malazuzia 04.06.05, 19:34 Czy ktoś może mi pomóc: zrobiono dziś wyniki moczu mojej 4 letniej córce, która jest na furaginie. Ma podwyższony poziom ASC. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć, co to jest? Dzięujęi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Mocz u dziecka i ASC 04.06.05, 20:00 ASC - askorbinian (kwas askorbinowy), czyli witamina C. Organizm ludzki nie ma możliwości gromadzenia jej, więc nadmiar (podany z lekami) jest wydalany z moczem. Jej zbyt duże stężenie może wpływać na oznaczanie niektórych parametrów. Interpretując wynik analizy moczu, gdy obecna jest w nim witamina C, należy brać pod uwagę, że ulegają zaniżeniu wyniki oznaczenia leukocytów, azotynów, glukozy i bilirubiny. Wyniki te mogą być fałszywie ujemne (np. w rzeczywistości leukocyty są obecne w moczu, ale obecność witaminy C uniemozliwia ich wykrycie, lub zaniża ich ilość). Odpowiedz Link Zgłoś
malazuzia Re: Mocz u dziecka i ASC 04.06.05, 20:08 To by się zgadzało, bo córka przyjmuje furagin a wraz z nim wit C. Aby mieć spokojne sumienie, po zakończonych dawkach najlepiej byłoby zorbić ponowne badanie moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Mocz u dziecka i ASC 04.06.05, 20:25 Tak, powtórz 2-3 dni po zakończeniu kuracji. Odpowiedz Link Zgłoś