IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.08.02, 20:54
Od jakiegoś roku męczy mnie migrena. Ten potworny ból nie daje mi żyć.
Czasami tak bardzo boli, że aż robi mi sie niedobrze. Czy ktoś zna jakiś
sposób na migrenę????? Ja żłopie kawę (mam bardzo niskie ciśnienie), choć nie
cierpię jej smaku, łykam tabletki przeciwbólowe, kładę się z zimnym okładem
na czole i czekam aż mi przejdzie. Czy ktoś zna skuteczniejszą metodę albo
specyfik??? Bardzo proszę o pomoc!!
Obserwuj wątek
    • demonka Re: MIGRENA 19.08.02, 10:04
      A czy jesteś pewna, że to migrena? Czy taką diagnozę postawił lekarz? Jak
      wyglądają takie bóle?
      Ja z migreną borykam się już dobre 10 lat i jak na razie nie znalazałam na to
      skutecznego sposobu. Poza tym moje ataki mają różną częstotliwość - był czas że
      zdarzały się bardzo rzadko. Od dłuższego jednak czasu bardzo się nasiliły co
      wiąże się ze zwiększona dawką stresu niestety.
      Na samym początku lekarz przypisał mi dihydroergotaminę, ale skutek pozytywny
      był wątpliwy, przez długi okres skuteczne były zwykłe środki przeciwbólowe na
      bazie paracetamolu, ostatnio jednak nawet duże dawki nie dawały pozytywnego
      rezultatu a ataki utrzymywały się po kilka dni.
      Lekarz neurolog przypisał mi na początek divascan i tanakan oraz lek
      uspokajający który mam brać na noc w sytuacjach podwyższonego stresu. Leki te
      mają przede wszystkim zmniejszyć częstotliwość ataków.
      W walce z migreną bardzo ważne jest ustalenie jej przyczyn, u niektórych może
      ją powodować stres u innych zapach, itp. Niektórzy mają pewne symptomy
      zapowiadające jej nadejście np. mroczki przed oczami nawet na kilka godzin
      przed atakiem. Ważne żeby środek przeciwbólowy wziąć na samym początku ataku i
      od razu w większej dawce. Kiedy już dopadną ciebie nudności dobrze jest
      najpierw wziąć coś na nie a dopiero potem tabletkę przeciwbólową.

To tyle moich mądrości, życzę zdrówka i pozdrawiam,
      MM.

• Gość: Pacjent Re: MIGRENA IP: *.wprost.pl / *.zabrze.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 00:57
      Bardzo dobra jest akupunktura.
      Polecam www.dramra.prv.pl
    • Gość: McDalenka Re: MIGRENA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.02, 18:57
      Ja zwalczam migrenę CEFALGINEM. Ten lek zawiera paracetamol i kofeinę, zgodnie
      z ulotką jest stosowany także przy atakach migreny. Tabletki (10) kosztują
      zaledwie niecałe 5 zł i są dostępne bez recepty.
      Kilka tygodni temu, na wątku "zdrowie kobiety" przeczytałam wypowiedź kobiety,
      która cierpi na migrenę od 20 lat. Przez kilka lat przepisywano jej przeróżne
      specyfiki typowo migrenowe, ale niewiele jej to pomagało. Jakimś cudem trafiła
      na cefalgin i od kilkunastu lat ją ratuje.
      Ze mną było trochę inaczej. Byłam przekonana, że narastające bóle głowy,
      nudności, wymioty, rozwolnienie, nadwrażliwość na zapachy - to skutki nieżytu
      żołądka (np. mogła mi się przykleić do ściany żołądka skórka od pomidora), albo
      reakcja na zmiany ciśnienia. Takie ataki zdarzały mi się co półtora miesiąca. A
      że ich częstotliwość się zwiększyła, poszłam do lekarza. Dostałam receptę na
      Mariomigram (chyba taka nazwa) - taką ziołową nalewkę. Należało ją pić
      codziennie rano przez dwa tygodnie. Raz spróbowałam i więcej się tego nie
      napiłam - po prostu mnie mdliło (skutecznie!).
      I wtedy przeczytałam na forum o Cefalginie.
      Brałam go od dawna - obie z mamą mamy niskie ciśnienie - i zawsze pomagał.
      Teraz też. Wystarczy łyknąć jedną tabletkę na samym początku ataku.
      Być może moje migreny są stosunkowo słabe i dlatego mi Cefalgin pomaga. Może
      zadziałała też potęga podświadomości, że ten lek ma mi pomóc i koniec.
      Nie wiem. W każdym bądź razie ratunek jest.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki.

McDalenka
    • hserwin Re: MIGRENA 25.08.02, 17:35
      Witam.W gazecie Moja Zdrowa Medycyna w nr 9 jest ciekawy artykuł
      mgr.farm.Tomasza Mrozowskiego dot.leczenie migren alergicznych.
      Autor przekazuje też zasady opracowanej przez siebie terapii ziołowej.
      Stworzył własny lek o nazwie ANTYMIGREN w skład którego wchodzą:pizotifen,
      etopiryna,sproszkowany korzeń wierzby,sproszkowany kwiat wiązówki błotnej.
      Składniki w ściśle określonej proporcji sa rozsypywane do opłatkow i w takiej
      postaci przyjmowane.
      Leczenie trwa 14 dni.
      Koszt jednorazowej terapii wraz z wysyłka leku zawierającego 30 szt.wynosi
      60 zl.
      Jest tez podany Nr konta i adres gdzie nalezy przesłąc kserokopię wpłaty.
      Odsyłam więc wszystkich zainteresowanych do prasy.
      Jeśli będą chetni z przyjemnością podam te dane.
      • Gość: McDalenka Re: MIGRENA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.02, 19:33
        nie napisałeś / łaś, czy ta mieszanka ziołowa jest SKUTECZNA
        • Gość: Silly Re: MIGRENA IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.08.02, 16:31
          Dziękuje wszystkim za pomoc!! Bałam się, że nikt nie odpisze. Waszych
          propozycji jeszcze nie zdążyłam wybóbować, bo NA SZCZĘŚCIE jeszcze mnie złapała
          ta $#%$#*&^% migrena. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam!! Jeśli jeszcze ktoś
          zna jakieś sposoby na ten ból to z góry dziękuje za pomoc.
          • Gość: Ania Re: MIGRENA IP: 195.136.95.* 27.08.02, 16:53
            cierpiałam na to draństwo w wieku 14 lat, moja matka, siostra też. skończyło
            się po leczeniu u neurologa p. Miszczaka, który przyjmuje m.in. w spółdzielni
            ZDROWIE na Broniewskiego (niedaleko Krasińskiego) przyjmuje w poniedziałki po
            południu (15-16 albo 16-18). wszystkie znane mi osoby wyleczył. dziś miewam
            bóle głowy rzadko i są to bóle, które jestem w stanie bez problemu przeczekać
            aż miną. bardzo rzadko łykam aspiryne albo Aleve i zapominam o problemie.
            • Gość: Silly Re: MIGRENA IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.08.02, 09:59
              Aniu, dzięki za radę, ale napisz mi w jakiej miejscowości przyjmuje ten lekarz.
              Dzięki!
              • mouchi Re: MIGRENA 28.08.02, 15:24
                przepraszam za przeoczenie. w Warszawie. jest to profesor pracujący m.in. w
                warszawskim WIML-u (Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej)
    • Gość: saba Re: MIGRENA IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.02, 18:25
      Wiem o czym mowisz. Mojej migrenie wymioty towarzyszyly zawsze, bylo mi nie
      dobrze i dnie spedzalam nad klozetem az zoladek mi sie wykrecal. Sa rozne
      migreny, kazdy reaguje inaczej. MOga leki pomgac ale nie musza, doszlam do
      wniosku, ze najwazniejsze jest nastawienie do bolu. Wiem, moze to smiesznie
      brzmi, ale kiedys nie moglam sobie wyobrazic ze moge, z bolaco glowa isc na
      spacer czy nawet do znajomych, rozmawiac, czytac itp. Zawsze kladlam sie i
      poddawalam chorobie...a potem mi sie to "znudzilo" i zaczelam "walczyc" czyli:
      wychodzic na powietrze, zajmowac sie czyms innym, rozmawiac z kims (choc
      zoladek mi sie z bolu skrecal i glowa lupala niemilosiernie...)...powoli ale
      dzialalo...pewnie to bardziej psychiczna rzecz ta migrena niz fizyczny...tak
      mysle...
      No ale bolu lekcewazyc nie mozna...
      Powrotu do zdrowiea zycze...
      Saba
    • Gość: Anna Re: MIGRENA IP: *.proxy.aol.com 21.09.02, 03:54
      Mialam migreny przez trzy lata, az lekarz przepisal mi IMITREX(USA).Poczatkowo
      bralam 1 tabletke(25mg),ale skuteczniejsza okazala sie dawka podwojna.Bol
      przechodzi po pol godzinie calkowicie,nie moglam w to uwierzyc.W USA jest to
      najnowszy lek na migrene i jest dosc drogi (15$ za tabletke),ale dziala
      cudownie!Poza tym nie pije nic, co zawiera kofeine,bo zauwazylam,ze zmniejszylo
      to czestotliwosc atakow. Nie mialam migreny juz od 3 miesiecy, chociaz
      wczesniej zdarzaly mi sie nawet 2-3 razy w tygodniu i byly straszne. Staraj sie
      tez mniej denerwowac, bo stres to ulubiona pozywka migreny.Warto tez unikac
      slodyczy,moga powodowac bol glowy.Zycze zdrowia!
    • Gość: Piotrek Re: CZY TO MIGRENA ??? IP: *.pl 22.09.02, 20:26
      Miałem dytuację podobną do twojej, po 1,5 roku doznałem ataku epilepsji i
      dowiedziałem się że mam w mózgu wielkiego guza. Nie chcę cię straszyć ale
      proponuje (po konsultacji z neurologiem) wykonać MRI (rezonans magnet.) lub CT
      (tomografię komputerową) które to badania wykluczą poważniejsze schorzenia
      mózgu (jeśli neurolog nie będzie widział takiej potrzeby iść do innego lub
      zrobić to prywatnie ! ).
      • Gość: Fifi Re: CZY TO MIGRENA ??? IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.09.02, 13:08
        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Miałem dytuację podobną do twojej, po 1,5 roku doznałem ataku epilepsji i
        > dowiedziałem się że mam w mózgu wielkiego guza. Nie chcę cię straszyć ale
        > proponuje (po konsultacji z neurologiem) wykonać MRI (rezonans magnet.) lub
        CT
        > (tomografię komputerową) które to badania wykluczą poważniejsze schorzenia
        > mózgu (jeśli neurolog nie będzie widział takiej potrzeby iść do innego lub
        > zrobić to prywatnie ! ).

No wiem, że nie chciałeś mnie straszyć, ale Ci się nie udało!! Wystraszyłam się
        nie na żarty. Tylko, że odkąd założyłam ten wątek nie dostałam jeszcze ataku
        (odpukać) i właściwie nie mam nawet z czym iść do lekarza. Pozdrawiam!
        • Gość: Anna Re: CZY TO MIGRENA ??? IP: *.proxy.aol.com 24.09.02, 04:27
          Piotrek ma calkowita racje.Zanim zaczniesz przyjmowac leki na migrene, musisz
          wykluczyc inne choroby. MRI przeciez nie boli ,a z pewnoscia bedziesz czula sie
          lepiej wiedzac,ze to "tylko" migrena.Mozesz tez zrobic testy alergiczne,zeby
          wykluczyc ewentualne uczulenia.
          • Gość: Fifi Re: CZY TO MIGRENA ??? IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.09.02, 10:38
            Alergia odpada: jestem uczulona tylko na pyłki topoli, a przecież teraz nie
            kwitnie. Ale jak ja mam sie dostac na ten tomograf jak od miesiąca nie moge sie
            doprosic skierowania do laryngologa???! Chyba, ze prywatnie tylko ile to
            kosztuje?? Macie chociaz przyblizone dane? I gdzie to mozna zrobic prywatnie we
            Wroclawiu? Pozdrawiami dziekuja za rady!
            • Gość: MM Re: CZY TO MIGRENA ??? IP: *.polcard.com.pl 24.09.02, 11:44
              W Warszawie w jednej z prywatnych przychodni do której chodzę tomografia
              kosztuje 240 pln, jeżeli tomografia ma być z kontrastem to plus 50pln(doustny)
              lub 150pln(dożylny). W innej koszt na poziomie 220 pln plus ewentualnie cena za
              kontrast.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka