Dodaj do ulubionych

tramal - przeciwbólowy

06.07.05, 12:32
został mi przepisany środek przeciwbólowy o nazwie tramal. Te które brałam
ostatnio jakby zaczęły słabnąć w swoim działaniu i dlatego poprosiłam o
zmianę. Nadmienię że bóle głowy stały się ostatnio nie do zniesienia. Czy
ktoś zażywał te leki i czy pomogły? Dzięki z góry za każdą odpowiedź
Obserwuj wątek
    • monia515 Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 12:42
      Jest to opioid- środek narkotyczny o działaniu p/bólowym. Uważaj z braniem-
      wywołuje szereg objawów niepożądanych- od euforii po depresję.
      Ale za to działa silnie p/bólowo- tylko 6x słabiej od morfiny.
      Jest bardzo skuteczny- samam go nie brałam, ale miałam na oddziale bardzo
      cierpiące pacjentki, którym środek ten przynosił ulgę.
      Ale uwaga- jeśli Twój ból nie jest aż tak silny, to zastanów się czy warto to
      brać. Ten środek uzależnia.
      • kawusia76 Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 12:59
        jest to bardzo silny lek przeciwbólowy z grupy opioidów,niestety nie zawsze
        skuteczny bólach głowy. niektóre osoby go nie tolerują - wywołuje u nich
        wymioty,zawroty głowy,kołatanie serca.z tej grupy leków mozesz wypróbowac
        jeszcze tramadol w kroplach lub w kapsułkach.na mnie krople wzięte na cukier
        działają i nie wywołują złego samopoczucia. jak napisała monia- tramal
        uzaleznia!
      • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 13:49
        biorę go dopiero drugi dzień-po jednej tabletce (50mg) i muszę się przyznać że
        na razie bardzo mi pomaga-widze że jest szybki w reakcji bo już pierwszego dnia
        odczułam ulge
        • issey_miyake Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 14:00
          Od czasu do czasu biorę Tramal. Jest rewelacyjny jeśli chodzi o bóle głowy,
          bóle zębów, bóle oczu. Mnie pomaga naprawdę świetnie, rzeczywiście reakcja jest
          bardzo szybka. Czy uzależnia...ale na pewno osłabia reakcję organizmu na leki
          przeciwbólowe typu Ketonal, Pyralginum. Kiedyś miałam silny ból głowy, pod
          opieką dwóch lekarzy moja dawka się zwiększyła do 7 tabletek w ciągu kilku
          godzin, z począktu żadna tabletka nie pomagała. Dopiero ta 7 tabletka
          pomogła..albo te wszystkie razem. Miałam tak niesamowicie silny ból głowy, ale
          miałam też mroczki przed oczami, reakcja jak po narkotykach (choć nigdy ne
          brałam). Jedynym miejscem w którym znajdowałam chwilowe ukojenie była zimna
          podłoga w łazience. Byłam cała zlana potem, miałam drgawki. Takiej dawki nie
          radzę brać. Ale ogólnie jestem zadowolona z niego, mimo tego incydentu, który
          zdarzył się kilka lat temu. Pozdrawiam. Ale zastanów się zanim zaczniesz brać
          go codziennie, a jakiego typu masz bóle? Głowy?
          • iwa47 Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 14:20
            Po tramalu zostanie Ci już tylko morfina. Zastanów się - przecież nie możesz go
            brać stale. Z jakiego powodu są te bóle głowy? Trzeba szukać przyczyny i coś z
            tym zrobić. Leczenie tramalem powinno być doraźne.
            • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 14:22
              trzeba szukać przyczyny-byłam w szpitalu i na prawdę zainteresowanie lekarzy
              było zerowe mimi iż też zdarzały mi się omdlenia w szpitalu.
          • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 14:21
            tak, są to bóle głowy. byłam nawet przez tydzień w szpitalu tak w listopadzie
            zeszłego roku, ale tabletki i krople które mi wtedy przepisano pomagały, ale
            trochę przestały pomagać i stąd ta zmiana
            • issey_miyake Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 14:47
              Napisz jakie masz bóle, co Cię boli, która część głowy?
              • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 15:06
                nie znoszę tego pytania bo czasmi jest mi na prawdę trudno zdiagnozować te
                bóle, często w okolicy skroni i w okolicy oczu ale najczęściej to poprostu mam
                wrażenie że boli mnie "wszystko" w czasce, dosłownie cały mózg
                • libra72 Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 15:14
                  wybacz ,ale jak czutam taki opis to mnie trafia , bierzesz leki ktore podaje
                  sie w chorobach nowotworowych o srednim przebiegu a nie wiesz co ci jest , k-
                  wa. co to za szpital ,moja tesciowa dostala tramal po tym jak wypisano ja do
                  opieki paliatywnej ,majac 7 ognisk nowotworowych w mozgo , plus oczywiscie full
                  innych lekow -to byl poczatek guzy nie operacyjne , oczywiscie rodzina
                  wiedziala ze jest to kwestia 5 ,7 mcy. i tak sie stalo. jak mozesz spokojnie
                  zyc ,nie wiedzac co masz wglowie ,nie kazdy silny bol glowy to
                  guz!! ,odrazu ,qale zrob na wlasny choc koszt tomografie lub rezonans
                  magnetyczny! i do neurochirurga jak najszybciej, chyba ze zycie ci nie mile...
                  • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 15:26
                    miałam tomografię nic nie wykryto-ale bóle się utrzymują więc co mam niby
                    zrobić, padać z bólu??
                  • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 16:05
                    mnie również trafia jak czytam takie wypowiedzi jak twoje, bo ja nie jestem
                    lekarzem i sama sobie nie przepisuję takich lekó ani żadnych innych. a nie mam
                    jak sprawdzić co za lek mi przepisuje lekarz a to chyba ważne że pomaga i nie
                    skręca mnie z bólu, i miło że prawie powstrzymałaś się od bluzgania
                  • mary_ann Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 19:32
                    libra72 napisała:

> wybacz ,ale jak czutam taki opis to mnie trafia , bierzesz leki ktore podaje
                    > sie w chorobach nowotworowych o srednim przebiegu a nie wiesz co ci jest , k-
                    > wa. co to za szpital ,moja tesciowa dostala tramal po tym jak wypisano ja do
                    > opieki paliatywnej ,majac 7 ognisk nowotworowych w mozgo , plus oczywiscie
                    full
                    >
                    > innych lekow -to byl poczatek guzy nie operacyjne , oczywiscie rodzina
                    > wiedziala ze jest to kwestia 5 ,7 mcy. i tak sie stalo. jak mozesz spokojnie
                    > zyc ,nie wiedzac co masz wglowie ,nie kazdy silny bol glowy to
                    > guz!! ,odrazu ,qale zrob na wlasny choc koszt tomografie lub rezonans
                    > magnetyczny! i do neurochirurga jak najszybciej, chyba ze zycie ci nie mile...

Libra,, mnie też trafia, jak czytam takie wypowiedzi, jak Twoja.
                    Czy myślisz serio, że anka bierze te leki, bo nieco "ćmi" ją głowa?
                    Kobieto, zazdroszczę Ci, widać nigdy nie chodziłaś po scianach z bólu -
                    PRZEWLEKŁEGO bólu, o ktorym wiesz, że nie minie za kilka godzin, i obudzisz się
                    z nim jutro i pojutrze. Nikt wtedy nie da Ci zwolnienia z pracy czy
                    jakichkolwiek obowiązków - no, bo co z tego, że głowa Cię boli? Czy to brzmi
                    poważnie?:-)

Anka_florian nie bierze tramalu z własnej inicjatywy ani jako leku pierwszego
                    rzutu. Zrobiła specjalistyczne badania, jak rozumiem, nie znaleziono żadnego
                    problemu, ktory dałby się rozwiązać. Tak bywa - naprawdę! To co, ma zdychac z
                    bólu, niszczyc zycie sobie i otoczeniu, po to tylko, zeby jakas
                    wspólforumowiczka nie wzięła jej za mimozę czy hipochondryczkę??

Argument o teściowej jest od czapy - znałam osobę, ktora umarła na
                    zaawansowanaą rozsianą chorobę nowotworową, a do końca wystarczał jej
                    paracetamol. Paracetamol, ktory nie działa nawet na moje dzieci!
                    Znałam inną, równiez zmarła na raka mózgu, a ktorej do końca głowa nie bolała w
                    ogóle. Ot, taki zabawny praradoks:-) Rak mózgu bez przerzutów do kości to
                    zresztą jedna z najmniej bolesnych form tej choroby...

Ja akurat dość często miewam potworne bóle glowy - za często i za długo, by
                    funkcjonowac bez sporych dawek leków. Przeszłam całą diagnostykę, z rezonansem
                    magnetycznycm głowy (oczywiście na własny koszt) wlącznie. I co? I nic! "Taka
                    moja uroda":-(

Pozdrawiam, życząc szczerze przejścia życia bez TAKIEGO bólu i - więcej
                    wyrozumiałości
                    mary_ann
                    • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 20:30
                      dzięki za wsparcie
                      • mary_ann ależ nie ma za co!:-) 06.07.05, 20:54
                        anka_florian napisała:

> dzięki za wsparcie
                        ... ja tylko napisałam to, co myślę.

Życzę mniej bólu!
                        mary_ann
                • issey_miyake Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 15:19
                  Anka_florian: wejdź na swoją gazetową pocztę
                  • issey_miyake Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 15:27
                    Po co jej neurochirurg? Wystarczy neurolog..
                    • marcia-em Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 15:53
                      cześć
                      Mam ten sam problem z bólem głowy.
                      Brałam już wszystkie brzeciwbólowe leki, łącznie z tramalem.
                      Zrobiłam tomografie komputerową, która nic nie wykryła.
                      NIkt mi nie jest w stanie pomóc, tak jak i tobie. Sama męcze sie z kującym,
                      rozrywającym bólem.
                      Jeżeli chodzi o tramal, to rzeczywiście jest on bardzo silny i szybko przynosi
                      ulge, jeżeli chodzi o ból. Tyle, że po jego zażyciu u mnie występowały zawroty
                      głowy, a następnego dnia czułam sie troche od siebie, jak naćpana.
                      Pozatym, jak zaczniesz z tramalem, to uważaj aby sie od niego nie uzależnić.
                      Ja po pewnym czasie, zaczełam go zażywać nawet na niewielki ból głowy.
                      Teraz cierpie katusze, gdyż żaden lek mi nie pomaga i strasznie sie męcze.
                      O swoim bólu pisałam na forum:
                      LUDZIE OSZALEJE, czy ktoś czuje to co ja (21) marcia-em
                  • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 15:52
                    mam skierowanie do poradni leczenia bólu, mam nadzieję że tam mi
                    pomogą na te ciągłe bóle głowy.widze po wypowiedziach wszystkich że
                    to cholernie mocny lek, chociaż gdy mi go przepisywał lekarz nie
                    miałam o tym pojęciu
                    • issey_miyake Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 16:15
                      Miałam takie same bóle, okolice skroń, oko, do tego drętwienie prawej reki w
                      nocy, tomografia nic nie wykazała, rezonan magnetyczny również nie, chodziłam
                      od lekarza do lekarza, z tabletkami przeciwbólowymi mam doświadczenie, w końcu
                      poszłam do neurologa, zapytał się jakie mam bóle, gdzie dokładnie boli,
                      przepisał mi leki rozluźniające, stwierdził, że są to bóle napięciowe,
                      gwałtowne i że te leki powinny pomóc. Po tygodniu zaczęły działać. Czuję się
                      jak nowo narodzona, bez bólów głowy. Moje życie bez bólu trwa od maja. Zapytaj
                      lekarza może niech przepisze Ci leki typowo rozluźniające.. Od przeciwbólowych
                      naprawdę można się uzależnić, a poza tym robią wielką szkodę wątrobie, niektóre
                      leki przeciwbólowe, brane na czczo mogą wywołać krwawienie z przewodu
                      pokarmowego... one są tylko doraźne.. A leki rozluźniające to co innego.. Nie
                      wyrządzają one takich szkód...
                      • anka_florian Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 20:50
                        staram się nie brać leków na czczo-a zwłaszcza teraz, jak poczytałam jak mocny
                        to lek. a ztym lekiem rozluźniającym to dziękuję za radę-spytam lekarza. i
                        dzięki raz jeszcze
                        • issey_miyake Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 21:34
                          Aniu jeśli sprawa będzie wyglądała u Ciebie naprawdę źle, to mogę Ci odstąpić
                          moje leki (są dostępne w dwóch dawkach: 300mg i 500mg), jestem na etapie
                          stosowania 500mg (dawkę zwiększył mi neurolog), więc mam dwa opakowania 300mg.
                          Przepisał mi te leki mój neurolog. Możesz zawsze spróbować je stosować. Jest to
                          lek z grupy przeciwpadaczkowych, bardzo dobrze rozluźniający. Moje bóle były
                          wręcz paraliżujące, więc wiem jaki jest Twój problem.
                          Leki o których mówię to DEPAKINE CHRONO, są dostąpne tylko na receptę, teraz
                          już są w całości refundowane i są za darmo. Jeśli nie mogłabyś zdobyć recepty w
                          szybkim czasie (wiem, jakie bywają kolejki do lekarzy) to odezwij się do mnie
                          na meila gazetowego, a wyślę Ci te leki. Pozdrawiam
                      • mmagda12 Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 21:10
                        Ja rowniez uwazam ,ze tramal jest na pograniczu narkotyku .To nie jest
                        rozwiazanie .Dziwie sie ,ze lekarz przepisala Tobie ten lek.Uwazam tak jak
                        poprzedniczka ,ze moze to byc napieciowy bol glowy i dobra rade dala Tobie.A na
                        koniec pytanie co zrobisz gdy tramal przestanie Tobie pomagac?
                • tepes1 Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 20:57
                  Moja koleżanka też ma takie "tramalowe" bóle głowy, prawdopodobnie po przebytym
                  w dzieciństwie zapaleniu opon mózgowych. Co ciekawsze, pojawiły się u niej
                  dopiero po porodzie. Wszystkie badania miała robione, ale nie stwierdzono zmian
                  patologicznych w mózgu.
                  Przyszło jej z tym żyć; tramal ma zawsze pod ręką i jest pod stała opieką
                  neurologa.
                  Niestety i tak bywa. Byłam świadkiem takiego "ataku" i najgorsze jest to, że
                  dla większej części społeczeństwa "ból głowy" to nie ból w prawdziwym tego
                  słowa znaczeniu. Taki ból kojarzy się przede wszystkim z APAPEM, PARACETAMOLEM,
                  IBUPROMEM itd., tzn: "weź tabletkę, będzie po sprawie, nie przesadzaj i pracuj
                  dalej".
                  Pozdrawiam
          • ateresa21 Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 22:34
            lek ten otrzymalam w poradni przeciwbolowej (jestem po operacji jelita)
            sprobowalam na bol glowy i wcale nie pomogl. Do tego leku takze jest dodatkowo
            lek przeciwwymiotny gdyby ktos mial takie symptomy. W każdym bądz razie na mnie
            nie dziala.
    • botazka Re: tramal - przeciwbólowy 06.07.05, 21:44
      Zapraszam Was na forum migrena może coś ciekawego znajdziecie dla siebie,dużo
      nas tam jest i każdy inaczej radzi sobie z silnym bólem ,ale nikt tam jeszcze
      nie wspominał o tramalu ,który najczęściej lekarze przepisują chorym na
      raka.Pozdrawiam!
      • venus22 Re: tramal - przeciwbólowy 07.07.05, 01:52
        >>ale nikt tam jeszcze nie wspominał o tramalu<<

O Tramalu na forum MIGRENA owszem bylo:

wystarczy wrzucic Tramal lub tramal w wyszukiwarke:

rok 2005
        Znaleziono: 2

[1] Re: Witam serdecznie.Mam klasterowe bóle głowy.
        autor: venus22 data: 2005-01-18 20:08:51.0

[2] Re: Witam serdecznie.Mam klasterowe bóle głowy.
        autor: beali data: 2005-01-15 21:48:41.0

rok 2004
        : 8

[1] klastrowy ból głowy
        autor: ismael data: 2004-11-02 18:16:59.0

[2] Re: Hydrocortison z pyralgina..
        autor: brydzia1972 data: 2004-10-26 21:45:36.0

[3] Re: Leki narkotyczne na migreny...
        autor: janis4 data: 2004-05-28 07:41:16.0

[4] Re: Leki narkotyczne na migreny...
        autor: venus22 data: 2004-05-27 22:36:39.0

[5] Re: Leki narkotyczne na migreny...
        autor: kingaolsz data: 2004-05-27 15:44:55.0

[6] Re: Migrena, leki a co z watroba...
        autor: kingaolsz data: 2004-05-17 23:15:50.0

[7] Re: światły neurolog
        autor: ulala72 data: 2004-03-23 19:22:12.0

[8] Re: moje żałosne wynury cd.
        autor: ulala72 data: 2004-03-22 21:45:58.0

2001-2003

Znaleziono: 5 nowe wyszukiwanie

[1] Re: leki - pomocy!
        autor: ypsilon data: 2003-11-18 08:47:20.0

[2] leki - pomocy!
        autor: eudajmonia data: 2003-11-17 23:46:20.0

[3] Re: Moje objawy - czy to migrena?
        autor: venus22 data: 2003-10-19 21:11:52.0

[4] Re: TABL. PRZECIWBOLOWE
        autor: kena1 data: 2003-10-17 13:26:41.0

[5] Re: Leki zapopiegajace migrenom
        autor: venus22 data: 2003-07-12 07:13:12.0

uzywajcie tez tej opcji:

sortuj: wg trafności od najnowszego od najstarszego wg wątków wg podpisu

>> okolice skroń, oko, do tego drętwienie prawej reki w
        nocy..............
        neurologa, zapytał się jakie mam bóle, gdzie dokładnie boli,
        przepisał mi leki rozluźniające, stwierdził, że są to bóle napięciowe,
        gwałtowne i że te leki powinny pomóc.<<<

to sa raczej obajwy migreny, szczegolnie te dretwienia -nie slyszalam zeby w
        bolach napieciowych byly takie objawy. Poza tym oko, skron.. Depakin ktory
        przepisuje sie w migrenie.. jakie napieciowe???

>> A leki rozluźniające to co innego<<

dlaczego co innego? one nie szkodza??

Zapraszam na forum prywatne MIGRENA.

Jak juz Botazka napisala, jest tam bardzo duzo informacji, chyba wszystko na
        temat migreny zostalo juz napisane po kilka razy.

Kazda z was w tym watku ma objawy migreny.

Migreny sa nieuleczalne i fakt ze na bol nie pomaga Tramal i morfina dobitnie
        swiadczy o tym jaka to ciezka choroba.

Venus

• issey_miyake Re: tramal - przeciwbólowy 07.07.05, 02:34
          To Depakine, a nie Depakin. Szkodą, ale nie w ten sposób co leki przeciwbólowe.
          To dobrze, że Depakine Chrono jest przepisywany w bólach migrenowych, ale jak
          widzisz w bólach napięciowych również. Jest również stosowany coraz częściej
          jako stabilizator nastrojów. Więc jak widać zakres to całe morze możliwości.
          • venus22 Re: tramal - przeciwbólowy 07.07.05, 03:04
            Depakine albo po ang Depakin to jest to samo - valproic acid,
            stosuje sie w padaczce, chorobie dwubiegunowej i w profilaktyce migreny.

Moze w Polsce lecza tym napieciowe, nie wiem.

jesli znasz angielski to masz tutaj kryteria IHS dla napieciwych boli glowy -
            Tension Headache - w/g ktorych takze diagnozuje sie w Polsce:

IHS Diagnostic criteria2
            At least 10 previous headaches fulfilling criteria below:

Number of days with such headache should be less than 15/month.
            Headaches lasting from 30 minutes to 7 days.
            At least 2 of the following pain characteristics:
            Pressing (non-pulsating) quality
            Mild or moderate intensity (may interfere with but not prevent activities)
            Bilateral location
            No aggravation by walking, stairs or similar routine physical activity
            Plus
            No nausea or vomiting together with the absence of one or both of photophobia
            and phonophobia
            Secondary headache types not suggested or confirmed

Venus
    • galareta2 Tramal 05.08.15, 07:38
      1. ja z bólami głowy borykam się od wielu lat, są różnie umiejscowione, rożnie się objawiają, nawet neurolog mi nie pomógł, miałam juz nawet zawężenie pola widzenia w czasie bólu, które to objawy po pół roku same ustąpiły, zażywam tylko ibuprom i jakoś daję radę.
      2. Tramal jest w różnych dawkach - 50mg, 100, 150 i 200 więc nie przesadzajcie z tą histerią co do jego zażywania - mojej 15-letniej córce pani dr PEDIATRA zapisała go na bardzo bolesne miesiączki! Ale w małej dawce. I to jedyny lek który pozwala jej wytrzymać!
      • margolcia_63 Re: Tramal 05.08.15, 08:55
        Wątek jakimś cudem został wyciągnięty po 10 latach, ale.....jak już jest na wierzchu to nie mogę się powstrzymać.
        Dlaczego pediatra leczy bolesne miesiączki u piętnastolatki i to tramalem?!
        Nie wybierasz się z nią do ginekologa?! Przecież trzeba zrobić diagnostykę choćby USG. Nie wykluczone, że to endometrioza i trzeba przedsięwziąć szybkie kroki by ustrzec córkę przed dalszymi powikłaniami.
    • madopar50 Re: tramal - przeciwbólowy 05.08.15, 10:14
      Spróbuj Delparan, zawiera niewielką ilość Tramalu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka