Dodaj do ulubionych

Pieprzyki znamiona????

26.04.05, 18:56
Czesc mam na ciele a szczególnie plecach dużo pieprzy i znamoin przyznam że troche sie przestraszyłam po tym co przeczytałam w
necie na temat własnie tego(choroby skóry,czerniak) czy mam odrazu iść do dermatologa i jakich powinnam używać kremów
przeciwsłonecznych a o usuwaniu tez dużo jest niektóży pisza nie ruszac tzn. nie usuwac lub przeciwnie wiec sie boje a przyznam że
z jestem panikara.
Obserwuj wątek
    • kropka251 Re: Pieprzyki znamiona???? 26.04.05, 22:22
      ????
      • Gość: feline Re: Pieprzyki znamiona???? IP: *.dial.proxad.net 26.04.05, 23:36
        przy sklonnosci do "pieprzykow konieczne stosowanie jak najwyzszego ekranu i w
        ogole ograniczanie ekspozycji slonecznej i przede wszystkim okresowe kontrole
        dermatologiczne. jesli dermatolog uzna, ze cos trzeba usunac to usunac bez
        zwlekania i wahania.
    • kropka251 Re: Pieprzyki znamiona???? 27.04.05, 19:04
      ????
      • Gość: inga Re: Pieprzyki znamiona???? IP: *.toya.net.pl 27.04.05, 20:56
        Możesz zrobić dermatoskopie.Nic nie boli.Za pomocą małego przyrządu(można go
        obejrzeć na necie)lekarz ogląda ci znamiona.Sam dermatolog to ci nic nie powie
        tylko skieruje na dermatoskopie.Możesz wtedy obejrzeć wszystkie pieprzyki.Nie
        powinno się też opalać(to zawsze jest szkodliwe)lub z umiarem.Trzeba też
        stosować kremy z dużym filtrem na słońce.Mam wycięte dwa pieprzyki,to nie był
        czerniak ale z czasem mógł się zrobić.Pieprzyki trzeba obserwować-jeśli
        zmieniają kolor,ciemnieją,jaśnieją,włosy wypadły z brodawki a szczególnie
        swędzą i się powiększają lub wokół nich coś się tworzy to powinno się zrobić
        dermatoskopie.
        • Gość: inga Re: Pieprzyki znamiona???? IP: *.toya.net.pl 27.04.05, 21:02
          Jeśli cos cię niepokoi to idż do lekarza.Dziś wiele osób usuwa pieprzyki.Teraz
          zwraca się na to dużą uwagę.Ja miałam wycinane pieprzyki chirurgicznie.Też nic
          nie boli ani w trakcie zabiegu ani po,szwy zdejmuje się po ośmiu dniach.Zostaje
          blizna mała ale są maści,kremy,które zapisuje dermatolog lub sam chirurg i
          blizna robi się znikoma.Znamiona barwnikowe trzeba wycinać,nie wypalać jak to
          robią niektórzy.Wtedy nie ma co badać a trzeba zrobić zawsze histopatologie aby
          wiedzieć co to było i można rozproszyć chorobę przez wypalanie.Poza tym trzeba
          wyciąć wszystko do zdrowych tkanek.Chyba,że to nie znamie tylko np:brodawka.
          • Gość: martyna Re: Mam pytanie IP: *.motor.taninet.pl 27.04.05, 21:19
            Mam kilka znamion, w dodatku w miejscach narzaonych na otarcia i zadrapania,
            boje sie zyby nic zlego z tego nie wyniklo. Chcialabym je usunac, ale nie wiem
            czy moge sobie tak po prostu pojsc do dermatyologa i poprosic o skierowanie do
            chirurga, w ogole nie wiem gdzie mam pojsc :( i czy jest to zabieg odplatny czy
            darmowy? Bardzo prosze o odpowiedz i pozdrawiam!!!
            • Gość: maryna, up up :) Re: Mam pytanie IP: *.motor.taninet.pl 27.04.05, 21:55
              • Gość: smutna Re: Mam pytanie IP: *.interblock.pl / *.interblock.pl 27.04.05, 22:09
                Do dermatologa powinnaś iść i to jak najszybciej... Niektóre pieprzyki trzba
                usunąć, a im wcześneij tym lepiej! Najlepiej stosować emulsję to opalania z
                dużym filtrem np. 35. Aha i najważniejsze, niektórych pieprzyków nie MOŻNA
                OPALAĆ!!! gdyż po tym są jeszcze większe i można nabawić się raka skóry. A tego
                chyba nie chcesz mieć? Więc moja rada: idź jak najszybciej do dermatologa, on
                nie gdyzie, wręcz odwrotnie tylko ci pomoże :)
            • Gość: inga Re: Mam pytanie IP: *.toya.net.pl 27.04.05, 22:12
              Martyno,przeczytaj to co napisałam Kropce-wyżej.Tak możesz iść do
              dermatologa,który skieruje cię na dermatoskopie(taka jest droga z państwowym
              lekarzem,jeśli tego nie zlekceważy...bo wiesz jak jest...)lub od razu do
              onkologa-to radzę ci zrobić jeśli zdecydujesz się na państwowych
              lekarzy.Onkolog jest bez skierowana.On sam usunie ci pieprzyki lub skieruje do
              chirurga.Wtedy nic nie płacisz.Ja wszystko zrobiłam prywatnie-najpierw poszłam
              na dermatoskopie(nie do dermatologa tylko od razu na dermatoskopie aby nie
              płacić dwa razy),potem umówiłam się z chirurgiem.Można iść do chirurga
              plastyka,chirurga onkologa lub chirurga ogólnego.Prywatnie kosztuje to
              trochę.Jednak najpierw trzeba ustalić czy te znamiona są naprawdę do
              usunięcia...Ach ja jeszcze szczepiłam się na żółtaczkę WZW typuB.Można
              przyspieszyć szczepienia jeśli ktoś potrzebuje na gwałt.Pozdrawiam.Jeśli masz
              jeszcze jakieś pytania pisz.
              • Gość: Martyna Re: Ingo Bardzo ci dziekuje :)) IP: *.motor.taninet.pl 27.04.05, 22:48

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka