dr-divlo 05.11.05, 01:17 mam niedosłuch 30% na oba uszy chcę słyszeć dobrze, załatwić aparacik słuchowy itd.. od czego mam zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna.c Re: słuch 05.11.05, 08:00 Poszukaj punktu protetycznego w swojej miejscowości. Np. firmy Geers { www.geers.com.pl/htm/main.php?ramka=1 ] Oticon www.erfa.pl/kontakt.html Phonak www.phonak.pl/ czy innej-te są chyba najbardziej znane. Firmy oferują często bezpłatne badanie słuchu. Do otrzymanych audiogramów proponują odpowiednie aparaty.Sa teraz różnego rodzaju ze względu na "nowoczesność"-np. cyfrowe. Mogą one być zauszne, wewnątrzuszne czy kanałowe. Kanałowe na pewno sa najmniej widoczne, ale nie zawsze każdemu pasują-np. jak się ma wąskie kanały słuchowe, wtedy nici z kanałowych. Jeżeli masz ubytek słuchu w obydwu uszach-najlepiej mieć dwa aparaty. Im bardziej nowoczesny aparat tym droższy. Pozdrawiam PS. Niektóre firmy mają podpisaną umowę z NFZ i można ubiegac się o dopłatę 56ozł. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
oktisek Re: słuch 05.11.05, 10:02 dr-divlo napisała mam niedosłuch 30% na oba uszy. "oba ucha" lub obydwoje uszu.Masz nie tylko niedosłuch. Odpowiedz Link Zgłoś