hirsh1 17.06.05, 17:57 Teraz dadzą nam w szpitalu prawdziwy lek piewzzego dnia a potem przez 2 tygodnie placebo, czyli sól fizjologiczną a NFZ zapłaci za leczenie właściwe. Jaki zysk. To jest biznes! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
2yoo4yoocorne2 To stare numery jak swiat 17.06.05, 18:07 Gdy ktos w mojej obecnosci mowi o bolu glowy,zawsze proponuje pomoc w postaci energi z moich rak.W wiekszosci wypadkow to specyficzne placebo,bo sam nie wiem,co w tym jest,daje rezultaty.Ludzi przestaje bolec glowa... Odpowiedz Link Zgłoś
am55 Re: To stare numery jak swiat 17.06.05, 18:13 oooooooooo ręce które leczą no i po co nam NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
mborko numery stare ale dzialaja 18.06.05, 07:31 najpewniej skutek takiego leczenia by byl lepszy niz kiedy pacjent lyka wszystkie przepisane pigulki. lekarze i tzw wspolczesna medycyna za przeproszeniem gowno wiedza o mechanizmach leczenia. juz szybciej wyleczy placebo niz lekarz. ich metody sa smiesznie prymitywne, najczesciej jednym prostym zwiazkiem chemicznym chca wyleczyc dolegliwosc, ktora powstala na skutek wieloletnich nieprawidlowosci. jak juz nic innego nie potrafia zaproponowac i medykamenty czynia czlowieka jeszcze bardziej chorym to zaczyna sie wycinanie organow. ale ich tylko tego w szkolach ucza: jak wypisywac recepty (tj. jak sprzedawac leki) i jak wycinac czesci czlowiczego ciala (tj. jak likwidowac skutki uboczne stosowania leczenia farmakologicznego). ludzie strzezcie sie lekarzy a jeszcze bardziej obawiajcie sie farmaceltow. Odpowiedz Link Zgłoś
strom Bracia Kaczyńscy już dawno pojęli, że ... 17.06.05, 18:43 oszukany mózg przestaje myśleć trzeźwo i rozsądnie. Stąd takie dobre wyniki sondaży PiS i Wodza Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
kay36 Re: Bracia Kaczyńscy już dawno pojęli, że ... 18.06.05, 14:02 tylko, kto oszukuje móżg itp., itd., Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Oszukany mózg przestaje się bać 17.06.05, 18:55 Interesujące. Lecz oczywiście nikt nie może rozsądnie przyjąć za dobra monetę frazy "30 proc spadek leku" - jest idiotyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Oszukany mózg przestaje się bać 17.06.05, 23:52 Dlaczego jest idiotyczna? Poziom lęku można mierzyć testami, dzięki którym da się go wyrazić liczbą. W tej sytuacji pisanie o 30% ma sens. Oczywiście poza wskaźnikami opartymi na testach psychologicznych można użyć także fizjologicznych wskaźników lęku, które z zawsze daje się wyrazić liczbą. Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_zyrafa po 3 dniach sie po prostu przyzwyczaiły! 17.06.05, 19:34 szkolne błędy! Odpowiedz Link Zgłoś
haslo04 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 17.06.05, 23:03 Pytanie. Jezeli moc placebo wiaze sie z wiara pacjenta, ze bierze prawdziwy lek, to chyba nie mozna powszechnie wyeliminowac lekow, zamieniajac je na puste pigulki. Wtedy kazdy by podejrzewal ze bierze bierne substancje i nawet biorac lek, moglby pasc ofiara efektu "anti-placebo." Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 18.06.05, 00:08 haslo04 napisał: > Pytanie. Jezeli moc placebo wiaze sie z wiara pacjenta, ze bierze prawdziwy > lek, to chyba nie mozna powszechnie wyeliminowac lekow, zamieniajac je na puste > > pigulki. > > ><><><>< Nie wiem czy potrafię ci dobrze wytlumaczyć. Dzialanie placebo polega na nie na leku takim czy innym a NA WEWNĘTRZNYM PRZEKONANIU PACJENTA że TO CO ŁYKA DA EFEKT wyleczenia lub w opisanym przypadku spowoduje spadek poziomu lęku /efekt pozytywny czyli naturalny wynikający z określonej budowy molekularnej komórki białkowej/ a nie zadziała spowodowanie wzrostu poziomu lęku-efekt nie naturalny. ><><><><>< Odpowiedz Link Zgłoś
miro99 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 17.06.05, 23:42 Oby tylko sól fizjologiczna nie okazała się znowu chlorkiem potasu. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Nie lękajcie się modlitwa was wyzwoli!!!!!!!!!!! 18.06.05, 01:39 Modlę się o rozum cztwrdzieści lat. Jestem głupszy niż przed modlitwą. Ale wierniejszy. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mborko Re: Oszukany mózg przestaje się bać 18.06.05, 07:30 najpewniej skutek takiego leczenia by byl lepszy niz kiedy pacjent lyka wszystkie przepisane pigulki. lekarze i tzw wspolczesna medycyna za przeproszeniem gowno wiedza o mechanizmach leczenia. juz szybciej wyleczy placebo niz lekarz. ich metody sa smiesznie prymitywne, najczesciej jednym prostym zwiazkiem chemicznym chca wyleczyc dolegliwosc, ktora powstala na skutek wieloletnich nieprawidlowosci. jak juz nic innego nie potrafia zaproponowac i medykamenty czynia czlowieka jeszcze bardziej chorym to zaczyna sie wycinanie organow. ale ich tylko tego w szkolach ucza: jak wypisywac recepty (tj. jak sprzedawac leki) i jak wycinac czesci czlowiczego ciala (tj. jak likwidowac skutki uboczne stosowania leczenia farmakologicznego). ludzie strzezcie sie lekarzy a jeszcze bardziej obawiajcie sie farmaceltow. Odpowiedz Link Zgłoś
i_am_a_bird Re: Oszukany mózg przestaje się bać 18.06.05, 09:13 mborko napisał: > najpewniej skutek takiego leczenia by byl lepszy niz kiedy pacjent lyka > wszystkie przepisane pigulki. lekarze i tzw wspolczesna medycyna za > przeproszeniem gowno wiedza o mechanizmach leczenia. juz szybciej wyleczy > placebo niz lekarz. ich metody sa smiesznie prymitywne, najczesciej jednym > prostym zwiazkiem chemicznym chca wyleczyc dolegliwosc, ktora powstala na > skutek wieloletnich nieprawidlowosci dlaczego szamaństwo ma być lepsze od nowoczesnej medycyny? możesz odprawić modły nad zapaleniem wyrostka, ale chyba skuteczniejszy jest zabieg prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
wscibnos Re: Oszukany mózg przestaje się bać 18.06.05, 17:03 jedyne co mnie zastanawia w tym artykule to pytanie w jaki sposób to placebo może wywoływać zmiany w mózgu. rozumiem że kobiety zasugerowane przez badaczy zaniżały swoje odczucia ( w końcu mierzenie poziomu lęku poprzez pytanie się o to samych badanych nie daje obiektywności ) ale w jaki sposób to się odbiło na chemii mózgu? jest to naprawdę zastanawiające. Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 18.06.05, 18:43 Mozna uaktywnic mózg nieswiadomie - zjadając placebo. Mozna tez zrobic to ŚWIADOMIE. Przy pomocy własnego mózgu można wyjść z powaznych chorób. (ja potrafie niewiele, ale jak złapie mnie kurcz, pracą mózgu "odpuszczam" skurcz. Leżę grzecznie po "wydaniu mózgowi rozkazu" i czekam, aż kurcz puści. Puszcza zawsze. Rano uzupełniam dietę w brakujace minerały.) Niestety pracą mózgu, nawet w banalnych chorobach można zaszkodzić swojemu zdrowiu. Jeśli ktoś nie chce lub nie wierzy w wyzdrowienie to praca lekarzy (leków) może się skończyć i czasem się konczy - tragicznie. Ot co. Pozdrawiam, Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 18.06.05, 18:48 Jestem zwolennikiem naturalnych metod leczenia (co nie znaczy, że całkowicie, bezmyślnie, odrzucam "prochy i itd". Kto ma podobne poglądy, to poproszę - "palec pod budkę". Pozdrawiam, Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 20.06.05, 18:28 wscibnos napisał: > jedyne co mnie zastanawia w tym artykule to pytanie w jaki sposób to placebo > może wywoływać zmiany w mózgu. > > ale w jaki sposób to się odbiło na > chemii mózgu? jest to naprawdę zastanawiające. > ><><><><>< W dużym uproszczeniu można to wytlumaczyć na przykladzie skóry. Oświetlenie wiązką prom.UV utlenienia cząsteczkę 6-BH4 /działa jak fotoprzełącznik/ uruchamia skomplikowaną przemianę biochemiczną - powstaje malamina barwnik ochronny. W bialej skórze utlenianie powoduje powstawanie wolnych rodników a w wyniku kaskadowej ich reakcji - zaczerwienienie aż do poważnego uszkodzenia skóry lub zmian prowadzących do raka. Tak samo w każdej innej komorce bądz mózgu, -jeden elektron /utlenianie/ uruchamia odpowiedni przełacznik przemiany biochemicznej - powstają enzymy, hormony,dopamina. jednocześnie powstające wolne rodniki musza natychmiast spotkać odpowiednia ilość i rodzaj antyoksydantów. to działa sprawnie w młodym /40/ zdrowym organizmie. Placebo oddzialowuje bezpośrednio na mechanizm utleniania/ skaczace elektrony/ i uaktywnia naturalne antyoksydanty. A placebo - autostymulacja celowana warta jest nie jednego Nobla!. Odpowiedz Link Zgłoś
meezer <rotfl> Mam sposób dla służby zdrowia na wyjście.. 18.06.05, 21:16 ..z długów :))))))) podawajmy wszystkim sól fizjologiczną mówiąc, ze to leki na raka, białaczke, aids, stwardnienie rozsiane i inne gangreny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk Re: <rotfl> Mam sposób dla służby zdrowia 18.06.05, 22:24 i jest jeszcze jedna, ogromna przewaga placebo nad normalnymi lekami- brak środków ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
magdap7 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 23.06.05, 23:20 Na oszustwie zbudowany świat, czyż nie? Chociażby pozorność wypełnienia materii. Tak naprawdę to pusta przestzreń gdzieniegdzie zaśmiecona jądrami atomów, które też nie są takie naćkane. Miliony neutrin przechodzi przez nas bezkolizyjnie co sekundę. Dlaczegóżby mózg i jego reakcje nie miały być pozorne. Przy tym nie neguję Ducha. (LPR, nie pal mnie na stosie) Odpowiedz Link Zgłoś
rmk28 Re: Oszukany mózg przestaje się bać 14.07.05, 23:19 Tylko po co sie oszukiwac? :( forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=301 Odpowiedz Link Zgłoś