03.01.06, 15:12
Witam!
Mam pytanie do osób, które sie trocha znają. Czy istnieje możliwość
przebadania się czy zagraża nam nowotwory? Zależy mi na odpowiedzi, ponieważ
w rodzinie najbliższej mi osoby obaj dziadkowie i babcia zmarło na rózne
nowotwory. Dzieki za podpowiedzi.
Ps. Jestem z Łodzi wiec jesli ktos ma namiary na jakies konkrety- bede bardzo
wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • carolinascotties Re: nowotwory 03.01.06, 15:19
      poczytaj o tzw. markerach
      • pozycja77 Re: nowotwory 03.01.06, 15:21
        Jestem w tym temacie zupełnym laikiem dlatego wielkie dzieki
    • carolinascotties Re: nowotwory 03.01.06, 15:21
      www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/515/3
    • carolinascotties Re: nowotwory 03.01.06, 15:22
      www.onkol.kielce.pl/wwwsco/marknow.htm
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: nowotwory 03.01.06, 15:36
      Nie powinno robic sie markerów ze względów profilaktycznych. Dlaczego? Otóż
      bywa, że ich poziom jest podwyższony z powodu n.p. stanu zapalnego. Czasami
      bywa też tak, że ich poziom jest w normie nawet u osób, które mają zaawansowane
      zmiany nowotworowe.
      Jeśli w twojej najbliższej rodzinie były przypadki raka, których występowanie
      moze mieć podłoże genetyczne a skłonność do nich dziedziczona n.p. rak piersi
      czy jelita grubego, zgłoś się do poradni genetycznej. Tam zrobią ci testy.
      Będziesz wtedy wiedzieć,czy a jeśli tak, to jakie badania musisz robić, aby
      wczesnie wykryć ewentualny nowotwór.
      A tak w ogóle to ważna jest profilaktyka: tzn. rzucenie palenia i zbilansowana
      dieta, ruch. Z badań ja robię (a wierz mi, jestem niezłą hipochondryczką) raz w
      roku: RTG klatki piersiowej, morfologię, mocz, USG jamy brzusznej, USG
      transwaginalne, cytologię, USG piersi.
      • pozycja77 Re: nowotwory 03.01.06, 15:43
        Dzięki balbinka, problem w tym , ze to dotyczy mojego narzeczonego. U niego
        każdy chorował na coś innego, jeden dziadek miał prostatę, drugi raka jalita
        grubego a babcia białaczkę. Czy poleciłabyś jakis konkretne badania w takim
        przypadku?
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: nowotwory 03.01.06, 15:56
          Wiesz ja nie jestem lekarzem, nie znam się. U mojego męża też było duzo
          nowotworów w rodzinie i wiem, że człowiek się denerwuje.
          Prostatę może zbadać teoretycznie każdy lekarz, czy nie jest powiększona. Jeśli
          macie wątpliwości możecie iść do urologa. Jesli chodzi o badania jelita, to
          test na krew utajoną-mozna zrobić w laboratorium analitycznym. Białaczkę
          powinna wykryć zwykła morfologia. No i trzeba się obserwować, czy nie dzieje
          się nic niepokojącego.
          www.prosalute.info/diagnostyka.php?post=50, zerknij tu jest lista
          poradni genetycznych
          • pozycja77 Re: nowotwory 03.01.06, 17:31
            Wielkie dzieki za ten link. Pozdrawiam i życze zdrówka!
    • zyrafa46 Re: nowotwory 03.01.06, 18:28
      Prawie cała moja Rodzina zmarła na nowotwory. Różne. Pierwsza rzecz, którą
      robię aby nie podzielić Ich losu to: nie palę papierosów. Druga, jeszcze
      ważniejsza: NIE BOJĘ SIE O SIEBIE lecz staram sie zdrowo żyć. Jest dobrze. BO
      MA TAK BYĆ :-).
      Żyrafa
    • mag.a Re: nowotwory 06.01.06, 16:05
      wojewodzki osrodek onkologiczny w szpitalu kopernika. do przychodni nie trzeba
      skierowania.
    • scept89 geetyczna podatnosc na nowotwory 07.01.06, 01:14
      Sam fakt ze X,Y i Z w rodzinie zmarl na nowotwor niewiele mowi. Po to aby ocenic
      trzeba miec wiek w ktorym zmarli, typ nowotworu, palenie, narazenie na azbest,
      inne zawodowe narazenia (promieniowanie, benzen etc), zakazenia wirusami
      zoltaczki, papiloma, grupe etniczna (czestsze wystepowanie pewnych mutacji np. u
      Zydow).

To ze np. wszyscy bracia ojca zeszli na raka pluca palac 2 paczki dziennie i
      pracujac z azbestem niewiele daje. Podobnie dwojka dziadkow co cierpiala na raka
      prostaty kiedy juz dochodzili do 80ki.
      Jak juz zbiezesz te dane to mozna gdybac czy uklada sie to w jakis obraz. Genow
      ktore jako zmutowane przyczyniaja sie do wywolania choroby nowotworowej jest
      troche i ciezko jak na razie wszystkie na raz je testowac.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka