mimi1401 05.01.06, 14:37 Do jakiej ilości (gramów) należy zredukować dzienne spożycie węglowadanów, żeby zacząc chudnąć? Czy jest na to jakaś reguła? Co ewentualnie z innymi produktami tzn. białka i tłuszcze, jakie są proporcje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ali57 Re: węglowodany 07.01.06, 03:19 czytać , czytać i jeszcze raz czytać w necie masz pełno na ten temat białko (przyswajalne)- w zależności od wieku min 1 g do 2g na 1 kg wagi ciała węglowodany ok 1 g jak ograniczasz węglowodany to tłuszczu nie musisz ograniczać, sama będziesz wiedziała kiedy masz dość Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: węglowodany 13.01.06, 10:56 Proporcje składników odżywczych w prawidłowo skomponowanej diecie są następujące: białko 12% energii tłuszcze 30% energii węglowodany 58% energii Ich ilość wagowa zależy zatem od zapotrzebowania energetycznego danej osoby, które u każdego jest inne. Odpowiedz Link Zgłoś
monaluiza Re: węglowodany 13.01.06, 12:52 artur.kalinski napisał: > Proporcje składników odżywczych w prawidłowo skomponowanej diecie są > następujące: > białko 12% energii > tłuszcze 30% energii > węglowodany 58% energii Niestety nie zgadzam sie z tym... :-( to są zalecenia od których już się odchodzi. Prowadzą one do przeładowania organizmu glukozą, zwiekszonego łaknienia ze wszystkimi konsekwencjami. Monaluiza Odpowiedz Link Zgłoś
andzia.83 Re: węglowodany 14.01.06, 12:59 Stosowałam kiedyś dietę CKD, jadło się tak: 1 - 2g białka na kg ciała (2 to już przy uprawianiu jakichś sportów wyczynowych, 1 przy spokojnym trybie życia), 20 - 30 g węglowodanów (strasznie mało, ale generalnie chodzi o to, by było ich jak najmniej i, by były to węgle o jak najniższym IG), reszta kalorii ma pochodzić z tłuszczy. Czyli, jak ktoś o spokojnym trybie życia waży 70 kilo*24 = 1680 kcal (dzienne zapotrzebowanie, jeśli chcemy schudnąć jemy mniej) Mnożymy 1680 mnożymy razy współczynnik aktywności, ja * 0.9 (1.1 dla bardzo aktywnych osób), bo dużo siedzę, mało ćwiczę, czyli 1572 kcal powinnam jeść. 1g białka na kg ciała * 70 = 70gram * 4kcal (każdy gram białka tyle zawiera) = 280 kcal 30g węglowodanów * 4kcal = 120kcal 1572 - 120 - 280 = 1172/9 (każdy gram tłuszczu ma 9 kcal)= około 130 gram Nigdy nie udało mi się wpasować idealnie w te normy, ale metodą prób i błędów doszłam do takiego etapu, który pozwolił na chudnięcie. Odpowiedz Link Zgłoś