Dodaj do ulubionych

do okulisty

01.10.05, 10:05
Po badaniu mój okulista zapisał:"-torba tylna XAG ??? - obejrzeć plamkę czy
AF ???" Mam się zgłosić no szpitala na szerszą konsultację. Dodam,że mam
sztuczną soczewkę (zaćma pourazowa).Co to za skróty ?
Obserwuj wątek
    • ania_05 Re: do okulisty 01.10.05, 16:05
      nie jestem okulistą. ale skrót AF oznacza badanie, które się nazywa
      angiografia.Są to zdjęcia naczyń w oku wykonywane po dożylnym podaniu
      kontrastu. co do drugiego skrótu, to nie jestem pewna, wiec nie będę pisać.
      • marekdopke Re: do okulisty 01.10.05, 21:33
        rzeczywiście padł zwrot "podanie kontrastu", a to drugie ... śmiało.
        • ania_05 Re: do okulisty 01.10.05, 22:14
          napisz jakie masz dolegliwości.
          • marekdopke Re: do okulisty 02.10.05, 17:07
            Po wymiane soczewki OP nosze okulary (+) z małym cylindrem, teraz po 1,5 roku
            od operacji,wzrok się pogorszył,zwyczajnie chciałem dobrać nowe szkła ...coś
            jest nie tak bo skierowano mnie do szpitala na szersze badania.
    • ania_05 Re: do okulisty 03.10.05, 00:07
      Czasem po urazach i interwencji chirurgicznej sa powikłania. Myśle,że nie
      powinienes zwlekac i poddac się tym badaniom. Nie spotkałam się ze skrótem XAG.
      wiem , że YAG to rodzaj lasera. Angiografię wykonuje się w wielu schorzeniach
      oka- obrzek plamki, niedrożności naczyń siatkówki, retinopatii cukrzycowej,
      torbielkach. a nie zapytałeś lekarza co podejrzewa? nie martw sie, myślę, ze to
      nic groźnego i wszystko się wyjasni po badaniach. powodzenia.
    • ania_05 Re: do okulisty 03.10.05, 00:46
      i jeszcze dodam, ze może masz zmętnienie torebki tylnej? wysteępuje dość często
      w kilka lat po zabiegu jako powikłanie. właśnie jest wskazaniem do
      laseroterapii- kapsulotomia laserem YAG. ale to tylko moje przypuszczenia.
      • marekdopke Re: do okulisty 03.10.05, 17:11
        Brawo, chyba jesteś jednak okulistą ! Byłem dziś na badaniach,rzeczywiście mam
        minimalne zmętnienie torebki tylnej,w dolnej częsci, laseroterapia tynczasowo
        odłożona.Plamka jest "ziarnista" ale to taka jej uroda ;-)Parametry prawego oka
        nie zmieniły się od ostatniej wizyty.Prawdopodobnie skutkiem pogorszenia
        widzenia może być lewe oko,jest tam mały minus.Dzisiaj nie mozna było dobrac
        szkieł bo obie źrenice miałem rozszerzone.Dziękuję za wsparcie.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka