Dodaj do ulubionych

CZERNIAK....PROSZE O INFO

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 12:43
MOJA KOLEZANKA(37 LAT)ZA RADĄ DERMATOLOGA POZBYŁA SIĘ MALUTKIEGO
ZNAMIENIA.BADANIE TEGO WYKAZAŁO,ZE MA CZERNIAKA II STOPNIA.CHCIAŁABYM
WIEDZIEC CO DALEJ POWINNA ROBIC,CO MOGĘ JEJ PORADZIC.SPRAWDZIAŁM W
INTERNECIE WSZELKIE INFORMACJE,ALE NIE NAPAWAJĄ OPTYMISTYCZNIE.CZY ZNACIE
MOZE PODOBNE PRZYPADKI,JAKIE SZANSE NA PRZEZYCIE ,JAK LECZYC ITD....
SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE INFORMACJE
JOANNA
Obserwuj wątek
    • mikmik Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO 19.07.02, 13:39
      myślę że opiekujący sie nią specjalista onkolog udzieli wyczerujących info o
      sposobie leczenia, zapewne czeka ją przykre przejście przez chemioterapię i
      być może naświetlania miejscowe, badania jakim się podda zapewne określą czy
      nie nastąpiły przerzuty do organizmu
    • Gość: ASIA Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 13:50
      JA WIEM,ZE TO WSZYSTKO W REKACH LEKARZY,ALE WIESZ-CHCIAŁABYM MIEC DLA NIEJ
      SŁOWA OTUCHY I SZANSE NA WYZDROWIENIE,W KAZDEJ CHWILI KIEDY BĘDZIE MNIE
      POTRZEBOWALA.DOBRZE JEST ZNACZ PRZYPADKI,KTÓRE SIĘ DOBRZE SKOŃCZYŁY.NIE
      CHCE ,ZEBY LEKARZE (A CZESTO TAK JEST)STWIERDZILI'NO MA PANI 2-3 LATA ZYCIA".
      BO JESZCZE JEST SKŁONNA W TO UWIERZYC I NIE WALCZYC O SIEBIE.
      • mikmik Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO 19.07.02, 14:15
        slowa otychy sie zawsze przydadzą i pamiętaj że próczy metody leczenia
        wskazanej przez lekarzy można stosować wszystko co tylko dusza zapragnie ( w
        granicach rozsądku rzecz jasna ) z metod niekonwencjonalnych. konieczne
        zwlaszcza sa srodki wzmacniajace organizm i przyspieszajace regeneracje po
        spustoszeniu wywlanym chemiopterapia, ludzie stosuja mnostwo przydatnych
        rzeczy w rodzaju, soku zycia ( mix z buraka, marchwi, selera + nać pietruszki
        na okrągło aż wypracuje sobie odruch wymiotny, nie zartuje ) wywar z "grzybka"
        itp itd
        oprócz dobrych wyników krwii dbać tez nalezy o odpowiedni poziom bialka w
        organizmie, wskazane jest białe mięso i ryby pomimo tego ze traci sie prawie
        calkowicie apetyt w czasie kuracji
        • mikmik Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO 19.07.02, 14:17
          ozcywiscie unikac jak ognia nalezy znachorow, szarlatanow, bioenergoterapeutów
          i cudotworcow wszelkiej masci, to tez na powaznie
    • Gość: Amsti Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: 149.156.22.* 19.07.02, 14:46
      II stopień?

To jeszcze całkiem spora szansa że nie dał przerzutów, a więc niezłe rokowania
      z tym że pewnie będzie musiała całą procedurę leczenia.

Amsterdam
    • Gość: kkk Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: 143.26.83.* 19.07.02, 15:11
      Miałem złośliwego guza na ścięgnie skokowym, przeszedłem operację i jestem
      zdrowy, a minęły już 3 lata (teraz mam 28 lat). Wiem, że czerniak to inna
      sprawa, ale ja się nie dałem zabić - jest jeszcze na tym świecie parę butelek
      wódki do wypicia i parę dziewczyn do pokochania.
    • kathy38 Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO 19.07.02, 20:32
      Moja mama miała czerniaka - nawet nie było to znamię tylko nieregularna plama.
      Niestety nie wiem jaki to był stopień. Miała zabieg 5 i pół roku temu. I nic
      więcej, żadnej chemioterapii. Co pół roku chodzi na kontrolę i to nawet nie do
      onkologa a dermatologa.
      Głowa do góry,
      Pozdrowienia
      • Gość: verte Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.intech.pl 22.07.02, 01:22
        Oczywiście przy czerniaku nia ma żadnej chemioterapii czy naświetlań.
        To może pózniej jak będą przerzuty,najczęściej do węzłów chłonnych,no
        ale wtedy to juz prawie na pewno kaplica.Czerniak to jeden z najbardziej
        złośliwych nowotworów.Leczyć się go nie da,można tylko wyciąć.Wiem bo sam
        miałem 3 lata temu złośliwe znamie na plecach.Na szczęście było to szybko
        wykryte.Po dwóch tygodniach od usunięcia po badaniu histopatologicznym,gdy
        okazało się,że to rak miałem jeszcze drugi zabieg,gdzie poszerzono margines
        zmiany.Zostałami po tym paskudna blizna i tyle.Żadnych innych komplikacji
        nie miałem.Pociesz kolezanke.Teraz nie pamiętam dokładnie ale 3 lata temu
        gdy się tym interesowałem czytałem,że smiertelność zachorowan na czerniaka
        to ok.30%.Ale jak mówię podstawą jest w miarę wczesne wykrycie.Znam parę
        osób,które również miały ten problem w tym jedna panienkę która miała na
        twarzy czerniaka wielkości 7x7 cm.Pół roku minęło zanim poszła z tym do lekarza.
        Miała tylko jeden zabieg chirurgiczny usunięcia i dziś ma się dobrze tak jak ja.
        Głowa do góry i pytac się dokładnie o wszystko kompetentnych lekarzy.
    • Gość: asia Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 09:59
      DZIĘKI WAM SERDECZNE ZA WSZELKIE INFORMACJE...BARDZO MI POMOGŁY NO I PRZEDE
      WSZYSTKIM POCIESZYŁY-ZYCZE ZDROWIA
      • Gość: BIBI Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.acn.waw.pl 23.07.02, 20:50
        MAm od dzieciństwa pieprzyk na twarzy (mały słodki pieprzyk ;-) ale po waszych
        postach zaczynam się obwaiać, czy aby to TYLKO pieprzyk. Ma ostatnio ciut
        nieregularny kształt i jasniejszą ciut obwódę. Byłam co prawda u dermatologa,
        ale powiedział, żeby po prostu nie ruszac i tyle. Po czym rozpoznaje się
        czerniaka????????????
        • Gość: verte Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.intech.pl 23.07.02, 22:12
          Gość portalu: BIBI napisał(a):

> MAm od dzieciństwa pieprzyk na twarzy (mały słodki pieprzyk ;-) ale po
          waszych
          > postach zaczynam się obwaiać, czy aby to TYLKO pieprzyk. Ma ostatnio ciut
          > nieregularny kształt i jasniejszą ciut obwódę. Byłam co prawda u dermatologa,
          > ale powiedział, żeby po prostu nie ruszac i tyle. Po czym rozpoznaje się
          > czerniaka????????????

Spoko wyluzuj.Poznaje się po wyglądzie a potem się wycina i bada.Mnie kiedyś
          dermatolog pokazywał ok.100 zjęć czerniaków.Były tam ewidentne raczyska ale
          też takie zmiany,że dla laika odróżnić to ciężka sprawa.A do tego powiem Ci
          jeszcze,że są czerniaki niewidzialne,nie wytwarzające pigmentu.Fajnie nie?
          Ale nie przejmuj się,wiem,że nastraszyć można się bardzo łatwo.Jak lekarz Ci
          mówi,że wporządku to wporządku.Ja mam na ciele chyba z 50 pieprzyków.Gdybym
          chciał je usuwać trzeba byłoby mnie obedrzeć całego ze skóry.
          • Gość: Martyna Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: 204.186.88.* 24.07.02, 00:28
            Gość portalu: verte napisał(a):

> Gość portalu: BIBI napisał(a):
            >
            > > MAm od dzieciństwa pieprzyk na twarzy (mały słodki pieprzyk ;-) ale po
            > waszych
            > > postach zaczynam się obwaiać, czy aby to TYLKO pieprzyk. Ma ostatnio ciut
            > > nieregularny kształt i jasniejszą ciut obwódę. Byłam co prawda u dermatolo
            > ga,
            > > ale powiedział, żeby po prostu nie ruszac i tyle. Po czym rozpoznaje się
            > > czerniaka????????????
            >
            >
            > Spoko wyluzuj.Poznaje się po wyglądzie a potem się wycina i bada.Mnie kiedyś
            > dermatolog pokazywał ok.100 zjęć czerniaków.Były tam ewidentne raczyska ale
            > też takie zmiany,że dla laika odróżnić to ciężka sprawa.A do tego powiem Ci
            > jeszcze,że są czerniaki niewidzialne,nie wytwarzające pigmentu.Fajnie nie?
            > Ale nie przejmuj się,wiem,że nastraszyć można się bardzo łatwo.Jak lekarz Ci
            > mówi,że wporządku to wporządku.Ja mam na ciele chyba z 50 pieprzyków.Gdybym
            > chciał je usuwać trzeba byłoby mnie obedrzeć całego ze skóry.

Nie jestem pewna do tego poznawania po wygladzie sa przeciez specjalne testy
            skory wykrywajace czerniaka. Ja bym uwazala bo lekarze bagatelizuja ten
            problem . W Stanach lekarze sprawdzaja kazda najmniejsza zmiane znamienia
            wypuklosc, kolor, ksztalt , wielkosc.
            • Gość: BIBI Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 10:22
              NO tak, tylko że ja broń BOŻE nie chcę dać sie w tym miejscu naciąć!!! To
              ulubiony pieprzyk mojego mężczyzny!!! Zginę razem z nim!!!!!!!!!!!!!!
    • tusiaz Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO 25.07.02, 01:53
      Go�ć portalu: asia napisał(a):

> MOJA KOLEZANKA(37 LAT)ZA RADĽ DERMATOLOGA POZBYŁA SIĘ MALUTKIEGO
      > ZNAMIENIA.BADANIE TEGO WYKAZAŁO,ZE MA CZERNIAKA II STOPNIA.CHCIAŁABYM
      > WIEDZIEC CO DALEJ POWINNA ROBIC,CO MOGĘ JEJ PORADZIC.SPRAWDZIAŁM W
      > INTERNECIE WSZELKIE INFORMACJE,ALE NIE NAPAWAJĽ OPTYMISTYCZNIE.CZY ZNACIE
      > MOZE PODOBNE PRZYPADKI,JAKIE SZANSE NA PRZEZYCIE ,JAK LECZYC ITD....
      > SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE INFORMACJE
      > JOANNA

Pociesz kolezankę...mnie wycięto dziwne znamię na onkologii 18 lat temu.Oczywiscie po badaniu
      wycinka
      stwierdzono,ze mam sie nie martwić(forma nie była złosliwa),ale gdyby nastšpiły jakies zmiany mialam
      natychmiast sie zglosić.Nie wystšpiły ! Mam tylko 2 szwy na nodze...Ale uczucie niepewnosci nosiłam w
      sobie jeszcze badzo dlugo..,..Moja córeczka była jeszcze wtedy bardzo malutka...Nachodziły mnie wtedy
      takie czarne mysli...Mój tata bardzo mnie podtrzymywał na duchu....
    • agniecha3 Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO 25.07.02, 15:31
      w Claudii (zdaje sie w sierpniowym numerze) jest artykul o kobiecie, ktora
      przez to przeszla - ewidentny przyklad, ze to cholerstwo mozna zwalczyc i
      wygrac :-) moze podsun kolezance do przeczytania.

pozdraiwam
      • Gość: asia Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 16:45
        agniecha3 napisała:

> w Claudii (zdaje sie w sierpniowym numerze) jest artykul o kobiecie, ktora
        > przez to przeszla - ewidentny przyklad, ze to cholerstwo mozna zwalczyc i
        > wygrac :-) moze podsun kolezance do przeczytania.
        >
        > pozdraiwam
        przecztyane podsunięte-dzieki ;-)))
        • Gość: Joanna Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.waw.cdp.pl 28.07.02, 16:24
          Witam i dziekuję za rady. Tak się akurat składa, że to ja jestem tą
          przyjaciółką Asi, która rozpoczęła te rozmowy. Jestem oczekująca na miejsce w
          szpitalu na chirurgii onkologicznej w celu poszerzenia wycinka oraz badań czy
          nie nastąpiły przerzuty do węzłów chłonnych. Boję się jak cholera, właściwie
          jestem przerażona. Zrobiłam wszystkie możliwe wyniki, które wskazują, że jestem
          okazem zdrowia ale...jak będą przerzuty...wolę o tym nawet nie myśleć. Mogę
          tylko powiedzieć, na pocieszenie dla samej siebie, że wszelkie statystyki w
          Polsce dotyczą przede wszystkim czerniaków od III stopnia wzwyż. Ja mam II
          stopień. Pomyślcie pozytywnie o mnie a wierzący niech sie pomodlą.....
          Pozdrawiam
          Joanna

P.S. Ucałowania dla kochanej przyjaciółki Asi
          • Gość: tusiaz Re: CZERNIAK....PROSZE O INFO IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.07.02, 20:06
            Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Witam i dziekuję za rady. Tak się akurat składa, że to ja jestem tą
            > przyjaciółką Asi, która rozpoczęła te rozmowy. Jestem oczekująca na miejsce w
            > szpitalu na chirurgii onkologicznej w celu poszerzenia wycinka oraz badań czy
            > nie nastąpiły przerzuty do węzłów chłonnych. Boję się jak cholera, właściwie
            > jestem przerażona. Zrobiłam wszystkie możliwe wyniki, które wskazują, że jestem
            >
            > okazem zdrowia ale...jak będą przerzuty...wolę o tym nawet nie myśleć. Mogę
            > tylko powiedzieć, na pocieszenie dla samej siebie, że wszelkie statystyki w
            > Polsce dotyczą przede wszystkim czerniaków od III stopnia wzwyż. Ja mam II
            > stopień. Pomyślcie pozytywnie o mnie a wierzący niech sie pomodlą.....
            > Pozdrawiam
            > Joanna
            >
            > P.S. Ucałowania dla kochanej przyjaciółki Asi

Bardzo współczuję...i gorąco wierzę ,że wszystko będzie OK :)))))). Mysl tylko o przyjemnych rzeczach i
            naładuj się pozytywna energią .! Musi sie udać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka