platka6 22.06.05, 21:18 Jak w temacie, jakie macie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
platka6 Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 21:24 no właśnie koło 60 nieraz mam wrażenie że tp za mało dla mnie bo siedząc mam dodatkowe skurcze przy takim tętnie. Stąd to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
stern.stern Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 21:26 ale 60-65 w spoczynku jest prawidlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 21:33 Tętno jest OK. Jeśli odczuwasz jakieś skurcze dodatkowe - idź do lekarza. Do diagnozowania arytmii służy w pierwszej kolejności EKG. Echo, o którym piszesz można zrobić, jeśli się ma podejrzenia, że arytmia (kiedy się ją już stwierdzi za pomocą EKG) ma podłoże w jakiejś organicznej chorobie serca, która może być przez echo uwidoczniona. Odpowiedz Link Zgłoś
stern.stern Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 21:28 skurcze dodatkowe to chodzi Ci o dodatkowe systole serca? Odpowiedz Link Zgłoś
platka6 Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 21:30 no nie wiem czy są to systole, czuję przerwę w biciu serca potem mocniejsze uderzenie to ponoć jest skurcz dodatkowy. U mnie w pracy ma to co druga osoba i ponoć nie jest to grożne a jako takich leków na to nie ma. . Szukam więc jeszcze wiadomości na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
stern.stern Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 21:33 tez nie sadze, ze by bylo grozne. jak mowisz, duzo ludzi to ma. ale usg mozesz sobie zrobic, mam znajoma, ktora tez tak ma. po usg okazalo sie, ze ma lekkie niedomkniecie klapy mitralnej. no nie wiem jak to prawidlowo po polsku. ale nie martw sie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stern.stern Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 21:38 nie martw sie, ja mam niskie cisnienie i musze z nim zyc. a moja babcia ma wszystkie choroby serca od dziesiatek lat i ma juz 81 lat. wszystko bedzie dobrze :)) pa Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Tętno w spoczynku 23.06.05, 14:28 Ja miewam skurcze nadkomorowe. To nie jest groźnie, aczkolwiek bardzo nieprzyjemnie. Moja kardiolog zapisała mi Rytmonorm (3 x dz. 150 mg) i zażywam go okresowo przy nawrotach arytmii. Badanie EKG nie zawsze wykaże arytmię bo trwa bardzo krótko i skurcze mogą w tym czasie w ogóle się nie pojawić. Można zrobić badanie Holtera - to badanie EKG przez 24 godziny i wtedy obraz zakłóceń rytmu jest dokładniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
doomicella Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 23:40 Przed chwilą zmierzyłam. Jest 56/min. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_05 Re: Tętno w spoczynku 22.06.05, 23:47 ok. 90/min, w spoczynku oczywiście. zdarza się czasami mieć 76 i wtedy czuję, ze zyje. przy zwykłych czynnościach wzrasta do ponad 100. no i nie wiadomo jaka jest przyczyna. tarczyca i inne badania wzorowe. ekg- prawidłowe. ciśnienie dośc niskie, ale się juz przyzwyczaiłam. no i co mam robić? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuszekxx Re: Tętno w spoczynku 23.06.05, 15:10 ja też w spoczynku mam ponad 90 ... nie wiem o co chodzi :0 Odpowiedz Link Zgłoś