marekdopke 01.10.05, 10:05 Po badaniu mój okulista zapisał:"-torba tylna XAG ??? - obejrzeć plamkę czy AF ???" Mam się zgłosić no szpitala na szerszą konsultację. Dodam,że mam sztuczną soczewkę (zaćma pourazowa).Co to za skróty ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_05 Re: do okulisty 01.10.05, 16:05 nie jestem okulistą. ale skrót AF oznacza badanie, które się nazywa angiografia.Są to zdjęcia naczyń w oku wykonywane po dożylnym podaniu kontrastu. co do drugiego skrótu, to nie jestem pewna, wiec nie będę pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
marekdopke Re: do okulisty 01.10.05, 21:33 rzeczywiście padł zwrot "podanie kontrastu", a to drugie ... śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
marekdopke Re: do okulisty 02.10.05, 17:07 Po wymiane soczewki OP nosze okulary (+) z małym cylindrem, teraz po 1,5 roku od operacji,wzrok się pogorszył,zwyczajnie chciałem dobrać nowe szkła ...coś jest nie tak bo skierowano mnie do szpitala na szersze badania. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_05 Re: do okulisty 03.10.05, 00:07 Czasem po urazach i interwencji chirurgicznej sa powikłania. Myśle,że nie powinienes zwlekac i poddac się tym badaniom. Nie spotkałam się ze skrótem XAG. wiem , że YAG to rodzaj lasera. Angiografię wykonuje się w wielu schorzeniach oka- obrzek plamki, niedrożności naczyń siatkówki, retinopatii cukrzycowej, torbielkach. a nie zapytałeś lekarza co podejrzewa? nie martw sie, myślę, ze to nic groźnego i wszystko się wyjasni po badaniach. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_05 Re: do okulisty 03.10.05, 00:46 i jeszcze dodam, ze może masz zmętnienie torebki tylnej? wysteępuje dość często w kilka lat po zabiegu jako powikłanie. właśnie jest wskazaniem do laseroterapii- kapsulotomia laserem YAG. ale to tylko moje przypuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marekdopke Re: do okulisty 03.10.05, 17:11 Brawo, chyba jesteś jednak okulistą ! Byłem dziś na badaniach,rzeczywiście mam minimalne zmętnienie torebki tylnej,w dolnej częsci, laseroterapia tynczasowo odłożona.Plamka jest "ziarnista" ale to taka jej uroda ;-)Parametry prawego oka nie zmieniły się od ostatniej wizyty.Prawdopodobnie skutkiem pogorszenia widzenia może być lewe oko,jest tam mały minus.Dzisiaj nie mozna było dobrac szkieł bo obie źrenice miałem rozszerzone.Dziękuję za wsparcie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś