Dodaj do ulubionych

homeopatia

02.08.05, 17:26
Czy leczycie sie homeopatycznie? Ja od jakiegos czasu tak. Widze swietne
efekty szczegolnie przy leczeniu coreczki. Ostatnio jednak wyczytalam jakies
dziwne rzeczy na ten temat. Homeopatia byla porownana do bioenergoterapii i
praktyk okultystycznych. Co sadzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: homeopatia 02.08.05, 18:46
      izunia03 napisała:

> Czy leczycie sie homeopatycznie? Ja od jakiegos czasu tak. Widze swietne
      > efekty szczegolnie przy leczeniu coreczki. Ostatnio jednak wyczytalam jakies
      > dziwne rzeczy na ten temat. Homeopatia byla porownana do bioenergoterapii i
      > praktyk okultystycznych. Co sadzicie na ten temat?

Homeopatia ma takie same naukowe podstawy jak bioenergoterapia czy inne
      okultystyczne praktyki. Czyli nie ma żadnych.

S.
    • mogra1 Re: homeopatia 02.08.05, 18:54
      Ja leczyłam się prawie rok czasu. Za każdą wizytę płaciłam 100 zł a leki
      starczały na 3 miesiące ( wliczone w koszt wizyty). Efektów nie widziałam
      żadnych chocaż przestrzegałam zaleceń homeopaty (bez alkoholu, papierosów,
      mięty, owoców cytrusowych, wieprzowiny). Leczyłam się na nerwicę. Nie wiem może
      pomaga przy jakichś mniej poważnych schorzeniach? Pozdrawiam
      • snajper55 Re: homeopatia 02.08.05, 21:14
        mogra1 napisała:

> Nie wiem może pomaga przy jakichś mniej poważnych schorzeniach? Pozdrawiam

Pewnie pomagają homeopatycznie, czyli inaczej mówiąc - niezauważalnie. ;)

S.
        • izunia03 Re: homeopatia 03.08.05, 23:22
          Nie pytalam czy takie leki pomagaja, bo wiem, ze tak. Nie wiem natomiast co
          maja wspolnego z okultyzmem. Takie stanowisko maja niektorzy duchowni.
          • snajper55 Re: homeopatia 04.08.05, 00:49
            izunia03 napisała:

> Nie pytalam czy takie leki pomagaja, bo wiem, ze tak. Nie wiem natomiast co
            > maja wspolnego z okultyzmem. Takie stanowisko maja niektorzy duchowni.

Cechą wspólną jest to, że i zjawiska okultystyczne, i homeopatia nie mają
            żadnych podstaw naukowych.

S.
            • stapelia Re: homeopatia 04.08.05, 08:56
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
              poszpreaj sobie tu.
              fakt ze nie ma naukowych dowodow ze homeopatia dziala nie przeczy temu ze
              dziala:)))niezaleznie od mechanizmow zdrowienia.
              • snajper55 Re: homeopatia 04.08.05, 16:46
                stapelia napisała:

> fakt ze nie ma naukowych dowodow ze homeopatia dziala nie przeczy temu ze
                > dziala:)))niezaleznie od mechanizmow zdrowienia.

To dokładnie tak samo jak z czarami. ;))

S.
                • stapelia Re: homeopatia 04.08.05, 18:01
                  nie wiem, czarami w przeciwienstwie do homeopatii sie nie leczylam:)) ale
                  wszystko przede mna...
                  • kwiatek223 Re: homeopatia 04.08.05, 18:29
                    I co pomogła Ci homeopatia???? jestem ciekawa bo sama zaczelam sie leczyc
                    homeopatycznie w tym tygodniu, ale sie boje ze nie bedzie zadnych rezultatów.
                    Osobiscie to nie obchodzi mnie to czy homeopatia jest zwiazana z okultyzmem-
                    wątpie ze jest...wazne ze pomogla wielu ludziom, a to najwazniejsze. A poza tym
                    czy ktos z was slyszal jakies wypowiedzi ze strony kosciola dotyczace tego typu
                    leczenia- bo ja nie...
                    • stapelia Re: homeopatia 04.08.05, 18:37
                      Opinie kosciola mnie nie obchodza. Od dwoch lat lecze sie homeopatycznie. mam
                      guza na tarczycy ale bez problemow hormonalnych. Odkad sie lecze guz nie urosl
                      (wczensiej 1cm na rok)i pojawily sie zmiany martwicowe. NIe pieje nad
                      homeopatia i na wyzyny nie wynosze bo konkretniejszych dowodow nie mam, nie
                      mialam grypy ano innych chorob ktore szybko moznaby "zalatwic" kulkami. tfu tfu
                      a moze wlasnie dlatego nie choruje:))
                  • snajper55 Re: homeopatia 04.08.05, 20:08
                    stapelia napisała:

> nie wiem, czarami w przeciwienstwie do homeopatii sie nie leczylam:)) ale
                    > wszystko przede mna...

A czymże innym jak nie czarami jest homeopatia ? Rozcieńczasz wywar ziołowy
                    tak, że w otrzymanym specyfiku nie ma już śladu po składnikach ziela. Taką wodę
                    czy inny rozpuszczalnik uzywasz jako lekarstwo.

S.

S.
                    • izunia03 Re: homeopatia 04.08.05, 20:44
                      To jak wytlumaczysz jednak to, ze dziala. Lecze homeopatycznie trzyletnia
                      corke, ktora chodzi do zlobka. Nigdy nie brala antybiotykow. A choruje tak somo
                      czesto jak inne dzieci.
                      • stapelia Re: homeopatia 04.08.05, 23:57
                        PO prostu nie tlumaczyc. Albo na ciebie dziala i decydujesz sie na leczenie
                        albo nie:) nie ma co tego roztrzasac bo taka dyskusje nie ma zbyt wiele sensuz
                        powodu braku naukowych dowodów:)
                        • snajper55 Re: homeopatia 05.08.05, 00:43
                          stapelia napisała:

> PO prostu nie tlumaczyc. Albo na ciebie dziala i decydujesz sie na leczenie
                          > albo nie:) nie ma co tego roztrzasac bo taka dyskusje nie ma zbyt wiele sensuz
                          > powodu braku naukowych dowodów:)

W sumie to prawda. Skoro działa, to się cieszyć i stosować. :)

S.
                          • kwiatek223 Re: homeopatia a ziołolecznictwo 05.08.05, 19:09
                            Ciekawa tylko jestem co jest bardziej skuteczne: homeopatia czy
                            ziołolecznictwo. Ja na razie zdecydowalam sie na homeopatie bo praktycznie od
                            zawsze mialam kontakt z ziołami, które pomagały przede wszystkim na trawienie,
                            odchudzanie, samopoczucie, na cerę i sen (np melisa-polecam). A co Wam bardziej
                            pomogło??? Po której kuracji czuliscie poprawę??? Jeszcze na razie nie widze
                            zadnych efektow homeo. bo jest na to chyba za wczesnie.
                            • kroliczycaok Goraco polecam 05.08.05, 19:34
                              homeopatyczne preparaty przeciwgrypowe, przeciwkaszlowe, a nade wszystko
                              FOLLICULLUM - preparat na czas menopauzy, stosowalam kilka lat i czulam sie
                              swietnie, zadnych dolegliwosci, kilka moich znajomych poszlo w moje slady. Nasz
                              weterynarz stabilizuje psie serducha homeopatia, wiec jeszcze raz polecam i
                              zycze zdrowia.

A co do kosciola, to on uwaza, ze homeopatia, to sila nieczysta i narusza nam
                              ducha. Jestem wierzaca i praktykujaca, tabletki Oscillococinum kupilam kiedys i
                              podarowalam znajomemu ksiedzu, ktory musial wyzdrowiec w ciagu kilku godzin, bo
                              mial jakies powazne wystapienie publiczne, polknal, jak kazali, wyzdrowial ,
                              uwierzyl w homeopatie, w Boga nie przestal wierzyc, nic mu sie nie zachwialo,
                              ducha ma na miejscu, i jest ok!!
                              • kwiatek223 Re: Goraco polecam 05.08.05, 20:06
                                To super ze ci homeo. pomogla. Z tym ksiedzem to tez ciekawa historia... Mam
                                tylko do Ciebie pytanie- czy ty leczylas tylko menopauze i czy mialaś
                                tzw ''okres pogorszenia'', bo ja sie wlasnie jego obawiam, boje sie ze
                                wszystkie choroby mi organizm wyrzuci, chociaz wiem ze moze tak byc ale nie musi
                            • mama_do_kwadratu Re: homeopatia a ziołolecznictwo 05.08.05, 20:12
                              Zioła ZAWIERAJĄ substancje lecznicze, w przeciwieństwie do kosmicznie rozcieńczonych, wstrząsanych i energetyzowanych homeopatyków, które-oprócz glukozy, wody etc.-nie zawierają NICZEGO. Moim zdaniem oczywiście. Podpartym teoriami naukowymi (prawo Avogadra np).
                              Nie mieszajmy ziół i homeopatii. Te pierwsze stosuję z dobrym skutkiem.
                              Homeopatia to dla mnie czyste naciągactwo i bzdura.
                              Proszę się nie denerwować ;) Jeśli komus poaga, jeśli ktoś wierzy- voila.
                              • kwiatek223 Re: homeopatia a ziołolecznictwo 05.08.05, 20:56
                                No wlasnie. Ja tez wierze w moc ziół, znam sie na ziololecznictwie ale
                                poczytalam troche na forum i dowiedzialam sie ze homeopatia naprawde pomaga
                                zwlaszcza na alergie. Mi chodzi przede wszystkim o wyleczenie skóry-
                                całkowite,a nie tylko na jakis czas. Homeopata mi powiedzial ze u mnie
                                wszystkie choroby sa spowodowane nerwami, stresem dlatego musze je jakos
                                opanowac bo z leczenia nic nie wyjdzie. Kulki maja mnie najpierw wyleczyc od
                                srodka, bo skoro w tym roku leczylam tyle schorzen to znaczy ze organizm daje
                                mi znaki ze cos jest nie tak. To chyba o to chodzi. Czasami czuje sie jakbym
                                zdradzila moje kochane ziololecznictwo........ale czego sie nie robi dla
                                zdrowia no nie???
                            • samwieszkimjestem Re: homeopatia a ziołolecznictwo 05.08.05, 22:07
                              Mnie lekarka leczyła z paskunej grypy objawiającej się skokami gorączki o 4
                              (CZTERY) stopnie Celsjusza w cyklu dobowym (40.1 wieczorem, 36.1rano) i wielkim
                              bólem głowy. Działanie było zaskakujące. PO prostu amplituda skoków temperatury
                              zmniejszała się z dnia na dzień, a po dwóch tygodniach byłam zdrowa. Co
                              najważniejsze, zdrowa trwale. Wiadomo, że po antybiotykach łatwo złapać coś
                              innego, ze względu na osłabienie. Natomiast po homeopatycznych byłam silna i
                              świetnie się czułam. Potem leczyłam sobie zapalenie gardła i też świetnie
                              podziałało. POlecam.
                              • stapelia Re: homeopatia a ziołolecznictwo 06.08.05, 10:49
                                zola to ziola homeopatia to homeopatia- dwie rozne rzczy , dwie rozne metody
                                dzialania, rozne zastosowanie, stosowanie itp. Ciezko to porownywac albo
                                dyskutowac co dziala lepiej. Zwlaszcza ze naukowe dowody na ziola sa w
                                przeciewienstwei do homeopatii:))) zajzyjcie dziewczyny na forum, tam sporo
                                fajnych dyskusji jest.
                                • jadwiga_r Re: homeopatia a ziołolecznictwo 06.08.05, 12:54
                                  Czy leki homeopatyczne posiadają Swiad.Rej.MZ.
    • stokrocja Re: homeopatia 06.08.05, 13:13
      www.kulty.info/art/333
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka