mruczus11 05.01.06, 21:27 Czy jedzenie duzej ilosci jajek , glownie chodzi mi o samo bialko jaj, powoduje jakies negatywne skutki,czy moze prowadzic u chlopakow do obnizenia popedu czy tez bezplodnosci??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr-divlo Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:05 rany człowieku, białko jajka jest najlepiej przyswajalnym białkiem jakie możemy zjeść. Jedz sobie na zdrowie! Żresztą żółtko też jest bardzo zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-rybki Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:46 Żółtko jest wysoko cholesterolowe,więc chyba zdrowe jest tylko w małych ilościach...Dobrze myślę? A. Odpowiedz Link Zgłoś
chantal11 Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:51 Zle myślisz.Najnowsze badania wykazały,że spozywanie jajek,nawet duzej ilości wcale nie powoduje wzrostu cholesterolu,przeciwnie spada.Jaja sa jak najbardziej zdrowe i nie nalezy bac sie ich jesc.TO co kiedys w badaniach okazało się szkodliwym,teraz inni naukowcy zaprzeczaja tamtym badaniom,maja inne wyniki badan, np masło-margaryna,wygrywa oczywiscie masło.Kawa była niby szkodliwa,juz nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
yeti96 Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:52 Ta teoria została już dawno podważona. Ja tygodniowo zjadam około 10 całych jajek i wyniki mam dobre, a jajka jem bo bardzo lubię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 19:17 > Żółtko jest wysoko cholesterolowe,więc chyba zdrowe jest tylko w małych ilościa > ch...Dobrze myślę? ==================================== Dobrze myślisz, ale.... żółtko jaja na surowo nie jest groźne jeśli chodzi o cholesterol. Oczywiście na surowo i bez cukru i bez oleju :-) Żyrafa Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 01:03 Dobrego bialka w bialku nie ma zbyt wiele ,natomiast jest duzo lepsze bialko w zoltku jajka .Lepiej juz jesc same zoltka niz same bialka . Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 01:17 najlepiej spozywac "whole food", tzn. calosci, tak jak zostaly stworzone Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 06:41 >>>czy moze prowadzic u chlopakow do obnizenia popedu czy tez bezplodnosci???<< wrecz odwrotnie - moze spowodowac zbyt wysoki poped i co z tym idzie czesta masturbacje lub pozycie seksualne, jak rowniez zawarte w bialku aminkowasy powoduja zwiekszona produkcje ilosc plemnikow w spermie i co za tym idzie mnoga ciaze (blizniaki, trojaki itp.) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 12:30 venus22 napisała: > jak rowniez zawarte w bialku aminkowasy powoduja zwiekszona produkcje ilosc > plemnikow w spermie i co za tym idzie mnoga ciaze (blizniaki, trojaki itp.) Bez przesady. Ilość plemników nie wpływa na prawdopodobieństwo ciąży mnogiej. Co za różnica, czy plemników będzie 40 mln czy 60 mln ? Decydującą rolę w ciąży mnogiej ma jajo kobiece, a nie ilość plemników. S. Odpowiedz Link Zgłoś
polla4 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 13:33 słyszałam z pewnych źródeł, że mozna jeśc nawet do 6 jajek dziennie bez obawy o cholesterol pod warunkiem, iż nie łączy się ich z cukrem. Czy ktoś wie ile jest w tym prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
oktisek Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 14:00 polla4 napisała:> słyszałam z pewnych źródeł, że mozna jeśc nawet do 6 jajek dziennie bez obawy o cholesterol pod warunkiem, iż nie łączy się ich z cukrem. Czy ktoś wie ile jest w tym prawdy? < Dużo: bo 6zółtek (Białka nie zawierają chol.) to około 1200 miliggramów cholesterolu ,a wchłoniętych w przewodzie pokarmowym może byc co najwyżej 400. Natomiast jednoczesne spożywanie węglowodanów i jajek(zółtek) w takiekj ilości spowoduje ze prawie cały cukier zamieni się na cholesterol(taki skrót myślowy) a ten bedzie osadzał się w tętnicach (były doswiadczenia z podawaniem znaczonej izotopowo glukozy).Jednakże 6 jajek to ok. 38gram białka czyli mniej więcej połowa zapotrzebowania dziennego na białko.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 19:23 Cukier to nam dobrze zrobi jak sobie popatrzymy nań jak stoi grzecznie na półce sklepowej w równym, ślicznym rządku. I nie ruszać! Niech stoi!!! O!!! Żyrafa My Żyrafy staramy sie omijać wielkim łukiem słodkie. No chyba, ze święta, czy imieniny czy cóś... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 21:42 Snajper no co ty ty myslisz ze ja tak powaznie ? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 23:18 venus22 napisała: > Snajper no co ty ty myslisz ze ja tak powaznie ? Jak czasem sobie niektórych poczytam, to się mogę pomylić. ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 05:37 >>>Jak czasem sobie niektórych poczytam, to się mogę pomylić. ;))<< ja wprawdzie specjalnie tak napisalam zeby wygladalo na naukowa rozprawke ale do licha chyba juz tyle jestes na forum ze orientujesz sie jakie kto ma "poglady"... :) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
lancedance Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 10:20 Nie tłumacz się Venus, twój post w ogóle nie wyglądał na gryps. Czasem lepiej przyznac się do błędu myślowego. Czy tak bardzo boisz się opini błazna (choć ostatnio mniej błaznuje i daje trochę rzeczowych odpowiedzi) żeby teraz maleć w oczach? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 22:15 oczywiscie ze nie wygladal na gryps bo takie bylo moje zamierzenie. Poczytaj troche moich innych wypowiedzi to ci sie w lebku rozjasni.. V. Odpowiedz Link Zgłoś
beretzantenka Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 05:17 Temat o bezplodnosci ale ciagnie sie o jajkach wiec ja tez cos dopisze . bialko z jaj to samo bialko i potrzebne dla organizmu niestety jajko ma jeszcze zoltko i to jest najsmaczniejsze w jajku i zawiera mnostwo choresterolu . I teraz sprwawdza sie teoria optymalnych , ktorzy zjadaja mnostwo jaj ale malo cukrow i jajka dla nich sa zdrowym pozywieniem . Dla ludzi zywiacych sie normalnie i uzywajacych weglowodanow jajka nie powinny stanowic wiekszosci np codziennie jajecznica a tak sie niektorzy odzywiaja w dodatku dodajac boczek lub maslo . Poprzednia teoria dotyczaca jajek tygodniowo mowila 2 ze wzgledu na cholesterol . Nowa mowi , ze jajko codziennie nie szkodzi . Mnie tak wychodzi poniewaz bardzo lubie jajka ze kupuje okolo 10 raz na dwa-t tygodnie tak wychodzi , ze zjadam ok 5 tygodniowo .I zgadza sie bo niech w tygodniu zjem 2 na miekko albo sadzone z czyms albo do zupy to tak wyjdzie . cholesterol mam OK bo sie badam co roku . Z kolei moj ojciec sercowiec i pod stala kontrola lekarska udowodnil wplyw jajek na cholesterol w organizmie wynikami . Po zjedzeniu jajka podnosi mu sie cholesterol . Ojciec jest szczuply i uwaza na wszelkie tluszcze i w ogole zdrowozywnosciociec wiec zwala na jajka . Cos w tym jest . Mysle , ze nie powinno sie naduzywac . Jesli ludzie jedza na sniadanie jajecznice na boczku , na obiad schabowy w jajku i panierce do tego slodycze lub chipsy i cole to cholesterol i nie tylko pojdzie w gore i beda problemy Przy normalnym odzywianiu sie kilka jajek tygodniowo nie zaszkodzi a zdrowe sa . Na potencje nie wiem jak wplywa Odpowiedz Link Zgłoś
beretzantenka Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 05:20 Na potencje nie wiem jak wplywaja bialka bo do afrodyzjakow jajek nie zalicza sie natomist przyczyniaja sie do rozbudowy miesni . Odpowiedz Link Zgłoś