IP: *.farah.net.lb / 217.194.136.* 09.05.05, 20:00
Czy alergia na pylki moze objawiac sie rowniez na skorze?Skore twarzy mam
zaczerwienionna,goraca,swedzi pojawily sie nawet w niektorych miejscach
malutkie krostki wypelnione bialawa woda.Powiedzcie czym mam to smarowac zeby
sobie jakos ulzyc,juz nie moge wytrzymac!Z gory dziekuje za kazda rade.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • martta_k Re: alergia 09.05.05, 20:02
      > Czy alergia na pylki moze objawiac sie rowniez na skorze?Skore twarzy mam
      > zaczerwienionna,goraca,swedzi pojawily sie nawet w niektorych miejscach
      > malutkie krostki wypelnione bialawa woda

tak

Powiedzcie czym mam to smarowac zeby
      > sobie jakos ulzyc,juz nie moge wytrzymac!

hmmm isc do lekarza :)
    • emilla Re: alergia 10.05.05, 10:19
      Witam! Znam ten problem z własnych doświadczeń. To prawdopodobnie atopowe
      zapalenie skóry. Mi najbardziej pomaga naświetlanie lampą Bioptron, mycie
      twarzy w wodzie termalnej Vichy, i kremy Iwostin (do skóry z problemami
      dermatologicznymi). Lekarz dermatolog przepisał maść ze sterydami Elocom, przez
      co pogorszyłam jeszcze swój stan skóry. Jak się później dowiedziałam maść ze
      sterydami może być stosowana na twarz tylko w naprawde cięzkich przypadkach.
      Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam. Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: olka Re: alergia IP: 217.11.142.* 12.05.05, 10:58
      Jak najbardziej może pojawiać się na skórze. Uczulenie na pyłki ma charakter
      postępujacy, tj. początkowo daje objawy ze strony oczu i nosa (łzawienie,
      katar), potem (czasami po kilku-kilkunastu latach) rozwijają się reakcje skórne
      (najczęściej wokół ust), nastepnie włacza się alergia pokarmowa (zaczynają
      uczulać swieże warzywa, owoce "spokrewnione" z danym pyłkiem).
      Najlepiej idź do lekarza. Wprawdzie objawy uczulenia można wytłumić na własna
      rękę lekami antyhistaminowymi dostepnymi w aptekach, w przypadku alergii na
      pyłki warto jednak zastanowić się nad odczuleniem aby nie doszło do rozwinięcia
      alergii pokarmowej.
      Nie mówiąc o tym, że opisane przez Ciebie objawy moga występować też w innych
      schorzeniach, a chyba szkoda na sobie eksperymentować na własną rękę? :)
      Pozdr.

P.S. Gdyby lekarz potwierdził podłoże alergiczne, zajrzyj na www.atopowe-
      zapalenie.pl => masa wiadomości o pilęgnacji i leczeniu
      • Gość: zadowolona Re: alergia IP: 196.205.51.* 12.05.05, 12:52
        mialam takie problemy , skora na twarzy reagowala na doslownie wszystko -
        podraznieniem , wysypka , czerwonymi plamami, swiadem , kroskami wypelnione
        plynem, byla rozgrzana, dermatolodzy przepisywali mi masci i antybiotyki
        przerobilam chyba wszystkie dostepne masci na wysypki i tego typu problemy i
        czasami bylo jeszcze gorzej po tych masciach i kremach,
        zaczelam uzywac kosmetyki Vichy i po kilku dniach odczulam ulge (woda termalna,
        zel do mycia twarzy normaderm i krem normaderm) wiem sa drogie ale w sumie
        wychodzi mnie to taniej hihiihihihi bo wizyta u dermatologa i te wszystkie
        wynalazki masci i kremy razem kosztowaly wiecej a w rezultacie pogarszaly stan
        skory a nie odwrotnie ,
        teraz sprawdzilam tez kosmetyki z La Roche-Posay i efekty sa jeszcze lepsze !!!
        to napewno indywidualna sprawa dobranie kosmetykow ale moj idealny sprawdzony
        zestaw to teraz- Woda termalan z La Roch-Posay- bo zawiera miedz i cynk ktory
        wspaniale koi podraznienia , zel do mycia twarzy Normaderm Vichy ,
        krem "Toleriane riche " z La Roch-Posay , w sloneczne dni, lato -Hydraphase Xl
        z La Roch-Posay , uzywam tez od czasu do czasu na noc krem Vichy Oligo 25,

Resultat uzywania tych kosmetykow zaskoczyl mnie - brak wypryskow , skora
        swieza , czysta , bardzo elastyczna
        polecam wyprobowac chociaz na poczatek wode termalna z Vichy lub La Roch-Posay
        koszt jakies 25 zl :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka