pioter_cze 16.09.05, 23:18 Zgadzam się całkowicie z punktem 4. Przyzwyczajenie do ruchu jest też bardzo ważne, z czasem ruch i wysiłek np: przy ping-pongu staje się nawet dla >50- latka przyjemnością Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osa561 Re: Czy podwyższony cholesterol można leczyć diet 16.01.06, 10:42 Leczyś sobie można , bo prawie wszystko można . Lepiej zadać pytanie , czy można skutecznie ? Jeżeli , ktos ma zafajdany fizjologiczny metabolizm , to może dać sobie spokój , bo z fizjologia się nie wygra metodami naturalnymi , a nawet farmaceutycznymi . Leki , nawet te drogie nie zawsze są skuteczne do końca . Można przyjąć filozoficzne - że na coś trzeba umrzeć , czego najlepszym dowodem są dane statystyczne . Wysiłek fizyczny jest zawsze dobry dla organizmu - i tego ludziom świadomym troski o swoje zdrowie nie trzeba przypominać . Ale taka agitacja jest niepopularna , czego dowodem jest widoczny brak osób po trzydziestce na boiskach i ścieżkach rekreacyjnych - zwłaszcza po sezonie . A sezon , to kilka tygodni wiosny i koniec wakacji , kiedy to część osób jest pełna deklaracji i postanowień . Po tych kilku tygodniach wszystko wraca do złej normy i aktywność fizyczną zachowują nieliczni dorośli . Tak więc lekarze mogą spać spokojnie - pacjentów nie ubędzie - front pracy zapewniony , dochody ustabilizowane . Nad swoim cholesterolem pracuję od dwóch lat . Zbicie sumarycznego z 250 do 210 kosztowało mnie mnóstwo zaparcia i pracy nad dietą i ruchem , a przecież do normy mi jeszcze brakuje . No i te łatwe nawroty bez utrzymania dyscypliny ... A skąd inąd znam osoby z nadwagą , nie uprawiające sportu amatorskiego i znam ich wyniki zawartości cholesterolu we krwi . Mogę im tylko pozazdrości daru od natury . Jednym słowem - z cholesterolem - róbcie sobie co chcecie ... Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: Czy podwyższony cholesterol można leczyć diet 16.01.06, 17:45 O ile pacjent nie ma wrodzonej hipercholesterolemii (zespoly gdzie sa znane zaburzenia prowadzace do poziomow 400 i powyzej) to w pierwszym rzucie zawsze nalezy sprobowac 3 miesiecznej diety oraz cwiczen (mowimy o ludziach bez przeciwwskazan). Srodki takie jak Lipitor rzeczywiscie dzialaja cuda ale podobne wyniki w sporej czesci moga zostac osiagniete dieta/zmniejszeniem ilosci tkanki tluszczowej w organizmie/cwiczeniami. Co bardziej istotne sam calkowity cholesterol nie jest najlepszym wykladnikiem zagrozenia miazdzyca. Nalezy brac pod uwage frakcje zwana HDL ("dobry" cholesterol) ktora to zdecydowanie zwieksza sie podczas cwiczen. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynna Cholesterol - kiedy mierzyć? 20.01.06, 14:40 Po badaniu okazało się że mam bardzo wysoki poziom cholesterolu. Mam 29 lat, poziom sprzed kilku dni to 288. Norma przekroczona drastycznie a biorąc pod uwagę to że w ogóle nie jadam tłusto to tak wysoki wynik jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Lekarz u któego byłam z tym wynikiem jednak specjalnie się nie przejął, stwierdził że pewnie jadłam późną kolację (jadłam ok 19, ale niewielką) a przed badaniem nie należy jeść przez co najmniej 17 godzin - badanie robiłam o 8.00 dnia następnego. Czy to prawda? bo wczesniej nie spotkałam się z taką opinią... Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 20.01.06, 15:09 to nie tluszcz jest kluczowy w diecie, tylko weglowodany(cukry), najgorsze a te szybkie: biale pieczywo, ciasta i wszystko co zawiera cukier Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynna Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 20.01.06, 15:20 hmmm, słodyczy wlaściwie też w ogóle nie jadam, nie mówiąc o ciastach. zjadam może dwa ciastka i batona w ciągu miesiąca. do tego chodzę około 5 km dziennie i uprawiam sport w miarę regularnie... Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 21.01.06, 20:04 To by było piekne, gdyby lekarze zalecali dietę. Kilka miesięcy temu miałam podwyższony cholesterol i od razu dostałam leki. Nie biorę ich i właśnie sama wymyśliłam, że jakiś czas będę stosowała dietę. Lekarz był sceptyczny, ale stwierdził, że jeżeli chcę, to mogę. Jednak może będą efekty bo gdy sobie uświadomiłam co jadłam, to nie są to produkty obniżające cholesterol. Nie jem mięsa więc nadrabiam to śmietaną, masłem, jajkami a to wszystko zabronione. Poza tym stres...z tym to już nie wiem co zrobić, ale postanowiłam mniej się przejmować, świat się od tego przecież nie zawali. Za dwa miesiące powtorze badania i zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
ali57 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 21.01.06, 21:40 samanta5 napisała: > To by było piekne, gdyby lekarze zalecali dietę. Kilka miesięcy temu miałam > podwyższony cholesterol i od razu dostałam leki. Nie biorę ich i właśnie sama > wymyśliłam, że jakiś czas będę stosowała dietę. Lekarz był sceptyczny, ale > stwierdził, że jeżeli chcę, to mogę. Jednak może będą efekty bo gdy sobie > uświadomiłam co jadłam, to nie są to produkty obniżające cholesterol. Nie jem > mięsa więc nadrabiam to śmietaną, masłem, jajkami a to wszystko zabronione ale bzdury podwyższony poziom cholesterolu może świadczyć równie dobrze tak o zdrowiu jak i o chorobie ważne są frakcje lipidowe i stosunek LDL do HDL nie dajcie sobie wciskać kitu bez dokładnych badań dieta niskowęglowodanowa reguluje poziom cholesterolu (jedząc same jajka, mięso i tłuszcz można obniżyć poziom cholesterolu więc jest to wciskanie ciemnoty) Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 21.01.06, 22:45 Jednak sprawdzę te bzdury a później zajmę się sprawdzaniem bzdur o których byłeś uprzejmy napisać Ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 21.01.06, 23:33 > zajmę się sprawdzaniem bzdur o których byłeś uprzejmy napisać Ty :) Ale podczas tego sprawdzania caly czas pamietaj, ze to bzdury ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 24.03.06, 14:32 Sześć miesięcy temu mój cholesterol wynosił 265. Ograniczyłam: tłuszcze zwierzęce, i jaja oraz bardzo ograniczyłam: smażone potrawy, sery żółte i topione. Teraz mam cholesterol w normie. Dziś zrobiłam badania i czuję się jak zwycięzca. Nie brałam żadnych leków. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 24.03.06, 14:36 samanta5 napisała: > Sześć miesięcy temu mój cholesterol wynosił 265. Ograniczyłam: tłuszcze > zwierzęce, i jaja oraz bardzo ograniczyłam: smażone potrawy, sery żółte i > topione. Teraz mam cholesterol w normie. Dziś zrobiłam badania i czuję się jak > zwycięzca. Nie brałam żadnych leków. Co do jajek zdania są podzielone. Może spróbuj to sprawdzić ostrożnie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 24.03.06, 20:02 Jajka jadłam, ale starałam się nie przekroczyć ilości 2 tygodniowo i to wystarcza. Zauważyłam też, że w tym okresie miałam zdecydowanie mniejsze zapotrzebowanie na słodycze. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 24.03.06, 20:05 samanta5 napisała: > Jajka jadłam, ale starałam się nie przekroczyć ilości 2 tygodniowo i to > wystarcza. Zauważyłam też, że w tym okresie miałam zdecydowanie mniejsze > zapotrzebowanie na słodycze. U mnie jajka nie podwyższają cholesterolu, stąd ta sugestia. Przynajmniej gdy się ograniczam do 2 dziennie. ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta5 Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 24.03.06, 22:32 U Ciebie to ograniczenie jest koniecznością. Odpowiedz Link Zgłoś
szainy Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 18.05.06, 16:17 a ja czytałam ze w jajkach żółtka zawierają duże ilości cholesterolu a białak nie maja go prawie w ogóle.wiem głupio tak jajka gotowac i wyrzucać żółtko a zjadac białko.najważniejszy jest umiar.a z takich mniej chemicznych srodków do obniżenia cholesterolu to flora pro.activ jest polecana.u mojego męza sie sprawdziła , po trzech tygodniach poziom cholesterolu bardzo sie obniżył ale nadal musi z nim walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_a Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 18.05.06, 16:44 A ja czytałam że w jajku występuje lecytyna, która w poważnym stopniu przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych, można je jeść, ale tak jak i wszystkie inne potrawy, z umiarem. Czytałam tez że zaleca się spożywanie nie więcej niż 1 jajko tygodniowo osobom chorym na cukrzycę. Zbadano że u tych osób spożywanie 1 jajka dziennie istotnie zmienia poziom cholesterolu we krwi. Organizm tych chorych inaczej asymiluje cholesterol: zamiast używać substancji tłuszczowych do budowy komórek i produkcji hormonów, magazynuje je głównie w arteriach, wywołując ryzyko zatorów. Warto przynajmniej spróbować zmiejszyć cholesterol dietą i większą aktywnością fizyczną, znam przypadek stwierdzonej przez lekarza hipercholesterolemi, podobno z "obciążeniem dziedzicznym" (tak napisał lekarz zalecając statyny), "chory" przez kilka lat zażywał leki obniżające poziom cholesterolu aż wreszcie zmienił dietę, schudł i od kilku lat poziom cholesterolu ma ok. 140! Odpowiedz Link Zgłoś
ula_a Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 18.05.06, 16:47 zapomniałam dopisac że ten "chory" już nie zażywa statyn choć lekarz straszył - "do końca życia!" Odpowiedz Link Zgłoś
mladen_bonczew Re: Cholesterol - kiedy mierzyć? 02.01.07, 13:52 ja się deko przeraziłem - 30 lat, rok temu cholesterol 250, teraz badany w sobotę 300!!! Nie wiem, ale czy wpływ na wynik mógł mieć spozywany 4 godziny wcześniej obfity posiłek (sos, mięso, ziemniaki)?? Bo z tego co czytam, to przynajmniej 12h przed badaniem nie należy nic jeść. Do tego byłem jeszcze po - dzień wcześniej - suto zakrapianej imprezie. Za 2 tygodnie zamierzam badania powtórzyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
aguska10 Re: Czy podwyższony cholesterol można leczyć diet 19.05.06, 08:27 Samanta napisz co jadłaś oczywiście jeśli to nie kłopot, ja mam też cholesterol 258 nie mogę brać leków( karmię piersią) chciałabym dietę ale nie wiem co jeść a czego nie. A ile masz teraz cholesterolu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Czy podwyższony cholesterol można... ......... 19.05.06, 22:47 Flora pro.activ sama NIE obniza choresterolu, w najlepszym wypadku nie podwyzsza go tak jak inne tluszcze! Gdyby obnizala, to po zjedzeniu 10 dkg dziennie przez np miesiac, pacjent bylby calkiowicie zdrowy i lekarstwa bylyby zbedne! A przeciez tak nie jest ... Mam znajoma starsza osobe, ktora od kilku lat je margaryne o tym samym skutku (osoba ta mieszka na zachodzie). Nie wiem, czy od tej margaryny czy od tego ze kupuje produkty o najnizszej mozliwej zawartosci tluszczu, choresterol u niej NIE ROSNIE, to wszystko! Szainy napisala: "z takich mniej chemicznych srodków do obniżenia cholesterolu to flora pro.activ jest polecana.U mojego męza sie sprawdziła , po trzech tygodniach poziom cholesterolu bardzo sie obniżył" Odpowiedz Link Zgłoś
szainy Re: Czy podwyższony cholesterol można... ........ 22.05.06, 14:21 jak to nie obniża ???moj facet jest tego świetym przykładem, bo nie brał rzadnych leków dodatkowo a cholesterol spadł.więc jak mam w to nie wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy podwyższony cholesterol można... ........ 23.05.06, 10:12 szainy napisała: > jak to nie obniża ???moj facet jest tego świetym przykładem, bo nie brał > rzadnych leków dodatkowo a cholesterol spadł.więc jak mam w to nie wierzyć? Może dietę zmienił ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Czy podwyższony cholesterol można... ........ 23.05.06, 12:00 Jesli maz zastapil grube smarowanie chleba maslem czy smalcem ta "zdrowa margaryna", to pewne efekty moga byc ... Napisz do nas, kiedy maz Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Czy podwyższony cholesterol można... ........ 23.05.06, 12:06 Jesli maz zastapil grube smarowanie chleba maslem czy smalcem ta "zdrowa margaryna", to pewne efekty moga byc ... Napisz do nas, kiedy maz calkiem pozbedzie sie zlego choresterolu i lekarz uzna go za uzdrowionego Wtedy uwierze ... i kupie taka margaryne! Chce dodac ze do kanapek WCALE nie uzywam matgaryny ani masla! Na spod kanapku daje plasterki pomidora, ogorka, rzodkiewki czy salaty, wtedy kanapka staje sie delikstniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
szainy Re: Czy podwyższony cholesterol można... ........ 24.05.06, 14:32 diete tez delikatnie zmienił ale smalcu i tak nie jadł,na pewno ma na to wpłym tez to ze staramy sie nie jeść smazonych potram ale mysle ze margaryna tez pomogła.niechodzi mi o to żeby kogos przekonywac pisze jak jest.zobaczymy czy cos sie zmieni po kolejnych badaniach. Odpowiedz Link Zgłoś