m.m.gosia 08.08.05, 10:51 Dlaczego powstają? Jak sobie z nimi poradzić? Czy znacie skuteczne sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duszkan Re: zajady 08.08.05, 10:54 Zajady są przede wszystkim objawem niedoboru witaminy B2, ale zdarzają się również u osób z niedokrwistością z niedoboru żelaza oraz w u osób z alergią na pokarmy pod postacią dermatitis perioralis (czyli zapalenia kontaktowego skóry w okolicy ust). Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: zajady 08.08.05, 11:24 Moze antybiotyki dlugo jadlas? albo nawet nie za dlugo, tylko normalnie, a jestes wrazliwa po prostu. Zajady to grzybica i jesli sa zbyt dlugo i sie utrzymuja, to moze pomoc lek przeciwgrzybiczy podany doustnie. POZdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Do duszkana-zajady to grzybica. 08.08.05, 18:44 " Zakażenia drożdżakami dotyczą błon śluzowych, skóry i paznokci czasami również i narządów wewnętrznych. Najczęściej spotykaną postacią w/w zakażenia u dzieci jest właśnie drożdżyca jamy ustnej tzw. pleśniawki i kandydoza kątów ust (zajady)...." www.maluchy.pl/artykul/79 Zajady sie robia czesto przy braniu antybiotykow jako objaw grzybicy wlasnie i zajadami mozna sie zarazic od drugiej osoby uzuwajac niemytej po kims cierpiacym na zajady lyzeczki np. Zajady moga sie robic tez z niedoboru wit. grupy B albo innych schorzen ogolnoustrojowych, ale niezaleznie co jest przyczyna ich powstawania, to jest to grzybica ( kandydoza), podobnie jak plesniawki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Do duszkana-zajady to grzybica. 08.08.05, 19:31 No jeżeli autorytetem medycznym jest www.maluchy.pl to zajady są grzybicze. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Do duszkana-zajady to grzybica. 08.08.05, 19:46 A dokładniej- nie twierdzę,że przy zajadach nie moze być pleśniawek, ale to nie Candida wywołuje zajady. Zajady mogą być nadkażone grzybiczo. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Do duszkana-zajady to grzybica. 08.08.05, 19:48 Końcowka atykułu : "...Zmiany mogą występować i w innych miejscach, np. na błonie śluzowej jamy ustnej, przełyku i całego przewodu pokarmowego. Bardzo częste jest drożdżakowate zapalenie kątów ust, czyli tzw. zajady...." www.resmedica.pl/ffxart10996.html- serwis medyczny prowadzony przez lekarzy. Doczytaj po prostu zamiast sie stawiac. Prawdopodobnie nie wiesz, ze kandydoza to inaczej grzybica i stad nie przyszlo ci do glowy, ze zajady to grzybica tez po prostu. Najlepiej to idz do lekarza i zapytaj sie jakie leki sie je przy uporczywych zajadach-odp.: przeciwgrzybicze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: Do duszkana-zajady to grzybica. 08.08.05, 19:59 Afty i zajady sa wywolywane przez grzyby wlasnie. Znalazlam artykul Instytutu Pediatrii AM w Poznaniu o zastosowaniu olejku z drzewa herbacianego w grzybicach i jest tam wyraznie napisane, ze :...Wspomina się o stosowaniu olejku w schorzeniach wywołanych przez grzyby drożdżoidalne (afty i zajady)..." - w dziale pt."Inne schorzenia skóry" Nie ma znaczenia jakie to sa grzyby,choc najczesciej to bedzie candida, a nawet jesli bedzie to inny grzyb , to jest to zwyczajnie grzybica. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
monikx2 Re: Do duszkana-zajady to grzybica. 09.08.05, 23:05 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155 Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Do duszkana-zajady to grzybica. 08.08.05, 20:16 Nie stawiam się tylko mnie nauczono w czasie zajęc na Akademii Medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek144 Re: zajady 08.08.05, 12:34 walczyłam kiedys a zajadami.Lekarz stomatolog powinien miec jakąś receptę na lek do zrobienia.Moja maść jest na bazie hydrokortisonu+nystatyni+vit.b2.Przykro mi lecz nie posiadam odpisu.Ostatnio pomoglo mi jak posmarowałam kąciki ust maścia bursztynową.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kropla_beskidu Re: zajady 10.08.05, 02:29 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=27441428 Odpowiedz Link Zgłoś