kajka2 11.06.05, 18:44 mam skierowanie na tomografię komputerową zatok. czy ktoś już miał robioną? Jak długo takie badanie trwa i jak wygląda? dziękuję za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: tomografia 11.06.05, 19:44 wjeżdzasz do wielkiej rury, w której bulgocze i zgrzyta ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lukas522 Re: tomografia 11.06.05, 20:10 Tomografia głowy, tak jak to obrazowo napisała poprzedniczka - wjeżdżasz do "rury" - można to tak nazwać, leżysz nie poruszając się ok 15-20min, słyszysz hałaśliwe ale do wytrzymania dźwięki. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
brainstem Re: tomografia 12.06.05, 10:13 Tomografia zatok obocznych nosa wykonywana jest najczęściej w pozycji na brzuchu z głową odgiętą ku tyłowi- wcale nie jest się w "tubie" tylko w pierśćieniu grubości ok. 0,5 m- do tuby wieżdża się w trakcie badania rezonansu magnetycznego (MRI).Całe badanie badanie trwa ok.10 min i wcale nie jest głośne - w przeciwieństwie do MRI. Tomografię komputerową akceptują nawet ludzie z ostrą klaustrofobią. Odpowiedz Link Zgłoś
issey_miyake Re: tomografia 12.06.05, 14:57 Od kiedy rezonans magnetyczny to MRI? Rezonans to MR, a tomografia KT. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: tomografia 12.06.05, 15:06 Czytaj, dziecko drogie, ze zrozumieniem. Właśnie o to w poprzedniej wypowiedzi chodzi, że w przeciwieństwie do MRI, podczas którego wjeżdża się do "tuby", przy CT głowy ma się ją w pierścieniu o grubości ok 0,5 metra, co nie powinno wywoływać objawów klaustrofobii. W żadnym miejscu brainstem nie pomylił obu badań ani ich nie utożsamił. Odpowiedz Link Zgłoś
brainstem Re: tomografia 12.06.05, 21:19 Nie wnikałbym w szczególy ale chyba wiem o czym pisałem. dla ścisłości.. Potoczna nazwa dla badania pt. rezonans magnetyczny to MRI od ang. Magnetic Resonance Imaging, samo zjawisko fizyczne wykorzystywane w badaniu to jądrowy rezonans magnetyczny - Nuclear magnetic resonance ( NMR ). Tomografia komputerowa potoczny skrót CT od Computer Tomography spolszczony skrót to KT lub TK.W Stanach zjedn. często używają pojęcia "CAT scan " od computer axial tomography scan. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka2 Re: tomografia 13.06.05, 08:01 dzięki za odpowiedzi. najbardziej cieszy mnie to, że nie będzie wiązać się to z "wjeżdżaniem do rury" bo mam klaustrofobię. Więc się uspokoiłam. jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś