Dodaj do ulubionych

jajka a zdrowie

05.01.06, 21:27
Czy jedzenie duzej ilosci jajek , glownie chodzi mi o samo bialko jaj,
powoduje jakies negatywne skutki,czy moze prowadzic u chlopakow do obnizenia
popedu czy tez bezplodnosci???
Obserwuj wątek
    • dr-divlo Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:05
      rany człowieku, białko jajka jest najlepiej przyswajalnym białkiem jakie możemy
      zjeść. Jedz sobie na zdrowie!
      Żresztą żółtko też jest bardzo zdrowe.
      • mama-rybki Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:46
        Żółtko jest wysoko cholesterolowe,więc chyba zdrowe jest tylko w małych ilościach...Dobrze myślę?

A.
        • chantal11 Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:51
          Zle myślisz.Najnowsze badania wykazały,że spozywanie jajek,nawet duzej ilości
          wcale nie powoduje wzrostu cholesterolu,przeciwnie spada.Jaja sa jak najbardziej
          zdrowe i nie nalezy bac sie ich jesc.TO co kiedys w badaniach okazało się
          szkodliwym,teraz inni naukowcy zaprzeczaja tamtym badaniom,maja inne wyniki badan,
          np masło-margaryna,wygrywa oczywiscie masło.Kawa była niby szkodliwa,juz nie jest...
        • yeti96 Re: jajka a zdrowie 05.01.06, 22:52
          Ta teoria została już dawno podważona. Ja tygodniowo zjadam około 10 całych
          jajek i wyniki mam dobre, a jajka jem bo bardzo lubię ;)
        • zyrafa46 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 19:17
          > Żółtko jest wysoko cholesterolowe,więc chyba zdrowe jest tylko w małych
          ilościa
          > ch...Dobrze myślę?
          ====================================
          Dobrze myślisz, ale....
          żółtko jaja na surowo nie jest groźne jeśli chodzi o cholesterol. Oczywiście na
          surowo i bez cukru i bez oleju :-)
          Żyrafa
    • astro_glide Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 01:03
      Dobrego bialka w bialku nie ma zbyt wiele ,natomiast jest duzo lepsze bialko w
      zoltku jajka .Lepiej juz jesc same zoltka niz same bialka .
      • no1teresa Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 01:17
        najlepiej spozywac "whole food", tzn. calosci, tak jak zostaly stworzone
        • venus22 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 06:41
          >>>czy moze prowadzic u chlopakow do obnizenia
          popedu czy tez bezplodnosci???<<

wrecz odwrotnie - moze spowodowac zbyt wysoki poped i co z tym idzie czesta
          masturbacje lub pozycie seksualne, jak rowniez zawarte w bialku aminkowasy
          powoduja zwiekszona produkcje ilosc plemnikow w spermie i co za tym idzie mnoga
          ciaze (blizniaki, trojaki itp.)

Venus
          • snajper55 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 12:30
            venus22 napisała:

> jak rowniez zawarte w bialku aminkowasy powoduja zwiekszona produkcje ilosc
            > plemnikow w spermie i co za tym idzie mnoga ciaze (blizniaki, trojaki itp.)

Bez przesady. Ilość plemników nie wpływa na prawdopodobieństwo ciąży mnogiej.
            Co za różnica, czy plemników będzie 40 mln czy 60 mln ? Decydującą rolę w ciąży
            mnogiej ma jajo kobiece, a nie ilość plemników.

S.
            • polla4 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 13:33
              słyszałam z pewnych źródeł, że mozna jeśc nawet do 6 jajek dziennie bez obawy o
              cholesterol pod warunkiem, iż nie łączy się ich z cukrem. Czy ktoś wie ile jest
              w tym prawdy?
              • oktisek Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 14:00
                polla4 napisała:> słyszałam z pewnych źródeł, że mozna jeśc nawet do 6 jajek
                dziennie bez obawy o cholesterol pod warunkiem, iż nie łączy się ich z cukrem.
                Czy ktoś wie ile jest w tym prawdy? <
                Dużo: bo 6zółtek (Białka nie zawierają chol.) to około 1200 miliggramów
                cholesterolu ,a wchłoniętych w przewodzie pokarmowym może byc co najwyżej 400.
                Natomiast jednoczesne spożywanie węglowodanów i jajek(zółtek) w takiekj ilości
                spowoduje ze prawie cały cukier zamieni się na cholesterol(taki skrót myślowy)
                a ten bedzie osadzał się w tętnicach (były doswiadczenia z podawaniem znaczonej
                izotopowo glukozy).Jednakże 6 jajek to ok. 38gram białka czyli mniej więcej
                połowa zapotrzebowania dziennego na białko.Pzdr
                • zyrafa46 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 19:23
                  Cukier to nam dobrze zrobi jak sobie popatrzymy nań jak stoi grzecznie na półce
                  sklepowej w równym, ślicznym rządku. I nie ruszać! Niech stoi!!! O!!!
                  Żyrafa

My Żyrafy staramy sie omijać wielkim łukiem słodkie. No chyba, ze święta, czy
                  imieniny czy cóś...

• venus22 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 21:42
                    Snajper no co ty ty myslisz ze ja tak powaznie ?

Venus
                    • snajper55 Re: jajka a zdrowie 06.01.06, 23:18
                      venus22 napisała:

> Snajper no co ty ty myslisz ze ja tak powaznie ?

Jak czasem sobie niektórych poczytam, to się mogę pomylić. ;))

S.
                      • venus22 Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 05:37
                        >>>Jak czasem sobie niektórych poczytam, to się mogę pomylić. ;))<<

ja wprawdzie specjalnie tak napisalam zeby wygladalo na naukowa rozprawke ale
                        do licha chyba juz tyle jestes na forum ze orientujesz sie jakie kto
                        ma "poglady"... :)

Venus
                        • lancedance Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 10:20
                          Nie tłumacz się Venus, twój post w ogóle nie wyglądał na gryps. Czasem lepiej
                          przyznac się do błędu myślowego. Czy tak bardzo boisz się opini błazna (choć
                          ostatnio mniej błaznuje i daje trochę rzeczowych odpowiedzi) żeby teraz maleć w
                          oczach?
                          • venus22 Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 22:15
                            oczywiscie ze nie wygladal na gryps bo takie bylo moje zamierzenie.
                            Poczytaj troche moich innych wypowiedzi to ci sie w lebku rozjasni..

V.
    • beretzantenka Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 05:17
      Temat o bezplodnosci ale ciagnie sie o jajkach wiec ja tez cos dopisze .
      bialko z jaj to samo bialko i potrzebne dla organizmu niestety jajko ma jeszcze
      zoltko i to jest najsmaczniejsze w jajku i zawiera mnostwo choresterolu .
      I teraz sprwawdza sie teoria optymalnych , ktorzy zjadaja mnostwo jaj ale malo
      cukrow i jajka dla nich sa zdrowym pozywieniem .
      Dla ludzi zywiacych sie normalnie i uzywajacych weglowodanow jajka nie powinny
      stanowic wiekszosci np codziennie jajecznica a tak sie niektorzy odzywiaja w
      dodatku dodajac boczek lub maslo .
      Poprzednia teoria dotyczaca jajek tygodniowo mowila 2 ze wzgledu na
      cholesterol . Nowa mowi , ze jajko codziennie nie szkodzi .
      Mnie tak wychodzi poniewaz bardzo lubie jajka ze kupuje okolo 10 raz na dwa-t
      tygodnie tak wychodzi , ze zjadam ok
      5 tygodniowo .I zgadza sie bo niech w tygodniu zjem 2 na miekko albo sadzone z
      czyms albo do zupy to tak wyjdzie .
      cholesterol mam OK bo sie badam co roku .
      Z kolei moj ojciec sercowiec i pod stala kontrola lekarska udowodnil wplyw
      jajek na cholesterol w organizmie wynikami . Po zjedzeniu jajka podnosi mu sie
      cholesterol . Ojciec jest szczuply i uwaza na wszelkie tluszcze i w ogole
      zdrowozywnosciociec wiec zwala na jajka .
      Cos w tym jest . Mysle , ze nie powinno sie naduzywac .
      Jesli ludzie jedza na sniadanie jajecznice na boczku , na obiad schabowy w
      jajku i panierce do tego slodycze lub chipsy i cole to cholesterol i nie tylko
      pojdzie w gore i beda problemy
      Przy normalnym odzywianiu sie kilka jajek tygodniowo nie zaszkodzi a zdrowe
      sa . Na potencje nie wiem jak wplywa
      • beretzantenka Re: jajka a zdrowie 07.01.06, 05:20
        Na potencje nie wiem jak wplywaja bialka bo do afrodyzjakow jajek nie zalicza
        sie
        natomist przyczyniaja sie do rozbudowy miesni .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka