najlepiej przyswajalnym i nawartościowszym pokarmem naturalnym jaki
      istnieje na ziemi
      należy tylko spożywać po ścięciu białka ( w białku występują pewne związki
      niekorzystne)
      z tym cholesterolem to zupełna bzdura, jajko ma właściwości regulowania
      poziomu cholesterolu jeśli pochodzi z naturalnej hodowli

codziennie zjadam na śniadanie od paru lat 5-6 żółtek z niewielką ilością białka
      na boczku i smalcu i wszystko jest ok
      należy tyklo ograniczyc ilość zjadanych węglowodanów (wyeliminować cukry proste)
      i dbać aby w diecie nie zabrakło zielonych warzyw
    • mela45 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 24.04.05, 19:52
      Od 5 lat jem conajmniej 5 jajek (głównie żółtek) dziennie i chlesterol mam
      ponizej 200. Poziom cholesterolu jest podobno genetycznie uwarunkowany. Zanim
      rozpoczełam żywienie wysokotłuszczowe a zarazem niskoweglowodanowe miałam wysoki
      poziom trójglicerydów i podwyzszony poziom cukru. Od kiedy zrezygnowałam prawie
      z węglowodanów a zaczęłam jeść tłusto po miesiacu trójglicerydy i cukier były w
      normie i tak trzymają się do tej pory.Tłuszcz i jajka mogą szkodzić tylko tym,
      którzy do tego zjadają równiez spore ilosci węglowodanów. ]
      Pozdrawiam]
      Mela
      • arnick_a Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 24.04.05, 20:30
        mela45 napisała:

> Tłuszcz i jajka mogą szkodzić tylko tym,
        > którzy do tego zjadają równiez spore ilosci węglowodanów. ]
        Ale tak jest smacznie..
        Arni
        • mela45 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 29.04.05, 21:29
          Ależ jajka są super smaczne same w sobie a mozliwości ich przyrzadzenia jest
          całe mnóstwo.
          Smacznego
    • arnick_a Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 24.04.05, 20:33
      Nie pomyliłeś się? 140 jaj tygodniowo?
      Co do cholesterolu zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Czegoś takiego w
      ogóle nie ma.
      Pozdrawiam
      Arni
    • krystynaopty1 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 25.04.05, 01:49
      Gość portalu: Madzia napisał(a):

> Moja mam stwierdziła, że jajek nie powinno sie jeść tak często. Co nawyżej 4
      > w tygodniu. Ale czemu ?

Nareszcie świat dietetyki ponownie zaczyna odkrywać wartość niezrównanych jajek.
      Ja na diecie optymalnej doktora Kwaśniewskiego jestem od prawie siedmiu lat,
      jem prawie codziennie 3-4 jajka i przestałam chorować :)

Większa ilość jajek w diecie może szkodzić, jeżeli również zjada się dużo
      węglowodanów (cukrów). Wystarczy je tylko ograniczyć do rozsądnych ilości
      50g/dobę wg Kwaśniewskiego (72 g/dobę wg diety doktora Lutza "Życie bez
      pieczywa") i można zapomnieć o ciągłym uczuciu głodu, o chorobach, o strachu
      że się utyje.

Krystyna
      • luna333 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 25.04.05, 10:57
        kiedy byłam mała jadłam dużo jajek tzn na śniadanie jajko na twardo na obiad
        jajko sadzone i na kolację jajecznica -nic innego mogło nie istnieć aż pewnego
        dnia mój organizm się zbuntował i powiedział dosyć - uczulił się na jajka -
        teraz od jakiś około 17lat nie mogę ich jeść wogóle w czystej postaci a nawet
        placki czy ciasto ze zbyt dużej ilośći jaj wywołują identyczny efekt-
        makabryczne niepowściągliwe torsje - mój organizm nie chce trawić żółtek i nie
        chce się tego nauczyć ponownie -więc ja odradzam przeginanie z jedzeniem jaj bo
        może się to źle skończyć :(
        • vitalia Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 25.04.05, 11:09
          I masz rację luna,,moje dzieci są poprostu uczulone na biełko jaja kurzego..A
          szkoda bo jajka są ok..jeśli ktoś może i nie ma uczulenie to może jeść . Tylko
          nie wiem po co zaraz 20 tygodniowo?? Ja rozumiem że państwo optymalni jedzą
          dużo jajek ,ale nie każdy niestety może..
    • Gość: kulturysta [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 18:33
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Hans Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.fornfyndet.se 25.04.05, 18:50
        Zalezy w jakim wieku.Samo bialko jest nieszkodliwe,tylko sa problemy z zoltkiem.
        Powyzej 50 lat max jedno jajo na tydzien.
        Pzdr.Hans
        P.S nie pamietam kto to napisal;
        zjadl jajecznice z trzydziestu jaj,pol metra kielbasy i bochen chleba i pozniej
        naczczo siadlwszy do sniadania.
        • Gość: x Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 21:53
          Gość portalu: Hans napisał(a):

> Zalezy w jakim wieku.Samo bialko jest nieszkodliwe,tylko sa problemy z
          zoltkiem
          > .
          > Powyzej 50 lat max jedno jajo na tydzien.

Hans a możesz odpowiedzieć dlaczego?
          wg dostępnej wiedzy wartość odżywcza białka jest mizerna w stosunku do żółtka
          a człek winien się odżywiać a nie zapychać żołądek śmieciami, więc gdzie tu
          logika?
          • Gość: Hans Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ?do X-a IP: *.fornfyndet.se 26.04.05, 11:38
            Witaj X,
            Pare lat temu przy kontroli, lekarz powiedzial(oczywiscie w Szwecji)chcez byc
            dlugo zdrowy jedz mniej i gorzej.Zapytalem o jaja.On krotko odpowiedzial bialko
            jedz jest nieszkodliwe ale zoltko wtym wieku przyspieszasz zawezenie naczyn
            krwionosnych i bedzie wystepowac demencja przedwczesnie.
            Dal wskazowki,jedz mniej kalorycznie,lekko strawne,wiecej gotowane no i zielono.
            Odpowiem z wlasnego doswiadczenia mial racje.Praktycznie jaja wystarcza w
            wypiekach jak sernik ktory moja zona opanowalka do perfekcji (wersja bavarska)
            Sa tam jaja i cukier i chudy twarog.Jak zjemy jedna plyte sernika na miesiac
            grubosci 2cm szerokosci 25cmx40cm tzn kawaleczek codziennie do herbaty lub kawy
            zona,, ja rzucilem kawe i cisnienie spadlo do 125 na 65 i myslalem ze umre ale
            sie nauczylem i teraz stymuluje spacerami i wysilkiem fizycznym i podnosze
            cisnienie.Powoli sie organizm przyzwyczaja i jest okey czlowiek jest bardziej
            zutki lepszy w lozku zona chwali no i ma sampopoczucie lepsze.Im starszy zrec
            gorzej.Pzdr.Hans
            P.S Oczywiscie wszystko ale o wiele mniej.
            • Gość: x Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ?do han IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 23:35
              hans logika jest w tym tylko jedna, pożerasz znaczne ilości węglowodanów,
              dlatego musisz jeść chudo, ale czy to jest zdrowe na dłuższą mete jak się nie
              odżywiasz? możesz jeść niewiele ale wartościowo,
              zobaczymy kto dłużej pociągnie
    • driadea Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 25.04.05, 19:09
      Że niby dwie glowy? Cóż, co dwie glowy to nie jedna :)
    • optyjadzia Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 26.04.05, 16:41
      ja jem codziennie 10 jajek calych + 10 zoltek. robie sobie z tego jajecznice
      3*dziennie z polowa kostki smalcu. pije tez dziennie 3 filizanki kawy z lyzka
      loju i czuje sie wysmienicie. mam poziom cholesterolu przekraczajacy
      pieciokrotnie norme, ale wiem, ze ten cholesterol mi nie szkodzi i jest zdrowy!
      • Gość: Hans Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.fornfyndet.se 26.04.05, 17:02
        Ale musisz byc bardzo mloda i dobrego konia w domu co te kalorie z Ciebie
        wypompuje.
        Inaczej to musisz miec w obwodzie 2m i led'wo chodzisz.
        Pzdr.Hans
        • vitalia Re: hans ..jesteś wielki// 26.04.05, 17:26

• optyjadzia Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 26.04.05, 17:51
          widac, ze nie znasz sie na tej wspanialej diecie nic a nic. po prostu unikam
          weglowodanow. jem samo bialko z tluszczem, a te odrobine weglowodanow, co mi
          potrzeba, to mam w kawie:)
      • arecibo1 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? 29.04.05, 13:06
        I tak dlugo jak to "wiesz" to pewnie tak bedzie.
    • morgana_le_fay moje zdanie: 26.04.05, 19:29
      Poziomem cholesterolu steruje m.in. tarczyca. Przy niedoczynności/nadczynności
      możesz się żywić samymi jajami, albo samą pietruszką, a dla poziomu twojego
      cholesterolu nie ma to znaczenia.

A jaja? Jeśli macie dostęp do tych prawdziwych, które są rzeczywiście jajkami
      to jedzcie ile organizm zapragnie. Sztuczne hormonalne galarety ze sklepów
      lepiej sobie darować wogóle.
      • optyjadzia Re: moje zdanie: 27.04.05, 10:06
        ale pietruszka jest niesmaczna i niepozywna. fuj fuj fuj!
        • adrem63 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe 27.04.05, 18:46
          Jadłem wg. Diety Optymalnej Prawie trzy lata. Wszystko było fantastyczne. Łyżką
          dziegciu w beczce miodu był stale rosnący poziom cholesterolu. On rośnie
          niezależnie od tego czy się je więcej czy mniej weglowodanów. Zależy od ilości
          spożywanych tłuszczów. Mechanizm ten jest znany medycynie. W czasie gdy
          odżywiałem się wg. DO kontaktowałem się z kilkunastoma "optymalnymi" i u
          większości cholesterol rósł i był bardzo wysoki. Dwie osoby miały cholesterol
          relatywnie niski. Póżniej dowiedziałem się, że osoby te były po operacji
          usunięcia woreczka żółciowego. Jajka w moim przekonaniu nie są niezdrowe -
          wręcz przeciwnie- bardzo lubię zwłaszcza smażone na boczku z cebulką (dużo
          cebuli). Cholesterol tylko w niewielkich ilościach może przeniknąć przez
          ściankę jelita. Ponadto organizm kompensuje ilość przyswajanego cholesterolu
          mniejszą produkcją. Prawdą jednak jest, że różni osobnicy kompensują różnie.
          Mam sporo zapisanych obserwacji z diety Optymalnej i sporo wiedzy z zakresu
          zdrowego żywienia chętnie odpowiem na pytania lub przeslę informacje.
          Pozdrawiam
          • skyddad Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe do X. 27.04.05, 20:21
            Szwecja odzywianiem wedlug zsady tyle zjadaj ile zuzywasz energi doprowadzila
            ze mamy jedna z najdluzyszch zywotnoisci w europie mniej wiecej 90 lat.Przy
            tym wieku jeszcze ludzie prowadza auta i sie kochaja.Choroby serca jedna z
            njnizszych w Europie zachorowalnosc, zawaly sporadyczne.
            Pamnietaj zryj tyle ile potrzebujesz.Np. zuzywasz dzienie 2kcal to dostarczaj
            organmizmowi paliwa tyle samo nie wiecej inaczej to idzie w sadelko i oslabiasz
            serce i caly organmizm.Ztad sa raki i inne swinstwa nadmiar calori czyli energi
            dostarczonej a nie zuzytej idzie na zasilanie niepotrzebnych chorobsk.
            Pracujesz jako buchaj to co innego.
            Pzdr.Sky.
            • adrem63 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe 27.04.05, 23:20
              "Człowiek żyje tylko z jednej czwartej spożytych przez niego pokarmów
              z pozostałych trzech czwartych żyją lekarze " jak mawiano w starożytności. Tezę
              o jedzeniu niewielkich ilości pokarmu dla dobra swego organizmu mogę tylko na
              podstawie swoich obserwacji potwierdzić. Normalnie zjadamy za dużo. mam
              uzasadnione podstawy sądzić, że nawet tzw. normy żywienia opracowane przez
              Instytut Żywienia są za wysokie.
              Ażeby uzyskiwać przedłużenie życia potrzeba trzech rzeczy:
              - Racjonalnego odżywiania
              - Racjonalnego trybu życia
              - Racjonalnej medycyny
              Przypuszczam, że w Szwecji te trzy sprawy mają miejsce.
              Jest dla mnie niespodzianką, że w Szwecji jest niska zachorowalność na choroby
              serca. Wg. moich informacji było dokładnie odwrotnie, ale przyznaję, że
              korzystałem ze starych źródeł.

• Gość: gej NO TO ILE KALORI POWINNISMY JESC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:12
                MINIMALNA ILOSC DLA KOBIET DO 2000 TYS KCAL, a gdziesz czytalem ze u muszek
                owocowek zmniejszajac ilosc kcal o polowe tym samym wydluzono ich zycie o
                polowe , czy to samo sprawdza sie u ludzi, czy gdybym jadl 1000 kcal dziennie
                to zylbym 150 lat?
                • Gość: zyrafa46 Re: NO TO ILE KALORI POWINNISMY JESC IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.04.05, 01:27
                  ze szczurami wyszło to samo
            • Gość: x Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe do X. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 02:19
              p ... hipolicie

zobaczymy jakie bedzie następne pokolenie szwedów
              starzy byli wychowani na naturalnym zdrowym zarciu i bez cukru

kalorie nic nie maja do rzeczy jeśli nie wiesz co jesz
              piwo też ma kalorie ale ile one sa warte w odżywianiu w porównaniu z żółtkiem
              jaj które są mniej kaloryczne he he
          • Gość: zyrafa46 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.05, 13:59
            Adrem63, jestem zainteresowana wszystkim, co zdrowe i naturalne. Z forum juz
            musze uciekac, bo nie mam więcej czasu. Napisz, prosze do mnie
            zyrafa46@gazeta.pl .Zanim wrócę, narośnie tyle nowych postów i watków, że nie
            wiem jak Cie odnajdę. Dziękuję z góry, pozdrawiam, Żyrafa
          • Gość: zyrafa46 Do adremy63 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.05, 14:00
            Przeczytaj, prosze mój poprzedni post, DZiękuje, Żyrafa
            • Gość: zyrafa46 Re: Do adremy63 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:09
              a do ulubionych mozna przeciez dodac ze tez nie wpadlam na to
              • Gość: pies Re: Do adremy63 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:13
                ej psy ale nie schodzcie z tematu, post byl o jajkach nie o uilosci kalorii
          • Gość: pimpek Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:15
            hehe ale ja jesz malo tluszczu a dozo weglowodanow to z kolei rosnie poziom
            trojglicerydow hehe , wiec co jest gorsze holesterol ldl czy trojglicerydy? a
            poza tym jak na diecie optymalnej to rosl ci pewnie dobry holesterol HDL ty
            glabie
            • optyjadzia Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe 28.04.05, 14:56
              a
              > poza tym jak na diecie optymalnej to rosl ci pewnie dobry holesterol HDL ty
              > glabie

alez oczywiscie. kazdy cholesterol jest dobry. chociaz w sumie, to ja mysle, ze
              cos takiego jak cholesterol w ogole nie istnieje. ja go w kazdym razie nie
              widzialam. a jak nie zobacze, to nie uwierze. poza tym nawet jak istnieje, to i
              tak jest the best. AVE KWASNIEWSKI. tłuszcz górą!!! ALLELUJA!
              • adrem63 Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe 28.04.05, 20:15
                W uzupełnieniu swojego postu, chciałbym uzupełnić tylko, że jesli się je mało
                to powinno się suplementować organizm witaminami i elementami śladowymi. Ja na
                przykład muszę brać magnez, biorę też wit.C, D3 i biovital.
                • Gość: x Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 02:26
                  adrem63 napisał:

> W uzupełnieniu swojego postu, chciałbym uzupełnić tylko, że jesli się je mało
                  > to powinno się suplementować organizm witaminami i elementami śladowymi. Ja
                  na
                  > przykład muszę brać magnez, biorę też wit.C, D3 i biovital.

a ja staruszku jedząc jaja i troche zieleniny nie musze sie suplementować
              • arecibo1 ROTFL 29.04.05, 13:08
                Cholesterol z pewnoscia nie istnieje! Jestem przekonany ze to koncerny farmaceutyczne go wymyslily. Ale na szczescie jest kilka osob ktore znaja
                prawde ;)
                • optyjadzia Re: ROTFL 29.04.05, 17:20
                  > Cholesterol z pewnoscia nie istnieje! Jestem przekonany ze to koncerny farmaceu
                  > tyczne go wymyslily.

i wytworcy jest niepozywnej zieleniny...
                  dla mnie cholesterol to to samo co UFO. wszystcy o nim mowia, ale nikt go
                  jeszcze nie widzial.
                  Niedowierzająca OptyJadzia
        • krystynaopty1 Re: Uwaga na oszusta... 03.05.05, 01:47

...który się podpisuje: optyjadzia.

Pajac "optyjadzia" pisze brednie udając optymalną.

A swoją drogą - jak bardzo trzeba nienawidzić tych, którzy nie boją się jeść
          wartościowych i smacznych rzeczy, żeby aż specjalnie zakładać konto z nickiem
          z nazwą "opty" tylko po to, żeby ich kompromitować głupimi tekstami.
          Zazdrościsz optymalnym "optyjadziu", i jesteś zły/zła, że ze strachu przed
          cholesterolem musisz żuć tylko chude roślinki. Smutne...
          Z pewnością ciągle jesteś głodny... :(

Krystyna

Zwierzęta się wypasają; człowiek je; ale umie jeść tylko czlowiek mądry.
          A. Brillat-Savarin
          • opty_opty Re: Uwaga na oszusta... 03.05.05, 03:19
            Optykrystyno, nie przesadzaj z ta swoja chorobliwa mania przesladowcza.
            Tak jak ty, to nas chyba juz nikt nie kompromituje.
            To wlasnie ty jak mi wiadomo, nie jestes opty, chociaz tak uparcie twierdzisz.

Nasze grupy dyskusyjne swieca pustkami, bo nikt z toba nie ma ochoty juz sie
            klocic. Lekarze optymalni sa na ciebie wsciekli.

Co cie kobieto opetalo, ze tak sie do naszej diety przyczepilas?

• optyjadzia Re: Uwaga na oszusta... 03.05.05, 20:04
              DZIEKI CI MOJ OPTYBRACIE! Optykrystyna zwana potocznie 'Głupią Kryśką'
              kompromituje nas w oczach swiata. Ja tam sie nie dziwie, ze nikt nie chce z nia
              gadac. jakas taka strasznie nerwowa...
          • optyjadzia Re: Uwaga na oszusta... 03.05.05, 19:37
            jejku, nie wiedzilam, ze moim braciom w wierze ta dieta az tak bardzo szkodzi na
            mozg. nie przypisuj mi cech, ktore sama posiadasz, bo mnie nie znasz. a z ta
            nienawiscia to chyba z autopsji, co?
    • Gość: Artur Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.ss.shawcable.net 28.04.05, 20:19
      Osobiscie uwazam, ze jak ktos je duzo jaj a jednoczesnie poziom cholesterolu pozostaje w granicach normy tzn ze im to nie szkodzi.

Wysoki cholesterola na diecie wysokojajecznej uznalbym za dzwonek alarmowy i szybciutko zrezygnowal.
      • Gość: x Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 02:30
        Gość portalu: Artur napisał(a):

> Osobiscie uwazam, ze jak ktos je duzo jaj a jednoczesnie poziom cholesterolu
        pozostaje w granicach normy tzn ze im to nie szkodzi.
        >
        > Wysoki cholesterola na diecie wysokojajecznej uznalbym za dzwonek alarmowy i
        szybciutko zrezygnowal.

tylko ze te normy nie są wiarygodne
        trzeba sprawdzic wpierw frakcje lipidowe a potem rozważyć modyfikacje diety
        a nie rezygnacje z jaj

• Gość: adah [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:45
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Artur Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.ss.shawcable.net 29.04.05, 16:50
          A ja w te normy raczej wierze. W kazdym razie nie znam lepszego kryterium na dzisiaj.
          • adrem63 Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 02.05.05, 16:01

X napisałeś: >jajko jest najlepiej przyswajalnym i nawartościowszym pokarmem
            naturalnym jaki istnieje na ziemi należy tylko spożywać po ścięciu białka ( w
            białku występują pewne związki niekorzystne)<
            >z tym cholesterolem to zupełna bzdura, jajko ma właściwości regulowania
            poziomu cholesterolu jeśli pochodzi z naturalnej hodowli<

Takie stwierdzenia to tylko „krzewienie wiary” w jajka. Może jednak podzielisz
            się z nami swoją wiedzą na temat jajek. Myślę że forumowiczów zainteresowałoby
            jakie to konkretnie wartości odżywcze, składniki biochemiczne i elementy
            witalizujące posiada żółtko i jakie to „niekorzystne związki” występują w
            białku jajka.
            Poza tym wyjaśnij proszę, w jaki sposób jajko reguluje poziom cholesterolu,
            zamiast naśmiewać się z inaczej jedzących
            – młokosie.

• wedrowiec2 Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 02.05.05, 16:11
              Na ogół nie zabieram głosu w dyskusjach "cholesterolowych", by siła od lat
              wbijanych argumentów przeciwników cholesterolu jest zbyt duża, bym mogła ją
              pokonac nie narażając się na niewybredne epitety:(
              W odpowiedzi na post adrem63 podam link do artykułu udowadniającego ochronne
              działanie lecytyny zawartej w jajku na wchłanianie cholesterolu. Lecytyna
              (fosfatydylocholina) ma działanie emulgujące zarówno w świetle jelita, jak i w
              naczyniach krwionośnych ułatwiając odłączenie się od nich złogów cholesterolu.
              tinyurl.com/8f7pp
              i cały artykuł
              www.nutrition.org/cgi/reprint/131/9/2358
              • adrem63 Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 02.05.05, 20:11
                Wędrowiec2: Bardzo dziękuję za odpowiedni link. Cały artykuł ściągnąłem i
                zacząłem już czytać. O ochronnym działaniu choliny słyszałem już dość dawno,
                ale nie tak szczegółowo.
                Pozdrawiam
            • Gość: x Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 18:00
              adrem63 napisał:

>
              > X napisałeś: >jajko jest najlepiej przyswajalnym i nawartościowszym pokar
              > mem
              > naturalnym jaki istnieje na ziemi należy tylko spożywać po ścięciu białka ( w
              > białku występują pewne związki niekorzystne)<
              > >z tym cholesterolem to zupełna bzdura, jajko ma właściwości regulowania
              > poziomu cholesterolu jeśli pochodzi z naturalnej hodowli<
              >
              > Takie stwierdzenia to tylko „krzewienie wiary” w jajka. Może jednak
              > podzielisz
              > się z nami swoją wiedzą na temat jajek. Myślę że forumowiczów
              zainteresowałoby
              > jakie to konkretnie wartości odżywcze, składniki biochemiczne i elementy
              > witalizujące posiada żółtko i jakie to „niekorzystne związki” wystę
              > pują w
              > białku jajka.
              > Poza tym wyjaśnij proszę, w jaki sposób jajko reguluje poziom cholesterolu,
              > zamiast naśmiewać się z inaczej jedzących
              > – młokosie.

naucz się wpierw czytać i myślec , szukać
              (nawet głupie piśmidła dla kobiet zalecajace wspaniałe dla zdrowia owoce i
              warzywka posiadajace te niezbędne dla zdrowia witaminki i minerały makro i
              mikro elementy podaja że najlepszym ich źródłem są żółtka jaj i wątroba)dlatego
              trza umieć czytać i myśleć
              ps.jak byłem młody też kierowałem się propagowaną przez IŻŻ piramidą zdrowego
              odżywiania co nie uchroniło mnie przed wszystkimi dostępnymi chorobami
              cywilizacyjnymi, teraz ją odwróciłem i od paru lat gdy podstawą odżywiania
              stały się żółtka jaj i tłuszcze zwierzęce nie trace kasy na służbe zdrowia
              poza składką i koniecznością wykonania niezbednych badań.

he he - nawet gdybyś miał te 63 lata jak podajesz w nicku to i tak dużo
              starszy nie jesteś i nie mądrzejszy,

• adrem63 Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 02.05.05, 19:59
                X – napisałeś: > trza umieć czytać i myśleć <
                No właśnie, trzeba umieć czytać i myśleć, a jeszcze do tego dobrze jest coś
                zrozumieć i zapamiętać. Prosiłem cię o wyjasnienia, a ty mnie odsyłasz do
                swoich źródeł – czasopisma dla kobiet. Wiesz, ja takich czasopism nie czytuję
                może dlatego nie wiedziałem skąd tacy jak ty biorą wiedzę o zdrowym żywieniu.
                Prosiłem też o konkretne informacje na temat składu i działania żółtek, nie
                dlatego żebym nie wiedział, ale liczyłem, że może wiesz coś więcej
                i czegoś nowego się dowiem.
                Okazuje się, że niewiele wiesz, a twoja pewność siebie wynika prawdopodobnie
                nie z wiedzy tylko z wiary.
                Poza tym mógłbyś być trochę grzeczniejszy, czytelnicy mogą sobie pomyśleć, że
                skutkiem ubocznym spożywania dużej ilości jaj jest megalomania
                i gburowatość.
                • fullman Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 02.05.05, 20:54
                  Masz racje cos wtym jest nie na darmo jest stare powiedzenie na goscia ktory
                  odburknie "ale chlop zjajami".
                  F.
                  • arnick_a Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 02.05.05, 21:35
                    Facet z jajami to raczej ktoś energiczny, zaradny, dowcipny, radosny.
                    Arni
                • ali55 Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 03.05.05, 10:38
                  adrem63 napisał:

> X – napisałeś: > trza umieć czytać i myśleć <
                  > No właśnie, trzeba umieć czytać i myśleć, a jeszcze do tego dobrze jest coś
                  > zrozumieć i zapamiętać. Prosiłem cię o wyjasnienia, a ty mnie odsyłasz do
                  > swoich źródeł – czasopisma dla kobiet. Wiesz, ja takich czasopism nie czy
                  > tuję
                  > może dlatego nie wiedziałem skąd tacy jak ty biorą wiedzę o zdrowym żywieniu.
                  > Prosiłem też o konkretne informacje na temat składu i działania żółtek, nie
                  > dlatego żebym nie wiedział, ale liczyłem, że może wiesz coś więcej
                  > i czegoś nowego się dowiem.
                  > Okazuje się, że niewiele wiesz, a twoja pewność siebie wynika
                  prawdopodobnie
                  > nie z wiedzy tylko z wiary.
                  > Poza tym mógłbyś być trochę grzeczniejszy, czytelnicy mogą sobie pomyśleć, że
                  > skutkiem ubocznym spożywania dużej ilości jaj jest megalomania
                  > i gburowatość.

przyganił kocioł garnkowi
                  czyżbym to ja nazwał cię młokosem?

w necie masz mase stron na ten temat
                  szkoda marnowania pięknej pory roku na siedzenie przed kompem i powtarzanie
                  tego tematu każdemu

nie napisano ? szukajcie a znajdziecie
                  • adrem63 Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 03.05.05, 18:06
                    To ty zwróciłeś sie do mnie per staruszku. Więc jeśli tego jeszcze nie
                    wiedziałeś to dowiedz się, że nazywanie człowieka lat 63 staruszkiem jest
                    obraźliwe. Dlatego zrewanżowałem ci się podobnym epitetem w drugą stronę.
                    Jesteśmy kwita.
                    Interesujących informacji nie muszę specjalnie szukać. Mam swoje źródła. Lubię
                    forum bo czasami można się czegoś ciekawego dowiedzieć. Od ciebie się nie
                    dowiedziałem.
                    • arnick_a Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 03.05.05, 19:12
                      adrem63 napisał:

> To ty zwróciłeś sie do mnie per staruszku. Więc jeśli tego jeszcze nie
                      > wiedziałeś to dowiedz się, że nazywanie człowieka lat 63 staruszkiem jest
                      > obraźliwe.
                      Słowa staruszek/a nie należą do obelżywych. Co najwyżej mogą zostać użyte
                      nieadekwatnie.
                      Arni
                      • adrem63 Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 04.05.05, 18:52
                        Napisałeś:
                        >Słowa staruszek/a nie należą do obelżywych. Co najwyżej mogą zostać użyte
                        nieadekwatnie.<
                        Zgoda, lecz nieadekwatne użycie tego słowa może kogoś obrazić, zwłaszcza jeśli
                        zostało użyte w tym celu.
                        • arnick_a Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 04.05.05, 19:06
                          adrem63 napisał:

> Napisałeś:
                          > >Słowa staruszek/a nie należą do obelżywych. Co najwyżej mogą zostać użyte
                          > nieadekwatnie.<
                          > Zgoda, lecz nieadekwatne użycie tego słowa może kogoś obrazić, zwłaszcza
                          jeśli
                          > zostało użyte w tym celu.
                          Może tak się zdarzyć, kiedy obrażający i obrażany uznają tę samą niemądrą
                          konwencję, wyposażającą starych ludzi dyskredytującymi ich atrybutami.
                          Arni
                    • Gość: x Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 21:36
                      adrem63 napisał:
                      Jadłem wg. Diety Optymalnej Prawie trzy lata.
                      potem podaje że musi się suplementować

to czy ja jestem idiota, żebym wdawał się w dyskusje z gosciem na poziomie
                      optyjagi czy are?
                      • adrem63 Re: Dlaczego jajka ? - Pytanie do X 04.05.05, 19:34
                        Do rzeczy X : przytaczasz moje słowa wyrwane z różnych postów – „ni przypiął ni
                        wypiął”- jako jakiś dziwoląg lub niedorzeczność.
                        Podajesz twierdzenia, których nie potrafisz udowodnić, odsyłasz mnie przy tym
                        do bliżej nie określonych źródeł.
                        Odpowiedź na twoje pytanie, zwłaszcza na jego pierwszą część, chyba znam. Mogę
                        cię pocieszyć – ty nie jesteś idiotą. Masz tylko więcej wiary niż wiedzy.
                        I to jest twój problem.
    • Gość: kulturysta Re: Dlaczego jedzenie jajek jest niezdrowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:26
      co wy k.. wiecie o odzywianiu.. teori eto se w dupe wsadzcie , wy s.. p... h...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka